Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-04-27@18:39:58 GMT

از دارآباد کهنه تا کاخ مظفری

تاریخ انتشار: ۳۰ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۹۵۶۰۹۱

از دارآباد کهنه تا کاخ مظفری

حسن حسن زاده- همشهری آنلاین: برخی معتقدند نام دارآباد از شمار زیاد درختان در این آبادی گرفته شده و برخی نیز به روایت‌های دیگر از علت نامگذاری این آبادی قدیمی اشاره می‌کنند. در ادامه با «علیرضا زمانی» تهران‌شناس درباره روایت‌های دیگری که از نامگذاری دارآباد وجود دارد گفتگو کردیم.

وقتی مظفرالدین شاه مهمان دارآباد شد
در جستجو برای علت نامگذاری محله‌ها و آبادی‌های شمیران به روایت‌های مختلفی می‌رسیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

روایت‌هایی که گاهی سینه به سینه و به صورت شفاهی میان شمیرانی‌ها نقل شده و گاهی نیز در منابع مکتوب به آن اشاره شده است.  اگرچه به نظر می‌رسد نام دارآباد به درختان پرشمار و آب و هوای خوش این آبادی اشاره دارد اما «علیرضا زمانی» به دیگر روایت‌های موجود درباره علت نامگذاری دارآباد اشاره می‌کند. روایت‌هایی که اگرچه آنها هم قطعیتی ندارند اما با توجه به قرائن و شواهد، بررسی آنها برای جستجوی علت نامگذاری دارآباد خالی از لطف نیست.

زمانی می‌گوید:« درباره علت نامگذاری محله‌ها و آبادی‌های شمیران، روایت‌هایی مختلفی وجود دارد. گاهی این روایت‌ها به صورت سینه به سینه و شفاهی نقل شده و لازم است درباره سندیت آنها تحقیقات و بررسی‌های بیشتری انجام شود. روایت‌هایی که اگرچه برخی از آنها به حقیقت نزدیک‌اند اما برخی دیگر نیاز به بررسی بیشتر دارند. به عنوان مثال در مورد نامگذاری محله ونک، اگرچه به روایتی نام این محله از درختان ون گرفته شده اما موضوع کوچ ایل ونک از سمیرم اصفهان به این منطقه نیز در نامگذاری این آبادی قابلیت بررسی و توجه دارد. همین مسئله در مورد نامگذاری دیگر آبادی‌های شمیران هم صادق است.»

زمانی درباره روایت رایجی که از علت نامگذاری دارآباد وجود دارد، می‌گوید:« نام دارآباد قدمت بسیار زیادی دارد. عده‌ای معتقدند نام این محله از کلمه دار به معنای درخت گرفته شده و دلیل این نامگذاری را هم وجود درختان بسیار در دارآباد دانسته‌اند. این گروه برای محکم شدن استدلال و برای ارائه سند، به ماجرای ساخت کاخ مظفرالدین شاه قاجار در محدوده فعلی دارآباد اشاره می‌کنند. اینکه پزشکان به دلیل آب و هوای خوب و وجود دار و درخت بسیار در دارآباد به مظفرالدین‌شاه که به بیماری ریوی مبتلا شده بود پیشنهاد می‌کنند کاخی در این محدوده بسازد. کاخی که بعدها به عنوان آسایشگاه مسلولین برای مبتلایان به بیماری سل استفاده می‌شود. در واقع به اعتقاد این گروه،  نام دارآباد و وجود شمار فراوان درختان در این آبادی، پزشکان را برای این توصیه و مظفرالدین‌شاه را برای ساخت کاخ ترغیب کرده است.»


از دارآباد کهنه تا دارآبادی که امروز می‌شناسیم
درباره نام‌گذاری برخی آبادی‌های شمیران، روایت‌های مختلفی وجود دارد که لازم است بررسی دقیق‌تری درباره آنها انجام شود. زمانی اما به روایت‌های دیگری که می‌توان برای علت نامگذاری دارآباد برشمرد، اشاره می‌کند:« کلمه دار در فرهنگ لغت، معانی متعددی دارد. دار در معنای عام یعنی درخت. همانطور که در گویش مازندرانی هم دار به معنای درخت آمده است. اما این واژه معانی دیگری هم دارد. در فرهنگ لغت در مقابل کلمه دار به واژه‌های خانه، کاشانه و سرا می‌رسیم. همچنین در تهران قدیم واژه‌هایی چون دارالاخلافه، دارالحکومه، دارالسلطنه و... داریم که به معنای دوم این واژه اشاره دارد. با این بیان، در نامگذاری محله دارآباد حتی می‌توانیم به معانی دوم این واژه هم توجه کنیم.» اهالی قدیمی دارآباد، کسانی که تاریخ گذشته محله را از زبان پدران خود شنیده‌اند، با عبارت «دارآباد کهنه» آشنایی دارند.

