Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-06@03:51:34 GMT

ممنوع الخروج شو، جایزه ببر!

تاریخ انتشار: ۱۳ اسفند ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۷۱۲۲۰۵۷

ممنوع الخروج شو، جایزه ببر!

 مراسم اختتامیه جشنواره فیلم برلین ۲۰۲۰ برگزار شد و هیئت‌داوران بخش مسابقه بین‌الملل که ریاست آن را «جرمی آیرونز»بازیگر بریتانیایی بر عهده داشت، فیلم «شیطان وجود ندارد» تازه‌ترین ساخته محمد رسول‌اف را به عنوان برنده جایزه خرس طلایی بهترین فیلم معرفی کرد.

زهره‌کهندل/

 مراسم اختتامیه جشنواره فیلم برلین ۲۰۲۰ برگزار شد و هیئت‌داوران بخش مسابقه بین‌الملل که ریاست آن را «جرمی آیرونز»بازیگر بریتانیایی بر عهده داشت، فیلم «شیطان وجود ندارد» تازه‌ترین ساخته محمد رسول‌اف را به عنوان برنده جایزه خرس طلایی بهترین فیلم معرفی کرد و براساس آنچه پیش‌بینی می‌شد خرس برلین به فیلمساز ممنوع‌الکار ایرانی رسید که به دلیل حکم ممنوع‌الخروجی وی، باران رسول‌اف به نمایندگی از پدرش جایزه را دریافت کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

جشنواره بین‌المللی فیلم برلین از سال ۱۹۵۱ کار خود را آغاز کرد و از همان زمان تاکنون این جشنواره به عنوان سیاسی‌ترین جشنواره در میان جشنواره‌های فیلم در سراسر جهان شناخته می‌شود. با سعید مستغاثی، منتقد سینمایی درباره این انتخاب و دلایل جایزه دادن این جشنواره به فیلم رسول اف گفت‌وگو کردیم. وی درباره اینکه گفته می‌شود جشنواره برلین یک جشنواره سیاسی و ضدایرانی است، می‌گوید: سال گذشته دبیر سابق این جشنواره در کنفرانس مطبوعاتی به صراحت اعلام کرد جشنواره برلین یک جشنواره‌سیاسی است و واقعاً نمی‌دانم چرا بعضی از دوستان داخل کشور اصرار دارند که این جشنواره سیاسی نیست. سال گذشته این جشنواره فیلم ایرانی نداشت و امسال هم اعلام کرد فیلم‌هایی را از ایران پذیرش می‌کند که مجوز رسمی پخش ندارند.

به گفته وی، جشنواره برلین در مقایسه با دو جشنواره خواهرخوانده‌اش یعنی «ونیز» و «کن» از اعتبار پایین‌تری برخوردار است. نگاهی به فهرست هیئت‌داوران اثباتی بر این مدعاست. مثلاً «جرمی‌آیرونز» رئیس هیئت‌داوران این دوره از جشنواره یک بازیگر از رده خارج شده است، برخلاف جشنواره کن که رئیس هیئت‌داوران آن یک کارگردان است، ولی جشنواره برلین از پایین‌ترین سطح داوری برخوردار است.

* یک جشنواره سیاسی ضدایرانی

مستغاثی با بیان اینکه فیلم‌های برگزیده این جشنواره چندان در جهان مطرح نمی‌شوند، خاطرنشان می‌کند: جشنواره ونیز به فیلم «جوکر» جایزه می‌دهد، فیلمی که در اسکار مطرح می‌شود یا جشنواره کن سال گذشته به «انگل» جایزه داد که در اسکار هم جایزه گرفت، ولی جشنواره برلین سال گذشته به فیلم «مترادف‌ها» که یک فیلم اسرائیلی بود جایزه داد، اما این فیلم در هیچ‌جا مطرح نشد، همچون فیلم‌های دیگر منتخب این جشنواره.

وی ادامه می‌دهد: این جشنواره به دلیل سیاسی‌بودن، اعتبار خودش را از دست داده است. ضمن اینکه امسال هیئت‌مدیره جشنواره برلین تغییر کرد و «کارلو شاتریان» مدیریت این جشنواره را برعهده گرفت که پیش از این مدیر جشنواره لوکارنو بود و گفته بود به هیچ‌وجه فیلم‌های ایرانی را به جشنواره لوکارنو راه نمی‌دهم. وی به سیاست‌های ضدایرانی مشهور بود، اما چنین فردی اجازه پذیرش چند فیلم ایرانی را در جشنواره برلین می‌دهد، این موضوع موجب تعجب کارشناسان و منتقدان شده بود.

