Web Analytics Made Easy - Statcounter

«اندیشکده بلفر» اواخر هفته گذشته با گرد‌آوری تحلیل‌هایی از متخصصان و اندیشکده‌های مختلف، مقاله‌ای را منتشر کرد و در آن به بررسی اختلافات بین آمریکا و چین به خصوص در هفته‌های اخیر پرداخت.

به گزارش گروه بین‌الملل فارس، «گراهام الیسون»، استاد مدرسه دولتی جان اف کندی در دانشگاه هاروارد و عضو هیئت مدیره اندیشکده بلفر چهارشنبه هفته گذشته، در تحلیلی که این اندیشکده منتشر کرد گفت: «شیوع ویروس کرونا رقابت بین چین و آمریکا را شدید‌تر و تفاوت‌های ساختاری آنان را نمایان‌ ساخت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

»

تحلیل‌گران «مؤسسه چین» در نیویورک آمریکا عنوان کرده‌اند «سیستم استبدادی چین در برخی موارد و تاکنون در واکنش به گسترش ویروس کرونا بهتر از دموکراسی آمریکا عمل کرده است.» با وجود اینکه آمریکا اوایل شیوع بیماری کرونا اشتباهاتی داشت، اما زود است بخواهیم از این کشور چشم‌پوشی کنیم.

«گراهام الیسون»، استاد علوم سیاسی در دانشگاه هاروارد و نویسنده کتاب «مقدرشده برای جنگ» عنوان می‌کند: «به طور کل، دموکراسی کشور‌ها در اولین دوره فعالیت خود، عملکرد خوبی ندارند.» وی در ادامه گفت: «من پیشنهاد، "وارن بوفت"، یکی از موفق‌ترین سرمایه‌گذاران جهان را تصدیق می‌کنم که می‌گوید: هیچ کشوری با کم ارزش شمردن آمریکا، ثروتمند نشده است.»

در کتابی که «گراهام الیسون» با عنوان «مقدرشده برای جنگ» منتشر کرده بحثی مطرح شده که توجه بسیاری را به خود جلب کرد: «زمانی که قدرت نوظهوری مانند چین تلاش می‌کند خود را جایگزین قدرتی مانند آمریکا کند، نتیجه تقریباً همیشه جنگ می‌شود.»

استاد دانشگاه هاروارد گفت: «ویروس کرونا این رقابت نگران‌کننده (بین آمریکا و چین) را شدید‌تر و تفاوت‌های ساختاری آنان را آشکار ساخته است.»

«اندیشکده بلفر» در این تحلیل نوشت، همزمان که چین قابلیت‌ها و توانایی‌هایی خود را در دهه‌های اخیر تقویت کرده است، همان گونه که این کشور ثروتمند‌تر شده، اما آمریکا وسعت نهاد‌های فدرال خود را کاهش داده است. هزینه‌ای که این سیاست بر آمریکا تحمیل کرده در هفته‌های اخیر مشهود بوده است؛ با توجه به اینکه این کشور تخصص لازم برای مدیریت بحران را ندارد و دستگاه‌های تنفسی و دیگر تجهیزات ضروری دیگر نیز محدود هستند.

این اندیشکده در ادامه نوشت کارشناسان سیاست خارجی گفته‌اند سؤال مهم این است که آیا واشنگتن از بحران فعلی درس خواهد گرفت، از جمله اینکه لزوم تقویت آمادگی و اهمیت همکاری در سطح جهانی را درک می‌کند؟ به گفته تحلیلگران، شیوع بیماری‌ها، گرم‌ شدن کره زمین، گسترش مواد هسته‌ای و اختلافات تجاری، به جای رویکرد «اول آمریکا» نیازمند راه‌حل‌های جهانی هستند.

«کیشور محبوبانی»، عضو «پژوهشکده تحقیقات آسیا» در دانشگاه ملی سنگاپور می‌گوید: «شیوع ویروس کرونا نشان می‌دهد که ما در یک دهکده کوچک زندگی می‌کنیم. آمریکا می‌تواند به جای شرکت در یک رقابت بازی با حاصل جمع صفر ژئوپلیتیک، سلامت مردم خود را با همکاری با سایر نقاط جهان بهبود بخشد.»

