Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «افکارنيوز»
2024-04-28@00:56:35 GMT

چند سند از دیپلماسی التماسی

تاریخ انتشار: ۷ اسفند ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۷۰۴۶۹۳۲

رئیس‌جمهور دیروز در مراسم افتتاح قطعه یک آزادراه تهران- شمال با بیان اینکه به دشمن التماس نخواهیم کرد، اظهار داشت: افتتاح پروژه آزادراه تهران- شمال خبر خوشحال‌کننده‌ای برای ملت بزرگ ایران است.

اخبار سیاسی - عملا ما این پروژه را در دوران تحریم ساختیم و افتخار می‌کنیم به اینکه مهندسان، کارگران و مدیران ما و همه بخش‌های مختلف مانند وزارت راه و بنیاد مستضعفان تلاش خود را کردند و تحریم نتوانست بر اراده آنها برای تکمیل این پروژه بسیار مهم تاثیر بگذارد؛ البته ممکن است تحریم ما را با تاخیر مواجه کند اما در پروژه‌های مهم تاثیر نگذاشته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی تصریح کرد: سال سختی بود اما مردم ما در همه جا با شهامت به میدان آمدند، در برابر تحریم خم نشدند و التماس نکردند. ما به دشمن التماس نخواهیم کرد. ملت ما التماس نخواهد کرد و تسلیم هم نخواهد شد. سختی را تحمل می‌کند تا دشمن را پشیمان کند.

* رونوشت به روحانی

این اظهارات روحانی در حالی است که همین یک ماه پیش، مصاحبه ظریف با یک رسانه اروپایی درباره امکان مذاکره با آمریکا حتی پس از ترور حاج‌قاسم سلیمانی، بار دیگر انتقادات از دیپلماسی التماسی دولت را تشدید کرد. پنجم بهمن‌ماه گذشته ظریف در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا مذاکره با آمریکا پس از ترور سردار قاسم سلیمانی را غیرمحتمل می‌دانید؟ اظهار داشت: «خیر، من هرگز چنین امکانی را رد نمی‌کنم به شرط آنکه آنها رویکرد خود را تغییر دهند و واقعیات را به رسمیت بشناسند. از نظر ما مهم نیست که چه کسی در کاخ سفید می‌نشیند، چیزی که اهمیت دارد نحوه رفتار آنهاست.

دولت ترامپ می‌تواند گذشته‌اش را جبران کند؛ تحریم‌ها را بردارد و به میز مذاکره بازگردد. ما کماکان بر سر میز مذاکره هستیم».  پاسخ عجیب وزیر امور خارجه تنها 3 هفته پس از ترور شهید سلیمانی از سوی دولت آمریکا و زمانی که با پاسخ تحقیرآمیز ترامپ مواجه شد، دور تازه‌ای از انتقادات را برانگیخت.

رئیس‌جمهور آمریکا در این باره در توئیتر نوشت: «وزیر امور خارجه ایران می‌گوید: ایران خواستار مذاکره با ایالات‌متحده است اما می‌خواهد تحریم‌ها برداشته شود. نه، مرسی!» این اقدام ظریف یعنی نشان دادن چراغ سبز برای مذاکره با دولتی که دست به ترور یکی از فرماندهان ارشد نظامی کشور زده است، فارغ از آنکه خلاف عرف معادلات جهانی شناخته می‌شود، تنها از سوی کشوری احتمال می‌رود که شکست خود را در یک شرایط جنگی مقابل دشمن متخاصم به رسمیت شناخته باشد. 

علاوه بر این، نوع مواجهه دولت با رویکرد برجام ی کشورهای اروپایی طی 22 ماه گذشته نیز هیچ تناسبی با دیپلماسی عزت‌مدارانه نداشته و بیشتر مصداق دیپلماسی التماسی است. از اردیبهشت‌ماه سال گذشته و پس از خروج آمریکا از برجام، تروئیکای اروپایی متعهد شد تبعات این خروج را جبران کرده و در زمینه‌های نفتی و بانکی در کنار ایران بایستد اما به‌رغم این وعده‌ها، تا 12 ماه بعد یعنی تا اردیبهشت امسال دولت هیچ واکنشی به وقت‌کشی اروپایی‌ها نشان نداد.

