Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خرداد»
2024-05-08@03:13:43 GMT

۵ فاجعه فضایی که باعث تراژدی‌ شدند

تاریخ انتشار: ۲۹ اسفند ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۷۳۲۱۴۴۶

۵ فاجعه فضایی که باعث تراژدی‌ شدند

خرداد: تاکنون در ماموریت‌های فضایی مختلف، بلایای غم‌انگیز زیادی رقم خورده است که البته بروز این تراژدی‌ها، پروازهای فضایی امروزه را ایمن‌تر کرده است.

به گزارش خرداد، ایسنا و به نقل از اینترستینگ اینجینیرینگ، "فضا" بسیار خطرناک است و آماده‌سازی برای رفتن به فضا هم کار بسیار دشواری است.

متاسفانه تمایل بشریت به کاوش در فراتر از زمین و درک کیهان سبب شده فجایعی هم در این زمینه اتفاق بیفتد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اتفاقاتی که به آنها اشاره خواهیم کرد، برخی از بدترین فجایعی هستند که در صنعت فضا رقم خورده است.

۱- فاجعه فضایی فضاپیمای "کلمبیا"(Columbia)  در سال ۲۰۰۳ میلادی

در تاریخ یک فوریه سال ۲۰۰۳ میلادی، شاتل فضایی "کلمبیا"(Columbia)  در بیست و هشتمین مأموریت فضایی خود که "اس‌تی‌اس-۱۰۷ "(STS-۱۰۷) نام داشت، در راه بازگشت از "ایستگاه فضایی بین‌المللی" به زمین، دچار انفجار شد و همه فضانوردان سرنشین آن که هفت نفر بودند، کشته شدند.

این فاجعه به هنگام ورود فضانوردان به جو زمین اتفاق افتاد و باعث شد تمام سفرهای فضایی شاتل‌های ناسا تا ژوئن ۲۰۰۵ میلادی به تعویق افتد.

فضاپیمای کلمبیا نخستین شاتل فضایی مورد استفاده در ناوگان فضایی ناسا بود و نخستین مأموریت فضایی خود را از ۱۲ تا ۱۴ آوریل سال ۱۹۸۱ میلادی با موفقیت به پایان رساند.

تیم تحقیقاتی این حادثه به این نتیجه رسیدند که این فاجعه از ۱۶ روز قبل شروع شده بوده و هنگام پرتاب شاتل به فضا، قطعه‌ای ۷۵۰ گرمی از فوم محافظ حرارتی مخزن خارجی شاتل فضایی کنده شد و به کامپوزیت کربن-کربن عایق حرارتی بال چپ اصابت کرد. برخورد این قسمت باعث ایجاد شکافی در" لبه حمله بال"(قسمت جلویی بال) شد و هنگام بازگشت به زمین و در جو که شاتل با گرمای زیادی روبرو بود، دمای زیاد و گازهای گرم باعث شکسته شدن بال از داخل و در نتیجه تکه‌تکه شدن شاتل شد.

البته که مقامات ناسا این دلیل را علت فاجعه نمی‌دانند ولی ایجاد حفره در بال شاتل منجر به افت فشار و شکسته شدن بال شده است.

ناسا هم در کنفرانس‌های مطبوعاتی تحت فشار قرار گرفت که راجع به مشکل فوم محافظ حرارتی خبر داشته است.

این حادثه همچنین باعث شد فضاپیماهای شاتل ناسا در سال ۲۰۱۱ میلادی بازنشسته شوند.

۲- انفجار شاتل فضایی "چلنجر"(Challenger) در سال ۱۹۸۶

دهمین ماموریت شاتل فضایی "چلنجر" با یک تراژدی به پایان رسید.

این فضاپیما که حامل هفت فضانورد بود، ۷۳ ساعت پس از پرتاب از پایگاه فضایی "کیپ کاناورال"(Cape Canaveral)  منفجر و تبدیل به چند تکه شد که تمامی سرنشینان آن جان خود را از دست دادند.

این ماموریت که "اس‌تی‌اس-۵۱-ال"(STS-۵۱-L ) نام داشت، منجر به کشته شدن "کریستا مک‌اولیف"(Christa McAuliffe) شد که معلم یک دبیرستان بود و به عنوان عضو برنامه "معلم در فضا" ناسا انتخاب شده بود.

