Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-04-27@04:16:11 GMT

آیا دلبر خانم، مادر می‌شود؟

تاریخ انتشار: ۲۷ فروردین ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۶۱۰۰۹۶

آیا دلبر خانم، مادر می‌شود؟

یوزپلنگان تنها گربه سانانی هستند که دوره‌های زاد و ولد سختی دارند و آمار مرده زایی در آن‌ها بالاست.

قدس آنلاین: به گزارش  باشگاه خبرنگاران جوان  یکی از مهمترین اخبار منتشر شده در هفته گذشته انتقال یوزپلنگ جوان آسیایی ماده با نام ایران به زیستگاه اصلی خود یعنی منطقه حفاظت شده توران بود که توجه بسیاری را جلب کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این یوزپلنگ سه ساله، در پارک پردیسان تهران نگهداری می‌شد که به دلایلی مانند آلودگی هوا، هدف مهم و ارزشمند تکثیر این گونه نادر و زیبا، این یوز را به توران بازگرداند.

اینکه اساسا سال‌های گذشته، ایران در کنار دو یوزپلنگ ماده و نر، دلبر و کوشکی با چه دیدگاه محیط زیستی و تصمیم گیری مدیریتی از زیستگاه اصلی خود به تهران منتقل شده اند جای تامل دارد، اما بازگشت ایران و برنامه ریزی برای بازگشت دلبر و کوشکی یک اتفاق مهم و ارزشمند محیط زیستی محسوب می‌شود.

تجربه تلخ انتقال گورخرهای آسیایی به توران در سال‌های گذشته، حساسیت انتقال ایران جوان را به توران دوچندان می‌کرد که خوشبختانه با موفقیت به پایان رسید. یوزپلنگان تنها گربه سانانی هستند که دوره‌های زاد و ولد سختی دارند و آمار مرده زایی در آنها بالاست.

انتقال کوشکی و دلبر از زیستگاه‌های خود به تهران برای لقاح مصنوعی پس از هفت سال نتیجه‌ای جز تولد توله‌ای مرده به دنبال نداشت و اکنون با انتقال ایران به پارک ملی توران، نگهداری در شرایط نیمه اسارت و فراهم آوردن شرایط شکار طبیعی به امید شکل گیری زاد و ولد در آینده است.

امیر عبدوس مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان گفت: ایران پوزپلنگ ماده سه ساله است که از پارک پردیسان تهران به پایگاه پشتیبان ۷۰۰ هکتاری در پارک ملی توران منتقل شده و از این پس در توران شاهرود زندگی طبیعی خود را خواهد کرد.

او افزود: کوشکی نر ۱۲ ساله و دلبر ماده ۱۰ ساله نیز با بررسی مسائل فنی به زودی به زادگاهشان در منطقه توران منتقل خواهند شد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان تصریح کرد: تمامی شرایط و امکانات لازم برای بازگشت دلبر و کوشکی به پارک ملی توران فراهم شده است و تا کنون پنج پایگاه و پاسگاه محیط‌بانی در پارک ملی توران برای انتقال یوز پلنگ‌ها آماده شده است.

عبدوس ادامه داد: پارک ملی توران مناسب‌ترین منطقه در جهان برای زیست یوز آسیایی است. منطقه توران یا خارتوران یکی از سه منطقه حفاظت شده ایران با مساحت یک میلیون و ۴۷۰ هزار هکتار، خاستگاه زیست یوزپلنگ ایرانی به شمار می‌رود که در شرق استان سمنان قرار دارد.

بهترین مکان برای تکثیر نسل یوزها پارک ملی توران

حسن قاضی نژاد فرمانده یگان حفاظت محیط زیست استان سمنان در گفت وگو با باشگاه خبرنگاران جوانگفت: انتقال ایران، یک اتفاق مهم است که به صورت علمی و با حضور کارشناسان صورت گرفته است.

او افزود: برای تکثیر یوز آسیایی بهترین مکان پارک ملی توران است و خروج یوز از زیست گاه اصلی خود بسیار اشتباه بوده است. زیستگاه اصلی یوز پلنگ تنها توران است و حتی پارک ملی کویرجای مناسبی نیست.

قاضی نژاد عنوان کرد: تصمیم گیری برای انتقال ایران به زیستگاه خود از سال گذشته صورت گرفت و تمامی مراحل زنده گیری و رهاسازی با امکانات، تخصص کامل و به روز انجام شده است.

قاضی نژاد در خصوص پارک ملی توران گفت: ۲۰ درصد از کل مناطق حفاظت شده تحت نظارت محیط زیست کشور در استان سمنان قرار دارد. اولویت سازمان محیط زیست استان سمنان حفظ تنوع زنتیکی، جانوری و نیز حفاظت از گونه‌های در حال انقراض و نادر است.

او افزود: اصول علمی و تخصصی در پارک ملی توران جهت حراست و نگهداری تمامی مواهب محیط زیستی و گونه‌های نادر موجود به طور کامل رعایت می‌گردد.