این منتقد عنوان می‌کند: با وجود اینکه بسیاری فکر می‌کردند سیاست‌های جشنواره برلین تغییر خواهد کرد، شاتریان اعلام کرد سیاست‌ها را تغییر نمی‌دهیم و روی دو مشخصه سیاسی‌بودن و نمایش‌های مردمی تأکید داشت.

وی با بیان اینکه حدود 80درصد از فیلم‌های جشنواره برلین، فیلم‌هایی با موضوعات سیاسی است، توضیح می‌دهد: نشریه «ایندی وایر»10 فیلم را انتخاب کرده بود که فیلم محمد رسول‌اف در جایگاه نهم این فهرست قرار داشت. فیلم‌هایی همچون «خواهر کوچک ما» یا دیگر فیلم‌های منتخب منتقدان در فهرست برگزیدگان جایی نداشت. حتی جایزه منتقدان هم به فیلم دیگری رسید. منتقدانی که فیلم «شیطان‌ وجود ندارد» را دیده بودند اثر رسول اف را فیلمی کشدار توصیف کردند که گرفتار شعارزدگی شده است. البته فیلم‌های رسول‌اف معمولاً فیلم‌هایی شعاری با ساختارهای ضعیف و دم‌دستی هستند.

* اگر ممنوع‌الخروج نبودند جایزه نمی‌گرفتند

مستغاثی می‌گوید: اگر فیلم جعفرپناهی سال گذشته خرس‌برلین می‌گیرد، دارد نان نبودنش را می‌خورد. اگر در جشنواره حضور می‌داشت جایزه به او نمی‌رسید، این اتفاق امسال برای رسول‌اف رخ داد.

وی می‌افزاید: جعفر پناهی محکوم شده 6سال فیلم نسازد، ولی در این سال‌ها 10 فیلم ساخته یا محمد رسول‌اف که ممنوع‌الکار است، در یک سال سه فیلم می‌سازد. این چه ممنوع‌الکاری است؟ اگر مسئله ممنوع‌الخروجی این افراد نبود، آن‌ها اصلاً جایزه نمی‌گرفتند و شاید فیلمشان به این جشنواره‌ها راه پیدا نمی‌کرد. این افراد پول آن‌ طرف و امکانات و اعتبارات این طرف را می‌گیرند و فیلم می‌سازند، در این بین هم با حکم ممنوع‌الخروجی‌شان مظلوم‌نمایی می‌کنند.

به باور وی، این شرایط برای این آدم‌ها تبدیل به دکان شده، اینکه محکوم شوند و به جشنواره‌های خارجی نروند تا 80 درصد شانس بردن جایزه برایشان تضمین شود.

این منتقد سینمایی می‌گوید: رفتن یا نرفتن این کارگردان‌ها به چنین جشنواره‌های سیاسی چه سودی به حال مملکت ما دارد؟ رسول‌اف امسال سه فیلم ساخته است، فیلم‌هایی که با مجوز در ایران فیلم‌برداری شده، چه کسی به این فیلم‌ها مجوز داده است؟ اگر این کارگردان حکم دارد که فیلم نسازد، چطور فیلم می‌سازد و آن‌طرف هم جایزه می‌گیرد؟ این جشنواره‌ها منتظرند به فیلم‌های ضدایرانی جایزه بدهند. خودشان هم می‌دانند که فیلم‌هایشان را نه برای مخاطب که برای جشنواره‌های خارجی می‌سازند.

وی درباره اینکه فیلم «شیطان وجود ندارد» تولید مشترک آلمان، جمهوری‌چک و ایران است، می‌گوید: این فیلم از جشنواره «ملبورن» فاند گرفته یعنی پول‌هایی را برای مشارکت می‌گیرند. فاند در واقع نوعی باج است. مثلاً جشنواره هامبورگ به فیلم «یلدا» فاند داد و این فیلم با وجود اینکه سال 2018 ساخته شده، ولی در جشنواره برلین امسال قرار می‌گیرد، دلیلش هم فاندی است که شهرداری هامبورگ به این فیلم داده است.

* فیلم‌هایی با تاریخ مصرف محدود

مستغاثی معتقد است: اگر تمام این حلقه‌ها را کنار هم بگذارید، فاندهای خارجی، دبیری جشنواره توسط یک فرد ضدایرانی و موج رسانه‌ای روی ممنوع‌الخروجی رسول‌اف، همه این‌ها موجب شد فیلم «شیطان وجود ندارد» خرس برلین بگیرد.

