Web Analytics Made Easy - Statcounter

اولین گام بعد از کشف قاره آمریکا، توسعه حمل‌ونقل ریلی بود. در هند اقتصاد حمل‌ونقل بیشتر حول محور راه‌آهن است، در چین و روسیه نیز این چنین است. باید قبول کنیم در زمینه راه‌آهن در ایران سرمایه‌گذاری وسیعی نشده است.

درآمد سرانه کشورها از راه‌های مختلفی افزایش می‌یابد. تامین مواد اولیه، افزایش تولید و صادرات زنجیره‌ای است که با فراهم بودن زیرساختی همچون راه ارتباطی امکان‌پذیر می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مهدی کرباسیان، رئیس سابق هیات عامل ایمیدرو گفت: در اقتصاد کشور یکی از مهمترین پارامترهایی که هم در توسعه کشور و هم قیمت تمام شده کالا موثر است، موضوع حمل و نقل است.

وی افزود: نحوه و سرعت جابجایی بار و کالا بر اقتصاد ایران تاثیرگذار است. در کشور ما که از طریق دریای عمان و خلیج‌فارس راه به دریای آزاد دارد، حمل و نقل دریایی، می‌تواند اقتصاد کشور را متحول کند و در ترانزیت کالا به جنوب شرق آسیا، شمال اروپا و ... نقش اساسی داشته باشیم. این ترانزیت یکی از منابع درآمدی کشور نیز می‌تواند باشد.

نکته اساسی در توسعه حمل و نقل سرمایه‌گذاری است

کرباسیان با اشاره به اهمیت سرمایه‌گذاری در همه بخش‌های حمل و نقل گفت: باید بپذیریم که در حمل و نقل نکته اساسی سرمایه‌گذاری است. حمل و نقل نیز از مسائل زیرساختی است که سرمایه گذاری در آن از وظایف دولت است.

توسعه اقتصادی آمریکا، هند، چین و روسیه با توسعه راه‌آهن 

معاون اسبق وزارت راه و ترابری در امور حمل و نقل در ادامه با اشاره اهمیت توسعه راه آهن گفت: در کشورهای مختلف دنیا یکی از موثرترین راهکارهای توسعه اقتصادی، توسعه راه‌آهن است. در سال‌های اولیه پس از کشف قاره آمریکا، دولت های وقت، توسعه راه آهن سراسری را به عنوان برنامه ای مهم برای این کشور پیش بینی می کنند. فیلم های متعددی نیز بر اساس آن ساخته شد. در هند نیز اقتصاد حمل و نقل بیشتر حول محور راه آهن است، در چین و روسیه نیز این چنین است. باید قبول کنیم در زمینه راه آهن در ایران سرمایه گذاری وسیعی نشده است. یک مسیر در راه‌آهن شمال و جنوب ایران در دوره پهلوی اول کشیده شد اما در دوره پهلوی دوم و بعد از آن سرمایه‌گذاری وسیعی در زمینه راه‌آهن نمی‌بینیم. 

تردد زیاد کامیون‌ها و تلفات جاده‌ای

کرباسیان افزود: در آن زمان به دلیل کم عرض بودن جاده ها و تردد زیاد کامیون های حمل بار، میزان  تصادفات بسیار بود و مشکلات جدی در زمینه حمل و نقل بار و کالا وجود داشت. تلاش هایی برای توسعه حمل و نقل ریلی و جاده ای صورت گرفت و در دوره های بعدی نیزادامه یافت که به توسعه جابجایی و واردات و صادرات کالا کمک کرد، اما کافی نبود و نیست.

وی با بیان این که راه آهن برای حمل و نقل راه گشاست، گفت: در دوره جنگ و بعد از آن برای توسعه راه آهن کشور سرمایه گذاری نشد و این موجب شد امروز  یکی از مشکلات جدی در جابجایی کالا، مسئله راه آهن باشد. 

اهمیت جابجایی مواد اولیه صنایع 

وی با اشاره به اهمیت جابجایی مواد اولیه صنایع مختلف در کشور گفت: در منطقه سنگان میلیارد ها تن ذخیره مواد معدنی وجود دارد، توسعه راه آهن در این منطقه می تواند آینده متفاوتی برای کشور و مردم منطقه رقم بزند. راه آهن کشور به هیچ عنوان ظرفیت جابجایی و انتقال مواد اولیه و کالای تولید شده را ندارد. حتی بر فرض که حمل از سنگان به تربت حیدریه ("اگر ") انجام شود (که ظرفیت حمل در بهترین حالت 8میلیون تن است) ما می بینیم که مواد معدنی برای اینکه از تربت حیدریه به بقیه نقاط کشور برسد، گلوگاه های مختلفی دارد.