پس از انفجار، فضاپیمای "چلنجر" از ارتفاع ۵۰ هزار فوتی، به اقیانوس اطلس سقوط کرد.

ناسا علت این فاجعه را خرابی یکی از واشرهای درزگیری در یکی از موشک‌های پیشران جامد دانست. این پرواز، اولین مأموریت مدارگرد سرنشین‌دار آمریکایی بود که تلفات جانی در پی داشت. همچنین اولین مأموریت فضاپیماهای آمریکایی بود که پس از پرتاب و پیش از رسیدن به فضا شکست خورد.

محفظه خدمه و بسیاری از قطعات دیگر فضاپیما پس از یک جستجوی طولانی و عملیات بازیابی از کف اقیانوس جمع‌آوری شد.

۳- فاجعه "سایوز ۱۱"

فاجعه "سایوز ۱۱"(Soyuz ۱۱) منجر به کشته شدن سه نفر در فضا شد.

پس از انجام موفقیت‌آمیز ماموریت "آپولو ۱۱" و فرود روی ماه توسط آمریکایی‌ها، شوروی تصمیم گرفت که ماموریت فضایی بزرگی را رقم بزند.

در این راستا در آوریل سال ۱۹۷۱ میلادی، شوروی اولین ایستگاه فضایی دنیا با نام "سالیوت۱"(Salyut) را راه‌اندازی کرد. 

دو ماه پس از آن، سه فضانورد با استفاده از موشک "سایوز ۱۱" به ایستگاه فضایی متصل شدند.

همه‌ چیز مطابق با برنامه‌ریزی‌ها پیش می‌رفت تا اینکه در تاریخ ۳۰ ژوئن هنگام بازگشت به زمین، فشار کپسول سرنشینان هنگام آماده‌شدن برای بازگشت به زمین از دست رفت و به مرگ سه فضانورد آن انجامید. 

پس از بررسی بیشتر مشخص شد که علت بروز آسفیکسی(اختناق) در خدمه، عملکرد نادرست یکی از شیرهای کپسول بوده‌ است که باعث از دست رفتن فشار داخل آن شده است. این اتفاق در ۱۶۸ کیلومتری زمین باعث مرگ خدمه در طول چندین ثانیه شده‌ است. از آنجایی که شیر مربوط در زیر صندلی‌ها تعبیه شده بوده سرنشینان فرصت کافی برای بستن آن پیش از دست رفتن هوای تنفسی‌شان را نداشته‌اند.

هیچ‌ کدام از فضانوردان این ماموریت لباس فضایی به تن نداشتند به همین دلیل به دلیل نبود اکسیژن، احتمالا تقریبا ۳۰ دقیقه بعد از فرود، جان خود را از دست دادند.

این ماموریت تلخ درس عبرتی برای فضانوردان شد که در تمامی مراحل، لباس‌ فضایی مخصوص را به تن داشته باشند.

۴- حادثه "سایوز ۱"( Soyuz I) و مرگ تنها سرنشین آن

حادثه تلخی که در این ماموریت برای "ولادیمیر کومارف "(Vladimir Komarov) افتاد، یکی از فجایع تلخ فضایی را رقم زد.

در این حادثه فضاپیمای سایوز ۱ که در سال ۱۹۶۷ میلادی(۱۳۴۷ شمسی) به فضا پرتاب شد، سرهنگ ولادیمیر کومارف تنها سرنشین فضاپیمای سایوز -۱ متأسفانه هنگام بازگشت از فضا دچار حادثه شد و با سقوط کپسول سایوز ۱، جان خود را از دست داد. وی اولین کسی بود که در یک سفر فضایی کشته شد. یوری گاگارین فضانورد پشتیبان این مأموریت بود.

یکی از موضوعاتی که این اتفاق‌ را تلخ‌تر می‌کند، این است که ولادیمیر کومارف در لحظات باقی مانده از عمر خود از بروز حادثه مطلع شده بود و در صدای ضبط شده از وی، کوماروف در حال فریاد زدن و ناسزا گفتن به مافوق خود بوده که گفته "او مرده است".

بقایای به جا مانده از "ولادیمیر کومارف"

۵- ماموریتی که پرتاب نشده، فاجعه آفرید

در برنامه فضایی "آپولو"، ایمنی فدای شهرت و کسب افتخار شد و مرگ سه فضانورد این ماموریت را منجر گردید.