زمانی که از «مایک پامپئو»، وزیر امور خارجه آمریکا، در جریان کنفرانس خبری روز سه‌شنبه 19 فروردین سؤال شد که آیا آمریکا در حال کاهش لفاظی‌های خود علیه چین است، وی پاسخ داد که همکاری مانند یک خیابان دو طرفه است. پامپئو گفت: «ایده همکاری تنها این نیست که بگوییم، بله مطمئناً ما با یکدیگر روابط دوستانه‌ای خواهیم داشت و ما خوشحال هستیم که رابطه این گونه می‌شود، اما این همکاری باید شفاف، به موقع و علنی باشد. ما در ارتباطات انتظاری داریم و با همین انتظار با دیگر کشور‌ها ارتباط برقرار می‌کنیم.»

«گراهام الیسون»، معاون اسبق وزیر دفاع آمریکا گفت: همزمان که رقابت چین و آمریکا بالا می‌گیرد و دو کشور زنجیره تأمین کالا‌های خود را از یکدیگر جدا می‌کنند و وابستگی فناوری خود را به یکدیگر کاهش می‌دهند، برنده کشوری خواهد بود که در حل مشکلات خود بهترین عملکرد را داشته باشد.

وی در ادامه گفت: «هر کدام از شما مشکل بزرگی دارید که احتمالاً در حل آن موفق نخواهید بود، بیشتر این مشکل در چهاردیواری شما قرار دارد، نه خارج از آن و نه با دیگران.»

الیسون همچنین گفت: «کشوری (چین) یک سیستم استبدادی دارد که از سوی یک حزب هدایت می‌شود، مانند یک سیستم عامل ساخت قرن 20 است که شما تلاش می‌کنید بر آن نرم‌افزار‌های قرن 21 را نصب کنید. این گونه کاری پیش نخواهد رفت. اما کشور دیگر (آمریکا) یک دموکراسی دارد که مشخصاً ناکارآمد است.»  

وبگاه مرکز بلفر نوشت به گفته تحلیلگران، وقتی این دو کشور بزرگ تلاش می‌کنند وابستگی متقابل خود را کاهش دهند و در دریای جنوبی چین با یکدیگر روبرو شوند، احتمالاً آن کشور‌هایی بیشترین صدمه را می‌بینند که قدرت متوسطی دارند؛ کشور‌هایی مانند استرالیا و سنگاپور که بین این دو کشور گرفتار شده‌اند.

«کیشور محبوبانی»، رئیس اسبق شورای امنیت سازمان ملل در این باره گفت: «این مسئله، روشن نیست و در واقع بازی خیلی پیچیده‌ای است که بازیگران بسیاری دارد و نکات دقیق و ظریفی که در آینده متوجه آنان خواهیم شد. ما باید این پیچیدگی را بفهمیم تا جهان را درک کنیم.»  

«گراهام الیسون»، در سخنان پایانی خود گفت: «اختلاف کوچکی که بین نیروی نظامی و قدرت جهانی واشنگتن و پکن وجود دارد، لزوماً به این معنی نیست که جنگ بین این دو کشور با دخالت مستقیم یکی از آنان به وجود می‌آید، بلکه یک بازیگر سوم وارد کار خواهد شد. بنابراین در شرایط کنونی تایوان مانند یک بمب ساعتی است. اگر تایوان قصد دارد استقلال خود را اعلان کند، پکن احتمالاً با اعمال زور این کشور را سر و سامان خواهد داد، که این موضوع می‌تواند واشنگتن را برانگیخته کند تا از این کشور خودگردان جزیره‌ای دفاع کند.»  

وی در پایان نیز گفت: «از این منظر، پی بردن به تنشی که می‌تواند به یک جنگ هسته‌ای و انفجار بمب‌های هسته‌ای ختم شود، سخت نیست؛ ما نباید به کسی که خواهان جنگ هسته‌ای است فکر کنیم بلکه باید کسی را در نظر بگیریم که به این ماجرا کشانده شده است.»