گلوگاه های حمل مواد اولیه 

وی در ادامه گفت: یکی از این گلوگاه ها برای حمل مواد اولیه ، علاوه به نبود خط آهن، مسئله دوخطه نبودن راه آهن کشور است. سرعت قطار های باری خیلی کم است و حتی در بعضی مناطق که قطار های مسافری و  قطار سوختی نیز وجود دارد، اولویت حرکت با قطارهای مسافری و سوختی است. این امر موجب می شود قطارهای باری در زمان طولانی تری به مقصد برسند. این طولانی تر شدن،در قیمت تمام شده مواد حمل شده تاثیر می گذارد.

منبع اصلی سرمایه گذاری ایران، فروش نفت است

وی در ادامه گفت: ما برای بحث راه آهن باید یک توجه ویژه  و سرمایه گذاری ویژه کنیم.اما موضوع کنونی منابع سرمایه گذاری است. با توجه به محدودیت منابع در کشور، منبع اصلی سرمایه گذاری ایران، فروش نفت است.

بودجه توسعه راه آهن محدود است

کرباسیان گفت: بعد از تحریم ها،افت شدید در این فروش نفت داشتیم از طرفی در عرصه بین الملل به دلیل تعارضاتی که در تولید و صادرات نفت بین تولیدکنندگان نفتی به وجود آمده، شاهد کاهش قیمت نفت در جهان هستیم. بنابراین امیدی به اینکه بودجه سنگینی برای زیرساخت ها و راه آهن توسط دولت هزینه شود، وجود ندارد.

بخش خصوصی برای توسعه ریلی ناکارآمد است

وی با بیان اینکه حوزه ریلی نیز باید دولت حضور داشته باشد، گفت: سرمایه گذار بخش خصوصی نیز که می تواند در این بخش سرمایه گذاری کند، اما این بخش، چندان در ایران قوی نیست و نمی توانیم به سرمایه گذاری بخض خصوصی چندان امید داشته باشیم.

تعاملات بین المللی، آینده صنعت ریلی را دگرگون می کند

 کرباسیان خاطر نشان کرد: اگر تعاملات بین المللی خود را با صندوق بین المللی پول و بانک جهانی و بانک های آسیایی و بانک های توسعه ای برقرار کنیم ( منابع و مراکزی که از  تسهیلات آن استفاده نکرده و نمی کنیم) و وام 20 ساله و 30 ساله با نرخ های بسیار پایین دریافت کنیم، می توانیم در حوزه راه آهن سرمایه گذاری وسیعی داشته باشیم.

تولید ریل ارزان قیمت، خوب است اما کافی نیست

کرباسیان گفت: در هر صورت باید بدانیم یکی از گلوگاه های افزایش تولیدات و صادرات، بحث راه آهن است. ظرف چند سال گذشته سرمایه گذاری و تلاشی بر روی تولید ریل راه آهن شد. دعوایی بین راه آهنی ها و شرکت ذوب آهن بر سر کیفیت ریل وجود داشت، که بعد از یک سال بالاخره حل شدو اخیرا قراردادی برای تامین ریل با ذوب آهن اصفهان بسته شد. این تولید ریل نمی تواند نیاز کشور را برطرف کند، اما باید بپذیریم که اگر قیمت ریل تولید شده ارزان تر تمام شود، موجب خواهد شد دولت هزینه کمتری برای خرید ریل پرداخت کند.

اهمیت اصلاح ریل های فعلی، دوخطی کردن و بالابردن سرعت قطارها 

وی در ادامه با اشاره به اهمیت تولید دیزل و واگن گفت: افزایش تولید واگن و دیزل از جمله موضوعات اساسی است که در کنار اصلاح ریل های فعلی، دوخطی کردن و بالابردن سرعت قطارها از جمله موضوعات مهمی است که باید مورد نظر دولت باشد. برنامه ریزی دولت برای راه آهن بر آینده توسعه کشور به  ویژه در صنعت، معدن و تجارت تاثیر می گذارد.

 

اقتصادآنلاین

لینک کوتاه خبر: bzna.ir/000Hk7 برچسب ها: اقتصاد ایران ، دولت ، حمل و نقل ریلی ، مهدی کرباسیان ، صنعت ریلی

منبع: بازار نیوز

کلیدواژه: اقتصاد ایران دولت حمل و نقل ریلی مهدی کرباسیان صنعت ریلی سرمایه گذاری توسعه راه آهن راه آهن مواد اولیه گلوگاه ها حمل و نقل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت bazarnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بازار نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۴۴۶۷۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دولت مسکن را کالای مصرفی ببیند نه سرمایه‌ای

به گزارش «نماینده»، شهریار حیدری در مورد عدم ثبات بازار مسکن، گفت: در واقع مسکن مطالبه جدی و نیاز عمومی مردم است؛ خواست مجلس، رئیس‌جمهور و برنامه دولت برای ساخت یک‌میلیون مسکن در سال است، بی تردید تولید مسکن در رونق اشتغال اثرگذار است و چرخه تولید را هم فعال می کند. متاسفانه مسکن در کشور ما یا رونق نمی‌گیرد و یا چنانچه رونق می‌گیرد که مردم قدرت خرید ندارند و دلیل اصلی آن به بی برنامگی در این حوزه است.

