Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-04@22:41:04 GMT

بارندگی به ۲ اثر تاریخی یزد خسارت زد

تاریخ انتشار: ۲۴ فروردین ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۵۷۶۵۱۲

بارندگی به ۲ اثر تاریخی یزد خسارت زد

 مسجد جامع فهرج یزد از سوی نیروهای امانی میراث فرهنگی مرمت شد و مادر چاه قنات زارچ نیز از سوی شورای قنات استان در حال لایروبی است.

علی اصغر صمدیانی با بیان اینکه تاکنون گزارش دیگری از خسارت بارندگی به بناهای تاریخی استان دریافت نشد، افزود: مردم در صورت مشاهده تخریب و خسارت بارندگی به بناها و بافت‌های تاریخی، آن را به معاونت میراث فرهنگی گزارش کنند تا از تخریب بیش از حد آنها در پی بارش های بعدی جلوگیری شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش یکشنبه شب روابط عمومی میراث فرهنگی یزد، وی با اشاره به اینکه بیشترین میزان تخریب به دلیل گرفتگی ناودان‌ بناهاست اظهار کرد: با وزش بادهای بهاری امکان گرفتگی ناودان ها وجود دارد، به همین منظور ساکنان بافت های تاریخی یزد و شهرستان ها مرتب پشت بام ها را پایش کنند و از باز بودن آن ها مطمئن شوند.

از مسجد جامع فهرج که در بخش مرکزی یزد قرار دارد به عنوان قدیمی ترین مسجد استان یاد می شود که در ‎ ۳۰ کیلومتری شرق شهر یزد در روستایی به همین نام قرار دارد و مصالح عمده بنای آن خشت و گل است و تاریخ بنای آن به نیمه دوم قرن اول هجری قمری نسبت داده می شود.
ستون های این مسجد قطور ، پوشش تاق آن گهواره ای و مناره مسجد از گِل ساخته شده که مربوط به دوره های بعد از اسلام است که در تاریخ معماری اسلامی ایران از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده و با مسجد تاریخانه دامغان قابل مقایسه است.
همچنین قنات زارچ با طول ۸۳ کیلومتر و در عمق ۲۳ متری زمین از آن به عنوان طولانی ترین قنات ساخت دست بشر یادشده که از ویژگی های این سازه ۷۰ پله بودن آن است و این ویژگی به اضافه طولانی بودن و قدمت آن، این قنات را به یکی از قنات های ارزنده دنیا تبدیل کرد.
منطقه زارچ دارای هفت رشته قنات بوده که قنات زارچ به لحاظ طول در ردیف طولانی ترین قنات های جهان قرار دارد و تشکیل شده از ۲ رشته اصلی شور و شیرین که با هدف بهره برداری از آب های زیرزمینی برای مشروب کردن اراضی کشاورزی ساخته شد.
این قنات ، از روستای فهرج شهر یزد سرچشمه می گیرد .

تا ۴۰ سال قبل، آبدهی قنات زارچ به بیش از ۱۵۰ لیتر در ثانیه می رسید ، اما به دلیل حفر بی رویه چاه های عمیق و نیمه عمیق در حریم آبی قنات، آبدهی آن به شدت کاهش یافت .
فناوری ساخت قنات در اوایل هزاره اول پیش از میلاد در مناطق خشک کوهستانی ایران گسترش یافت و به کشاورزان این مناطق اجازه داد تا بتوانند در دوره های طولانی خشکی که آب سطحی پیدا نمی شود به کشت و زرع بپردازند.

 ایجاد قنات به تدریج در مناطق دیگر دنیا نیز رایج شد و اکنون قنات های زیادی از چین تا مراکش و حتی در قاره آمریکا وجود دارند.
استان یزد ۲ هزار و ۲۷۰ هکتار بافت تاریخی و ۶ هزار و ۵۰۰ اثر تاریخی دارد که از این تعداد تاکنون، یکهزار و ۸۵۰ اثر آن به ثبت ملی رسید.

برچسب‌ها زارچ مسجد یزد میراث فرهنگی قنات ایرانی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: زارچ مسجد یزد میراث فرهنگی قنات ایرانی زارچ مسجد یزد میراث فرهنگی قنات ایرانی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۵۷۶۵۱۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گچساران و باشت رکورددار بارش باران در کهگیلویه و بویراحمد

مدیرکل مدیریت بحران گفت: در بارندگی‌های اخیر بیشترین بارش در گچساران و باشت ثبت شده‌است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از کهگیلویه و بویراحمد، علیرضا نیکروز، امروز_ شنبه پانزدهم اردیبهشت_ در جمع خبرنگاران اظهار کرد: همه نقاط کهگیلویه و بویراحمد تحت پوشش سامانه و بارندگی در سه روز گذشته قرار گرفتند و در شهرستان‌های باشت و گچساران بیشترین باران را داشتیم.

وی با بیان اینکه در این بارندگی تلفات جانی نداشتیم، افزود: بارش شدید باران باعث خسارت به کشاورزان، باغات و صیفی‌جات و زیرساخت‌های آب و برق شد.

مدیرکل ستاد مدیریت بحران کهگیلویه و بویراحمد به وضعیت راه‌های کهگیلویه و بویراحمد اشاره کرد و گفت: در حوزه راه، جاده‌های روستایی و جاده پاتاوه _ دهدشت مشکلاتی رخ داد که مشکلات برطرف شد و در حوزه عشایر که در حال کوچ هستند تحت تأثیر این سامانه قرار گرفتند اما با توجه به اینکه هشدارهای قبلی صادر شد مشکلی چندانی مشاهده نشد.

وی تصریح کرد: مردم کهگیلویه و بویراحمد موضوع خود مراقبتی را جدی بگیرند و ضمن توجه به توصیه‌های مدیران و هواشناسی، تلاش کنند محصولات مختلف شیلات، کشاورزی، دام و باغات خود را بیمه کنند تا در صورت خسارت احتمالی در زمان بحران بیمه به آن‌ها خسارت پرداخت کند.

کد خبر 750493

دیگر خبرها

  • خسارت سیلاب آن روی سکه بارندگی‌ها
  • خسارت ۵۰ درصدی بارندگی به گندمزار‌های خوزستان
  • گچساران و باشت رکورددار بارش باران در کهگیلویه و بویراحمد
  • (تصاویر) گزارش رسانه خارجی از قنات‌های تاریخی یزد
  • خسارت سیلاب به خط انتقال آب ۳ روستای دزفول
  • خسارت بارش اخیر به ۹۰ درصد راه های عشایری گچساران
  • تلف شدن ۳۰ راس گوسفنددر پی بارش‌های سیل آسا در خوزستان
  • برداشت ۵۰ درصد گندم خوزستان/میزان خسارت بارندگی به اراضی اعلام می‌شود
  • مسجد کبود تبریز؛ معماری زیبا و تاریخی ایران
  • دریافت نشدن خسارت از بارندگی‌های اخیر در خوزستان