Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آنا»
2024-05-05@03:16:43 GMT

درآمدی کوتاه بر طنز، هزل و هجو در مجموعه «دگرخند»

تاریخ انتشار: ۵ اسفند ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۷۰۱۹۷۰۴

درآمدی کوتاه بر طنز، هزل و هجو در مجموعه «دگرخند»

سیدعلی موسوی گرمارودی در مجموعه «دگرخند» بررسی کوتاهی بر طنز، هزل و هجو در ادبیات فارسی می‌پردازد.

به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، کتاب «دگرخند» با زیر عنوان «درآمدی کوتاه بر طنز، هزل و هجو» اثر سیدعلی موسوی گرمارودی از سوی انتشارات هرمس منتشر شده است.

کمدی را در شعر و نثر، به سه دسته اصلی طنز هزل و هجو تقسیم می‌‌توان کرد که هر یک زیرمجموعه‌های خود را دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

طنز و زیرمجموعه‌های آن، قلقلک ارواح فرزانه و فرهیخته و خواص است و حذف برای آگاه کردن شادمانه ارواح اشخاص معمولی و میانه و اما هجو، قلقلک، نه که تازیانه است و فقط پوست کلفت‌ها، از آن احساس قلقلک می‌کنند.

در ادبیات ما از دورترین روزگار، طنز و هزل و هجو، در شعر و نثر اغلب شاعران و نویسندگان، کم‌ و بیش، حتی در جدی‌ترین آثار آنان یافته می‌شود البته هرچه پیش‌تر می‌آییم اهتمام به این امر بیشتر نیز می‌شود.

کتاب حاضر پس از تعریف طنز، هزل و هجو به بازتاب آن در قرآن و روایات اختصاص یافته و آنگاه نگارنده ضمن بیان تعریفی از نقیضه نمونه آن را در شعر و نثر آورده است. سپس به نمونه‌های طنز و هزل و هجو در برخی متون و اشعار کلاسیک و معاصر و نیز مجله‌های فکاهی اشاره کرده است. موسوی گرمارودی در فصل‌های 10 گانه این کتاب با بیان مثال‌هایی از کتاب‌ها و آثار بزرگان ادب فارسی خواندن این اثر را دلپذیر کرده است. 

نویسنده کتاب در بخشی از فصل اول این کتاب در تعریف طنز و کمدی می‌نویسد: «در تراژدی قهرمان‌ها فراتر از واقعیت مطرح می‌شوند و در کمدی، فروتر از واقعیت.

با الهام از همین سخن، در مورد هر مفهوم تراژیک یا کمدی هم می‌‌توان همان را گفت، با این تفاوت که در آن‌جا یعنی در داستان، چون با قهرمان‌ها یعنی اعیان خارجی، سروکار داشتیم، معیار ما، واقعیت بود و در اینجا چون با مفهوم سروکار داریم، معیار ما حقیقت است.

بنابراین، اگر جوهر کمدی را بازیافت یک واقعیت، در سطحی فروتر از حقیقت بدانیم، در تعریف کمدی می‌‌توان گفت: کمدی عبارت است از بیان یا گزارش یا عرضه یک پدیده حیاتی، انسانی و یا اجتماعی در سطحی فروتر از حقیقت. انواع و درجات آن چند چنان‌که بعداً خواهیم دانست در سه گروه گونه خارج نیست: طنز هزل و هجو».

سیدعلی موسوی گرمارودی این کتاب را در 10 فصل تدوین کرده است. عناوین این فصل‌ها عبارتند از «کلیات»، «قرآن و روایات و طنز هزل و هجو»، «نقیضه‌ها»، «نقیضه اشعار»، «نقیضه‌های ملمع شعر»، «نقیضه‌های ملمع نثر»، «نقیضه کتاب‌ها(نثر)»، «طنز هزل و هجو در برخی متون گذشته»، «طنز هزل و هجو در برخی متون شعر و نثر» و «مجله‌های فکاهی».

کتاب «دگرخند» با زیر عنوان «درآمدی کوتاه بر طنز، هزل و هجو» در 380 صفحه با قیمت 34 هزار تومان از سوی انتشارات هرمس منتشر شده است. 