زمانی می‌گوید:« در روزگار گذشته و حداقل در دوران پیش از قاجار، دارآباد به محدوده‌ای غیر از محل کنونی این محله گفته می‌شد. در واقع، آبادی قدیمی دارآباد در جنوب محله ازگل امروزی و در جنوب‌شرق‌ سوهانک فعلی قرار داشت. هنوز هم برخی از اهالی قدیمی دارآباد نام دارآباد کهنه را که از پدران خود شنیده‌بودند، به یاد دارند. ساکنان آن محدوده ظاهرا در دوره‌ای به دلیل کم‌آبی و یا برای دسترسی به منابع آبی بیشتر به محدوده فعلی دارآباد کوچ کرده‌اند. در جستجو برای علت نامگذاری دارآباد، باید بررسی کرد که آیا در محدوده دارآباد کهنه هم درختان بسیاری وجود داشته است؟ شواهد اما نشان می‌دهد که در آن محدوده شمار درختان برخلاف دیگر آبادی‌های شمیران چندان زیاد نبوده است. با این بیان در جستجوی برای علت نامگذاری دارآباد می‌توانیم به دیگر معانی واژه مثل خانه، سرا و کاشانه هم توجه کنیم.»

کد خبر 485132 برچسب‌ها هویت شهری

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: هویت شهری روایت های دیگر نامگذاری محله مظفرالدین شاه قدیمی دارآباد روایت هایی کلمه دار وجود دار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۹۵۶۰۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آئین آغاز ساخت پایگاه سلامت شهدای کهنه دژ برگزار شد

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین استان سمنان ،در آئین آغاز ساخت پایگاه سلامت شهدای کهنه دژ شهرستان سمنان، حجت الاسلام و المسلیمن مرتضی مطیعی نماینده ولی فقیه در استان سمنان و امام جمعه شهر سمنان، دکتر احمد ریواده معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری سمنان، دکتر کامران قدس رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان سمنان، محمد حمیدی معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری سمنان، سیدمحمد حسینی طباطبایی مدیرکل راه و شهرسازی استان سمنان، دکتر محمد بهرامی فرماندار سمنان، حسین موسوی شهردار سمنان و جمعی از مسئولان استانی، شهرستانی و دانشگاهی و خانواده معزز شهدا حضور داشتند.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان در حاشیه آئین آغاز ساخت پایگاه سلامت شهدای کهنه دژ شهرستان سمنان، بیان نمود: در حال حاضر پایگاه سلامت کهنه دژ به صورت ضمیمه در مرکز خدمات جامع سلامت مرحوم تصرت الله دانائی شهرستان سمنان در حال خدمت رسانی به مردم شریف این منطقه است و امروز با حضور مقامات استانی پایگاه سلامت غیرضمیمه کهنه دژ در زمینی با مساحت 344/5 متر مربع و با زیربنای 250 متر مربع کلنگ زنی شد.

دکتر کامران قدس با اشاره به اینکه جمعیت تحت پوشش این پایگاه سلامت برابر با 8420 نفر است، گفت: در این پایگاه سلامت پزشک، مراقب سلامت و روان شناس خدماتی همچون واکسیناسیون، مراقبت های مربوط به مادران باردار، نوزادان، سالمندان، بیماران و... را ارائه می دهند.

وی ضمن قدردانی از حضور مقامات استانی، شهرستانی و دانشگاهی و خانواده معزز شهدا در این آئین، تصریح کرد: توجه این عزیزان به حوزه سلامت استان سمنان و همراهی این مقامات درراستای ارتقای بیش از پیش خدمات بهداشتی و درمانی با این دانشگاه باعث افتخار ماست.

۴۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1899348

دیگر خبرها

  • نامگذاری روزی به نام سروستان گامی برای اعتلای این شهر است
  • مظفری در جایگاه پنجم رقابت ماده ۸۰۰ متر قرار گرفت
  • نامگذاری خیابانی در تهران به نام اولین روزنامه نگار شهید ایران
  • اکسيري که قهرمانان را جاويدان مي کند
  • ساخت پایگاه سلامت در محله تاریخی کهنه‌دژ سمنان آغاز شد
  • آغاز ساخت پایگاه سلامت شهدای محله کهنه دژ در سمنان
  • نمایشگاهی از نیم قرن تلاش برای احیای جلفا
  • ۲۰۲ روز جنگ غزه به روایت آمار و ارقام
  • مظفری راهی مرحله نهایی مسابقات شد
  • آئین آغاز ساخت پایگاه سلامت شهدای کهنه دژ برگزار شد