Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-07@13:58:22 GMT

دیپلمات آرمانگرا

تاریخ انتشار: ۲۸ اسفند ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۷۳۱۸۳۵۷

دیپلمات آرمانگرا

او گرچه در دوره خدمت خود مسئولیت‌های متعددی از جمله سفارت در کویت، عراق و پاکستان و نمایندگی ایران را در سازمان ملل متحد در نیویورک و ژنو تجربه کرده بود اما زندگی حرفه‌ای او در مقام ریاست اداره نهم با دو حادثه بزرگ تلخ و شیرین در تاریخ معاصر ایران پیوند خورده است؛ نخست مسئله جدایی بحرین و دیگر بازپس‌گیری جزایر سه‌گانه از سوی ایران.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در هر دوی این وقایع، زنده‌یاد زندفرد نقش مستقیمی در مذاکرات میان طرف‌های درگیر، به‌خصوص بریتانیا ایفاء کرد.

آشنایی من با ایشان بر سر موضوع بحرین و مطالعه در این حوزه بود. زنده‌یاد زندفرد خود در کتابی با عنوان «یادی از آن استان آشنای گمشده» مفصل به موضوع بحرین پرداخته و شرح ماجرای تجزیه بحرین و مذاکرات آن را نگاشته است؛ همچنین در گرماگرم تلاش‌های وزیر خارجه وقت - اردشیر زاهدی - برای اعاده حاکمیت ایران بر بحرین که مورد قبول محمدرضاشاه قرار نگرفت، کتابچه‌ای حاوی ادله و مستندات مالکیت ایران بر این سرزمین، زیر نظر او تهیه شد که از قضا مورد استناد فراکسیون پارلمانی حزب پان‌ایرانیست در استیضاح دولت هویدا قرار گرفت. با وجود این، مرحوم زندفرد هرگز از صحبت دوباره درباره آن ماجرا سر باز نزد. در آخرین مورد درست چندماه پیش از  درگذشتش از او درخواست کردم روبه‌روی دوربین نشسته و درباره بحرین به پرسش‌های تازه‌ای پاسخ دهد. با وجود کهولت سن و ضعف بنیه و البته به شرط کوتاهی زمان گفت‌وگو، این درخواست را اجابت کرده و در نهایت در روز موعود شوق، حوصله و دقت نظری که همواره در منش ایشان دیده می‌شد، موجب شد گفتگوی طولانی و مفصلی انجام شود؛ گفت‌وگویی که بخش‌هایی از آن به زودی در مستندی درباره جدایی بحرین که در مرکز مستند حوزه هنری مراحل پایانی ساخت را می‌گذراند، منتشر خواهد شد.

آنچه از گفت‌وگوهای متعدد خصوصی و رسانه‌ای با فریدون زندفرد، در طول سال‌های آشنایی دستگیر من شد، پی‌بردن به سه ویژگی برجسته ایشان در مواجهه با مسائل بود که بارزترین نمود خود را زمانی می‌یافت که سخن از بحرین و جدایی آن از مام میهن بود؛ زمانی که سخن از این واقعه تلخ می‌رفت از یک سو به‌وضوح می‌شد افسوس و اندوه ناشی از حس عمیق میهن‌دوستی و آرمان‌گرایی ملی را در نم اشک چشمان و لرزش صدایش دریافت و در عین حال در برابر سخت‌ترین پرسش‌ها منش محتاط، خردمندانه و آرام یک دیپلمات را همچنان مشاهده کرد؛ و در نهایت تأکیدش بر لزوم پرسش‌گری پیوسته از سوی پژوهشگران درباره این ماجرای حسرت‌بار تاریخ معاصر و پرداختن به امروز و آینده سرزمین بحرین جالب توجه بود.

برچسب‌ها بحرین سازمان ملل متحد فریدون زندفرد ایران‌ شناسی بریتانیا پروندهٔ خبری یاد بعضی نفرات (یادبود درگذشتگان فرهنگ و هنر در سال ۱۳۹۸)

منبع: ایرنا

کلیدواژه: بحرین سازمان ملل متحد ایران شناسی بریتانیا کویت عراق پاکستان بحرین بریتانیا بحرین بحرین بحرین بحرین بحرین بحرین بحرین بحرین بحرین سازمان ملل متحد ایران شناسی بریتانیا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۳۱۸۳۵۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قدرت‌نمایی مقاومت بحرین و پیام‌های آن برای منطقه

مسئله‌ای که امروز آن را در کشوری همانند بحرین شاهد هستیم که به‌عنوان شریک اقتصادی و راهبردی رژیم صهیونیستی از سال ۲۰۲۰ و پس از پیمان ابراهیم قراردادهای بسیاری با این رژیم منعقد کرده است.

بحرین یکی از چهار کشور عربی پس از امارات متحده عربی، سودان و مراکش است که در سال‌های اخیر روابط خود را با رژیم صهیونیستی در سطح عادی‌سازی گسترش داده است. 

این کشور حتی در ماه‌های گذشته همسو با سیاست‌های تل‌آویو و واشنگتن، در حمایت از جنایات اسرائیل در غزه سیاست سکوت و پشتیبانی از تل‌آویو را در پیش گرفته بود اما امروز جریانی در بحرین ایجاد شده که پایه آن از سال ۲۰۱۲ میلادی (پس از سرکوب اعتراضات بحرین در سال ۲۰۱۱) شکل گرفته و برای مقابله با اقدامات ظالمانه و استبدادی حکومت آل‌خلیفه علیه شیعیان، فعالیت‌های سیاسی و مسلحانه زیادی را انجام داده است.

