Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «صراط نیوز»
2024-05-03@03:48:04 GMT

ابتلای ۴۹ نفر از پرسنل اتوبوسرانی به بیماری کرونا

تاریخ انتشار: ۲۶ فروردین ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۵۹۱۱۵۶

صراط:

محمود ترفع با اشاره به اقدامات انجام شده در این سازمان به منظور مقابله با شیوع ویروس کرونا گفت: از روز شنبه هفته جاری با آغاز فعالیت دو سوم کارمندان و برخی از  صنوف سعی شد با ظرفیت کامل خدمات رسانی به شهروندان به ویژه در خطوط تندرو انجام شود اگرچه هنوز مدارس و دانشگاه‌ها تعطیل هستند و تعداد زیادی از خطوط مطابق با روزهای عادی مسافر ندارند اما خطوط تندرو در این ایام حجم زیادی از مسافر را جابجا می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش تسنیم وی با بیان اینکه تراکم در خطوط تندرو و پر مسافر زیاد است، افزود: ظرفیت کامل ناوگان از روز شنبه مورد استفاده قرار گرفته است، در خط یک و 7 تندرو تعداد زیادی مسافر طی روزهای گذشته جابجا شده‌اند که برای تحقق فاصله گذاری اجتماعی از خط 4 که بیشتر مسیر بزرگراهی را طی می‌کند و با توجه به تعطیلی دانشگاه‌ها مسافر کمتری دارد برای خطوط پر مسافری همچون خط یک و هفت کمک گرفته شده است.

مدیر عامل سازمان اتوبوسرانی در پاسخ به پرسشی درباره آمار مبتلایان و فوتی‌های ناشی از بیماری کرونا سازمان اتوبوسرانی توضیح داد: خوشبختانه آمار مبتلایان به این بیماری کاهش پیدا کرده است، پیشتر بیش از 50 نفر از پرسنل کرونا مثبت بودند اما درحال حاضر 49 نفر از پرسنل کرونا مثبت هستند که تعدادی از آنها بهبود پیدا کردند، تعداد فوتی‌ها همچنان همان دو نفر است.البته 28 نفر با توجه به اجرای طرح غربالگری مشکوک به ابتلا به کرونا هستند. 

ترفع با تاکید بر اینکه کیفیت سرویس دهی در این بخش مناسبت است، عنوان کرد: البته در برخی اوقات شهروندان نیز فاصله گذاری اجتماعی را رعایت نمی‌کنند به شکلی که مثلا در ایستگاه چهار راه  ولیعصر که خطوط مترو و تندرو با یکدیگر تلاقی دارند و جزو ایستگاه‌های پر مسافر است این امر قابل مشاهده نیست.

این مقام مسئول با تاکید بر اینکه اتوبوس‌های خالی به حد کافی بین مسیر پیش بینی شده است، گفت: اما گاهی مردم برای سریعتر رسیدن حاضر به رعایت فاصله اجتماعی نیستند و سوار اتوبوس‌های پر و شلوغ می‌شوند. حتی گاهی دو اتوبوس به صورت هم زمان به ایستگاه می‌رسد ولی شهروندان همان اتوبوس اول شلوغ را سوار می‌شوند.

کنده شدن علامت‌های فاصله گذاری اجتماعی در اتوبوس‌های خطوط تندرو موضوع دیگری بود که ترفع به آن اشاره و عنوان کرد: بسیاری از علامت‌های فاصله گذاری اجتماعی در پایان شیفت کاری نبودند البته نمی‌توان گفت این علایم به عمد کنده شده است.

ترفع در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران مبنی بر تاخیر در اجرای طرح فاصله گذاری در شرکت اتوبوسرانی عنوان کرد: به هیچ عنوان تاخیری در اجرای این طرح وجود نداشته و به محض ابلاغ این مقررات همه موارد اجرا شد و صندلی‌ها و کف اتوبوس‌های تندرو همگی علامت گذاری شدند.

وی با تاکید براینکه ایستگاه‌های خطوط تندرو از شنبه هفته جاری عمدتا علامت گذاری شدند و  ناوگان کمکی را برای تحقق این امر به کار گرفته شد، افزود: این نکته حایز اهمیت است که  از روز شنبه هفته آینده با توجه به این که وضعیت به حالت عادی و قبل از اسفند ماه برمی‌گردد هر چقدر علامت گذاری‌ها هم انجام شود رعایت فاصله گذاری اجتماعی با توجه به تعداد ناوگان و تراکم مسافر شاید امکان پذیر نباشد.