در این فاصله اروپا ابتدا وعده سازوکار SPV را داد و بعد از آن هم به‌صورت کاغذی از یک شرکت ذی‌حسابی تحت عنوان اینستکس رونمایی کرد؛ سازوکاری که مخصوص کالاهای بشردوستانه چون غذا و دارو بود و با این حال تا امروز هم اجرایی نشده است.

واکنش دولت و تیم سیاست خارجی آن به این رویکرد اروپایی‌ها تقریبا هیچ بود تا جایی که شورای عالی امنیت ملی از اردیبهشت امسال گام‌های کاهش تعهدات هسته‌ای را اجرایی کرد. طبق این تصمیم، تعهدات هسته‌ای ایران به فاصله هر 2 ماه یک‌بار کاهش یافت تا در نهایت به غنی‌سازی در تاسیسات هسته‌ای فردو منتهی شد. 

نکته جالب اینکه مقامات دولتی به موازات گام‌های کاهش تعهدات به صورت متواتر اعلام می‌کردند گام‌های ایران برگشت‌پذیر بوده و به محض انجام تعهدات اروپا، ایران نیز به خانه اول بازخواهد گشت؛ موضعی که به گفته کارشناسان، پالس ضعف را به اروپایی‌ها مخابره کرده و ضرب اقدامات هسته‌ای ایران را گرفته است.

به این موارد البته می‌توان مصادیق دیگری را هم اضافه کرد؛ از جمله اینکه در نتیجه رویکرد دیپلماسی دولت روحانی، عزت پاسپورت ایرانی که در تابستان ۱۳۹۲ ایران در رتبه ۸۶ جهان بود، امروز از لحاظ رتبه ارزش‌گذاری پاسپورت‌ها، در میان ۹۵ رتبه جهانی در جایگاه ۸۹ قرار گرفته است و در نتیجه موجب شده از این جهت در کنار اریتره، سومالی و... قرار بگیریم. به روایت دیگر، حاصل ۶ سال دیپلماسی التماسی باعث شده ایران در میان 198 کشور جهان در جایگاه 191 از این نظر قرار گیرد.

گفتنی است در نتیجه نوع دیپلماسی دولت روحانی، کشورهای اروپایی و بویژه آلمان، انگلیس و فرانسه که به ‌واسطه عدم انجام تعهدات‌شان در برجام باید در موضع بدهکار باشند، در ماه‌های اخیر طلبکار شده و همصدا با مقامات دولت ترامپ، محدودسازی توان موشکی و نفوذ منطقه‌ای جمهوری اسلامی ایران را مطالبه می‌کنند. جالب‌تر از همه تهدید اروپا به فعال‌سازی مکانیسم ماشه علیه ایران بود که جدا از نمایش ضعف حقوقی در نگارش متن برجام، نشان داد سیاست خارجی منفعلانه دولت روحانی تا چه اندازه طرف‌های بدهکار غربی را طلبکار و جری کرده است.

منبع: وطن امروز

 

منبع: افکارنيوز

کلیدواژه: وزارت راه قاسم سلیمانی برجام تعهدات هسته ای اروپا سیاست خارجی دیپلماسی ترور سردار سلیمانی دیپلماسی التماسی هسته ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.afkarnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «افکارنيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۰۴۶۹۳۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فضاسازی تبلیغی پارلمان اروپا علیه عملیات «وعده صادق»

نمایندگان پارلمان اروپا روز پنجشنبه با صدور قطعنامه‌ای جانبدارانه، پاسخ ایران به تجاوزگری رژیم صهیونیستی علیه کنسولگری کشورمان در سوریه را محکوم کردند و خواستار خویشتن‌داری طرف‌ها و جلوگیری از تشدید تنش‌ها شدند.

