Web Analytics Made Easy - Statcounter

عمر مجلس دهم رو به پایان است و مجلس یازدهم نیز چهار ماه دیگر فعالیتش را آغاز می‌کند. نهادی که به فرموده امام خمینی(ره) بنیان‌گذار انقلاب اسلامی در رأس امور است.

 محمود مصدق/

عمر مجلس دهم رو به پایان است و مجلس یازدهم نیز چهار ماه دیگر فعالیتش را آغاز می‌کند. نهادی که به فرموده امام خمینی(ره) بنیان‌گذار انقلاب اسلامی در رأس امور است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به همین بهانه تا زمان برگزاری انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی خواهیم کوشید مهم‌ترین مطالبات حوزه‌های مختلف جامعه از نمایندگان دوره آتی مجلس و به‌ویژه آنچه در مجلس دهم مغفول واقع شده است را جویا شویم.

به دلیل اهمیت آموزش عالی، این حوزه را به عنوان فصل سوم مجموعه گزارش‌های خود انتخاب کرده‌ایم.

در این گزارش بر آنیم بررسی کنیم آیا آموزش عالی کشور در اولویت مجلس دهم شورای اسلامی بوده است و جایگاه این حوزه در مجلس یازدهم باید کجا باشد؟

ضرورت تجمیع دستگاه‌های موازی در حوزه آموزش عالی

میرحمایت میرزاده، سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی به قدس می‌گوید: مجلس کمیسیون‌های تخصصی دارد و در هر کمیسیونی اولویت‌های مربوطه مشخص می‌شود. بدین ترتیب در کمیسیون تخصصی آموزش، تحقیقات و فناوری، اولویت نخست آموزش و پرورش و اولویت دوم آن هم آموزش عالی بوده است.

وی با اشاره به اینکه کمیسیون متبوعش تا حد ممکن از لحاظ قانون‌گذاری و نظارت در حوزه آموزش عالی، تلاش کرده و چیزی کم نگذاشته است، از تصویب قانون پنج ساله ششم توسعه کشور به عنوان مهم‌ترین و اساسی‌ترین کاری که مجلس دهم در حوزه یاد شده انجام داده است، یاد می‌کند و می‌افزاید: در این قانون مهم‌ترین دغدغه‌های بخش آموزش عالی مثل تخصیص اعتبارات لازم، اشتغال جوانان پس از دانش‌آموختگی، مهارت‌افزایی، بحث دانشگاه‌های فنی و حرفه‌ای و بحث پژوهش‌های کاربردی مورد توجه واقع شده است. بنابراین به نظر می‌رسد تا حدی که به مجلس مربوط می‌شد این نهاد تلاش کرده در حوزه آموزش عالی به‌ویژه در زمینه‌های اشتغال‌زایی، مهارت‌آموزی، پژوهشی، شرکت‌های دانش‌بنیان و کارآفرینی به عنوان اولویت‌های اساسی کشور توجه کند. ضمن اینکه شورای نگهبان در طرح‌ها و لوایحی که بار مالی دارند بیشتر نظر دولت را نگاه می‌کند اما معمولاً مجلس هر لایحه یا پیشنهادی را که از سوی دولت مطرح شده و به نفع آموزش عالی بوده مورد توجه قرار داده است و موردی را به خاطر ندارم که مجلس به آن رأی منفی داده باشد.

وی از تصویب لایحه پیشگیری و مقابله با تقلب در تهیه آثار علمی به عنوان یکی از اقدامات کم‌نظیر مجلس دهم یاد می‌کند و می‌گوید: مجلس پس از تصویب این قانون پیگیر اجرای درست آن نیز بوده است، بنابراین به یاد ندارم این نهاد می‌توانست کاری در حوزه آموزش عالی انجام دهد اما چنین نکرده باشد.

وی در پاسخ به این پرسش که مجلس یازدهم باید چه کارهایی در حوزه آموزش عالی را در اولویت خود قرار دهد، می‌گوید: تشکیلات موازی در این حوزه فوق‌العاده زیاد است، ضمن اینکه این دستگاه‌ها زیر نظر وزارت علوم نیستند؛ بنابراین تجمیع دستگاه‌های موازی در حوزه آموزش عالی باید اولویت اصلی مجلس آینده باشد. علاوه بر این، همه کارها نباید از سوی وزارت علوم انجام شود؛ از این رو تمرکززدایی و تفویض اختیار به استان‌ها و شهرستان از دیگر کارهای اساسی است که باید از سوی مجلس آینده انجام شود تا شأن و جایگاه مدرکی که آموزش عالی می‌دهد، حفظ شود. همچنین در سیاست‌های کلی باید یک مقدار تفویض اختیار به دانشگاه‌ها را بپذیرفت تا دانشگاه استقلال بیشتری داشته باشد، البته همه این موارد باید پس از تجمیع دستگاه‌های موازی انجام گیرد.