مدیر عامل سازمان اتوبوسرانی در پاسخ به پرسشی درباره استفاده از اتوبوس‌های بین شهری در داخل شهر به منظور مقابله با شیوع ویروس کرونا گفت: پیشنهاد استفاده از ناوگان اتوبوس‌های بین شهری و بهره گیری از آنها در داخل شهر از سوی سازمان شهرداری ها و دهیاری‌ها و همچنین وزارت راه مطرح شد اما استفاده از این اتوبوس‌ها در خطوط عادی کار سختی است. 

وی به تشریح مشکلات ناشی از استفاده از این اتوبوس‌ها پرداخت و گفت: از جمله مشکلات موجود نصب دستگاه‌های کارت خوان روی این اتوبوس‌ها است، متاسفانه در حال حاضر امکان نصب این دستگاه‌ها روی این اتوبوس‌ها فراهم نیست و برای دریافت کرایه نقدی نیز با توجه به تشدید اپیدمی ممنوعیت داریم. 

ترفع با بیان اینکه بهره گیری از این اتوبوس‌ها برای خطوط تندرو نیز با توجه به این که کرایه در ایستگاه‌ها دریافت می‌شود و تقسیم پول میان آنها کار پیچیده‌ای است، عنوان کرد: اتوبوس‌های بین شهری راست در هستند در حالی که خطوط بی آرتی براساس چپ دست طراحی شده و نکته مهم دیگر این است که از روز شنبه سفرهای بین شهری از سر گرفته می‌شود و این اتوبوس ها باید در محل کار خود حاضر شوند.

وی در پاسخ به پرسشی درباره شیوه رزرو صندلی‌های اتوبوس گفت: شرکتی استارتاپی نرم افزاری برای اجرای این طرح  طراحی و تعدادی وسایل نقلیه نیز خریداری کرده است، اما کار این شرکت به فعالیت اتوبوسرانی مربوط نیست و اتوبوسرانی هیچ ناوگانی در اختیار آنها قرار نداده است. در این باره تماسی با اتوبوس رانی داشتند که برای تحقق فاصله اجتماعی در خطوط پر مسافر به ما کمک کنند؛  شهرداری تهران قطعا از این شرکت و تمامی شرکت‌های که بتواند کمک کنند برای همکاری استقبال می‌کند.

مدیر عامل سازمان اتوبوسرانی در پاسخ به پرسشی درباره تامین 500 دستگاه اتوبوس جدید برای ناوگان اتوبوسرانی تهران توضیح داد: 10 سال است که به دولت اعلام شده که اتوبوس‌های تهران فرسوده است و سه هزار دستگاه اتوبوس در این شهر کمبود داریم، فارغ از شرایط کرونایی حدود 9 هزار دستگاه اتوبوس در تهران نیاز است.

ترفع تاکید کرد: هنگامی که رئیس جمهور موضوع کمک برای خرید اتوبوس‌های جدید را مطرح کردند بلافاصله این موضوع را پیگیری کردم اما  باید به این نکته توجه کرد که کارخانه‌های تولید اتوبوس در داخل و خارج کشور تنها براساس سفارش مشتری تولید خودرو انجام می‌دهند بنابراین  خرید 500 اتوبوس آماده تنها براساس انعقاد قرارداد و برای ماه‌های آتی امکان پذیر است.

منبع: صراط نیوز

کلیدواژه: اتوبوسرانی بیماری کرونا پرسنل اتوبوسرانی صراط پاسخ به پرسشی درباره فاصله گذاری اجتماعی سازمان اتوبوسرانی اتوبوس ها بین شهری روز شنبه خطوط تندرو پر مسافر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.seratnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «صراط نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۵۹۱۱۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دیدار مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان شمالی با نماینده ولی فقیه در استان خراسان شمالی 

