Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «دانا»
2024-05-02@00:26:31 GMT

مهم ترین علل نمایان شدن لکه سفید رنگ در دریای عمان چه بود؟

تاریخ انتشار: ۲۵ فروردین ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۵۷۸۶۷۲

مهم ترین علل نمایان شدن لکه سفید رنگ در دریای عمان چه بود؟

صدیق آفرین، کارشناس ارشد زمین شناسی نمایان شدن لکه سفید رنگ در دریای عمان را نشانگر وقوع فعل و انفالاتی متفاوت دانست و گفت: با توجه به بررسی های صورت گرفته در این خصوص، این مساله می تواند ناشی از جوشش ناگهانی چشمه های آب شیرین در بستر دریا، فعالیت و تاثیر گل افشان های منطقه و یا حتی زمزمه ای برای وقوع سونامی در آینده ای نه چندان دور باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا ، صدیق آفرین، کارشناس ارشد زمین شناسی و مهندسی رسوب شناسی در گفت وگو با عصرهامون گفت: روز جمعه 22 فروردین سال جاری صیادان منطقه رمین و بریس در هنگام صیادی مشاهده می کنند که در فاصله حدود 5 کیلومتری از ساحل لکه بزرگ سفید رنگی در داخل آب دریا نمایان شده است.

وی افزود: وقتی که به نزدیک این لکه سفید می روند مشاهده می کنند که از داخل آب دریا آب گل آلوده به صورت خروشان اما با انرژی متوسط در حال خارج شدن می باشد و به گفته برخی از صیادان بوی خاصی نیز در آن نزدیکی استشمام شده است.

آفرین ادامه داد: در چند فیلم کوتاه که به صورت نه چندان حرفه ای توسط صیادان ضبط شده این موضوع به خوبی مشخص است که جریان آب گل آلود از داخل دریا به سمت سطح آب در حال بیرون آمدن است.

وی بیان کرد: پس از بررسی ویدیو های کوتاه ضبط شده، ابتدا باید محل وقوع این پدیده را مشخص میکردم تا بر اساس شواهد زمین ساختی و سازندهای زمین شناسی و جنس بستر و رسوبات آن ناحیه، منشا این پدیده را بصورت اولیه حدس می زدیم که شروع کردم به تماس گرفتن با صیادان و نهایتاً توانستم با چند نفر که خودشان مستقیماً این ماجرا را دیده بودند صحبت کنم و از مجموع بررسی و تحقیقات میدانی میتوانم موارد ذیل شرح دهم.
 
این کارشناس ارشد زمین شناسی تصریح کرد: جوشش ناگهانی چشمه های آب شیرین در بستر دریا (یا همان جریان های SGD) که مخففSubmarine  Groundwater Discharge می باشد که زبان ساده جریان های آب زیر زمینی در مناطق ساحلی و به دلیل اینکه شیب به طرف دریا است،این جریان های زیر زمینی به سمت دریا حرکت کرده و در بخش هایی در زیر دریا که ضخامت بستر کم است و یا در آن محل شکستگی هایی وجود دارد، آب شیرین از بستر دریا خارج و به دلیل اختلاف در وزن حجمی به سمت بالا حرکت می کند.

وی گفت: گاهی این خروج آب شیرین از بستر دریا می تواند بصورت ناگهانی (انفجاری) و گاهی آرام آرام و گل آلود باشد چون این آب از لایه ها و رسوبات گلی عبور کرده، به صورت آب شیری رنگی خارج می شود.

وی اذعان کرد: در توضیح این قسمت میتوان گفت؛ با عنایت به محل وقوع این پدیده زمین شناسی دریایی (خروج آب گل آلوده از بستر دریا) در نزدیکی سواحل بریس قدیم و با توجه شیب منطقه، احتمال دارد بارش های اخیر در منطقه سرباز، دشتیاری و سیلاب اخیر به وقوع پیوسته و خلاصه سال های اخیر که میزان نزولات جویی بیشتر بوده موجب افزایش سطح سفره های آب زیرزمینی حوزه نگور شده  است.

این کارشناس ارشد زمین شناسی بیان کرد: در پی این وقوع این مسأله از طریق لایه آهکی کوه های مریخی که از جنس آهک هستند و خوردگی آنها باعث عبور زیر زمینی این منابع آبی از سمت بالا دست به سمت حوزه دریا شده و در این محل به دلیل نازک بودن بستر دریا به بیرون راه یافته و به دلیل اینکه این سفره زیر زمینی خیلی بزرگ نیست این پدیده موقتی بوده و خیلی زود پس از یک یا چند روز به اتمام می رسد.

آفرین اظهار کرد: همانطور که در اخبار و شبکه ها و سایت های مختلف گفته شده در امتداد سواحل دریای عمان در بخش ایرانی حدودا از میناب به سمت حوزه کشور پاکستان در فاصله 100 کیلومتری از ساحل یک گل طولی و بسیار بزرگ و بسیار فعال به نام گسل مکران وجود دارد.

وی خاطرنشان کرد: این گسل بر اساس شواهد زمین شناسی محل فرورانش صفحه زمین ساختی عربی به زیر صفحه ایرانی است که همین حرکت تکتونیکی زمین موجب پیداش آتشفشان های بزمان، تفتان و سلطان (پاکستان) شده؛ در محل این گسل پوسته اقیانوسی سالانه حدود 3 سانتیمتر خورد شده و به زیر پوسته قاره ای می رود و گاهاً این حرکات تکتونیکی در زمان های بلند اتفاق می افتند و موجب ذخیره انرژی در محل گسل ها می شود.

