Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-01@10:15:35 GMT

پیشکسوت عرصۀ چاپ: توقف چاپ روزنامه‌ها فاجعه ملی است

تاریخ انتشار: ۲۱ فروردین ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۵۳۷۹۱۰

پیشکسوت عرصۀ چاپ: توقف چاپ روزنامه‌ها فاجعه ملی است

پس از شیوع بحران کرونا در ایران و توصیه وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی مبنی بر فاصله گذاری اجتماعی، در روزهای اخیر موضوع انتشار نشریات کاغذی به منظور بررسی و تصمیم گیری در دستور کمیته اطلاع رسانی و مدیریت جو روانی ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا قرار گرفت؛ و بنابر اعلام این کمیته تصویب شد که نسخه کاغذی نشریات تا پایان اجرای طرح فاصله گذاری اجتماعی چاپ نشود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بر اساس مصوبه کمیته اطلاع رسانی اعلام شده است که «نظر به اینکه انتشار مطبوعات و نشریات کاغذی مستلزم فعالیت مجموعه ای از افراد، از خبرنگاران تا فعالان صنعت چاپ و توزیع خواهد بود و این روند ممکن است به صورت بالقوه به شیوع بیشتر بیماری منجر شود، لذا در راستای عمل به الزامات طرح ملی فاصله گذاری اجتماعی مصوب ستاد ملی مقابله با کرونا، نسخه کاغذی نشریات تا پایان این طرح چاپ نخواهد شد».

بر این اساس، مقرر است رسانه های مکتوب برای تقویت جریان اطلاع رسانی و کارکرد آموزشی مقابله با کرونا همانند هفته های اخیر، تمام ظرفیت خود را در فضای برخط و شبکه های اجتماعی به کار گیرند.

اعلام مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا البته واکنش های متفاوتی را در روزهای اخیر به همراه داشته که باعث شده است تا برخی با مخالفت نسب به این طرح واکنش نشان دهند. اما در نهایت روز سه‌شنبه ۱۹ فروردین، کمیته اطلاع‌رسانی ستاد ملی مقابله با کرونا طی اطلاعیه‌ای از نشر نسخه کاغذی رسانه‌ها از شنبه ۲۳ فروردین خبر داد.

توقف انتشار کاغذی روزنامه‌ها: فاجعۀ ملی

حجت‌الله جیرودی، پیشکسوت عرصهٔ چاپ و توزیع مطبوعات در گفت وگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا، بیان کرد: پرواضح است که مخالف تعطیلی روزنامه‌ها هستم و دلیل آن‌هم این است که چرا باید در یک شرایط بحران فرهنگی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و تحریم و درگیری‌هایی که با جهان داریم و امروز جامعه ما با آن مواجه است، اطلاع‌رسانی بین مردم قطع شود؟ و مردم را مجبور کنیم که از رسانه‌های بیگانه کسب خبر کنند؟ این واقعاً یک فاجعه ملی برای کشور است.

چرا بهترین نشریه اصلاح‌طلب ما زیر ۱۰ هزار تا تیراژ دارد؟ یا چرا بهترین نشریه اصول‌گرای ما که کیهان باشد، نمی‌تواند تیراژ حتی ۱۰ هزارتایی را چاپ و توزیع کند؟ این‌ها مشکلاتی است باید آسیب‌شناسی و بررسی شود که چرا سازوکاری اتخاذ شده زمینه سقوط نشریات را فراهم کرده است؟وی افزود: بیش از ۵۰ سال است که در کار مطبوعات کشور هستم و درست است که دولت محترم به‌صورت موقت و برای چند روز این انتشار را متوقف کرده است ولی مشکل ما با این زمان نیست. مشکل این است که اصولاً ما با مطبوعات کاغذی از سال‌های دورتر مشکل داشته‌ایم و متأسفانه برخی سیاست‌های اشتباه، غیراصولی و ناشیانه منجر به تعطیلی مطبوعات شده است؛ به واقع نشریات ما عملاً پیش‌تر از حیز انتفاع خارج شده بودند و دیگر قابلیت اطلاع‌رسانی به جامعه ایرانی را نداشت.

