Web Analytics Made Easy - Statcounter

ابوالفضل ظهره‌وند سفیر اسبق ایران در ایتالیا و افغانستان در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد اولویت‌های دستگاه سیاست خارجی برای سال جدید اظهار داشت: سال ۹۸ را در حالی به پایان رساندیم که با یک پدیده تهدیدزای جهانی به نام کرونا درگیر شدیم که نه‌تنها ایران، بلکه همه کشورها را درگیر خود ساخته است. این پدیده هرچند تهدیداتی با خود به همراه دارد ولی باید گفت تهدیدات اینچنینی همیشه در کنار خود فرصت‌هایی را نیز به همراه می‌آورند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه داد: واقعیت این است که کرونا تا این مقطع توانسته روی رشد اقتصاد جهانی تاثیر منفی بگذارد و سازمان تجارت و اقتصاد جهانی اعلام کرده است که رشد جهانی حدود نیم درصد کاهش پیدا کرده است. اگر این روند ادامه پیدا کند، این میزان به حدود ۱.۶ درصد کاهش خواهد رسید که به معنای رکود جهانی است.

این کارشناس مسائل سیاست خارجی گفت: به تبع آنچه در جهان رخ می‌دهد، ایران نیز دستخوش برخی دگرگونی‌ها و مواجهه با مشکلات خواهد شد؛ ولی میزان تاثیر کشورمان از این شرایط نسبت به کشورهایی که با تحریم مواجه نیستند و در نظام بین‌الملل استراتژی ادغام را دنبال می‌کنند، به مراتب کمتر خواهد بود.

ظهره‌وند افزود: سهم ایران کمتر از نیم درصد از تجارت جهانی بوده و این در حالی است که باید بگویم بر اساس معدل و مولفه‌های اقتصادی کشورمان، این میزان باید حدود هفت درصد می‌شد. تراز تجارت خارجی و به طور کلی حجم تجارت خارجی ما بدون نفت چیزی حدود ۹۰ میلیارد دلار است که این موضوع هم نکته مثبت و هم نکته منفی محسوب می‌شود. البته همین رقم نشان می‌دهد که تاثیرپذیری ما از بازارهای جهانی که ناشی از شیوع کرونا به شدت دستخوش تلاطم شده است، کم خواهد بود.

وی عنوان کرد: فشارهای تحریمی که به کشورمان پیش از شیوع کرونا وارد شده بود، باعث شده است که به نوعی خوداتکایی ما به سطح بالاتری برسد.

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل اضافه کرد: مسئله‌ای که ما در سال ۹۹ با آن مواجه خواهیم شد، رکود اقتصادی ناشی از برخی مشکلات اقتصادی و مشکلاتی برای برخی صنایع در زمینه تامین مواد اولیه خواهد بود.

ظهره‌وند تصریح کرد: این نکته را باید مدنظر قرار دهیم که در شرایط کنونی عرضه کل از تقاضای کل پیشی گرفته است و بازار نفت نیز نمود عینی آن است. هرچند شرایطی که در بازار نفت در حال حاضر حاکم است، سبب فشار اقتصادی بر کشور خواهد شد؛ ولی چون اتکای کشور در بودجه سال جاری زیر ۱۰ درصد است،‌آسیب پذیری ما از این بازار کم خواهد بود.

وی با اشاره به این موضوع که دستگاه سیاست خارجی باید به اقتصاد ملی کمک کند، خاطرنشان کرد: چون در نظام اقتصاد بین‌الملل عرضه از تقاضا بیشتر شده، این فرصت برای ما فراهم می‌شود که بتوانیم نیازهای وارداتی خود را تامین کنیم. ما باید تامین کالاهایی که به آنها نیاز داریم را در دستور کار قرار دهیم.

سفیر اسبق ایران در افغانستان تاکید کرد: البته نباید از صادرات نیز غافل شد و به برخی بازارهایی که پیش از این مغفول مانده بود نیز باید توجه کرد و زمینه‌های حضور در آنها را فراهم کرد که خود این موارد از اهم نقش‌هایی است که وزارت امور خارجه باید ایفا کند.

ظهره‌وند با اشاره به فضای موجود در غرب در مقابله با کرونا خاطرنشان کرد: آنچه امروز در غرب می‌گذرد و سبب ایجاد اختلافاتی در اروپا و همچنین دو سوی آتلانتیک شده است را ما می‌بینیم و باید سیاست نگاه به شرق را در اولویت‌های سیاست خارجی خود قرار دهیم و این سیاست را تقویت کنیم.

وی اظهار داشت: ما برای یکبار و همیشه باید از توهم رابطه با غرب دست برداشته و در دستگاه سیاست خارجی نگاه واقع بینانه مبتنی بر الزامات ساختاری، نیازهای ملی و جهت گیری‌های کلی در دستور کار قرار گیرد.