نماینده مردم سرپل ذهاب، گیلانغرب و قصر شیرین در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه قیمت مسکن متاثر از افزایش نرخ کالاهای دیگر است، تاکید کرد: افزایش بی رویه تورم، افزایش قیمت حامل‌های انرژی، رشد قیمت ارز و دلار، طلا و سکه و سایر کالاها بر افزایش قیمت مسکن موثر هستند. به همین دلیل سرمایه‌های عمومی به جای هدایت به سمت تولید و اشتغال به سوی سرمایه‌گذاری در بخش مسکن، ارز، طلا و سکه چرخش پیدا کرده است.

نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با انتقاد از عدم عملیاتی شدن برنامه ریزی‌های دولت در بخش مسکن، افزود: آنچه که دولت برای تولید و ساخت مسکن ملی پیش‌بینی کرده تاکنون به میزان کمی تحقق پیدا کرده است؛ در واقع مجلس قانونگذاری و تسهیل قانون را انجام داده و بارها به دولت اعلام کرده که اگر این قانون نیاز به طرح و لایحه دارد با دو الی سه فوریت می‌توانیم آن را تسهیل کنیم تا بر مشکل مسکن اثر گذار باشد.

مجلس همراه دولت در تصویب قوانین گام برداشت

نماینده مردم در مجلس یازدهم با تاکید به همراهی و همکاری‌های مجلس در خصوص تصویب قوانین لازم در حوزه مسکن، یادآور شد: علیرغم اینکه مجلس یازدهم در حوزه مسکن با دولت همکاری‌های مطلوب داشته،اما نه تنها شاهد رفع مشکلات موجود در بخش مسکن نبوده، بلکه به اهداف و برنامه‌ریزی‌های پیش بینی شده نیز نرسیدیم که دلیل آن نقص و ضعف در بخشی مدیریتی است.

حیدری با تاکید بر اینکه مسکن باید از جنبه سرمایه‌ای خارج و در بخش کالاهای مصرفی قرار بگیرد، گفت: در واقع این اقدام نیازمند به یک برنامه‌ریزی دقیق و کار کارشناسی دارد که دولت باید یکبار برای همیشه برنامه‌ریزی دقیقی در بخش مسکن انجام دهد و دستگاه‌های مسئول وذیربط را پای کار بیاورد، چرا که دولت صفر تا صد بحث مسکن و مدیریت آن را به عهده دارد.

هنوز رانت‌های کلان و مافیا در حوزه مسکن جولان می‌دهند

نماینده مردم در مجلس یازدهم در ‌ادامه با انتقاد از مدیریت مسکن در کشور ادامه داد: عدم کار مطالعاتی علمی و دقیق، آمایش جمعیتی و برآورد نیازمندی‌ها و وجود رانت‌های کلان و مافیا در حوزه مسکن باعث افزایش قیمت مسکن و جلوگیری از رونق آن شده است، به عنوان مثال در تهران و سایر کلانشهرهای کشور هزاران واحد تولید و بلا استفاده مانده است و نه تنها این واحدها در اختیار مردم قرار نمی‌گیرند بلکه با هدف احتکار به فروش نیز نمی‌رسند.

وی با انتقاد از حضور پررنگ دلالان در بازار مسکن، اظهار داشت: بدیهی است که جلوگیری از شکل گیری مافیا در بازار مسکن، نیاز به مدیریت دارد، به عبارتی تولید، تحویل و تامین منابع مالی ‌در بخش مسکن، نیازمند اشراف مدیریتی هوشمند است.

حیدری در پایان ضمن اشاره به اقدامات افراد فعال در حوزه ساخت مسکن خاطرنشان کرد: در شرایط فعلی باید دولت تسهیلات در اختیار سازندگان واقعی قرار دهد و به صورت جدی بخش خصوصی را حمایت کند و نقش دولت تسهیل کننده و ناظر باشد تا نیاز مسکن در کشور مرتفع گردد.

دیگر خبرها

  • دومین قطار ترانزیتی افغانستان - ترکیه آماده حرکت است / عبور از ایران مشروط به همکاری راه‌آهن
  • دولت مسکن را کالای مصرفی ببیند نه سرمایه‌ای
  • دولت سیزدهم طلسم بهره‌ برداری از خط ریلی شلمچه-بصره را می شکند؟
  • بهسازی خط آهن افغانستان بدون ماشین‌ آلات ایران ممکن نیست
  • میدان‌داری شرکت‌های ایرانی در میدان‌های نفت و گاز غرب کارون
  • برنامه ریزی برای توسعه ۵ میدان نفتی
  • دیپلماسی انرژی دولت سیزدهم، راهبردی برای توسعه روابط ایران با همسایگان
  • دولت سیزدهم طلسم بهره‌برداری از خط ریلی شلمچه-بصره را می شکند؟
  • فعالیت ۲۰ ایستگاه تخلیه و بارگیری ریلی در بندر امام خمینی
  • ترافیک خارجی در اتاق تجارت