امروز محور مقاومت در منطقه غرب آسیا شامل گروه‌های مقاومتی است که در کشورهایی که دارای شاکله‌های اجتماعی و مذهبی ویژه‌ای هستند شکل می‌گیرد؛ مواردی که در بیش از هفت ماه گذشته در کشورهای لبنان، عراق، سوریه و یمن شاهد آن بودیم، اما شکل‌گیری گروه مقاومت در کشوری همانند بحرین که دارای فضای سیاسی بسته و استبدادی است نشان می‌دهد جایگاه محور مقاومت در سطح جهان در حال گسترش است. 

هرچند مردم بحرین به دلیل حاکمیت استبدادی سال‌ها از مسئله فلسطین و اسرائیل دور ماندند و در مقاطعی دچار گسست و شکاف شدند، اما اقدامات اخیر مقاومت اسلامی بحرین نشان می‌دهد مردم در این کشور وارد فضای مقاومتی شده‌اند و با توجه به ساختار جمعیتی که در جزیره وجود دارد به نظر می‌رسد این کشور می‌تواند یکی از کشورهایی باشد که معادلات منطقه‌ای را به نفع مقاومت تغییر می‌دهد.

شکل‌گیری مقاومت اسلامی در بحرین می‌تواند چندین پیام برای حاکمان آل‌خلیفه و حتی دیگر کشورهای حامی رژیم صهیونیستی در حاشیه خلیج‌فارس داشته باشد.

نخستین نکته‌ای که باید به آن اشاره کرد، موقعیت مهم جغرافیایی بحرین است. بحرین به عنوان یکی از چهار کشور عربی و نیز جزو متحدان نزدیک عربستان سعودی در منطقه خلیج فارس محسوب می‌شود که از طریق پیمان ابراهیم در سال ۲۰۲۰ میلادی توسط ایالات متحده آمریکا، رژیم صهیونیستی را به رسمیت شناخت و از طرفی دیگر، این کشور برای آمریکا به‌عنوان یک پایگاه نظامی کلیدی به حساب می‌آید. 

منامه، پایتخت بحرین، میزبان مقر ناوگان پنجم نیروی دریایی ایالات متحده است، پس شکل‌گیری هر نیروی مردمی در بستر مقاومت نه تنها می‌تواند برای حاکمان استبدادی بحرین آسیب‌زا باشد بلکه در آینده حضور نظامی آمریکا در منامه را با مشکل مواجه خواهد ساخت.

دوم اینکه بحرین تنها کشور عربی بود که به ائتلاف آمریکایی - انگلیسی ملحق شد که در ماه دسامبر (در ابتدای عملیات طوفان‌الاقصی) برای مقابله با اقدامات نیروهای مسلح یمن در دریای سرخ شکل گرفت، اما حالا به نظر می‌رسد با شروع فاز جدید اقدامات گروه مقاومت اسلامی بحرین به عنوان یکی از جدیدترین شاخه‌های محور مقاومت در منطقه باید منتظر تحولات تازه‌ای در این کشور، به عنوان یکی از متحدان راهبردی رژیم صهیونیستی باشیم. 

این درحالی است که گردان‌های الاشتر بحرین با انجام یک عملیات علیه رژیم صهیونیستی از خاک عراق، اعلام گشایش جبهه جدیدی در نبرد محور مقاومت علیه اسرائیل کرد که این نشان‌دهنده پنجمین جبهه گشوده شده توسط نیروهای ائتلاف محور مقاومت همسو با مقاومت فلسطین از زمان آغاز جنگ غزه تا امروز بوده است. 

امروز مردم بحرین به‌خوبی متوجه نفوذ رژیم صهیونیستی در میان کشورهای اسلامی خلیج‌فارس به‌خصوص بحرین شده‌اند و اعلام موجودیت گردان‌های الاشتر(بسیج مردمی بحرین) ضربه سهمگین دیگر بر پیکره رژیم صهیونیستی در میان کشورهای همسو و همراه آن در منطقه خواهد بود.

دیگر خبرها

  • زاخارووا: حرف‌های ماکرون متحدان فرانسه را هم گیج کرده است!
  • درس‌های خانم دیپلمات؛ هیچ‌تضمینی وجود ندارد!
  • دیپلمات‌های طالبان در تهران میزبان تیم ملی فوتسال افغانستان
  • قدرت‌نمایی مقاومت بحرین و پیام‌های آن برای منطقه
  • قدرت‌نمایی مقاومت بحرین و پیام‌های آن برای منطقه
  • چرا مقاومت بحرین شرکت «تراک‌نت» اسرائیل را هدف قرار داد؟
  • رمزگشایی از تشدید فشارهای لابی اسرائیل علیه موسویان/ مقاله تند جروزالم‌پست علیه دیپلمات پیشین ایرانی
  • مقاومت بحرین از حمله دوم به بندر ایلات اشغالی خبر داد
  • حمله پهپادی مقاومت بحرین به سرزمین‌های اشغالی
  • دومین حمله پهپادی مقاومت اسلامی بحرین به اسرائیل