این پیشکسوت مطبوعات تصریح کرد: به‌عنوان کسی که سالها درگیر این مسئله است و به‌عنوان یک کارشناس می‌گویم کاملاً مخالف این هستم که چاپ نشریات کاغذی متوقف شود و دلیل آن این است که برای ایجاد سازوکار و زیرساخت‌های تولید و توزیع نشریات کاغذی، میلیاردها تومان هزینه شده است. ظرف سالیان طولانی تأسیساتی مانند چاپخانه‌ها، لیتوگرافی‌ها، نمایندگان مطبوعات، سیستم توزیع، کیوسک و فروش کاغذ به وجود آمده است که اگر ابعاد اقتصادی آن را در نظر بگیریم، با این توقف و تعطیلی مجموعه‌ای بسیار بزرگ و ازنظر اقتصادی میلیاردی، در معرض سقوط و خطر است. در نتیجه باید گفت که توقف چاپ کاغذی مانند پاک کردن صورت‌مسئله است.

چند سال پیش ماشینی را با چند میلیارد تومان هزینه از آلمان آورده، نصب و راه‌اندازی کردم که روزنامه‌های اصلاح‌طلب، قطع همشهری را چاپ می‌کرد. یک ماه قبل از نوروز آن را به ضایعاتی دادم، برای این‌که ماشین دیگر کاری نداشت و فضای سالن را پر می‌کرد؛ مسئولان خیلی ساده از کنار این خسارت‌های سنگینی که به صنعت چاپ و مطبوعات وارد می‌شود می‌گذرند. کدام بسته حمایتی می‌تواند سرمایه چندمیلیاردی ماشین من را که به ضایعات رفته است، جبران کند؟

سیاست‌های نادرست؛ تیشه به ریشۀ مطبوعات

جیرودی در اشاره به وضعیت نابسامان نشریات در سال‌های اخیر یادآور شد: اعتقاددارم نشریات کاغذی را به دلیل سیاست‌های نادرست به‌گونه‌ای وارد سیاست‌های اطلاع‌رسانی جامع کشور کرده‌اند که این نشریات سازوکار اصلی و برنامه‌های مستمر واقعی خودش را ازدست‌داده است؛ چراکه در این سال‌ها بدون توجه به تخصص ها بسیاری توانسته‌اند مجوز گرفته و دست به انتشار یک نشریه یا هفته‌نامه و روزنامه بزنند.

وی افزود: در سال ۱۳۸۰ چیزی حدود ۲۰۰۰ نشریه مجوزدار داشتیم که امروز به رقمی حدود ۷۰۰۰ تعداد رسیده است؛ برخی از این نشریات به دلیل عدم تخصص‌های مطبوعاتی و اطلاع‌رسانی، حتی نتوانسته‌اند تولید محتوای خبرگزاری‌ها را به‌صورت درست و منطقی بازتاب دهند.

وقتی حجم عظیمی از ظرفیت کشور وارد عرصه مطبوعات می‌شوند، آن‌هم بدون تخصص و توانایی موردنیاز و یا توان ایجاد حرکت فرهنگی در جامعه، پس از مدتی شاهد انفعال، تعطیلی‌، سرخوردگی‌ها و نارضایتی آنها هستیم؛ و درنهایت این که امروز حتی اگر ویروس کرونا هم نبود با توجه شرایط، این‌ها یکی پس از دیگری تعطیل می‌شدند.

برچسب‌ها کرونا ویروس کرونا روزنامه نگار

منبع: ایرنا

کلیدواژه: کرونا ویروس کرونا روزنامه نگار کرونا ویروس کرونا روزنامه نگار مقابله با کرونا نشریات کاغذی اطلاع رسانی روزنامه ها ستاد ملی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۵۳۷۹۱۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«راهنما نزدن» نشانه حرفه‌ای بودن راننده نیست

رئیس مرکز اطلاع رسانی پلیس راهور تهران بزرگ گفت: رانندگان به هیچ عنوان نباید اهمیت راهنمازدن را دست کم بگیرند چرا که این اقدام به ظاهر کوچک، از تصادفات بسیاری جلوگیری می‌کند.

