Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-05-06@23:05:31 GMT

یادداشت|عبرت‌های انتخابات مجلس یازدهم

تاریخ انتشار: ۶ اسفند ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۷۰۳۷۲۷۰

یادداشت|عبرت‌های انتخابات مجلس یازدهم

محمدکاظم انبارلویی کارشناس مسائل سیاسی در یادداشتی با عنوان عبرت‌های انتخابات مجلس یازدهم به تحلیل ابعاد مختلف انتخابات دوم اسفند پرداخته است ۰۶ اسفند ۱۳۹۸ - ۱۴:۰۵ سیاسی سیاست ایران نظرات - اخبار سیاسی -

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری تسنیم، محمدکاظم انبارلویی کارشناس مسائل سیاسی در یادداشتی با عنوان عبرت‌های انتخابات مجلس یازدهم به تحلیل ابعاد مختلف انتخابات دوم اسفند پرداخته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

متن این یادداشت به شرح زیر است: 

1- ملت ایران در ادای تکالیف خود برای یک انتخابات پرشور و آبرومند چیزی کم نگذاشتند. مجریان و ناظرین انتخابات همپای مردم 20 ساعت پای صندوق‌های رأی ایستادند و آرای مردم را گرفتند. درست است سطح مشارکت نسبت به انتخابات‌های گذشته کم بود،‌ اما همین سطح مشارکت، تنه به تنه مشارکت مردم در مطرح‌ترین دموکراسی‌های جهان می‌زند.

تحلیل مشارکت و نتایج انتخابات مجلس|شاکری: فرصت باقی‌مانده تا مجلس یازدهم باید صرف تولید "ایده‌ حکمرانی" شودتحلیل مشارکت و نتایج انتخابات مجلس|جمشیدی: مشارکت مردم برای تغییر در ناکارآمدی دولت و مجلس بود

2- در انتخابات اخیر نه دوقطبی آنتاگونیستی شکل گرفت و نه رقبا در یک فهرست مشترک، متمرکز بودند. اصولگرایان در درجه اول به دلیل حفظ اقتدار و امنیت ملی به پای صندوق رأی آمدند و البته دلخور هم بودند چرا فهرست وحدت دیر شکل گرفت. اصلاح‌طلبان هم سردرگم در چند فهرست بودند و چون کارنامه دولت و مجلس فعلی پر از خالی بود، حرفی به عنوان «گفتمان اصلاح‌طلبی» نداشتند. آن‌ها معمولا در انتخابات «نه به رقیب»، «رقیب‌هراسی» را به عنوان یک تاکتیک موفق به کار می‌گرفتند، اما هرچه گشتند، چیزی پیدا نکردند و تاکتیک‌های گذشته آن‌ها هم سوخته بود و به کار نمی‌آمد.

مردم به طور جدی از عدم عمل به وعده‌های دولت و مجلس گله داشتند و فهرست امید پس از چهار سال عملکرد در مجلس، سبدی از ناامیدی در سرمایه اجتماعی اصلاح‌طلبان باقی گذاشته بود. این وسط فقط خون شهید سلیمانی و پیام‌های او در وصیتنامه سیاسی و الهی‌اش مبنی بر حفظ نظام به کمک مردم آمد. این سطح از مشارکت را هم مدیون خون شهدا و به‌ویژه خون شهدای حرم و شهید سلیمانی هستیم.

3- سیاست‌ورزی رجال سیاسی و مذهبی و احزاب و گروه‌های سیاسی تابع یک تئوری که متضمن امر رقابت سالم و اخلاقی باشد شکل نگرفته تا کشور فارغ از تندبادهای سیاسی در داخل و خارج، در امر سازه سیاسی شکل‌گیری نهادهای انتخابی مسیر درستی را طی کند.
ما باید به سمت شکل‌گیری یک مدل از رقابت که برخاسته از یک تئوری عملی در حوزه علم سیاست باشد، گام برداریم تا بتوانیم سطح مشارکت مردمی را در یک سطح قابل قبول حفظ کنیم.

