Web Analytics Made Easy - Statcounter

یک دستگاه فکری تا وقتی اعتبار دارد که توان حل مسائل و مصادیق را داشته باشد. یک نظریه مانند نظریه نسبیت اینشتین را وقتی علمی می دانیم که اگر مصادیق مخالف آن پیدا شد، نظریه‌ی خود را پس بگیریم. آزمایش میزان انحراف نور ستارگان در هنگام عبور از کنار خورشید توسط ادینگتون در سال ۱۹۱۹ سبب تائید نظریه نسبیت عام اینشتین و رد نظریه گرانش نیوتن شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اگر مصداق نقض تئوری و دستگاه فکری‌مان پیدا شد، باید به اصل تئوری شک کرد.

برای دهه‌ها پارادایم توسعه‌ی مبتنی بر لیبرال‌دموکراسی در همه‌ جا، مولفه‌ها و ابزارهای مختص به خود را تعریف و پیاده کرد. مانند قواعد اقتصادی برتون وودز که عملا قاعده‌ی کلیِ حاکم بر جهان اقتصاد شد و علم اقتصاد در جهان ذیل این قاعده بسط یافت. تکنولوژیِ ذیل این گفتمان، از محیط‌زیست نه به معنای اکوسیستم بلکه به عنوان مکانِ پیاده‌سازی پروژه‌هایش بهره گرفت. هرنوع ناسازگاری سیاستی و سیاسی بیرونی (مانند شیلی آلنده و ایران پس از انقلاب ۵۷) و درونی (مانند ایده‌های استیگلیتز در بانک جهانی  و اوباماکر در حوزه سلامت) را نیز برنتافت. حتی برای پیاده‌سازیِ آن به زور و مداخله نظامی در کشورها و مناطق نیز متوسل شد.

گفتمان توسعه‌ی مبتنی بر لیبرال‌دموکراسی ابژه‌ها و مخاطبان خود را همراه با مجموعه‌ای از رویه‌ها و سازوکارها تعریف کرد و این‌ها را جایگزین راه‌های بدیل نگرش به جهان قرار داد. توسعه، با عیار شباهت حداکثری با الگوی آمریکایی و اروپایی سنجیده شد. حتی به تعبیر فوکویاما، به این باور رسید که لیبرال‌دموکراسی آخرین حد تلاش‌ فکری بشر در تنظیم نظام‌های سیاسی است.

اما واقعیت آن است که بازتولیدِ این قواعد و نظم جهانیِ حاصل از آن، منجر به «خشونت» شد. خشونتِ نهادینه شده، علم و اقتصاد جهانی را حمایت کرد و علم و اقتصاد بر دامنه‌ی خشونت به خودِ بشر و محیط زیست افزود. جنگ آمریکا در ویتنام و عراق و آتش‌سوزی حاصل از گرمایش زمین در استرالیا مصادیق آنند.

این روزها ویروس کرونا در جهان شیوع یافته است. تقسیم بندی جهانِ مرکز و جهانِ پیرامون شکسته شد و فرقی بین جهان اول و جهان سوم نیست، نه در ابتلا و نه در مقابله با آن. همیشه نسخه‌ی جهان‌گیر برای مشکلات ارائه می شد، اما این بار علمِ ذیل پارادایمِ لیبرال‌دموکراسی نسخه‌ای برای یک مشکل جهان‌گیر ندارد. رییس‌جمهور ترامپ در باره ویروس کرونا می‌گوید:

 “It will go away. Just stay calm. It will go away”.

جهانی شدنِ فزاینده نقض شده است؛ کشورهای عضو اتحادیه اروپا نیز مرزها را به روی هم بستند. برخلاف نگاه بازار-محور، دولت‌ها دوباره بازیگر اصلی تولید و سلامت هستند. برای دهه‌های متمادی محیط زیست در خدمت توسعه بود، از حالا به بعد، محیط زیست بازیگر محوری فرایندهای سیاستی خواهد بود؛ کشتن سگ و گربه در برخی مناطق چین ممنوع شد. محیط زیست شهری و دریایی نفس کشیده است و حیوانات دریایی به کنار شهرها آمده‌اند. صنعتی شدن دیگر مساوی توسعه نیست. برعکس، تعطیل شدنِ زندگی صنعتی سبب نفش کشیدن دنیا شده است. امپراطوریِ گفتمان توسعه‌ی لیبرال‌دموکرات از حل معضل فقر اقتصادی در جهان تحت سیطره‌ی خود ناتوان بود، از مدیریت بیماریِ همان‌ها ناتوان‌تر مانده است. در آینده‌ي نزدیک این درماندگی بیشتر هویدا می شود.

