Web Analytics Made Easy - Statcounter

صفی خانی استاد دانشگاه گفت: امیدواریم تفکر دانش بنیان و حرکت به سمت محصولات دانش بنیان در چارچوب بروکراسی های اداری و تفکرات مدیریت سنتی، از بین نرود و باعث نشود که دانشمندان و پژوهشگران کشور انگیزه شان را از دست بدهند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ حامد صفی خانی استاد دانشگاه و پژوهشگر حوزه اقتصاد مقاومتی در گفتگو با دیارآفتاب؛ در خصوص اهمیت جهش تولید و تاثیر تولید دانش محور بر این مهم، گفت: به طور کلی موضوع حرکت تولید چه با نام رونق و یا نام جهش، یک راهکار چند وجهی برای مشکلات اقتصادی کشور است که منجر به اشتغال زایی، کاهش تورم، ارزشمند شدن پول ملی، کاهش آسیب های اجتماعی خواهد شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

صفی خانی راهکارهای حرکت به سمت رونق تولید را متعدد و مفصل دانست و عنوان کرد: راهکار تولید را می توان به موضوعاتی مانند کنترل قاچاق کالا، درمان بیماری های داخلی اقتصاد، توجه به اقتصاد و تولید روستایی، توجه به اقتصاد و تولید دانش بنیان و اقتصاد مقاومتی، بهبود شرایط کسب و کار و هدایت نقدینگی و جلوگیری از سوداگری در اقتصاد و خیلی مسائل این چنینی که ارتباط مستقیم با بحث جهش تولید دارد، ارتباط داد.

وی ضمن بیان اینکه انتخاب شعار سال از سوی رهبر معظم انقلاب به معنی عملی بودن عنوان مطرح شده است، اظهار کرد: جهش و رونق تولید شدنی است و این تولید با باز شدن گره اقتصاد کشور پیوند خورده است.

این استاد دانشگاه ادامه داد: این که برخی از افراد گاها در فضای مجازی و یا حقیقی اشاره می کنند که اقتصاد و تولید کشور به بن بست رسیده و امکان باز کردن گره تولید وجود ندارد، قطعا این طور نیست. رونق و جهش تولید شدنی است؛ منتهی به شرط تلاش شبانه روزی مسئولین و توجه به ظرفیت های داخلی کشور که اگر این اتفاق رقم بخورد گره اقتصادی کشور باز خواهد شد.

وی تحقق تولید دانش بنیان را یکی از لازمه های جهش تولید دانست و تصریح کرد: گام دوم انقلاب، گام حرکت به سمت محصولات دانش بنیان است. گام حرکت به سمت محصولات با ارزش افزوده زیاد است و در کُل گام جدا کردن بودجه از نفت خام؛ چرا که نفت را همان طور که می بینیم می توان به آسانی تحریم کرد اما محصولات دانش بنیان را نمی توان به این سادگی تحریم کرد.

صفی خانی به ذکر نمونه ای پرداخت و بیان کرد: به عنوان مثال می توان گفت که در حوزه اقتصادی، علی رغم جابه‌جایی های چند سال اخیر، به طور متوسط رتبه ۲۰ دنیا را دارا هستیم. حال می توانیم ارزش این اقتصاد را با اقتصاد یک دانشگاه مانند Mit مقایسه کرد. سوال اینجاست که چطور می شود ارزش اقتصادی یک دانشگاه با ارزش اقتصادی یک کشور برابر باشد. اگر این موضوع واکاوی شود متوجه می شویم که این دانشگاه به واسطه محصولات دانش بنیان به این جا رسیده است.

وی افزود: Mit با پژوهشگران، مردم و دانشجویان آمریکایی این چنین نشد چرا که جوانان آمریکایی در حال و هوای این چنینی نیستند. این دانشگاه را جوانان ایرانی، چینی و دیگر کشورها به این شرایط رساندند. اگر این ظرفیت فراهم شود که این جوانان پرتوان و پراستعداد در کشور بمانند مطمئنا در آن زمان دانشگاه صنعتی شریف ما تبدیل به دانشگاه Mit خواهد شد. دانشگاهی که بتواند با ارزش افزوده و شرکت های دانش بنیان فراوان فعالیت کند.

این پژوهشگر حوزه اقتصاد با تاکید براینکه نگاه ما به محصولات دانش بنیان و فناوری نگاهی تزیینی است، تصریح کرد: امروز نگاه ما خلاصه شده در اختراعات، مقالات و جشنواره ها است این در حالی است که محصولات دانش بنیان باید به زندگی مردم برسد و جاری در اقتصاد کشور و در راستای اشتغال زایی باشد و مطمئنا این نگاه تزیینی کنونی به هیچ عنوان صحیح نیست.