در این قطعنامه که یک نسخه آن در تارنمای پارلمان اروپا منتشر شد، قانون‌گذاران اروپایی خواستار تشدید سیاست شکست خورده تحریم ایران شدند. آنها در تداوم حمایت تمام‌قد غرب از رژیم تروریستی صهیونیستی به ابراز تاسف از تجاوز این رژیم علیه کنسولگری ایران بسنده و اشاره کرده‌اند که اصل مصونیت اماکن دیپلماتیک باید طبق قوانین بین المللی رعایت شود.

گفتنی است که ایران با بهره گیری از حق ذاتی دفاع از خود مبتنی بر ماده ۵۱ منشور ملل متحد و در پاسخ به تجاوزات نظامی مکرر رژیم اسرائیل، به ویژه حمله نظامی علیه مکان دیپلماتیک ایران که در روز ۱۳ فروردین ماه (اول آوریل ۲۰۲۴) در نقض آشکار حقوق بین الملل و بند ۲ منشور ملل متحد صورت گرفت و متعاقب آن ناتوانی شورای امنیت برای اتخاد تدابیر لازم برای محکومیت و مسئولیت پذیر کردن متجاوز، مجموعه‌ای از حملات نظامی علیه اهداف نظامی در سرزمین‌های اشغالی را انجام داد.

جمهوری اسلامی ایران تاکید دارد که به اهداف و اصول حقوق بین الملل و منشور ملل متحد متعهد است، اما در بکار گیری حق ذاتی دفاع از خود بر اساس حقوق بین الملل در هنگام ضرورت تردید نخواهد کرد.

نمایندگان پارلمان اروپا در بخش دیگری از قطعنامه جانبدارانه‌ای که امروز صادر شد، ضمن تکرار ادعا‌های بی‌اساس و سیاه‌نمایی درباره نقش ایران در منطقه، از تصمیم اخیر شورای وزیران امور خارجه اتحادیه برای تشدید سیاست شکست‌خورده تحریم ایران استقبال کرده و خواستار افزودن فوری نام اشخاص و نهاد‌های نظامی ایرانی در فهرست تحریم‌ها شدند.

آنها همچنین درخواست غیرقانونی افزودن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به فهرست سازمان‌های به اصطلاح تروریستی را تکرار کرده و از جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا خواستار اقدام در این زمینه شدند.

بر اساس گزارش‌ها بورل قرار است فهرست تحریم‌های جدید علیه ایران را در پی عملیات وعده صادق ارائه کند؛ وی با این حال تصریح کرده است که شناسایی سپاه پاسداران به‌عنوان نهاد به اصطلاح تروریستی، بدون حکم دادگاه امکان پذیر نیست.

او هفته پیش در نشست با خبرنگاران در این باره گفت: ما به حکمی نیاز داریم که نشان دهد سپاه ایران در یک پرونده تروریستی دخیل بوده است. در شرایط کنونی چنین پرونده‌ای موجود نیست و من به همکارانم گفتم که پاسخ همانی که است چند ماه پیش اعلام شد.

قانون‌گذاران اروپایی در فراز دیگری از این قطعنامه به توافق سال ۹۴ اشاره کرده و بدون توجه به خروج یکجانبه ایالات متحده آمریکا از این توافق و بدعهدی کشور‌های اروپایی عضو برجام، خواستار پایبندی کامل ایران به تعهدات خود شدند.

گفتنی است که ایران پس از امضای برجام در سال ۱۳۹۴ با هدف لغو تحریم‌های ظالمانه، به عنوان کشوری مسئولیت پذیر، تعهدات خود را بدون عیب و نقص اجرا کرد و این مساله در ۱۶ گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی مورد تائید قرار گرفت. اما پس از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید در ژانویه ۲۰۱۷ (دی ماه ۱۳۹۵) و پس از چند اقدام مقدماتی، نهایتاً با اتخاذ مواضع مغایر با مفاد برجام، با خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا از آن در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ (۸ می ۲۰۱۸)، در دو مرحله تحریم‌های ثانویه آن علیه ایران بازگردانده شد.