سفیر اسبق ایران در ایتالیا ادامه داد: نگاه به همسایگان و نگاه به شرق باید تقویت شود. البته بحث نگاه به جنوب نیز باید مدنظر قرار گیرد و آفریقا و آمریکای لاتین بخشی از نگاه ما باید باشد. ما باید حوزه‌هایی مانند آفریقا و آمریکای لاتین را به دلیل وجود بازارهای قوی آنها را مدنظر قرار داده و در اولویت‌های خود قرار هیم.

ظهره‌وند گفت: سفارهای ما باید نگاه سیاسی- اقتصادی خود را تقویت کنند. در ادوار گذشته مسائل اقتصادی از دستور کار سفارت‌های ما خارج بوده ولی الان باید بگویم که سفارت‌ها چشم و پیشران کشورمان ما هستند و باید هم روابط خوبی را با کشورهای هدف برقرار کنند و هم از روابط صیانت کنند. از این رو باید از ظرفیت‌های سیاسی برای تقویت ظرفیت‌های اقتصادی بهره برد.

وی افزود: برای سال جدید باید نگاه اقتصادی ما با اتکا بر ظرفیت‌های داخلی و حداکثر کردن این ظرفیت‌ها تقویت شود و دستگاه دیپلماسی باید بتواند حلقه‌ها مفقوده را پیدا کرده و با معرفی آن نقش فعال‌تری داشته باشد تا شعار جهش تولید مقام معظم رهبری محقق شود.

کد خبر 4880186 محسن احدی

منبع: مهر

کلیدواژه: افغانستان برجام خروج آمریکا از برجام دیپلماسی اقتصادی ویروس کرونا ویروس کرونا مجلس شورای اسلامی علی لاریجانی حسن روحانی حجت الاسلام حسن روحانی ایران هیئت دولت سال جهش تولید مجلس یازدهم سپاه پاسداران ایالات متحده آمریکا محمد جواد ظریف اسحاق جهانگیری سیاست خارجی ظرفیت ها ظهره وند

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۵۴۵۴۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رسیدگی به امور سرمایه‌گذاران از اولویت‌های کاری منطقه آزاد چابهار

حمیرا ریگی در نشستی با فعالان اقتصادی اظهار کرد: در سال «جهش تولید با مشارکت مردم» تسریع، تسهیل و تکریم تجار و بازرگانان اساس کار همکاران من در سازمان منطقه آزاد چابهار است تا اعتقاد و اعتماد مردم در سال جدید برای مشارکت در سرمایه‌گذاری و فعالیت‌های اقتصادی ارتقاء پیدا کند.

وی بیان کرد: منطقه آزاد چابهار به عنوان بهشت سرمایه گذاری شرق ایران اسلامی در زمینه تجارت، بازرگانی، ترانزیت، کشاورزی و گردشگری با هزاران فرصت، معافیت، مزیت، آینده‌ای درخشان، نزدیک به بازار چندین میلیونی و فراهم بودن زیرساخت‌ها آماده پذیرایی از سرمایه گذاران داخلی و خارجی است.

مدیرعامل منطقه آزاد چابهار با بیان اینکه این منطقه آزاد نه‌تنها در اقتصاد ملی نقش مؤثر داشته بلکه در منطقه محروم بلوچستان نقطه اتکای مهم و اساسی مردم و روزنه اصلی امید به زندگی اقتصادی و اجتماعی و سیاسی شده است، افزود: سرمایه‌گذاران و تجار باید بدانند فلسفه وجودی شکل گیری مناطق آزاد بر پایه صادرات و ترانزیت بنا نهاده شده بنابراین سرمایه‌گذاران واقعی و تجار و بازرگانانی که در حوزه صادرات، تولید و ترانزیت فعالیت می‌کنند هرگونه موانع و مشکلاتی را که با آن روبرو شدند به معاونان و مدیران ما ارائه کنند تا در راستای رفع آن اقدامات عاجل صورت گیرد.

وی تصریح کرد: چابهار به سبب نزدیکی با کشورهای پرجمعیت هند، پاکستان، افغانستان، کشورهای آسیای میانه و حاشیه خلیج فارس و دریای عمان به عنوان بزرگترین منابع انرژی جهان و دسترسی آسان به سرزمین اصلی ایران از بزرگترین فرصت‌ها و مزیت ها برای سرمایه گذاران داخلی و خارجی برخوردار است.

ریگی به معاونت‌های اقتصادی و سرمایه‌گذاری، فرهنگی، اجتماعی، گردشگری و حوزه‌های مرتبط دستور داد: با توجه به نگاه ویژه رهبر معظم انقلاب به چابهار و حوزه سواحل مَکُران و توسعه این پهنه غنی از فرصت‌های مهین اسلامی، لازم است نشست‌های مداوم و منظم با سرمایه‌گذاران و بازرگانان برگزار شود تا موانع تولید، سرمایه‌گذاری و ترانزیت رفع شود.