وی در بیان نمونه ای ضمن اشاره به اینکه امروزه داشتن نفت و گاز به خودی خود مزیت نیست، عنوان کرد: این نفت و گاز باید تبدیل به ارزش افزوده و تبدیل به اشتغال برای جوانان شود که متاسفانه طی این سال ها در این حوزه بسیار ضعیف کار کردیم. یک زمانی نگاه در کشور این بود که وقتی نفت وگاز داریم نیازی نیست که توجه به محصولات و ایده های جدید و دانش بنیان داشته باشیم و حتی در حال حاضر هم این نوع نگاه وجود دارد که نفت را می فروشیم و هر چیزی را که نیاز داریم وارد می کنیم اما در سال های اخیر دیدیم که این ایده قطعا اشتباه است و با تحریم ساده نفت و گاز کشور به بن بست قطعی می رسد.

صفی خانی ادامه داد: گاهی اوقات افکار عمومی فکر می کنند که داشتن پتروشیمی های فعلی مانند پتروشیمی شازند خیلی خوب است. باید گفت که این ها هم خوب نیست. اگر به خروجی پتروشیمی های موجود در کشور نگاه کنیم می بینیم که محصولات پایه پتروشیمی است. این محصولات صادر می شود و تبدیل به صدها و هزاران محصولات پایین دستی دیگر می گردد که در زندگی مردم جاری هست و با ده بیست برابر قیمت به کشور وارد می شوند. بنابراین صرف داشتن پتروشیمی های این چنین که محصولات پایه پتروشیمی تولید کنند هنر نیست. ما باید از این ظرفیت ها استفاده کنیم و این افزایش ده بیست برابری قیمتی را در داخل کشور نگاه داریم تا برای مردم و جوانان اشتغال داشته باشد.

وی ضمن بیان اینکه حرکت به سمت خروجی های دانش بنیان شدنی است، اظهار کرد: به عنوان نمونه در خصوص ریزگردها که در جنوب کشور مردم را اذیت می کند می توان گفت راهکاری که در حال حاضر اجرا می شود؛ یعنی پاشیدن مالچ نفتی، آسیب های متعددی به محیط زیست وارد می کند و هزینه زیادی در بر دارد. در همان زمان که این مشکل ایجاد شده بود دانشگاه ها و شرکت های دانش بنیان با تلاش شبانه روزی به یک مالچ زیستی رسیده بودند که هم خاک را تثبیت می کرد و هم به آن آسیب نمی رساند و این ایده با قیمت بسیار ناچیز شدنی بود. متاسفانه این ایده و محصول در بروکراسی های اداری فراموش شد و مورد استفاده قرار نگرفت. از این مصادیق این چنینی شاید صدها مورد را بتوان مورد اشاره قرار داد.

این استاد دانشگاه خاطر نشان کرد: امیدواریم تفکر دانش بنیان و حرکت به سمت محصولات دانش بنیان در چارچوب بروکراسی های اداری و تفکرات مدیریت سنتی، از بین نرود و باعث نشود که دانشمندان و پژوهشگران کشور انگیزه شان را از دست بدهند.

انتهای پیام/

 

منبع: دانا

کلیدواژه: حرکت به سمت محصولات بروکراسی های اداری محصولات دانش بنیان تولید دانش بنیان استاد دانشگاه دانش بنیان جهش تولید صفی خانی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۴۸۲۸۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رفع نیازهای فناورانه صنایع معدنی با کمک ۳۰۰۰ شرکت دانش‌بنیان

رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی بر ظرفیت بالای ۳ هزار شرکت دانش‌بنیان فعال در حوزه صنایع معدنی و توانمندی این شرکت‌ها برای رفع نیازهای فناورانه این حوزه تأکید کرد. 

به گزارش ایسنا، دکتر محمدصادق خیاطیان با اشاره به برگزاری رویدادهایی نظیر رویداد جذب ایده‌ها و طرح‌های فناورانه و نوآورانه مرکز نوآوری چادرملو (نوچاد) در حوزه صنایع معدنی که در روزهای پایانی هفته اخیر برگزار شد، یادآور شد: صندوق نوآوری، حامی جدی هر اقدامی است که منجر به توسعه اقتصاد دانش‌بنیان در کشور شود،

وی گفت: شاید یک دهه قبل بیشتر به دنبال رشد و ایجاد شرکت‌های دانش‌بنیان در کشور بودیم؛ اما امروز درباره زیست‌بوم بالغی صحبت می‌کنیم که نزدیک به ۱۰ هزار شرکت دانش‌بنیان در حوزه‌های مختلف در آن مشغول فعالیت هستند. میزان فروش این شرکت‌ها در سال گذشته به ۵۳۰ همت (۵۳۰ هزار میلیارد تومان) رسیده است و بالغ بر ۳۰۰ هزار نفر نیز در شرکت‌های دانش‌بنیان اشتغال دارند.

خیاطیان تصریح کرد: این شرکت‌های دانش‌بنیان در عرصه‌های مختلفی نقش‌آفرینی می‌کنند. یکی از نمونه‌‎های بارز نقش‌آفرینی دانش‌بنیان‌ها را در زمان همه‌گیری کرونا در کشور شاهد بودیم. این شرکت‌ها توانستند بسیاری از نیازهای اساسی کشور در حوزه‌هایی مانند تولید ماسک و دستگاه‌های ونتیلاتور را تأمین کنند. امروز با این موجودیت عظیم روبرو هستیم که نقش مهمی در اقتصاد کشور ایفا می‌کنند.

