Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از البرز، هرگوشه ایران پهناور دارای آب و هوا، فرهنگ، رسوم، زبان یا گویش متفاوت با نقطه دیگر و در عین حال متعارف است.عواملی مانند آب و هوا و فرهنگ یک منطقه به طبع در نوع پوشش، اغذیه و حتی تنقلات آن تأثیر مستقیم دارد.

از این رو هر استان کشور ما دارای سوغات خاص خود است که به محض سفر به آن استان در اولین بازار‌ها سراغ این سوغات را می‌گیریم، زیرا می‌دانیم که مشابه آن را نه تنها در هیچ کجای ایران بلکه هیچ کجای کره خاکی نمی‌توان یافت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سوغات فراموش شده البرز

در بین استان‌های کشور که جمعیت غالب آنها را افراد بومی تشکیل می‌دهند، شاید کمتر کسی متوجه سوغات و میراث فرهنگی و گردشگری استان البرز شده باشد، یعنی بسیار کم هستند افرادی که پس از به استان البرز می‌دانند باید چه سوغاتی را از این خطه خریداری کرده و برای دوستان و اقوام خود ببرند.

به خیابان رفتیم و از یک شهروندان غیر بومی سوغات استان البرز را جویا شدیم؛ او گفت: من فقط شنیدم اینجا قبلا میوه‌های خوبی داشته است؛ مگر کرج هم سوغاتی دارد؟

گذشته از سیب و گلابی، دو میوه ناب البرز یا کرج قدیم که در سایه بی مهری‌ها به طبیعت، درخت آن کمتر بر خاک استان دیده می‌شود؛ توتک، نان شیرینی البرزی‌ها به عنوان سوغاتی شیرین، سالم و لذیذ از گذشته تا امروز بر سر سفره اعیاد و مجالس قرار دارد.

دلیل نامگذاری توتک چیست؟

برای آشنایی بیشتر با این نان شیرینی با مهراب رجبی، رئیس بنیاد البرزشناسی به گفت و گو نشستیم.

رجبی رئیس بنیاد البرزشناسی گفت: به کار بردن توت خشک آرد شده و یا شیره توت به جای شکر در خمیر توتک می‌تواند یکی از وجوه تسمیه این نان شیرینی لذیذ باشد.

او افزود: برای نان‌ها نمی‌توان سرآغاز را مشخص کرد شاید بتوان گفت نان‌هایی مانند توتک از زمان کوچ آریایی‌ها به فلات ایران پخته می‌شده‌اند شاید هم قبل از آنان توسط بومی‌ها؛ کسی چه می‌داند!

رئیس بنیاد البرز شناسی گفت: نان شیرینی توتک در دیگر مناطق جغرافیایی البرز با نام فطیر نیز پخته می‌شود، این نامگذاری‌ها مانند توتک، اگردک، کلوچه و فطیر با توجه به عناصری همچون؛ اندازه، نوع خمیر، میزان شیر و شکر و مغز گردو و گاه سبزیی‌های معطر به کار برده شده و حتی میزان و درجه حرارت، برگزیده و اطلاق شده است.

فراز و نشیب ثبت ملی توتک

لازم است بدانیم نان شیرینی توتک البرز به همت حسن شاهمحمدی البرزپژوه و مؤلف کتاب ثبت ملی توتک به ثبت ملی آثار ناملموس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری رسیده است.

به همین منظور به دیدار حسن شاهمحمدی رفته و با او گفت و گو کردیم.

شاهمحمدی گفت: مسیر ثبت ملی نان شیرینی توتک چهارسال به طول انجامید.

او افزود: برای ثبت این اثر باید ادله لازم ارائه داده می‌شد، اما هربار در نشست مربوطه در تهران ثبت این اثر با مشکل مواجه می‌شد.

شاهمحمدی با بیان این که در این مسیر کمک‌های معصومه تقی‌خانی، مؤلف کتاب کلاک نیز کارساز بود، گفت: بالاخره دوستان را مجاب کردیم تا خودم برای دفاع از این اثر در جلسه حضور پیدا کنم تا این که در نهایت در تاریخ ۹۷/۴/۲۳ با شماره ۱۵۷۷ به ثبت آثار ملی رسید.

توجه به ظرفیت گردشگری و سیاحتی البرز علاوه بر سرازیر کردن ثروت به این استان المان ها، فرهنگ و رسوم آن را ترویج و تثبیت می‌کند در غیر این صورت فرهنگ و رسوم البرز رفته رفته از خاطر‌ها پاک شده و به تاریخ می‌پیوندد.