وی ادامه داد: در خصوص گسل مکران با توجه به اینکه از یک سمت صفحه عربی با فشار بسیار بالا به سمت مکران در حال حرکت است و از سمت دیگر در شمال مکران صفحه بسیار محکم لوت قرارداد و باعث میشود که صفحه مکران تحت تنش و فشار بالایی قرار گیرد و بصورت چین خورده و دارای آتش فشان هایی به موازات امتداد گسل باشد.

این کارشناس همچنین تصریح کرد: مطالعات و تحقیقات نشان داده اند هر چند صد سال یک زلزله بسیار بزرگ در محل این گسل اتفاق می افتد و موجب پیدایش سونامی های بزرگی می شود که کل سواحل شمالی دریای عمان و بخش هایی از سواحل کشور پاکستان را تحت تاثیر قرار می دهد؛ طبق تحقیقات آخرین زلزله و سونامی در سال 1945 در اثر حرکت گسل شیب لغزان مکران بوجود آمده است و این احتمال بسیار بالا است که هر گونه زلزله ای در این محل موجب ایجاد سونامی های بزرگی شود.

وی افزود: چنانچه از محل خروج آب در بریس اگر همراه با آب گل آلود گاز هم خارج شده باشد نشان دهنده پیش حرکات آهسته گسل مکران بوده که در آینده ای نزدیک حرکت بزرگی انجام خواهد شد که باعث زلزله و سونامی شود و باید در این بررسی های میدانی و تخصصی بیشتری صورت گیرد و پیدایش نشانه های این امر تصمیمات مدیریتی شهرهای ساحلی بر پایه سونامی خیز بودن شهرها گرفته شود.

آفرین یاد اور شد: احتمال دیگر، ربط دادن این آب گل آلود به گل فشان ها واقع در خشکی است که این امر هم خیلی خارج از واقعیت نیست، چرا که در شرق چابهار در روستای سند یک گلفشان فعال است که احتمال دارد این پدیده به مجراهای این گل فشان ارتباط داشته باشد و یا اینکه بارش های اخیر مسیر مجراهای گل فشان را تحت تاثیر قرار داده و این امر اتفاق افتاده است؛ در سمت غرب هم گل فشان بندر تنگ وجود دارد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: به اعتقاد بنده این پدیده بیشتر تاثیر گل فشان است و فعال شدن گل فشان های منطقه هم خیلی بی ربط به فعال شدن گسل های منطقه نیست.

انتهای پیام/

منبع: دانا

کلیدواژه: کارشناس ارشد زمین شناسی دریای عمان آب گل آلود زیر زمینی بستر دریا آب شیرین فشان ها گل فشان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۵۷۸۶۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

محصولات مازندران بازار خوبی در عمان دارد

به گزارش خبرنگار مهر، مهرداد فلاح شامگاه چهارشنبه در گفت وگو با خبرنگاران در بازدید از غرفه مازندران در ایران اکس پو۲۰۲۴ با اشاره به اینکه در سال گذشته بیشترین رشد صادرات ایران به عمان رخ داده و این تجارت رشد ۵۲ درصدی در صادرات را تجربه کرده است، تصریح کرد: در سال‌جاری حجم تجارت ایران به عمان به دو میلیارد و ۲۵۰ میلیون دلار رسیده است که در بین ۱۵ کشور همسایه رتبه هشتم را کسب کردیم.

وی با اشاره به اینکه مازندران پتانسیل‌های مناسبی در بخش شیلات و کشاورزی دارد، تصریح کرد: پرورش ماهی و میگو در قفس که در مازندران از جمله اولویت هاست بازار خوبی در عمان دارد و نیز صیفی جات مازندران در این استان مشتری‌ها خوبی دارند.

فلاح از افزایش تبادلات تجاری مازندران و عمان خبر داد و افزود: یک هیأت اقتصادی در سال گذشته از مازندران در عمان حضور یافت و امیدواریم با تجدید این دیدارها، بتوانیم زمینه‌های توسعه اقتصادی را فراهم کنیم.

رایزن بازرگانی ایران در کشور عمان با تاکید بر اینکه گردشگری در ایران مورد توجه عمانی‌ها است، افزود: عمانی‌ها ایران را به شیراز و کلاردشت می‌شناسند و تمایل به این دو شهر دارند از این رو ضرورت دارد شرکت‌های گردشگری مازندران برای حضور گردشگران عمانی برنامه ریزی مناسبی انجام دهند.

فلاح با بیان اینکه خط پروازی مستقیم مسقط به رامسر که در سال گذشته دایر شده و امروز متوقف شده است می‌تواند مجدداً راه اندازی شود، بر توسعه تبادلات گردشگری عمان و مازندران تاکید کرد.

کد خبر 6094729

دیگر خبرها

  • تمایل گردشگران عمانی به حضور در مازندران
  • محصولات مازندران بازار خوبی در عمان دارد
  • جشنواره سراسری اقوام ایران زمین در لرستان برگزار می‌شود
  • فراخوان جذب دانشجوی دکتری در پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی
  • ساخت دستگاه حفاری تا عمق ۳ هزار متری توسط محققان پژوهشگاه اقیانوس‌شناسی
  • ساخت دستگاهی برای حفاری عمق تا ۳ هزار متری توسط محققان پژوهشگاه اقیانوس شناسی
  • نخستین کاوش محققان ایرانی در عمق ۲ هزار متری دریای عمان
  • سالم غذا بخورید تا مدیون نباشید !/مسافرین «ماه» روی زمین کاشته می‌شوند
  • قدرت نفوذ رسانه در بازتاب اعتراضات آمریکا و اروپا نمایان شد
  • هشدار دانشمندان در مورد «سندرم غرق شدگی» شهر‌های ساحلی جهان