4- موضوع صیانت از سرمایه اجتماعی و به صحنه آوردن همه آن سرمایه در عرصه رقابت‌ها فوق‌العاده مهم است. اصلاح‌طلبان در این دوره با آن که انتخابات را تحریم نکردند و با اشتهای زیادتری نسبت به انتخابات گذشته چند فهرست دادند، اما نتوانستند سرمایه اجتماعی خود را پای صندوق رأی بیاورند، ضمن اینکه نسیمی حمایتی از خارج، همیشه پشت فهرست آن‌ها را نوازش می‌داد، این دوره وجود نداشت.

وزن‌کشی سرلیست مشترک اصلاح‌طلبان در این دوره نشان می‌دهد آن‌ها آتش به خرمن سرمایه اجتماعی خود زده‌اند. حتی افراد متشخصی که از جامعه کارگری همیشه یک رأی قابل قبول داشته مثل جلودارزاده و محجوب، از این آتش مصون نماندند.

5- اساسا رقابت بر مبنای گیس و گیس‌کشی، فحش و ناسزا دادن به هم و پدیداری دوقطبی دیو و پری یک مبنای عقلانی براساس سیاست‌ورزی درست، آن هم از نوع دینی و اسلامی آن نیست. این رقابت را باید در حوزه کارآمدی و کاربلدی در حوزه حکمرانی خوب برد تا مردم برای انتخاب خوب و خوب‌تر نیز به میدان بیایند، نه انتخاب زشت و زشت‌تر یا زشت و زیبا!
برای انتخاب خوب و خوب‌تر باید کارنامه بدون دستکاری‌ شده اضلاع رقابت در دست مردم باشد تا بتوانند دست به انتخاب صحیح بزنند.

اصلاح‌طلبان در ایام تصدی در دولت و مجلس کارنامه قابل‌قبولی از خود باقی نگذاشتند. تورم 40درصدی، سه‌برابر شدن حجم نقدینگی، تعطیلی بنگاه‌های اقتصادی، بیکاری، بی‌مهری به منتقدین، ناکام شدن در وعده‌های برجامی و ده‌ها مورد دیگر، سرمایه اجتماعی آن‌ها را بر باد داد، به طوری که نفر آخر فهرست اصلاح‌طلبان کمتر از 3 هزار رأی در تهران داشت.

مظلوم‌نمایی رد صلاحیت‌ها را کسی نپذیرفت. آقای عارف نفر اول فهرست اصلاح‌طلبان در مجلس دهم یک میلیون و 608 هزار و 926 رأی از همین مردم تهران گرفت. او اصلا نامزد نشد تا شبهه رد صلاحیت در مورد او مطرح باشد. شماری از اصلاح‌طلبان اصلا نامزد نشدند. آن‌ها خبر از بر باد رفتن سرمایه اجتماعی خودشان داشتند. بخش عظیمی از کاهش مشارکت مربوط به این سرمایه‌سوزی، اعتبار سیاسی و اجتماعی اصلاح‌طلبان بود.

6- اصولگرایان و نیروهای جبهه انقلاب در این انتخابات پیروز صحنه بودند و بیش از 74 درصد کرسی‌های مجلس را به خود اختصاص دادند. در میان آن‌ها چهر‌ه‌های کارآمد و کاربلد در حوزه اجرا و تقنین دیده می‌شوند. مردم اشبه‌الناس به مرام شهید سلیمانی را در این انتخابات برگزیدند. در تهران فردی به عنوان نفر اول مورد توجه مردم قرار گرفت که چون شهید سلیمانی، جوانی خود را در 8 سال جبهه‌های جنگ سر کرده بود. او از جانبازان شیمیایی جنگ است و در سمت‌های فرماندهی نیروی هوایی سپاه، نیروی انتظامی و سپس شهرداری تهران یک رکورد از کارآمدی و کاربلدی به جای گذاشته است. 72 درصد رأی‌دهندگان تهرانی نمره قابل‌قبولی به او در مدیریت شهرداری تهران دادند. او خوشفکر، خوش‌عمل و متواضع است.