حجت الاسلام والمسلمین رضا نوری نماینده ولی فقیه در استان در این دیدار ضمن آرزوی توفیق برای مدیرعامل جدید شرکت آب و فاضلاب خراسان شمالی گفت: بعضی از ادارات مسئولیت بسیار سنگینی بر عهده دارند که شرکت آب و فاضلاب هم به جهت ارتباط با پیمانکاران مختلف و انتظارات مردم از یک سو و همچنین کامل نبودن تاسیسات فاضلاب در برخی از شهر‌ها و کمبود اعتبارات از سویی دیگر، مسئولیت سنگین تری را برای مدیرعامل و پرسنل خود به همراه دارد.
نماینده ولی فقیه دراستان بر لزوم انگیزه و علاقه مندی در کار تاکید کرد و افزود: در یک مجموعه، کار و تلاش باید در تمام سطوح از بالاترین مقام تا پایین‌ترین آن مشهود باشد و تمام پرسنل می‌بایست با روحیه‌ای پرنشاط در مسیر رشد و تعالی و نیل به اهداف گام بردارند.
نماینده ولی فقیه و امام جمعه شهرستان بجنورد با اشاره به اینکه مسئولیت، زمان و مکان نمی‌شناسد، عنوان کرد: تمامی مدیران باید بصورت ۲۴ ساعته پاسخگو باشند و همه‌ی پرسنل، با دیدن زحمات مدیران وظایف محوله را بطور کامل و دقیق انجام خواهند داد و کار‌ها به خوبی پیش خواهد رفت. 
آبرسانی از پلنگ دره و انتقال پساب بجنورد از مهمترین پروژه‌های استان است
نماینده ولی فقیه در استان با تاکید بر انجام هر چه سریعتر پروژه‌های ناتمام استان گفت: آبرسانی از پلنگ دره و انتقال پساب بجنورد یکی از مهمترین پروژه‌های استان است که می‌بایست در اسرع وقت به نتیجه برسد.
وی اظهار داشت: طبق گفته‌های مسئولین شرکت پتروشیمی خراسان، ۱۲۰۰ همت اعتبار برای انتقال پساب از تصفیه خانه فاضلاب بجنورد به پتروشیمی از سوی این شرکت هزینه شده است و انتظار می‌رود تا سفر ریاست جمهوری به استان، به مرحله بهره برداری برسد.
در ادامه این دیدار رضا عطایی مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان با بیان اینکه نظام مقدس جمهوری اسلامی نعمات و خدمات زیادی در سایه الطاف حضرت ولی عصر (عج) و رهنمود‌های حکیمانه رهبر انقلاب به مردم رسانده است، گفت: در بخش تامین آب سالانه ۸۵ میلیون مترمکعب آب از سدها، چاه ها، چشمه‌ها و قنات‌ها استحصال و در ۷۵۰ باب مخزن ذخیره سازی می‌شود و پس از تصفیه، کلرزنی و گندزدایی از طریق ۷۵۰۰ کیلومتر خطوط انتقال و شبکه‌های توزیع در اختیار هم استانی‌های عزیز قرار می‌گیرد. 
وی با اشاره به اینکه در استان خراسان شمالی پروژه‌های بسیار خوبی در حال انجام است، عنوان کرد: اتمام پروژه‌های ناتمام از جمله اقدامات اصلی این شرکت در سال جاری است.
عطایی در بحث اعتبارات استانی افزود: توزیع اعتبارات برای اجرای پروژه‌های بزرگ آبرسانی پاسخگو نیست و همکاری و همیاری کلیه مسئولین استانی و شهرستانی را در این رابطه می‌طلبد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان در ادامه اظهار داشت: در حوزه تاسیسات هرچه داریم مربوط به بعداز انقلاب است و اگر هم تاسیساتی از قبل انقلاب وجود داشته به علت عمر زیاد از مدار بهره برداری خارج شده و مورد اصلاح قرار گرفته است.
وی بابیان اینکه مدیریت مصرف بهینه آب باید در جامعه نهادینه شود افزود: اگر تمام منابع آبی در مدار بهره برداری باشند، اما اگر از آب شرب برای مصارف غیرشرب مانند آبیاری باغچه ها، تامین آب دام، شستشو‌های غیرضرور استفاده نمایند باز هم در اقصی نقاط استان مشکل کمبود آب خواهیم داشت و امامان جمعه و جماعت تاثیرگذارترین افراد برای تبیین موضوع صرفه جویی و پرهیز از اسراف در جامعه و بین مردم هستند که کمک این عزیزان در زمینه فرهنگ مصرف بهینه آب اهمیت بسزایی دارد.

باشگاه خبرنگاران جوان خراسان شمالی بجنورد

دیگر خبرها

  • مشهد با کمبود ۱۰۰۰ دستگاه اتوبوس مواجه است
  • تهدید اتحادیه راه آهن آلمان علیه دولت
  • تداوم عملیات خط‌کشی محوری معابر مناطق ۵گانه ارومیه
  • بلیت‌ پاره بده، جایزه بگیر
  • ضرورت صدور کارت شهری برای رانندگان حوزه اتوبوسرانی تهران
  • ضرورت صدور کارت شهری برای رانندگان حوزه اتوبوسرانی
  • توانایی پرداخت مزایای کارگران شهرداری دهدشت فراهم نیست
  • دیدار مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان شمالی با نماینده ولی فقیه در استان خراسان شمالی 
  • احتمال ابتلای مادران باردار به آلرژی در فصل بهار چقدر است؟
  • ۴۵ درصد ناوگان اتوبوسرانی مشهد فرسوده است