وی با اشاره به سخنان یکی از منتقدان خارج که ممنوع‌الخروجی رسول‌اف حدود 60-70درصد از جایزه‌اش را تضمین کرده بود، می‌گوید: چطور کسی که ممنوع‌الکار است، با مجوز فیلم می‌سازد و فیلمش در جشنواره‌های خارجی حضور پیدا می‌کند؟ در حالی که ممنوع‌الخروجی او، جایزه را برایش تضمین می‌کند. اگر برود موج مظلوم‌نمایی محور او شکل نمی‌گیرد تا صندلی‌اش را خالی بگذارند و برایش مرثیه‌سرایی کنند.

وی اضافه می‌کند: کارکردهای سیاسی این جشنواره تاریخ مصرف محدودی دارد. مثلاً با وجود حمایت‌های زیادی که از جعفر پناهی می‌شود، اما کارگردان مطرحی در جهان نیست. در واقع چند روز با این جوایز علیه جمهوری‌اسلامی تبلیغات می‌کنند و بعد تمام می‌شود. به همین دلیل فیلم‌های جشنواره برلین در دنیا مطرح نمی‌شود، چون این فیلم‌ها، ساختار درستی ندارند و صرفاً پروپاگاندایی محور آن شکل می‌گیرد.

به گفته این منتقد سینمایی، اغلب فیلم‌هایی که در جهان مطرح می‌شوند به جشنواره های ونیز و کن می‌آیند به طوری که جشنواره ونیز پیش‌درآمد اسکار است. هر جشنواره‌ای برای خودش کارکردی دارد، اما سیاسی‌بودن جشنواره برلین بر سایر وجوه هنری آن می‌چربد. سیاست جهانی امروز، ضدایران است و این جشنواره هم سیاست ضدایرانی را پیش‌رو دارد در حالی که جشنواره ونیز و کن آنچنان سیاسی نیستند یا به این عریانی، مدیر جشنواره‌اش نمی‌گوید سیاسی هستیم.

مستغاثی در پایان یادآور می‌شود: جشنواره برلین هر سال جایزه «آلفرد باوئر» را در قالب خرس نقره‌ای برلین اهدا می‌کرد، اما امسال گفتند این فرد فاشیست بوده و این جایزه را حذف کردند. یعنی در این سطح، جشنواره سیاسی است. وقتی دبیر جشنواره جیمی آیرونز را به عنوان رئیس هیئت‌داوران معرفی کرد، بسیاری به او حمله کردند، چون این بازیگر عقاید ضدزن دارد. یکی از منتقدان در مقاله‌ای نوشته بود جایزه‌ای که از این هیئت‌داوران دربیاید، نتیجه نظر هیئت‌داورانی خواهد بود که رئیس آن یک مرد سفیدپوست مسن با عقاید ارتجاعی است، دقیقاً «جیمی آیرونز».

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: خرس برلین شیطان وجود ندارد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۱۲۲۰۵۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ششمین جشنواره ملی روستایی و عشایری رضوی استان بوشهر برگزار شد

به گزارش خبرگزاری مهر، آئین اختتامیه ششمین جشنواره ملی روستایی عشایری رضوی در روستای سرکره استان بوشهر در بخش‌های «چاووشی‌خوانی، منقبت خوانی»، «پرده‌خوانی، نقالی» و «عکس روستایی» در روستای سرکره دشتستان با معرفی برترین‌ها به کار خود پایان داد.

این برنامه با حضور سید محمد هاشمی قائم مقام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، مهدی رمضانی چابک مدیرکل امور استان‌ها وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مدیرعامل بنیاد بین‌المللی فرهنگی و هنری امام رضا علیه‌السلام، فرهاد قائمیان مدیر جشنواره بین المللی امام رضا (ع) و مسئولان استانی در روستای سرکره دشتستان با میزبانی گرم و پرشور مردم روستا برگزار شد.

ششمین دوره جشنواره ملی روستایی عشایری رضوی در روستای سرکره دشتستان با حضور ۵۰ هنرمند در سه بخش «چاووشی‌خوانی، منقبت خوانی»، «پرده‌خوانی، نقالی» و «عکس روستا از استان‌های، خراسان رضوی، اردبیل، مرکزی، لرستان، کرمانشاه، خراسان جنوبی، کهگیلویه و بویراحمد، مازندران، همدان، اصفهان و بوشهر اجرا و با معرفی برترین‌ها به کار خود پایان داد.