اقدامات مجلس می‌توانست بهتر بروز پیدا کند

محمدحسین یادگاری، رئیس سابق سازمان جهاد دانشگاهی نیز اگرچه می‌گوید نمی‌تواند در خصوص عملکرد مجلس به‌ویژه کمیسیون آموزش و تحقیقات قضاوت کند، اما معتقد است اقدامات نمایندگان در حوزه آموزش عالی به نسبت دوره‌های دیگر می‌توانست بهتر ظهور و بروز پیدا کند. وی ادامه می‌دهد: احتمالاً مشکلات آن‌قدر زیاد بوده و یا دوستان آنچنان درگیر کارهای اجرایی و قوانین و مقررات بوده‌اند که بحث آموزش و تحقیقات و فناوری را به عنوان مهم‌ترین مسئله‌ای که باید در کشور اتفاق بیفتد فراموش کردند.

وی می‌افزاید: از مجلس یکسری توقعاتی بود که چندان برآورده نشد. مثلاً پس از تصویب نقشه جامع علمی کشور نیاز بود اعضای کمیسیون آموزش و تحقیقات جلساتی را با شورای عالی انقلاب فرهنگی می‌گذاشتند تا ببینند اجرای این مصوبه در سطح دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی با چه خلأ‌های قانونی مواجه است تا آن‌ها را بر طرف کنند. این کاری بود که می‌بایستی انجام می‌شد اما این اتفاق نیفتاد. همچنین یکی دیگر از مباحث اصلی در حوزه آموزش عالی، آموزش و پرورش است. ارتباط کمیسیون آموزش و تحقیقات با آموزش و پرورش و احصای نقاط ضعف و قوت آموزش و پرورش و رفع مشکلات این دستگاه از سوی مجلس کمک بزرگی برای ارتقای آموزش عالی است که در اینجا هم چندان انتظارات برآورده نشده است.

یادگاری از حذف کنکور به عنوان یکی دیگر از مواردی که می‌بایست از سوی مجلس دهم پیگیری می‌شد، یاد می‌کند و می‌افزاید: اینکه چه اتفاقی در این زمینه افتاد اطلاع چندانی ندارم، اما حذف کنکور نیازبه یک کار تحقیقاتی علمی دارد، چون واقعاً به همین شکل نمی‌توان کنکور را حذف کرد. به عبارت دیگر اگر عدالت آموزشی در خصوص ورود دانش‌آموزان سراسر کشور به دانشگاه‌های معتبر به معنی واقعی شکل بگیرد می‌توانیم کنکور را حذف کنیم.

وی سپس به بحث بودجه بخش پژوهش می‌پردازد و می‌گوید: مورد دیگری که کمیسیون می‌توانست پیگیری کند و آن را به اطلاع مردم برساند اجرای درخواست مقام معظم رهبری برای رساندن اعتبارات بخش پژوهش و تحقیقات از محل درآمدهای ملی از ۰.۴ درصد به ۳ تا ۴ درصد بود که متأسفانه دو وزارتخانه علوم و بهداشت و درمان به دلیل نداشتن قانون و مقررات مشخص و یا هر دلیل دیگری، این موضوع را محقق نکردند و مجلس هم پیگیر موضوع نشد.

 رئیس سابق سازمان جهاد دانشگاهی در خصوص مجلس آینده و اولویت‌های آن در حوزه آموزش عالی هم می‌گوید: پس از بهبود معیشت مردم مهم‌ترین موضوعی که باید سرلوحه کارهای مجلس آینده باشد آموزش و پرورش، آموزش عالی و تحقیقات است؛ یعنی اگر می‌خواهیم استقلال کامل داشته باشیم، مجلس باید قوانین و مقرراتی را تصویب کند که بتوانند زیرساخت‌های آموزش و پرورش و آموزش عالی را به نحو مطلوب فراهم کنند تا شاهد رشد هرچه بیشتر مراکز دانش بنیان، پارک‌های علم و فناوری و مراکز تحقیقاتی و... باشیم.

آموزش عالی در حاشیه بوده است

محمد مهدی نژاد نوری، معاون سابق پژوهشی وزارت علوم هم عملکرد مجلس فعلی را در حوزه آموزش عالی زیرسؤال می‌برد و می‌گوید: همان‌طور که خیلی از امور در اولویت مجلس دهم نبوده، آموزش عالی هم در اولویت این نهاد نبوده است. در واقع آموزش عالی و پژوهش و تحقیقات تقریباً یک موضوع حاشیه‌ای برای مجلس بوده است، به گونه‌ای که احساس نمی‌شود نمایندگان به صورت جدی خواهان رفع مشکلات این حوزه هستند.