انتهای پیام/4028/

منبع: آنا

کلیدواژه: شعر شاعر سیدعلی موسوی گرمارودی ویترین کتاب موسوی گرمارودی طنز هزل و هجو هزل و هجو شعر و نثر بر طنز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۰۱۹۷۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تلویزیون درام ورزشی می‌سازد/ چرا آثار کمدی کمتر به آنتن می‌رسد؟

مسعود کریمی خضرا مدیر گروه طنز سیمافیلم درباره سریال های جدید این گروه در تلویزیون به خبرنگار مهر بیان کرد: سریالی داریم که این روزها در حال نگارش است؛ یک درام ورزشی با مایه های طنز که به ورزش هندبال پرداخته و برادران هاشمی این سریال را به صورت مشترک می نویسند.

وی اضافه کرد: هادی عامل هاشمی، هدایت عامل هاشمی و علی عامل هاشمی نویسنده کار هستند که در آن به ایفای نقش هم می پردازند. هنوز درباره ترکیب تیم تولید و کارگردان صحبتی نشده است و جلوتر که برویم درباره آن تصمیم گیری می کنیم.

کریمی خضرا با اشاره به تولید یک سریال نوستالژیک تصریح کرد: سریالی هم داریم که برگرفته از یکی از آثار موفق دهه ۷۰ تلویزیون است. فضای این سریال در دهه ۶۰ می گذرد و قصه این سریال هم در دهه ۶۰ نوشته شده است و به دوران قبل از جنگ، آغاز و پایان جنگ می پردازد. نویسنده این مجموعه مصطفی زندی است و سوژه جذابی دارد که جزییات آن را بعداً بیشتر توضیح می دهیم.

وی درباره سریال «بدل» نیز بیان کرد: به زودی سریال «بدل» به آنتن می رسد که این مجموعه هم سوژه خوبی دارد. علی مسعودی کارگردان این سریال هم به تجربه ثابت کرده است که نزد مردم محبوبیت دارد.

مدیرگروه طنز سیمافیلم درباره اینکه چرا کمدی ها کمتر به آنتن می رسند، بیان کرد: حجم کمدی هایی که به آنتن تلویزیون می رسد تابعی از تایید اداره کل فیلمنامه سازمان است و سیمافیلم فقط ارگان تولید این فیلمنامه ها است. البته سریال هایی هم داریم که با مجوز خود رییس سازمان صداوسیما جلو می رود. هدایت و نظارت این آثار هم با اداره کل فیلمنامه است.

وی اضافه کرد: برای حجم آثار مرتبط با کمدی باید تایید اداره کل فیلمنامه را در نظر گرفت که البته شانه به شانه سیمافیلم فعالیت دارند؛ این اداره کل از حیث متن و سیمافیلم از حیث تولید.

کریمی خضرا در پایان با مثالی درباره آثاری که با مجوز رییس سازمان صداوسیما ساخته می شود، بیان کرد: فصل پیشین «نون.خ» در حال ساخت بود که رییس صداوسیما به پشت صحنه سریال رفت و همان جا اعلام کرد که باید فصل بعدی هم به تولید برسد و این فصل ساخته شد و ما درباره این آثار می گوییم که با مجوز خود رییس سازمان پیش می رود. حالا شاید اینها کمی خارج از عرف اداری باشد اما در نهایت زیر نظر اداره کل فیلمنامه نویسی و سیمافیلم پیش می رود.

کد خبر 6093417 عطیه موذن

دیگر خبرها

  • زندگی و زمانه آیت‌الله حاج آقا مجتبی تهرانی در «شمع محفل»
  • تجدید چاپ مجموعه کتاب «کودکی نامداران»
  • علی ژکان یک نمایش کمدی به صحنه می‌برد
  • جلوه‌ای از شکوه زندگی امام صادق(ع)
  • اعلام برنامه دولت درباره کالابرگ | یک هفته تا پایان اجرای طرح فجرانه کالابرگ
  • تلویزیون درام ورزشی می‌سازد/ چرا آثار کمدی کمتر به آنتن می‌رسد؟
  • بازگویی مشکلات و دغدغه‌های روز جامعه اولویتم در اجرای نمایش است
  • «شمع محفل» در نمایشگاه کتاب رونمایی می‌شود
  • دست پر تلویزیون برای بهار و تابستان پیش رو / سریال‌های جدید آنتن را پررونق می‌کنند؟
  • سریال‌های جدید آنتن را پررونق می‌کنند؟