به رغم بروز حادثه به هنگام پرتاب شبیه سازی در پایگاه "کیپ‌کاناورال"(Cape Canaveral)، ناسا ماموریت آپولو ۱ را پس از این اتفاق طراحی کرد.

علت بروز حادثه در ماموریت "آپولو ۱" اشتعال‌زایی مواد داخل سفینه و اکسیژن خالص آن بود که باعث شد هر سه فضانورد آپولو ۱ که در حال تمرین روی زمین بودند در آتش بسوزند.

 این حادثه باعث شد ناسا تغییرات اساسی در طراحی کپسول فضاپیما بدهد.

خوشبختانه، بروز این اتفاقات غم انگیز، به افزایش ایمنی در پروژه‌های فضایی بعدی منجر شد.

برچسب ها: فضا ، فضایی

منبع: خرداد

کلیدواژه: فضا فضایی شاتل فضایی سه فضانورد سایوز ۱ باعث شد آپولو ۱ کشته شد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khordad.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خرداد» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۳۲۱۴۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تلاش سیا برای سرقت زیردریایی هسته‌ای!

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، در سال ۱۹۷۴، کشتی هیوز گلومار اکسپلورر (Hughes Glomar Explorer) با طول ۱۸۹ متر توجه بسیاری را به خود جلب کرد. گفته می شود این کشتی ویژه معدن کاری در اعماق دریا زاییده فکر میلیاردر هاوارد هیوز و یکی از بزرگترین نمونه ها در نوع خود بود.

برساس گزارش عصرایران، کشتی گلومار به اندازه ای بزرگ بود که امکان عبور از کانال پاناما را نداشت. اما این اندازه کشتی نبود که توجهات را به سوی آن جلب کرد، بلکه ماموریتش بود. گلومار قرار بود کاری غیر قابل تصور را انجام داده و سنگ های حاوی منگنز را درست از کف اقیانوس استخراج کند.

هنگامی که کشتی گلومار در پهنه وسیع اقیانوس به سمت اتحاد جماهیر شوروی حرکت کرد، توجه مردم – از جمله اعضای ناوگان سرخ – به سوی آن جلب شد. زمانی که کشتی های شوروی گلومار را زیر نظر داشتند، هیچ سرنخی از ماموریت واقعی آن نداشتند.

در واقع، تعداد کمی از آن خبر داشتند.

داستانی پوششی برای رسیدن به زیردریایی غرق شده شوروی

کشتی معدن کاری در واقع بخشی از تلاش برای استخراج سنگ های منگنز از کف اقیانوس نبود و تنها یک داستان پوششی بود. در واقع، گلومار در یک ماموریت مخفی سی آی ای (سیا) به نام "پروژه آزوریان" (Project Azorian) شرکت داشت.

هدف؟ استفاده از یک سامانه هیدرولیک داخلی مخفی در کشتی برای فرستادن پنجه ای به عمق ۵۰۲۹ متری اعماق اقیانوس آرام و بالا کشیدن یک زیردریایی هسته ای گمشده شوروی بود. تصور می شد این زیردریایی حاوی موشک های بالستیک مجهز به سلاح هسته ای و اسرار ناگفته جنگ سرد است.

داستان پوششی فوق العاده پیچیده بود و برای انجام چنین کاری باید یک حلقه رازداری بسیار کوچک حفظ می شد.

جرقه چنین ماموریتی با غرق شدن زیردریایی هسته ای کی-۱۲۹ شوروی در سال ۱۹۶۸ شکل گرفت. برای نیروهای اطلاعاتی آمریکا مشخص شده بود که مقامات شوروی از محل دقیق غرق شدن این زیردریایی کلاس گلف ۲ آگاه نیستند، زیرا دو ماه را صرف جستجویی بی نتیجه برای یافتن زیردریایی و ۹۸ خدمه آن کرده بودند. اما به لطف ردیابی آکوستیک پیچیده، آمریکا تصویر واضحی از محل غرق شدن زیردریایی داشت. شش سال طول می کشد تا آمریکا ماموریتی را طراحی کرده، تجهیزات لازم را ساخته، و کشتی گلومار را به سمت محل مورد نظر روانه کند تا تلاشی مخفیانه برای بالا کشیدن زیردریایی از کف اقیانوس انجام شود.

سطح جزئیات بسیار باورنکردنی است. همه چیز به گونه ای طراحی شده بود تا هدف نهایی از ماموریت آشکار نشود و داستان چیز دیگری به نظر برسد.