در انتخابات ریاست جمهوری دوره قبل با آن که بسیاری از نظرسنجی‌ها رأی فوق‌العاده او را نشان می‌داد، اما از بابت همگرایی و احترام به خرد جمعی و نیز اتحاد نیروهای جبهه انقلاب و به تبعیت از علما و مراجع به نفع نامزد اصلح کنار رفت و صادقانه برای او کار کرد. بیش از 16 میلیون رأی، سرمایه اجتماعی اصولگرایان در انتخابات قبل بود. او به کمک احزاب، گروه‌ها و رجال سیاسی و مذهبی بیش از یک سال روی چگونگی حفظ و صیانت این سرمایه اجتماعی کار کرد و حاصل انتخابات مجلس نشان داد که او و رجال سیاسی و نیز احزاب اصولگرا در انجام این مأموریت خطیر، توفیق نسبی داشتند.

7- مردم که در این انتخابات، جانانه به میدان آمدند، چشمشان البته به سرانگشت هدایت رهبری است. اگر مجلس آینده در مسیر گفتمان رهبری حرکت کند، اتفاقات مهمی در کشور رخ خواهد داد. وظیفه اول نمایندگان اصولگرای راه‌یافته به مجلس این است که مطالبات رهبری را به موج غالب و پربسامد تبدیل کنند و هم‌افزایی داشته باشند. مجلس باید دولت را رصد و در درون مرزهای انقلاب نگه دارد و با حمایت اصولی از آن، کشور را در مدار مردم‌سالاری دینی در برابر تهدیدات روزافزون آمریکا و اروپا حفظ کند.

مجلس باید نیروهای انقلاب را از حاشیه‌نشینی درآورد و آن‌ها را بازسازی و تکثیر کند و در مسیر خودانتقادی و خوداصلاحی بیندازد تا هر کدام گوشه‌ای از حل مشکلات مردم را به عهده بگیرند.

انتهای پیام/

R1455/P/S1,1412/CT12 واژه های کاربردی مرتبط احزاب اصولگرا احزاب اصلاح طلب

منبع: تسنیم

کلیدواژه: احزاب اصولگرا احزاب اصلاح طلب احزاب اصولگرا احزاب اصلاح طلب سرمایه اجتماعی اصلاح طلبان انتخابات مجلس شهید سلیمانی مجلس یازدهم دولت و مجلس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۰۳۷۲۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مسیر اجرایی با انتخاب نماینده اصلح ترسیم می‌شود/نمایش نشاط عمومی با مشارکت مردم

فعال سیاسی با بیان اینکه انتخابات دور دوم مجلس به لحاظ اهمیت تفاوتی با انتخابات دور اول ندارد، گفت: مشارکت بالای مردم در این دوره نشاط عمومی را به نمایش می‌گذارد.

به گزارش مشرق، مهدی فضائلی درباره اهمیت حضور مردم در دور دوم انتخابات مجلس اظهار داشت: انتخابات دور دوم مجلس شورای اسلامی از نظر اهمیت تفاوتی با انتخابات دور اول آن ندارد و همه آن مواردی که باعث اهمیت حضور و مشارکت در انتخابات دور اول مجلس بود، در این دوره نیز به همان اندازه تاثیرگذار است.

وی افزود: مشارکت و حضور در انتخابات مجلس شورای اسلامی به دلیل جایگاه مجلس و نقشی که نمایندگان مردم می‌توانند به واسطه بهبود روند قانونگذاری در کشور و نیز نظارت بهتر و دقیق‌تر بر اجرای قوانین داشته باشند، بسیار حائز اهمیت است و این موارد در دور دوم انتخابات نمایندگان مجلس شورای اسلامی هم مانند دور اول انتخابات نمایندگان وجود دارد.

این فعال سیاسی بیان کرد: البته نمایندگان بسیاری از حوزه‌های انتخاباتی در همان دور اول با کسب اکثریت آرا، مشخص شدند اما در تعدادی از حوزه‌ها از جمله در تهران، انتخابات به دور دوم کشیده شد که امید است مردم در این دور از انتخابات نیز مشارکت جدی داشته باشند.