سخن پایانی

بهره مندی از تجربه‌های تلخ و شیرین نگهداری و انتقال جانوران در گذشته قطعا راهگشا حفظ و تکثیر یوزپلنگ آسیایی در پارک ملی توران است.

حضور محیط بانان فعال و فداکار، سیاست‌های مدیریتی درست، حضور و بهره مندی از کارشناسان خبره، استفاده از ظرفیت‌های نیروهای محلی و دوستداران محیط زیست و جلوگیری از تصمیم گیری‌های شتاب زده در کنار توجه به اصل مهم محدودیت در تعداد گونه یوزپلنگ آسیایی موجب جلوگیری از بروز خطاهای انسانی و حفظ و حراست یوزهای آسیایی خواهد شد.

انتهای پیام/

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: کوشکی و دلبر یوزپلنگ ایرانی محیط زیست استان سمنان پارک ملی توران انتقال ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۶۱۰۰۹۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رهاسازی حقابه کامل تالاب‌های اقماری دریاچه ارومیه

مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان‌غربی در جمع خبرنگاران و اصحاب رسانه که در قالب تور رسانه‌ای از تالاب‌های حاشیه پارک ملی دریاچه ارومیه در شهرستان نقده بازدید کردند گفت:  ۷۷ میلیون مترمکعب حقابه ۱۱ تالاب حاشیه پارک ملی دریاچه ارومیه در سال آبی جاری رهاسازی شده است که این میزان ۱۳ میلیون مترمکعب بیشتر از حقابه مصوب این تالاب‌ها بوده است.

سعید شهند با بیان اینکه امسال پس از ۲۰ سال تالاب‌های طالقان، قوپی باباعلی و گرده قیط و ممیند آبگیری شده و شاهد جریان یافتن حیات و بازگشت پرندگان به این تالاب‌ها هستیم، افزود: امسال نیز همانند سال گذشته وضعیت محیط زیستی تالاب‌های اقماری پارک ملی دریاچه ارومیه مطلوب است و با شرایط موجود این تالاب‌ها در زمره زنده‌ترین اکوسیستم‌های طبیعی کشور شاهد تنوع زیستی و گونه‌ای در این تالاب‌ها هستیم.

این مقام زیست محیطی ادامه داد: طبق برنامه‌ریزی انجام شده و بر اساس مصوبه کارگروه مدیریت زیست بومی تالاب‌های استان، تابستان امسال نیز حقابه محیط زیستی سه تالاب شورگل حسنلو، سولدوز و کانی‌برازان تامین و رهاسازی خواهد شد.

وی اظهار کرد: با رهاسازی حقابه تالاب‌های حاشیه پارک ملی دریاچه ارومیه هم اکنون این تالاب‌ها از وضعیت بسیار مطلوبی برخوردار هستند، به عنوان نمونه بسیار موفقی در سطح کشور به شمار می‌آیند.

جمعی از خبرنگاران و اصحاب رسانه آذربایجان غربی در قالب تور رسانه‌ای از تالاب‌های حاشیه پارک ملی دریاچه ارومیه در شهرستان نقده بازدید کردند.

شهریستان نقده دارای ۱۷ تالاب فصلی و دایمی است که سالانه میزبان هزاران قطعه انواع پرندگان مهاجر و بومی بوده و از بین تالاب‌های این شهرستان، تالاب‌های درگه‌سنگی یا سیران گولی، حسنلو و یادگارلو جزو تالاب‌های بین‌المللی (کنوانسیون رامسر) است.

تالاب‌های بین‌المللی و فصلی نقده با پوشش گیاهی و نیزاری و شرایط مساعد زیست‌محیطی، همواره به عنوان یکی از مراکز مهم مهاجرت، تخمگذاری و جوجه‌آوری پرندگان آبزی و کنار آبزی در کشور به شمار می‌رود.

 

باشگاه خبرنگاران جوان آذربایجان غربی ارومیه

دیگر خبرها

  • برگزاری تور رسانه ای بازدید از تالاب های اقماری پارک ملی دریاچه ارومیه
  • رهاسازی حقابه کامل تالاب‌های اقماری دریاچه ارومیه+فیلم
  • رهاسازی حقابه کامل تالاب‌های اقماری دریاچه ارومیه
  • حل مشکلات انتقال آب به دریاچه ارومیه
  • زایمان موفق خانم دامغانی در خانه با کمک اورژانس
  • تزریق ۳.۵ میلیون متر مکعب آب به تالاب هشیلان
  • محیط زیست به مثابه تمام دولت/تلنگری به طرفداران گفتمان سازش/نگرانی تمام‌نشدنی یک واگذاری
  • حذف کیسه‌های پلاستیکی در ایران | آب دریای خزر باز هم عقب‌نشینی کرد
  • چرا پروژه بارورسازی ابر‌ها در ایران به بن‌بست خورد؟
  • رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس بیان کرد؛ نمره ضعیف کشور در برخی شاخص های محیط زیستی