نقش مهم شرکت‌های دانش‌بنیان در اقتصاد کشور

رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی خاطرنشان کرد: این زیست‌بوم به‌خوبی بالغ شده است. درحال حاضر سهم اقتصاد دانش‌بنیان از GDP حدود ۲.۷ درصد است و طبق برنامه‌ریزی باید این سهم تا پایان برنامه هفتم به ۷ درصد برسد. برای دستیابی این هدف باید گام‌های مهمی برداشته شود. به اعتقاد ما، مهم‌ترین رویکرد در این مسیر، توجه به نقش شرکت‌های بزرگ مانند شرکت‌های پتروشیمی، شرکت‌های فولادی مانند فولاد مبارکه یا شرکت‌های صنعتی و معدنی مانند چادرملو در اقتصاد دانش‌بنیان است.

خیاطیان افزود: شاید پیش از این، شرکت‌های پتروشیمی، فولاد، صنایع معدنی و سیمانی توجه کمتری به حوزه نوآوری داشتند، اما برگزاری رویدادهایی نظیر رویداد جذب ایده‌ها و طرح‌های فناورانه و نوآورانه مرکز نوآوری چادرملو (نوچاد) نشان می‌دهد که شرکت‌های بزرگ نیز به شکل ویژه به حوزه نوآوری و فناوری توجه دارند و این رویکرد کمک می‌کند تا سهم ۷ درصدی اقتصاد دانش‌بنیان از GDP محقق شود. اما چطور می‌توان شرکت‌های بزرگ را برای ورود به حوزه دانش‌بنیان ترغیب کرد؟ در این راستا مشوق‌هایی از سوی دولت و مجلس در نظر گرفته شده‌اند.

شرکت‌های بزرگ، نیازهای فناورانه خود را از طریق دانش‌بنیان‌ها تامین کنند

به نقل از صندوق نوآوری، وی تأکید کرد: یکی از راهکارها این است که شرکت‌های بزرگ به جای استفاده از محصولات خارجی، نیازهای فناورانه خود را از طریق دانش‌بنیان‌ها تامین کنند. شرکت‌های دانش‌بنیان، محصولاتی با استاندارد بالا و در تراز بین‌المللی تولید می‌کنند. راهکار دیگر، قرار گرفتن شرکت‌های دانش‌بنیان در زنجیره ارزش شرکت‌های بزرگ است.

خیاطیان، رویکرد سوم را بحث سرمایه‌گذاری شرکت‌های بزرگ در شرکت‌های دانش‌بنیان عنوان کرد و گفت: صندوق‌های سرمایه‌گذاری خطرپذیر شرکتی (CVCs) و سایر نهادهای تخصصی، یکی از راهکارهای سرمایه‌گذاری شرکت‌های بزرگ در این حوزه است. قانون‌گذار نیز با تصویب قانون جهش تولید دانش‌بنیان و اعطای اعتبار مالیاتی، از سرمایه‌گذاری شرکت‌های بزرگ در شرکت‌های دانش‌بنیان حمایت کرده است. 

رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی افزود: به اعتقاد ما، حوزه معدن یکی از بخش‌هایی است که نفوذ فناوری و نوآوری در آن چندان اتفاق نیفتاده است. برگزاری برنامه‌ها و رویدادهایی مانند رویداد چادرو، حاکی از حرکت این صنایع به سمت استفاده بیشتر از فناوری و نوآوری است. ۳۰۰۰ شرکت دانش‌بنیان در زنجیره صنایع معدنی و ماشین‌آلات و ... مشغول فعالیت هستند. آمادگی داریم در صندوق نوآوری و شکوفایی با همکاری متقابل، نیازهای فناورانه شما را احصاء و به شرکت‌های دانش‌بنیان فعال در این حوزه ارائه کنیم.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • ایران رتبه چهارم علم گیاهان دارویی و طب سنتی دنیا
  • سامانه تامین مالی جمعی آبادیران عرصه‌ای برای جلب مشارکت مردم و تحقق شعار سال
  • ایران در رتبه چهارم تولید علم دنیا در حوزه گیاهان دارویی
  • رتبه چهارم ایران در تولید علم دنیا در حوزه گیاهان دارویی
  • خودکفایی در تامین نانوکاتالیست‌ ضروری در تولید بنزین
  • تولید یک شرکت دانش بنیان برای خودکفایی در تأمین ماده اولیه بنزین
  • خودکفایی در تأمین نانوکاتالیست ضروری در تولید بنزین
  • رشد اقتصادی کشور با مشارکت مردم در گروی دانش بنیان شدن صنایع بزرگ است
  • مسیر تحقق واقعی مشارکت مهم ترین بخش مردمی اقتصاد در جهش تولید و صادرات کشور
  • رفع نیازهای فناورانه صنایع معدنی با کمک ۳۰۰۰ شرکت دانش‌بنیان