Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «انرژی امروز»
2024-05-07@09:03:21 GMT

آبیاری زیرزمینی مزارع به کمک استخر خورشیدی

تاریخ انتشار: ۲۵ اسفند ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۷۲۷۸۵۴۳

آبیاری زیرزمینی مزارع به کمک استخر خورشیدی

با آنکه حدود ۷۰ درصد از سطح زمین را آب پوشانده است، ۹۷ درصد از این آب‌ها شور و غیرقابل استفاده هستند و دو درصد نیز در قطب‌ها و یخچال‌های طبیعی به‌صورت یخ و دور از دسترس قرار گرفته‌اند. بنابراین تنها یک درصد از این منابع در دسترس و مناسب شرب و استفاده‌های کشاورزی است. از طرفی رقابت بین مصرف‌کننده شهری و کشاورزی برای این آب در حال افزایش است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این وضعیت در منطقه مدیترانه و خاورمیانه به علت آب‌وهوای خشک و نیمه‌خشک، بارش کم و تبخیر و تعرق بالا وضعیتی تشدید شده دارد.

برای پاسخ به این مشکل در کشورهای حاشیه خلیج فارس و اکثر کشورهای دنیا، انرژی‌های تجدیدناپذیر از قبیل گاز طبیعی و گازوئیل برای شیرین کردن آب دریا مورد استفاده قرار می‌گیرند. اما وابستگی به سوخت‌های فسیلی برای تولید انرژی مورد نیاز این کار منجر به دو نوع نگرانی شده است. ازیک‌طرف نگرانی از اثرات زیست‌محیطی و دوم نگرانی از اتمام ذخایر که نیاز به کشف منابع انرژی جایگزین را اهمیت می‌دهد. ازاین‌رو بررسی روش‌ها و راه‌های هرچه اقتصادی‌تر کردن عوامل، کارکرد و شیوه‌های موثر برای افزایش تولید آب شیرین برای استفاده شرب و کشاورزی از اهمیت خاصی برخوردار است.

در این راستا، محققان ایرانی از دانشگاه سیستان و بلوچستان یک مطالعه علمی پژوهشی را انجام داده‌اند که در آن، به‌منظور آبیاری زیرسطحی، یک استخر خورشیدی شبیه‌سازی و طراحی شده است.

در این مطالعه پژوهشی، محققان به شبیه‌سازی یک سامانه آبیاری زیرسطحی خورشیدی به‌عنوان یکی از روش‌های کارآمد تهیه آب شیرین برای مصارف آشامیدن و کشاورزی، پرداخته‌اند. این سامانه از یک استخر به‌عنوان واحد رطوبت زنی و لوله‌های دفن شده در خاک به‌عنوان واحد چگالنده تشکیل می‌شود و در آن، به‌منظور استفاده حداکثری از تابش خورشید از آینه استفاده شده است.

نتایج این مطالعه شبیه‌سازی نشان می‌دهند که چنین استخری به‌خوبی می‌تواند برای تامین آب زیرسطحی کشاورزی مورد استفاده قرار گیرد. بر اساس این نتایج، رطوبت، دمای لوله، سرعت و سطح مقطع ورودی هوای پایین‌تر باعث تولید آب شیرین بیشتری می‌شود.

سعید فراهت، محقق دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه سیستان و بلوچستان و همکارانش در این خصوص می‌گویند: «هرچه دمای هوای ورودی بالاتر باشد، میزان آب شیرین تولیدشده بیشتر می‌شود، از طرفی رطوبت نسبی کمتر یعنی حدود ۲۰ درصد، بیشترین تاثیر را بر تولید آب شیرین دارد».

این سامانه در تمام اقلیم‌های آب‌وهوایی قابلیت استفاده را دارد و بهبود عملکرد در مقایسه با سایر روش‌های آبیاری را نشان می‌دهد.

به بیان این متخصصان، «با توجه به تجدیدپذیر و در دسترس بودن انرژی‌های باد و خورشید، این روش آبیاری و تولید آب شیرین ازنظر اقتصادی بسیار به‌صرفه و کارآمد است و هزینه راه‌اندازی آن بسیار کمتر از هزینه حفر چاه و لوله‌کشی برای انتقال آب شیرین به مناطق خشک و کویری دورافتاده است».

این یافته‌های علمی پژوهشی جالب توجه در نشریه «مهندسی مکانیک امیرکبیر» وابسته به دانشگاه صنعتی امیرکبیر منتشر شده‌اند.

منبع: انرژی امروز

کلیدواژه: تولید آب شیرین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت energytoday.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «انرژی امروز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۲۷۸۵۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سد کنجانچم دشت مهران پرآب شد

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز ایلام؛ «صادق علیمرادی» اظهار کرد: آبگیری اولیه این سد، دو سال پیش از محل روان آب‌های خود سد آغاز شده بود و از آذر ماه سال قبل با ورود آب سامانه گرمسیری به میزان ۳ متر مکعب بر ثانیه به سد، به منبع عظیمی برای زمین‌های کشاورزی دشت مهران تبدیل شده است.

وی با عنوان این که در سال زراعی جاری بخشی از این آب ذخیره را از طریق شبکه آبیاری کنجانچم به شبکه بزرگ آبیاری مهران تخصیص دادیم، افزود: آب سد از طریق دریچه‌های کشاورزی برای ورود به شبکه‌های آبیاری رهاسازی می‌شود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان ایلام در خصوص شبکه‌های آبیاری استان تشریح کرد: کل زمین‌های کشاورزی زیر پوشش شبکه‌های آبیاری استان حدود ۸۶ هزار هکتار است و با بهره‌برداری از سامانه گرمسیری، ۱۸ هزار هکتار، به زمین‌های کشاورزی زیر پوشش شبکه‌های آبیاری استان اضافه می‌شود.

دیگر خبرها

  • ۵۰ درصد پروژه‌های وزارت جهاد کشاورزی مربوط به آب و خاک است
  • امحای ۹۰ هکتار از مزارع آبیاری شده با فاضلاب در شیراز آغاز شد
  • مزارع کشاورزی که با فاضلاب خام و پساب آبیاری شوند، معدوم خواهند شد/چرخه تصفیه خانه‌ها باید تکمیل شود
  • جهاد کشاورزی یزد درباره تنش گرمایی درختان پسته هشدار داد
  • کودک ۶ ساله اصفهانی در کانال آب غرق شد
  • مازندران سالانه ۴۸۰ هزار تن گندم مصرف می کند
  • ۴۰ درصد مزارع گندم سیستان و بلوچستان برداشت شد
  • رهاسازی آب سد سفیدرود برای آبیاری شالیزار‌های گیلان از امروز
  • سد کنجانچم دشت مهران پرآب شد
  • طعم شیرین افزایش تولید با کاهش فواصل بهداشتی