همکاری سی آی ای با میلیاردر هاوارد هیوز

در ژوییه ۱۹۶۹، کار واقعی آغاز شد. با حمایت ریچارد نیکسون، رئیس جمهور وقت آمریکا، سی آی ای از هاوارد هیوز برای ساخت یک کشتی معدن کاری بسیار بزرگ و فرستادن آن به اقیانوس آرام در جستجوی سنگ های منگنز کمک گرفت. سپس، بین سال های ۱۹۷۱ و ۱۹۷۲ ساخت کشتی هیوز گلومار اکسپلورر به نمایش گذاشته شد. مقالات منتشر شده در نشریات تجاری، همه چیز از محل کشتی سازی در چستر، پنسیلوانیا تا عبور کشتی معدن کاری از تنگه ماژلان در آمریکای جنوبی را پوشش می دادند. عبور از تنگه ماژلان به دلیل اندازه بزرگ کشتی و عدم امکان عبور از کانال پاناما صورت گرفت.

سطح جزئیات، اندازه عملیات و جسورانه بودن آن بسیار باورنکردنی بود. سال ها کار صبورانه در این زمینه انجام شده بود. این نمونه ای از انجام یک بازی طولانی است. تعداد مواردی که باید مد نظر قرار گرفته و به آنها فکر می شد، باورنکردنی بود. خطرات نیز زیاد بود و آمریکا اساسا قصد سرقت یک زیردریایی شوروی از کف اقیانوس را داشت.

تا اکتبر ۱۹۷۰، مهندسان سی آی ای و پیمانکاران مورد تایید دولت تنها راه برای بلند کردن زیردریایی را یک وینچ قدرتمند نصب شده روی یک کشتی به طور خاص اصلاح شده تعیین کردند. ساخت گلومار به دلیل اندازه آن به ماشین آلات به طور خاص طراحی شده نیاز داشت. شکل نهایی کشتی شبیه یک دریک حفاری نفت بود، اما نمونه ای که شامل یک جرثقیل انتقال لوله، دو پایه حوض نشینی بلند، مکانیزم گرفتن پنجه مانند و یک بخش مرکزی به نام "استخر ماه" با درهایی برای باز و بسته شدن حفره کف بود.

کشتی گلومار برای کارهای آماده سازی پیش از ماموریت راهی لانگ بیچ، کالیفرنیا شد. این شامل بارگیری ۲۴ ون حاوی تجهیزات محرمانه برای ماموریت در یک بارج بود. بارج در تاریکی شب به زیر آب رفت و تجهیزات بارگیری شد. لوله کشی فولادی و ابزار پنجه مانند که می توانست از زیر شکم کشتی پایین بیاید نیز از طریق استخر ماه وارد کشتی شد. این اقدامات برای دور ماندن کل فرایند از چشم های کنجکاو روی کشتی های مجاور یا ماهواره های شوروی صورت گرفت.

تلاش برای بالا کشیدن مخفیانه زیردریایی غرق شده شوروی

پس از آماده شدن برای حرکت، کشتی گلومار به سمت محل غرق شدن زیردریایی شوروی راهی شد و در ۴ ژوییه ۱۹۷۴ به مقصد رسید. سپس، نزدیک به ۲۰۰ خدمه کشتی گلومار هفته ها را در یک ماموریت بازیابی سپری کرده و در نهایت روی محل دقیق لاشه زیردریایی قرار گرفتند. ابزار گرفتن پنجه مانند به سوی هدف نهایی پایین فرستاده شد.

این در شرایطی بود که کشتی های شوروی نیز خدمه کشتی گلومار را زیر نظر داشتند. یک سند ویرایش شده سی آی ای نشان می دهد که دستور آماده باش برای انهدام اضطراری اجزا حساس در صورت تلاش نیروهای شوروی برای سوار شدن به کشتی و به خطر افتادن ماموریت داده شده بود.

خدمه کشتی ابزار گرفتن را به سمت زیردریایی غرق شده روانه کردند و پس از رسیدن به کف اقیانوس، بدنه زیردریایی را در بر گرفت. زیردریایی شوروی به آرامی و پیوسته از کف اقیانوس به بالا کشیده می شد.