وی به عملکرد مجلس در حوزه یاد شده از ۲۰ نمره ۸ می‌دهد و تصریح ‌می‌کند: یکی از کارهای بزرگی که می‌شد مجلس دهم انجام بدهد اما نداده جهت‌دار و هدفمند کردن فعالیت‌های پژوهشی دانشگاه‌ها و تقویت ارتباط دانشگاه‌ها با جامعه بوده است. مورد دیگری که مهم‌تر از اولی و یا هم‌ردیف آن است مربوط به نظام تربیتی و فرهنگی دانشگاه‌ها می‌شود. پرسش این است که چرا در ذهن و روح دانشجویان ما این گونه القا می‌شود که پس از دانش‌آموختگی، برای رشد و رسیدن به مراتب بالاتر باید از کشور خارج شد، در حالی که باید به آن‌ها القا شود بزرگ‌ترین رسالتشان خدمت به مملکتی است که در آن رشد کرده‌اند. چون ملت به امید روزی که از آن‌ها بهره ببرد هزینه سنگینی متحمل می‌شود. برای آموزش یک شخص از ابتدا تا پایان مقطع دکترا حداقل ۵ میلیارد تومان هزینه می‌شود.

وی با اشاره به اینکه مجلس دهم به دلیل ملاحظات جناحی و سیاسی به نقش نظارتی خود در حوزه آموزش عالی عمل نکرد، می‌گوید:علم و فناوری ریشه رونق اقتصادی هر کشوری است، بنابراین مجلس آینده باید اهتمام خاصی به این حوزه داشته باشد. در واقع پس از موضوع اقتصاد، علم و فناوری باید در جایگاه و اولویت دوم مجلس باشد. البته این به این معنی نیست که از دیگر مسائل و امور غافل شود.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: آموزش عالی کنکور سراسری کمیسیون آموزش و تحقیقات حوزه آموزش عالی آموزش و پرورش آموزش عالی شورای اسلامی علم و فناوری اولویت مجلس مجلس یازدهم عملکرد مجلس سوی مجلس وزارت علوم مجلس آینده دانشگاه ها مهم ترین مجلس دهم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۹۵۳۵۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قالیباف و آقاتهرانی برای ریاست مجلس به توافق رسیدند؟

به گزارش صدای ایران ، انتخابات دور دوم مجلس شورای اسلامی در ۲۱ اردیبهشت برگزار می‌شود تا تکلیف ۴۵ کرسی باقی مانده مشخص شود.

بنابر روایت باشگاه خبرنگاران جوان، در دور اول انتخابات مجلس در تهران چهره‌هایی که در لیست‌های شورای ائتلاف، شورای وحدت و ائتلاف امنا بودند توانستند به مجلس راه پیدا کنند از این رو رقابت بر سر جلوس بر کرسی ریاست مجلس از همان فردای اعلام نتایج انتخابات آغاز شده است.

حضور محمدباقر قالیباف رئیس مجلس یازدهم در رده چهارم انتخابات مجلس در تهران گمانه‌زنی‌هایی را برای اینکه وی در مجلس دوازدهم کرسی ریاست را به رقبایش واگذار می‌کند شکل گرفته است، اما با وحدتی که بین شورای ائتلاف نیرو‌های انقلاب اسلامی و جبهه پایداری شکل گرفته احتمال زیاد رقابتی بین این دو جریان وجود نداشته باشد، اما ائتلاف امنا که در خارج از این ائتلاف است جدی‌ترین رقیب قالیباف برای ریاست مجلس است.

سید محمود نبویان نفر اول انتخابات مجلس در تهران در کنار حمید رسایی، مرتضی آقاتهرانی، منوچهر متکی، مجتبی ذوالنوری و حمیدرضا حاجی‌بابایی ازجمله افرادی هستند که نام آنها در کنار نام قالیباف برای ریاست مجلس شنیده شده البته با توجه به ائتلاف شانا و پایداری به‌طور قطع باید یا قالیباف و یا آقاتهرانی نامزد ریاست قوه مقننه شوند.

البته با توجه به اینکه حدود ۱۵۰ منتخب مجلس دوازدهم (تا قبل از برگزاری دور دوم انتخابات مجلس) از لیست شورای ائتلاف هستد به نظر می‌رسد گزینه اصلی برای ریاست مجلس همان رئیس مجلس یازدهم یعنی محمدباقر قالیباف باشد.