انتهای پیام/ 

منبع: فارس

کلیدواژه: آمریکا چین بحران اندیشکده بلفر اندیشکده بلفر ویروس کرونا دو کشور هسته ای کشور ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۵۷۲۴۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چالش‌های جدی «وعده صادق» برای سامانه تدبیر آمریکا در منطقه

به گفته معاون وزیر خارجه، «وعده صادق» سامانه تدبیر آمریکا در منطقه را با چالش‌های جدی مواجه نمود و تجدیدنظر در راهبردهای امنیت ملی را بر آمریکا تحمیل کرد. - اخبار بین الملل -

به گزارش خبرگزاری تسنیم،

باقری: "وعده صادق" سامانه تدبیر آمریکا در منطقه را با چالش‌های جدی مواجه نمود

علی باقری، معاون سیاسی وزارت امور خارجه در نشست رونمایی از فصلنامه تاریخی- سیاسی "ماجرا" که به نحوه گذر موفق جمهوری اسلامی ایران از تهدیدهای امنیتی و نظامی سال‌های 1369 (تجاوز صدام به کویت) و 1377 (حاکم شدن طالبان در افغانستان و به شهادت رساندن دیپلمات‌های ایرانی در مزارشریف) و 1380 (رخداد یازده سپتامبر و حمله آمریکا به افغانستان) و 1381 (تجاوز آمریکا به عراق و سرنگونی صدام) پرداخته است، اظهار داشت: رمز عبور موفق و پیروزمند جمهوری اسلامی از چهار گذرگاه تهدید و خطر جدی، حکمت رهبر انقلاب اسلامی است.

معاون سیاسی وزارت امور خارجه با اشاره به مدیریت و راهبری هوشمندانه رهبر انقلاب اسلامی در گذر موفق از چهار رویدادی که طی دهه نخست ولایت ایشان می‌توانست ایران را به جنگ‌های با نتیجه نامعلوم بکشاند و در تشریح ماهیت حکمت رهبری در این خصوص گفت: تعامل فعال و هوشمندانه ایران با دو گزاره راهبردی و به ظاهر متناقض "پرهیز از جنگ" و "نهراسیدن از جنگ"، رمز عبور موفق جمهوری اسلامی ایران از این تهدیدها بود و در عمل توانست با ایجاد بازدارندگی فعال، "پیروزی بدون جنگ" را محقق کند.

علی باقری با اشاره به لزوم الگوسازی از تدابیر رهبری و سیاست‌های نظام در طول دهه‌های گذشته با هدف بهره‌گیری از تجربه‌های موفق و عبرت از تجربه‌های ناموفق به لزوم تاریخ‌نگاری عالمانه، بی‌طرفانه و جامع رویدادها و تحولات اشاره کرد و گفت: تاریخ‌نگاری درست و صادقانه انقلاب اسلامی کاری جهادی و مصداق بارز جهاد تبیین است.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه با اشاره به نقش و جایگاه حکمت در سامانه حکمرانی ولایت امر، گفت: حکمت فراتر از علم و دانش و تجربه و اطلاعات است و زمانی که نور تقوا بر علم و دانش تابیده شود، حکمت هویدا می‌شود و این ویژگی  مختص نظام دینی است، چرا که منبع این نور آراستگی به زیور تقوای فردی و سیاسی است.

علی باقری با اشاره به فرآیند تربیت نیروی انسانی در مسیر حکمرانی دینی طی چهار و نیم دهه گذشته، گفت: شخصیتی برجسته و بی‌نظیر مانند سردار سلیمانی، محصول مکتب امامین انقلاب اسلامی و ثمره تربیت در سایه حکمت خمینی و خامنه‌ای است.

معاون سیاسی وزارت امور خارجه با اشاره به اختلاف میان جریان‌های سیاسی داخلی در سال 1369 در موضوع ورود یا عدم ورود به جنگ علیه آمریکا در قضیه تجاوز صدام به کویت، گفت: سیر تکاملی انقلاب اسلامی و‌ حکمت رهبری انقلاب توانست افکار عمومی را چنان ارتقا دهد که در سال 1403 درباره پاسخ قاطع به تجاوزگری رژیم صهیونیستی، مواجه با یک اجماع ملی قاطع بودیم و ابتکار تادیب رژیم صهیونیستی، نه‌تنها موجب تشویش افکار عمومی نشد، بلکه در عمل موجب تحکیم وحدت ملی و ارتقای همدلی ملی گردید.