به گزارش ایسنا، سرهنگ علی اصغر شریفی گفت: تجربه، در رانندگی معلم خوبی نیست و احتیاط شرط عقل است؛ چرا که بسیاری از رانندگان با تجربه هم گاهی با بی احتیاطی‌های خود باعث بروز حوادث جبران ناپذیری می‌شوند. به عنوان مثال  ناگهان تغییر مسیر دادن و عرض راه را بدون زدن راهنما طی کردن؛ بسیار خطرناک است اما برخی رانندگان  این کار انجام می‌دهند.

وی با تاکید بر اینکه عدم استفاده از راهنما در هنگام تغییر مسیر نشانه حرفه‌ای بودن نیست، گفت: بسیاری از موتورسیکلت‌ها در همین تغییر مسیرهایی که توسط رانندگان بی‌احتیاط صورت گرفته دچار آسیب‌های شدید و حتی مرگ شده‌اند.

رئیس مرکز اطلاع رسانی پلیس راهور تهران بزرگ ادامه داد: رانندگان هنگامی که رانندگان در آزادراه‌ها و بزرگراه‌ها در حال حرکت هستند و قصد تغییر مسیر دارند باید حتما از راهنما استفاده کنند. همچنین پس از استفاده از راهنما کاهش سرعت نیز ضروری است و پس از آن باید اقدام به تغییر مسیر شود.

شریفی گفت: برخی از تغییر مسیرهای ناگهانی در صورت سرعت بالای خودروی سواری می‌تواند به علت وجود نیروی گریز از مرکز، باعث واژگونی خودرو شود.

وی همچنین با اشاره به رفتار غلطی که برخی از رانندگان مرتکب آن می‌شوند، گفت: رانندگان نباید با بیرون آوردن سر از خودرو و فریاد زدن، دیگر رانندگان را از اهداف خود باخبر کنید بنابراین استفاده از راهنما، بهترین روش است. 

رئیس مرکز اطلاع رسانی پلیس راهور تهران بزرگ ادامه داد: حال سوال اینجاست که اگر شما راهنما بزنید؛ حق تقدم عبور با شماست؟ و در جواب این سوال باید گفت خیر. راننده حتما باید حق تقدم عبور را رعایت کرده و ابتدا با نگاه کردن به آیینه‌های وسط و جانبی تردد دیگر خودرو ها را کنترل کند. سپس در منتهی الیه سمت راست، با توجه به اینکه از قبل در فاصله مناسب ۱۰۰ تا ۱۵۰ متری راهنما زده، با کاهش سرعت اقدام به خروج از راه کنند.

شریفی افزود: شاید این جمله را شنیده باشید که برخی از رانندگانی که عادت به زدن راهنما ندارند و  به شوخی می‌گویند که راهنما نزنید چون برق مصرف می‌شود. این کار اصلا درست نیست. در ماده ۱۱۹ آیین نامه راهنمایی و رانندگی نیز عنوان شده که رانندگان باید در بین خطوط حرکت کرده و برای هر تغییر مسیر، با زدن راهنما به دیگر خودروها اطلاع رسانی کنند.

انتهای پیام 

دیگر خبرها

  • «راهنما نزدن» نشانه حرفه‌ای بودن راننده نیست
  • خلجی: استان تهران یکی از استان‌های محروم است
  • برگزاری نشست تبیین الزامات اطلاع‌رسانی دولت در ایلام
  • رشد ۵۰درصدی تشکل های مردم نهاد چهارمحال و بختیاری
  • انتقاد از اطلاع رسانی تعطیلی مدارس وادارات خوزستان/همه سرکار بودند
  • «جام جم» باز هم تولید می‌شود
  • روزنامه نگاری با قدرت تیتر
  • توقف اعزام قطار‌های تندروی خط ۵ مترو تهران در عصر امروز
  • توقف اعزام قطارهای تندروی خط ۵ مترو تهران در عصر امروز
  • وضعیت اطلاع‌رسانی در کاشان مطلوب نیست