چابهار دروازه ترانزیت شرق ایران و یک منطقه استراتژیک برای توسعه ترانزیت

وی افزود: موقعیت بندرشهیدبهشتی در خلیج چابهار و همچنین وجود آب‌های عمیق و بریدگی‌های طبیعی، فضایی مناسب را برای اسکله‌های با عمق زیاد و مختصات لنگرگاهی مطلوب جهت پهلوگیری کشتی‌های عظیم اقیانوس‌پیما فراهم ساخته به‌طوریکه این بندر از قابلیت تبدیل‌شدن به مگاپورت برخوردار است. به‌بیان‌دیگر چابهار دروازه ترانزیت شرق ایران و یک منطقه استراتژیک برای توسعه ترانزیت و صنایع محسوب می‌شود. این ویژگی ممتاز در دیگر مناطق ساحلی جنوب ایران و حتی کشورهای حاشیه خلیج فارس دیده نمی‌شود.

مدیرعامل منطقه آزاد چابهار گفت: مدیریت کار و خدمات اشتغال منطقه آزاد چابهار برنامه‌هایی برای آشناسازی سرمایه‌گذاران و فعالان اقتصادی با قوانین کشور و مناطق آزاد تدارک ببیند تا تمامی اتباع خارجی به عنوان سفیران اقتصادی، ضمن آشنایی با قوانین و مقررات همواره به آن تمکین کنند.

وی برگزاری دوره‌های آموزشی تخصصی از طریق فنی و حرفه‌ای احترام به قوانین و حقوق کارگری، ثبت اجاره نامه‌ها در سامانه ثبت اسناد و املاک، صدور، تمدید و پیگیری مجوزهای لازم برای فعالیت اتباع، رعایت حفظ و شئونات اسلامی و انجام مسوولیت اجتماعی در قبال شهروندان از موارد مهم است که در منطقه آزاد چابهار باید مورد توجه قرار گیرد.

ریگی ادامه داد: تجار و فعالان اقتصادی اتباع کشورهای مختلف حاضر در منطقه آزاد و یا سرمایه گذار جدید چالش‌ها و مشکلات پیش روی خود را مطرح تا پیگیری و حل آنها توسط مسوولان در دستور کار قرار گیرد.

وی گفت: چابهار موقعیت مناسبی برای سرمایه گذاری دارد و به عنوان دروازه توسعه محور شرق از آن یاد می شود. مزیت های اختصاصی برای منطقه آزاد چابهار جهت تشویق سرمایه گذاری در نظر گرفته شده که می تواند برای اجرای هر ایده سودآور باشد.

مدیرعامل منطقه آزاد چابهار با اشاره به اینکه تسهیلات و مزیت های قانونی زیادی برای سرمایه گذاری در منطقه آزاد چابهار در نظر گرفته شده، تصریح کرد: از آن جمله ضمانت سرمایه گذاری ها بر اساس قانون تشویق و حمایت سرمایه گذاری خارجی در ایران و امکان انتقال ۱۰۰ درصد سرمایه و سود حاصل از فعالیت اشخاص ثبت شده خارجی به خارج از کشور است.

وی بیان کرد: معافیت مالیاتی ۱۰۰ درصدی بر درآمد و دارایی به مدت ۲۰ سال و قابل تمدید، معافیت ورود ماشین آلات و مواد اولیه مصرفی واحدهای تولیدی از عوارض ورودی گمرکی، آزاد بودن صادرات محصولات تولیدی هر منطقه از مقررات عمومی صادرات و واردات و معافیت گمرکی محصولات تولیدی واحدهای صنعتی منطقه برای صدور به سرزمین اصلی به میزان ارزش افزوده در استفاده از مواد اولیه داخلی از دیگر مزایای در نظر گرفته شده است.

باشگاه خبرنگاران جوان سیستان و بلوچستان زاهدان

دیگر خبرها

  • امروز به حرف شمسایی رسیدیم/ هجمه‌ها را از روی تیم ملی برداریم
  • تشکیل اتحادیه‌های صنایع دستی برای تحقق شعار سال در تیران اولویت دارد
  • راه خروج از رکود تورمی، مولدسازی است
  • منطقه پیام، از اولویت‌های وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات
  • دیپلماسی فعال انرژی بسترساز بهبود شرایط اقتصادی است/ صدور خدمات فنی و مهندسی به دیگر کشور‌ها اهمیت دارد
  • (ویدیو) سندروم توهم بیقرار «بایدن»
  • گزارش جامع رابطه مالی نفت و دولت در اختیار تصمیم‌گیران اقتصادی قرار گرفت
  • گزارش جامع رابطه مالی نفت و دولت در اختیار تصمیم گیران اقتصادی کشور قرار گرفت
  • دیپلماسی اقتصادی، برگ برنده همسایگی
  • رسیدگی به امور سرمایه‌گذاران از اولویت‌های کاری منطقه آزاد چابهار