علم و اقتصادِ تعریف شده ذیل گفتمان توسعه لیبرال‌دموکرات و همه شعب آن، از پیش بینی و ارائه راه‌حل برای مسائل نوظهور ناتوان است. دوره توسعه هژمونیک به پایان رسیده است. اما گفتمان توسعه لیبرال‌دموکرات ظاهرا مانند کسی که نخواهد نتیجه آزمایش ادینگتون را بپذیرد و شاید مانند سطحی‌اندیشانِ دینی در داخل کشور، ظاهرا خود را ابطال‌پذیر نمی‌داند. قواعد همیشگی‌‌اش نقض شده، اما لشکرکشی و چالش نظامی جدید در عراق تمهید می شود. تحریم‌ها ادامه دارند. حتی پس از اثبات ربط بین آتش‌سوزی در استرالیا و گرمایش زمین، آمریکا از خروج از توافق محیطزیستی پاریس پشیمان نشده است.

همیشه کرونایی برای ابطال نظریه‌ها هست، اگر واقع‌بین باشیم. بیش از آن مهم است بتوان دستگاهِ فکری جدید و جامع‌تری را استوار کرد. ... چه مولفه‌ها و قواعدی پارادایم جایگزین را شکل می دهند؟
 ۱۵ فروردین ۹۹   *معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی

منبع: تابناک

کلیدواژه: کروناویروس جهش تولید مناجات شعبانیه کرونا نظریه لیبرال دموکراسی کروناویروس جهش تولید مناجات شعبانیه لیبرال دموکراسی گفتمان توسعه محیط زیست

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۴۶۴۷۴۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

راه‌اندازی اولین خط هایپرلوپ جهان در اسپانیا

اسپانیا از آغاز ساخت‌وسازها برای ایجاد نخستین مسیر هایپرلوپ در شهر ساراگوسای خود خبر داد که این شهر را در کمتر از ۳۰ دقیقه به مادرید در فاصله ۳۰۰ کیلومتری آن متصل می‌کند.

به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، ایلان ماسک، سرمایه‌دار شناخته‌شده جهانی، در سال ۲۰۱۳ یک گام به جلو در تلاش برای ایجاد عصر جدیدی در صنعت جابه‌جایی برداشت. وی که در ایالات‌متحده با توسعه تسلا به این هدف خود رسیده بود، به معرفی هایپرلوپ (Hyperloop) پرداخت که در واقع بلندپروازانه‌ترین پروژه آینده‌نگر و بزرگ محسوب می‌شود. این پروژه امروز فراتر از مرزهای آمریکا، در اسپانیا در حال پیاده‌سازی است.

هایپرلوپ چیست؟

هایپرلوپ یک غلاف تمام الکتریکی است که با سرعت‌های ۶۲۰ تا ۱۰۰۰ کیلومتر در ساعت در یک لوله خلاء حرکت می‌کند و در نتیجه از سد صوتی فراتر می‌رود. کپسول‌های هایپرلوپ که مسافران را جابه‌جا خواهند کرد معلق می‌شوند و فشار هوای داخل لوله‌ها به شدت کاهش پیدا می‌کند تا با حرکت کپسول‌ها به سمت جلو، اصطکاک کاهش داشته باشد.

شناور مغناطیسی و حرکت الکتریکی خطی، ضریب مصرف انرژی پایینی با سرعت‌های بسیار بالا دارند. ترکیب این فناوری‌های پیشرفته برای هایپرلوپ کافی است تا شهرهایی در فاصله کمتر از ۱۰ مایل از هم را طی ۳۰ دقیقه به‌هم متصل کند. این فناوری آینده‌ای را رقم می‌زند که در آن قطارهای فوق سریع با سرعتی بسیار فراتر از هواپیماها و سایر شیوه‌های حمل‌ونقل موجود حرکت کنند و در کنار سریع بودن، مقرون‌به‌صرفه و دوستدار محیط زیست باشند.