برگزیدگان جشنواره عکس روستایی عشایری رضوی

بخش عکاسان آزاد

داود کهن ترابی رتبه اول – لوح تقدیر، جایزه نقدی و تندیس جشنواره

امین رحمانی رتبه دوم، لوح تقدیر و جایزه نقدی

محسن کابلی رتبه سوم، لوح تقدیر و جایزه نقدی

مهدی ایمانی تقدیری: لوح تقدیر، جایزه نقدی

جواد رضایی تقدیری: لوح تقدیر، جایزه نقدی

عبدالرحمن مجرد تقدیری: لوح تقدیر، جایزه نقدی

سعید قاسمی تقدیری: لوح تقدیر، جایزه نقدی

ساسان جواد نیا تقدیری: لوح تقدیر، جایزه نقدی

بخش عکاسان روستایی

حمید واحدی رتبه اول- لوح تقدیر، جایزه نقدی و تندیس جشنواره

حمیدرضا حبیبی محب سراج رتبه دوم- لوح تقدیر و جایزه نقدی

فائزه کابلی رتبه سوم- لوح تقدیر و جایزه نقدی

سید علی حسینی فر تقدیری: لوح تقدیر و جایزه نقدی

حسین توحیدی فر تقدیری: لوح تقدیر و جایزه نقدی

بخش آرشیوی

یاسر محمد خانی تقدیری: لوح تقدیر و جایزه نقدی

مهدی عقیقی لوح تقدیر و جایزه نقدی

برگزیدگان جشنواره پرده خوانی و نقالی روستایی و عشایری رضوی

بخش نوجوان

درسا نکویی- رتبه اول از مشهد خراسان رضوی

نرگس یوسفی- رتبه دوم از مشهد خراسان رضوی

هانیه فراسوندی- رتبه سوم مشترک از برازجان بوشهر

امیر رضا حسینی- رتبه سوم مشترک از گناباد خراسان رضوی

بخش کودکان:

سید امیر عباس کرامت – تقدیر ویژه کودکان از کاشمر

ضحی بابا مندی – تقدیر ویژه کودکان از ازفول

رئوف پاشایی- تقدیر ویژه کودکان از کشهد

مرسانا برزگر- تقدیر ویژه کودکان از مشهد

بخش بزرگسال:

نفر اول در این بخش هیئت داوران انتخابی ندارد

آتنا بیات- رتبه دوم بصورت مشترک از اراک

سید علی موسی- رتبه دوم بصورت مشترک از یزد

فرشته محمدی- رتبه سوم از همدان

علی بهاری- تقدیر ویژه از بروجرد

جواد آقا پور- تقدیر ویژه از آمل

جواد همایونی- تقدیر ویژه از مشهد

برگزیدگان جشنواره مدیحه سرایی و چاووشی خوانی روستایی و عشایری رضوی

مجید بهمنش بخش چاووشی خوانی رتبه: برگزیده- لوح تقدیر و هدیه نقدی از قائن خراسان جنوبی

ظاهر مرادی بخش منقبت خوانی رتبه: برگزیده- لوح تقدیر و هدیه نقدی از تربت جام خراسان رضوی

عرفان خان محمدزاده بخش مدیحه سرایی رتبه: برگزیده- لوح تقدیر و هدیه نقدی از اردبیل

تقدیر از پیشکسوتان مدیحه سرا و چاووشی خوان روستایی و عشایری رضوی

محمدرضا اسحاقی گرجی-- پیشکسوت نغمه خوان- لوح نقدیر و هدیه نقدی-از مازندران

کوروش رضوانی فر-- پیشکسوت نغمه خوان- لوح نقدیر و هدیه نقدی- از کهگیلویه و بویر احمد

ناخدا ستوده-- پیشکسوت نغمه خوان- لوح نقدیر و هدیه نقدی-بوشهر

محمد حسن آبیار-- پیشکسوت نغمه خوان- لوح نقدیر و هدیه نقدی-دشتستان بوشهر

کد خبر 6095553

دیگر خبرها

  • گروه محوری را در دستور کار این دوره از جشنواره تئاتر مردمی بچه‌های مسجد قرار دادیم
  • گروه‌محوری در دستور کار جشنواره تئاتر مردمی بچه‌های مسجد قرار دارد
  • «له له» جایزه جشنواره هیوستون را گرفت
  • کج‌سلیقگی‌ مدیران فرهنگی نوجوانان را از مسجد فراری کرد
  • اهدای جایزه «فرج الله سلحشور» در جشنواره تئاتر مردمی بچه‌های مسجد
  • اژ‌ه‌ای: چرا باید فعال اقتصادی را ممنوع الخروج کنیم؟
  • ششمین جشنواره ملی روستایی و عشایری رضوی استان بوشهر برگزار شد
  • اژ‌ه‌ای: چرا باید فعال اقتصادی ‌را ممنوع‌الخروج کنیم؟!
  • جشنواره ملی روستایی ـ عشایری در ۸ روستا برگزار می‌شود
  • زنانی که در کن رئیس شدند