هر چقدر مجلس در امر قانونگذاری بهتر عمل کند دستگاه‌ها مسیر دقیق‌تری خواهند داشت

فضائلی یادآور شد: باید امیدوار باشیم که در شهرهایی که انتخابات مجلس به دور دوم کشیده شده است، مردم انقلابی، فهیم و همیشه در صحنه با درک بالای خود و با اهتمام لازم و مشارکت بالا پای صندوق‌های اخذ رأی حاضر شوند.

وی با اشاره به اینکه مشارکت در انتخابات مجلس شورای اسلامی از دو بُعد حائز اهمیت است، عنوان کرد: در بُعد اول، این اهمیت مربوط به مجلس شورای اسلامی و جایگاه اصلی آن در حوزه قانونگذاری است که وظیفه تقنین قوانین کشور و ریل‌گذاری را بر عهده دارد و در حقیقت این مجلس است که مسیر اجرایی و آینده کشور را ترسیم می‌کند.

این فعال رسانه‌ای تاکید کرد: بنابراین هر چقدر مجلس شورای اسلامی در امر قانونگذاری بهتر عمل کند و قوانین مصوب آن دقیق‌تر و ناظر بر اولویت‌های کشور باشد، به طور طبیعی می‌توانیم امیدوار باشیم مسیری که دستگاه‌های اجرایی در آینده بر اساس آن قوانین طی می‌کنند، دقیق‌تر و معطوف به اهداف جامعه باشد.

فضائلی گفت: در بُعد دوم، اهمیت مجلس شورای اسلامی به بحث نظارت آن بر اجرای صحیح قوانین بازمی‌گردد که این امر توسط نمایندگان مجلس انجام می‌شود و این نظارت هر چه دقیق‌تر و سالم‌تر انجام شود، می‌تواند در اجرای قوانین و در اینکه دستگاه‌های اجرایی وظایف‌شان را بهتر و دقیق‌تر انجام دهند، بسیار موثر باشد.

قانونگذاری و نظارت بر اجرای قوانین در راس وظایف نمایندگان است

وی افزود: البته نمایندگان مجلس شورای اسلامی در حوزه‌های دیگر هم نقش‌آفرینی دارند اما قانونگذاری و نظارت بر اجرای قوانین، در رأس اموری است که باید در آن نقش‌آفرینی داشته باشند.

وی ادامه داد: از سوی دیگر مشارکت مردم در دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی یک پیام بسیار مهم به همراه خواهد داشت و آن پیام این است که نشاط اجتماعی و سیاسی در جامعه ایران وجود دارد.

تحلیلگر سیاسی بیان کرد: ابراز و به نمایش گذاشتن این نشاط اجتماعی و سیاسی هم می‌تواند برای مردم ایران و هم برای کسانی که از بیرون مسائل کشور ما را تحلیل می‌کنند و بر اساس آن تحلیل‌ها، تصمیم‌هایی در خصوص نحوه تعامل با جمهوری اسلامی اتخاذ می‌کنند، موثر باشد.

فضائلی یادآورشد: این نشاط اجتماعی و سیاسی می‌تواند یک پیام به همراه داشته باشد و در مقابل کسانی که نگاه منفی به کشور ما داشته و رفتارهای خصمانه از خود بروز می‌دهند، نقش بازدارندگی خواهد داشت.

انتخاب هیات رئیسه مجلس دوازدهم در انحصار نمایندگان تهرانی نخواهد بود

فضائلی گفت: مشارکت بالای مردم در انتخابات دور دوم مجلس شورای اسلامی برای دوستان کشور ما در سراسر دنیا هم یک پیام امیدوارکننده و خوشحال‌کننده را به همراه خواهد داشت و نشاط اجتماعی و سیاسی مردم ایران را در مقابل چشمان آنها به نمایش خواهد گذاشت.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا با توجه به تعداد بیشتر نمایندگان تهرانی نسبت به نمایندگان شهرستانی، آنها هیات رئیسه مجلس دوازدهم را تعیین خواهند کرد، گفت: به عقیده من انتخاب هیات رئیسه مجلس دوازدهم در انحصار نمایندگان تهرانی نخواهد بود.