علی باقری با اشاره به این که گذر موفق ایران از نشیب و فرازهای نظامی و امنیتی چند دهه گذشته مرهون حکمت آیت‌الله خامنه‌ای بوده است، تصریح کرد: دستاورد مهم و راهبردی صیانت از امنیت ملی، تامین منافع ملی، حراست از تمامیت ارضی و حفاظت از حاکمیت ملی، مرهون سازوکارهای سخت و نرمی است که در طول سال‌های گذشته بر اساس تدابیر رهبری انقلاب در کشور نهادینه شده و این مهم نیز جلوه‌ای از حکمت رهبری انقلاب است. وی در ادامه افزود: این که در اوایل دهه 1370 ایران مبادرت به طراحی و ساخت موشک‌هایی می‌کند که سامانه‌های پدافندی پرهزینه و پیشرفته آمریکا و صهیونیست‌ها و همپیمانان آنها در دهه 1400 از رهگیری و مقابله با آن ناتوانند، حاکی از درایت رهبری، هوشمندی نظامیان، تخصص دانشگاهیان، توانمندی فناوران، مهارت صنعتگران و دوراندیشی دیپلمات‌های ایرانی است. 

معاون سیاسی وزارت امور خارجه با اشاره به پیروزی بزرگ ناشی از عملیات وعده صادق که بازدارندگی فعال را به نفع جمهوری اسلامی ایران رقم زد، گفت: همانگونه که "طوفان الاقصی" سامانه‌های نظامی، اطلاعاتی و امنیتی رژیم صهیونیستی را در معرض خسارات غیرقابل ترمیم قرار داد، "وعده صادق" نیز سامانه تدبیر آمریکا در منطقه را با چالش‌های جدی مواجه نمود و تجدیدنظر در راهبردهای امنیت ملی را بر  آمریکا تحمیل کرد.

علی باقری با اشاره به اینکه حفظ بازدارندگی فعال در گرو هم افزایی بیشتر و موثرتر همه ارکان نظامی، امنیتی، اطلاعاتی و سیاسی و دیپلماسی عمومی کشور است، تصریح کرد: حکمت رهبری اجازه نمی‌دهد حتی در پرتو پیروزی بزرگ وعده صادق، دستگاه‌های مسئول حتی لحظه‌ای از ارتقای بازدارندگی فعال در عرصه‌های مختلف غفلت کنند و به همین جهت، دستورکار دستگاه سیاست خارجی نسبت به قبل از عملیات وعده صادق گسترده‌تر، هوشمندانه تر، مبتکرتر، دوراندیشیانه تر و عملیاتی تر شده است.

الدفاعی: وعده صادق، پایان‌بخش توهم ارتش شکست‌ناپذیر اسرائیلتاثیر عملیات وعده صادق بر اقتصادکارشناس یمنی: وعده صادق، شکستن مستحکم‌ترین قلعه جهان بودعملیات وعده صادق معادلات صهیونیست را به هم ریخت

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • نقش کارگران در جهش تولید و رونق اقتصاد کشور انکارناپذیر است
  • بحران آزادی بیان به روایت کاریکاتوریست اردنی
  • حضور ویرانگرِ آمریکا | افغانستان
  • ۱۰ شکاف بزرگ در روابط رژیم‌صهیونیستی با غرب طی جنگ طوفان الاقصی
  • واکنش علی ربیعی به هجمه سنگین دولت به مرکز پژوهش های مجلس: با بستن در هر اندیشکده و مرکز تحقیقات، دری به سوی انواع بحران‌ها گشوده می‌شود
  • دانشگاه بوعلی سینای همدان، میزبان رویداد دانشگاهی نزدیک قله ایم
  • قدرت نفوذ رسانه در بازتاب اعتراضات آمریکا و اروپا نمایان شد
  • درخواست آمریکا : سیستم مشترک دفاع هوایی کشورهای عربی مقابل ایران
  • چالش‌های جدی «وعده صادق» برای سامانه تدبیر آمریکا در منطقه
  • واکاوی ریشه‌های اعتراضات ضداسرائیلی در دانشگاه‌های آمریکا