اسپانیا، اولین میزبان هایپرلوپ‌ها

شهر ساراگوسا در شمال شرقی اسپانیا، محل تجاری اختراع و آزمایش هایپرلوپ‌ها در این کشور است که در اکتبر ۲۰۲۲ تصمیم گرفت در بهار ۲۰۲۴ ساخت مسیرهای راه‌آهن سریع‌السیر را آغاز کند. این اطلاعیه پس از بیش از سه سال برنامه‌ریزی‌های استراتژیک و تلاش‌های آماده‌سازی در اسپانیا اعلام شد. سیستم مورد نظر برای توسعه در این کشور نیز توسط شرکت پشتیبان این فناوری حمایت می‌شود که در سال ۲۰۱۴ در آن تأسیس شد. این پروژه که به‌طور تقریبی ۶ سال در حال پیشرفت بود، در حال حاضر در مرحله توسعه پیشرفته قرار دارد، با این حال ساراگوسا اولین شهری در اسپانیا است که مجوز ساخت یک مسیر هایپرلوپ را دریافت کرده است و این امر یک دستاورد بزرگ محسوب می‌شود، زیرا در حالی که سفر با هایپرلوپ برای مسافران هیچ کجای دنیا فعال نیست، این شهر در آستانه آغاز میزبانی از این فناوری است.

خط هایپرلوپ ساراگوسا یکی از اولین‌ها در نوع خود در جهان محسوب می‌شود. مقامات اسپانیایی مراحل عملکردی و جدول زمانی هایپرلوپ را در سه تا چهار سال آینده پیش‌بینی کرده‌اند که گواهی روشن از اهمیت نوآوری در صنعت حمل‌ونقل در آینده است.

ساخت مسیرهای هایپرلوپ بین ساراگوسا و سایر شهرهای مهم اسپانیا آغاز شده است که در نتیجه زمان سفر در مسافت‌های طولانی را در این کشور کم می‌کند. به این ترتیب ساراگوسا میزبان اولین سیستم حمل‌ونقل ملی سریع و مقاوم اسپانیا خواهد بود.

سیستم هایپرلوپ این شهر شامل یک لوله مرتفع حاوی کپسول‌هایی است که می‌توانند با سرعت‌هایی تا حدود ۱۲۰۰ کیلومتر در ساعت حرکت کنند. کپسول‌ها توسط اجزای مغناطیسی به‌گونه‌ای معلق می‌شوند که بر اصطکاک غلبه می‌کنند.

هایپرلوپ اسپانیا یک نقطه عطف تاریخی در تردد پایدار خواهد بود و یک پروژه آینده‌نگر الهام گرفته از پروژه‌ای است که ایلان ماسک چندین سال پیش قصد توسعه آن را داشت. این پروژه در واقع یک نسخه بهبود یافته از ایده ماسک است که به‌منظور گسترش استقلال قطارها، بهینه‌سازی مفهوم اتاق‌های خلاء و ایجاد امنیت بیشتر به این وسیله حمل‌ونقل گسترش پیدا کرده است.

کد خبر 751979

دیگر خبرها

  • راه‌اندازی اولین خط هایپرلوپ جهان در اسپانیا
  • جمع‌آوری واکسن‌ کرونای شرکت آسترازنکا در سطح جهان
  • آیت الله رمضانی: علمای مسلمان باید صلح عادلانه را در جهان اسلام تبیین کنند
  • واکسن‌های آسترازنکا از سراسر جهان جمع‌آوری می‌شوند
  • شرایط ترخیص کالا با کارت بازرگانی منقضی ابلاغ شد+ سند
  • ضرورت تغییر رویکردهای محیط زیستی در مسیر توسعه دریامحور
  • توسعه پایدار بر مبنای حفاظت محیط زیست صورت گیرد
  • توسعه پایدار در گرو حفظ محیط زیست است
  • واکسنی که ویروس‌های ظهور نکرده کرونا را از بین می برد!
  • آب‌های خاکستری؛ نجات‌بخش حیات زمین