این فعال سیاسی خاطرنشان کرد: البته نمایندگان تهران به لحاظ تعداد، در مجلس دوازدهم تعیین‌کننده هستند و تاثیرگذاری‌شان زیاد است ولی این طور نخواهد بود که مجلس دوازدهم و انتخاب هیات رئیسه آن، در انحصار آنها باشد.

انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی ۱۱ اسفند ۱۴۰۲ برگزار شد و از میان نامزدهای حاضر در عرصه رقابت، ۲۴۵ نفر به مجلس راه یافتند و سرنوشت ۴۵ کرسی باقی مانده در دور دوم انتخابات که در ۲۱ اردیبهشت برگزار می‌شود، روشن خواهد شد.

تبلیغات دور دوم انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی از بامداد ۱۳ اردیبهشت آغاز شد و تا ساعت هشت صبح پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت ادامه دارد.

طبق اعلام وزارت کشور تعداد رأی صحیح مأخوذه در حوزه انتخابیه تهران یک میلیون و ۵۶۹ هزار و ۸۵۷ رأی بود و از بین نامزدها ۱۴ نفر به طور مستقیم وارد مجلس شدند و ۳۲ نفر دیگر نیز به مرحله دوم انتخابات راه یافتند که برای تصدی ۱۶ کرسی باقی مانده بهارستان در ۲۱ اردیبهشت به رقابت خواهند پرداخت.

حوزه‌های انتخابیه تبریز، شبستان، میانه، پارس‌آباد، سمیرم، لنجان، کرج، تهران، ورامین، بیرجند، مشهد، آبادان، رامهرمز، خدابنده، زنجان، شیراز، مرودشت، خرم‌آباد، قائمشهر، ملایر، کرمانشاه و گنبدکاووس، ۲۲ حوزه انتخابیه‌ای هستند که انتخابات در آنها به دور دوم کشیده شده است.

انتخابات در مرحله دوم نیز در ۸ حوزه انتخابیه تبریز، تهران، آبادان، شیراز، کرمانشاه، خرم‌آباد، قائم‌شهر و ملایر به صورت تمام الکترونیکی برگزار می‌شود.

در تهران برای هر شعبه ۴ صندوق الکترونیکی و در باقی حوزه‌های انتخابیه برای هر شعبه، ۳ صندوق الکترونیکی در نظر گرفته شده است تا ازدحامی در شعب شکل نگیرد و رأی‌دهندگان به راحتی و سهولت رأی خود را به صندوق بیندازند.

منبع: ایرنا

دیگر خبرها

  • ادعای بدون سند حجاریان درباره روحانی/ سخنی که خاندوزی باید تکذیب کند
  • راه حل رفع مشکلات حضور آگاهانه در انتخابات است‌
  • ادعای‌های متعارض اصلاح‌طلبان در خصوص انتخاب هیئت رئیسه مجلس/ از نگاه چپ‌ها قالیباف با پایداری ائتلاف می‌کند یا با اعتدالی‌ها؟
  • اخبار سیاسی ۱۶ اردیبهشت؛ ۶ مرحله اخذ رای الکترونیک/ نشست رئیسی و استانداران
  • اخبار سیاسی ۱۶ اردیبهشت؛ ۶مرحله اخذ رای الکترونیک/نشست رئیسی با استانداران
  • مسیر اجرایی با انتخاب نماینده اصلح ترسیم می‌شود/نمایش نشاط عمومی با مشارکت مردم
  • ردادی: مردم با حضور در انتخابات مجلسی قوی را رقم بزنند
  • افغانستانی‌ها بمانند یا بروند؟!/ ردّ پای ۲۰ ساله لیدر اصلاح‌طلبان در مشکلات مردم و ایران
  • افغانستانی‌ها بمانند یا بروند؟!/ ردّ پای 20 ساله لیدر اصلاح‌طلبان در مشکلات مردم و ایران
  • ‌لایحه اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم به رشد تولید و سرمایه‌گذاری در مناطق محروم کمک خواهد کرد