با توجه به اینکه ائتلاف امنا برای ریاست مجلس رقابت نزدیکی با شورای ائتلاف دارد این احتمال وجود دارد ترکیب هیئت‌رئیسه مجلس یکدست نشود و از جریان‌های مختلف در آن حضور داشته باشند.

تصمیمات باید در درون مجلس گرفته شود

مجتبی یوسفی عضو هیئت‌رئیسه مجلس یازدهم درباره ترکیب هیئت‌رئیسه مجلس دوازدهم گفت: الان زود است و نباید برای ترکیب هیئت‌رئیسه مجلس آینده عجله کرد.

وی اظهار کرد: هر قوه‌ای یکسری مزایا و معایبی دارد و برای اینکه معایبمان را کم کنیم باید ساختار تصمیم‌سازی، تصمیم‌گیری و مسئولیت‌ها با همراهی نمایندگان مجلس صورت گیرد.

عضو کمیسیون عمران مجلس بیان کرد: تضارب آرا اشکال ندارد و نظرات و جریان‌های مختلف باعث رشد، چالش و پخته‌تر شدن غنای بحث‌ها می‌شود، اما اینکه به تفرقه و چنددستگی برسد نه به نفع نظام و نه به نفع کشور است.

یوسفی ادامه داد: اینکه انتقاد به تخریب و دودستگی برسد و هم در مجلس فعلی و هم در مجلس آینده تصمیم‌هایی که باید بین نمایندگان گرفته شود، از بیرون گرفته شود قطع‌به‌یقین باعث ضرر قوه مقننه می‌شود و اقتدار مجلس کاهش پیدا می‌کند.

عضو هیئت‌رئیسه مجلس یازدهم گفت: درباره ترکیب هیئت‌رئیسه مجلس بعد نمی‌توان پیشداوری کرد، اما نظرم این است که باید کار مجلس به نمایندگان سپرده شود.

با توجه به اینکه مجلس جایی است که همه دیدگاه‌ها و تفکرات باید در آن باشند جریان‌های سیاسی نباید از تضارب آرا برای اداره مجلس خود را محروم کنند.

دعوا بر سر صندلی را دوست ندارم

روح‌الله متفکرآزاد عضو هیئت‌رئیسه مجلس یازدهم گفت: معتقدم مجلس جایی است که همه باید باشند و در آن حرف بزنند.

وی اظهار کرد: می‌توان در یک جامعه متکثر با دیدگاه‌ها و سلیقه‌های مختلف بدون دعوا، جنگ، هتاکی، پرده‌دری با سلم و صفا و وحدت زندگی کرد و اهداف را پیش برد.

نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس بیان کرد: اینکه هرکسی بتواند حرف خود را بزند به رشد و پیشرفت کشور کمک می‌کند لذا امیدوارم مجلس بعدی مجلسی باشد که هر دیدگاهی امکان بیان نظرش را داشته باشد و جمع‌بندی آن بشود تلخ نکردن ذائقه مردم و نشان دادن اینکه همه تلاش ما برای رفع مشکلات کشور است و دعواهایمان هم این باشد که چگونه می‌توان مشکلات کشور را حل کرد نه اینکه من کدام سمت بنشینم، چون من دعوا بر سر صندلی را خیلی دوست ندارم.

برای تشکیل مجلس دوازدهم باید تا هفت خرداد صبر کرد تا هیئت‌رئیسه سنی مجلس انتخابات هیئت‌رئیسه را برگزار کند البته به‌غیر از رقابت بر سر ریاست مجلس آینده، رقابت برای حضور در ترکیب هیئت‌رئیسه بین نمایندگان هم داغ خواهد بود.

دیگر خبرها

  • انتقاد یک نماینده مجلس از ناکارآمدی وزرای رئیسی /جا داشت وزرای بیشتری استیضاح می شدند / در مجلس با دولت رودربایستی‌هایی داشتیم
  • تحول از مجلس سنتی به نوین از مجلس یازدهم تا دوازدهم
  • ویژگی‌های یک نماینده شایسته در مجلس چیست؟
  • نقاط قوت و ضعف مجلس یازدهم/ «نظارت» در مجلس آینده تقویت شود
  • ارتقای سه درصدی سهم فرهنگ از بودجه عمومی کشور
  • کیفیت بخشی به مقوله آموزش از اولویت‌های وزارت آموزش و پرورش
  • وضعیت لایحه بودجه حوزه آموزش عالی، تحقیقات و فناوری
  • اکنون مهم‌ترین زمان برای اجرای وعده صادق در حوزه اقتصاد کشور است
  • قالیباف و آقاتهرانی برای ریاست مجلس به توافق رسیدند؟
  • قالیباف: ایجاد تحول در آموزش و پرورش، موجب تحول در کشور است