انتهای پیام/د. خ

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: نان شیرینی ثبت ملی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۴۷۹۲۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کاهش هزینه‌های ازدواج جوانان اولویت طرح وصال شیرین

به گزارش خبرگزاری مهر، حجت الاسلام متقی‌فر، در اولین نشست تخصصی وصال شیرین که با حضور نمایندگان این طرح از استان‌های مختلف برگزار شد، ضمن تشریح این طرح گفت: کانون‌های ازدواج آسان از گذشته در حال فعالیت بودند. در بعضی شهرها هم شبکه فعالین ازدواج به راه افتاد که همچنان در برخی از شهرها فعال هستند.

وی با اشاره به تجملات مرسوم در حوزه برگزاری مراسم ازدواج که هزینه‌های گزافی به جوانان تحمیل میکند یادآور شد: از سال ۸۸ آمار سالیانه ازدواج افزایش نیافته بود، اما از سال ۹۸ در دوران کرونا آمار ازدواج افزایش یافت. این به دلیل کاهش تجملات بود که جوانان به ازدواج روی آوردند.

متقی فر خاطرنشان کرد: مخاطب در وصال شیرین همه جوانان هستند نه اینکه صرفاً برای محرومین کار کنیم. از با کیفیت‌ترین خدمات تا خدمات معمولی‌تر را می‌توان هماهنگ کرد و از طریق پلتفرم «همراه» در اختیار جوانان قرار داد تا بدون بدهی زندگی خود را شروع کنند.

وی با اشاره به اینکه کانون‌های ازدواج آسان و شبکه فعالین ازدواج برای اینکه بتوانند خدماتی بدهد و مجموعه خود را بچرخانند باید مبالغی دریافت کنند، اظهار داشت: ما هیچ انتفاعی از ستاد وصال شیرین نخواهیم برد. یعنی ما از جوانان در ازای ارایه خدمات پول نمی‌گیریم. البته منظور ما این نیست که همه ملزومات رایگان شود اما می‌توان کاری کرد که با قیمت مناسب تمام شود و تا جای ممکن هزینه ها را کاهش داد.

متقی‌فر نقطه عطف کار را عدم رقابت طرح وصال شیرین با کانون‌های ازدواج آسان و شبکه فعالین ازدواج دانست و بیان کرد: ما در طرح وصال شیرین وارد کار اجرایی نمی‌شویم و فعالیت ما در حد ستادی باقی خواهد ماند. اما با طراحی سامانه همراه در صدد کمک به کانون‌ها و شبکه‌های ازدواج آسان و مراکز مشاوره در استان‌ها هستیم و آن‌ها را از نظر نیازمندی‌ها و تجهیزات تامین مالی می‌کنیم.

وی در تشریح طرح وصال شیرین گام های تعریف شده در مراکز استان و شهرستان‌ها را برشمرد و گفت: گام اول شناسایی مغازه‌داران، خیرین و خدمات‌دهندگانی مانند تالار و رستوران است که حاضرند تخفیف بدهند. گام دوم ارزیابی فعالیت‌ها است و گام بعدی ثبت این مجموعه‌ها در سامانه همراه خواهد بود که این امر به مجموعه‌های وصال شیرین در استان‌ها سپرده شده است. جوانان با مراجعه به سامانه، خدمات را می‌بینند و انتخاب می‌کنند و با دریافت معرفی‌نامه از طریق سامانه خدمات می‌گیرند.

متقی فر در پایان ضمن اعلام خبر رونمایی از این طرح در هفته ازدواج در خردادماه امسال گفت: تلاش می‌کنیم امسال نسبت به گذشته میزان هزینه تمام شده ازدواج را تا حدی کاهش دهیم. این امر با همکاری و انتقال تجربه مسوولین طرح در استان‌ها تسهیل خواهد شد.

کد خبر 6092423

دیگر خبرها

  • نصب شیر آلات تنظیم فشار در روستای توتک شهرستان مروست
  • نصب شیر آلات تنظیم فشار آب در روستای توتک مروست
  • خراسان جنوبی گنجینه ناشناخته سرمایه گذاری /اکسپو سکوی پرتاب توسعه
  • گیاهی مفید برای مشکلات معده
  • نصرالله شیرین‌آبادی، نوازنده موسیقی درگذشت
  • کاهش هزینه‌های ازدواج جوانان اولویت طرح وصال شیرین
  • کام شیرینی فروش میبدی تلخ شد
  • آیا خوردن جوش شیرین خطرناک است؟
  • رولت یخچالی یک شیرینی فوری بدون نیاز به فر
  • آبشک به‌دنبال اتفاقی شیرین در قلب اهواز