تقریبا در نیمه راه بازگشت به سطح – حدود ۲۷۴۳ متر از کف قیانوس – بدنه زیردریایی از هم پاشید و یک قسمت ۳۰ متری از جلوی آن دوباره به کف اقیانوس سقوط کرد. خدمه به فعالیت خود ادامه دادند و بخشی از زیردریایی کی-۱۲۹ را به داخل کشتی گلومار کشیدند.

در آگوست ۱۹۷۴، خدمه کشتی گلومار بخشی از زیردریایی بازیابی شده را برای بررسی به هاوایی بردند. محتویات دقیق پروژه آزوریان از حالت محرمانه خارج نشده است، اگرچه به گفته سی آی ای شش جسد به طور رسمی در دریا دفن شدند.

افشای ارتباط سی آی ای با کشتی گلومار

پروژه آزوریان برنامه بزرگ خود را به پایان نرسانده بود و تنها بخشی از تلاش را تکمیل کرد. با آغاز برنامه ها برای ماموریت دوم، هدف اصلی گلومار شروع به آشکار شدن کرد.

در یک رویداد نامرتبط، دزدان به دفتر هیوز در لس آنجلس دستبرد زده و به اسناد محرمانه ای دست یافتند که این بازرگان و کشتی گلومار را به سی آی ای مرتبط می کرد. تلاش هایی برای جلوگیری از انتشار این خبر صورت گرفت. اما در فوریه ۱۹۷۵ شرایط تغییر کرد و لس آنجلس تایمز ارتباط بین سی آی ای با کشتی گلومار افشا کرد. در نتیجه، محرمانه بودن ماموریت از بین رفت. این موجب شد تا دولت جرالد فورد، رئیس جمهور وقت آمریکا، از انجام هر گونه ماموریت دیگری پرهیز کند. سی آی ای نیز عبارت معروف "نه می توان تایید کرد و نه رد کرد" را ارائه کرد.

اگرچه پروژه آزوریان نتوانست اهداف اصلی اطلاعاتی خود را برآورده کند، اما سازمان سیا عملیات را یکی از بزرگترین پیروزی‌های اطلاعاتی دوران جنگ سرد ارزیابی کرد. پروژه آزوریان هنوز یک شگفتی مهندسی است، که فناوری استخراج از اعماق اقیانوس‌ها و فناوری بارگیری سنگین را پیشرفت داده است.

پس از آن، گلومار یک زندگی کمتر مخفیانه را دنبال کرد و پیش از اینکه سال ها بدون استفاده بماند، در چند سفر معدن کاری اقیانوسی شرکت داشت. در دهه ۱۹۹۰، یک شرکت نفتی این کشتی را با نام اکسپلورر GSF بازسازی کرد تا برای حفاری نفت و اکتشاف در عمق دریاها استفاده شود. در نهایت، این کشتی در سال ۲۰۱۵ در چین اسقاط شد.

یکی از وسایلی که راهی قبرستان قراضه ها نشد، یک تخته عرشه بود که در دهه ۱۹۷۰ از گلومار بیرون کشیده شد. سی آی ای قصد داشت آن را به عنوان یادگاری از حمایت ریچارد نیکسون از ماموریت به وی اهدا کند، اما پیش از این اقدام، نیکسون استعفا داد. تخته همراه با برخی اقلام مرتبط با کشتی گلومار اکنون در موزه قرار دارد و نمادی از ماموریتی است که هرگز به طور کامل به نتیجه نرسید.

۲۲۷۲۲۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1903421

دیگر خبرها

  • اتحادیه اروپا عملیات زمینی در رفح را فاجعه بار توصیف کرد
  • واکنش رسول جعفریان به مهاجرت نخبگان: این فاجعه است و‌ ای کاش درست نباشد!
  • ناسا با دوربین ۳۶ پیکسلی به اکتشاف فضا می‌رود
  • «رباط صلیبی» تراژدی ۱۹ قسمتی فوتبال ایران
  • تلاش سیا برای سرقت زیردریایی هسته‌ای!
  • ناسا هر ساعت تمام آلاینده‌های هوا را اندازه‌گیری می‌کند
  • آیا ناسا نشانه‌هایی قطعی از حیات فرازمینی پیدا کرده است؟
  • ناسا از فاصله ۲۲۵ میلیون کیلومتری زمین، پیام دریافت کرد!
  • اختلال در عملیات دریای سرخ اتحادیه اروپا
  • «بویینگ» و «ناسا» فضاپیمایی جدید پرتاب خواهند کرد