اجرای نامتوازنِ این توافق از یک طرف و فشار‌های ناشی از اعمال و تشدید تحریم‌های یکجانبه آمریکا از طرف دیگر، باعث شد تا یکسال پس از خروج آمریکا از برجام، نهایتاً در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ (۸ می ۲۰۱۹) شورایعالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تصمیماتی در راستای متوقف کردن گام به گام اجرای اقدامات داوطلبانه تعهدات هسته‌ای با اعطای فرصت‌های ۶۰ روزه به دیپلماسی، اتخاذ کند.

ایران تا یک سال پس از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشور‌های اروپایی که وعده می‌دادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران می‌کنند، فرصت دهد تا برای تحقق این وعده تلاش کنند. اما با توجه به اینکه کشور‌های اروپایی به وعده‌هایشان عمل نکرده‌اند، در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش داد. کاهش تعهدات ایران بر اساس مفاد توافق هسته‌ای برجام صورت گرفت.

دولت دموکرات جو بایدن پس از روی کار آمدن در ژانویه ۲۰۲۱، اقدام یکجانبه دولت سابق این کشور را برای خروج از توافق ایران و گروه ۱+۵ محکوم کرد، اما تاکنون دربرابر هرگونه اقدام معتبر برای جبران رفتار نادرست گذشته کوتاهی کرده است.

این درحالیست که ایران با وجود بدعهدی طرف مقابل، حداکثر شجاعت و بصیرت خود را با موافقت برای مشارکت در مذاکرات وین با هدف حفظ توافق برجام نشان داد، اما تجربه ماه‌ها مذاکرات در وین ثابت کرد کاخ سفید به دلیل مشکلات داخلی و فشار رژیم صهیونیستی قدرت تصمیم‌گیری برای بازگشت به توافق هسته‌ای را ندارد.

جمهوری اسلامی ایران تاکید دارد که اگر طرف آمریکایی واقع‌بینانه عمل کند، امکان دستیابی به توافق نهایی وجود دارد. توافق مد نظر ایران سندی است که علاوه بر تضمین طرف‌های مقابل به پایبندی، تحریم‌ها را به صورت موثر و قابل‌راستی آزمایی رفع کند.

منبع: ایرنا

باشگاه خبرنگاران جوان بین‌الملل اروپا و آمریکا

دیگر خبرها

  • عضو مجمع تشخیص: برجام و FATF همچنان در اولویت است / نباید روابط دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران به یکی دو کشور خاص محدود شود
  • روزنامه شرق: بهترین فرصت مذاکره مستقیم با آمریکا را از دست ندهید! / اجرای برجام و FATF اولویت نظام پس از عملیات وعده صادق
  • نامه دانشجویان دیار حافظ و سعدی به دانشجویان آمریکایی و اروپایی
  • وزیر صمت: حجم تجارت خارجی ایران ۱۵۳ میلیارد دلار است/ اولویت به دیپلماسی اقتصادی با هدف ورود به بازار‌های جهانی و فناوری
  • محمد صدر: ایران با اسرائیل درگیر نشد، با ناتو رو در رو شد
  • احتمال محرومیت نمایندگان لالیگا از حضور در رقابت‌های اروپایی
  • شعار سی‌وپنجمین نمایشگاه کتاب تهران پیام‌های مهمی دربر دارد/ پنجره‌ای گشوده به تمدن ایران زمین
  • هوشمندی ایران در از سرگیری سوآپ گاز ترکمنستان، تمدید صادرات گاز عراق و تکمیل خط لوله صلح
  • فضاسازی تبلیغی پارلمان اروپا علیه عملیات «وعده صادق»
  • تعامل فراکسیون دیپلماسی فرهنگی مجلس و مدیران نمایشگاه کتاب ضروری است