Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، نزدیک به ۶۰ روز از شروع کلاس‌های مجازی دانشگاه‌ها و آموزش بر بستر اینترنت می‌گذرد. بسیاری از دانشگاه‌ها در همان روز‌های اولیه شروع به آموزش مجازی کردند و برخی دیگر با گذشت دو تا سه هفته و با مطمئن شدن از ماندگاری ویروس کرونا در کشور اقدام به فراهم کردن زیرساخت‌های آموزش مجازی کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در ابتدای شروع آموزش مجازی، اکثر مسئولان دانشگاه‌ها به مناسب نبودن زیر ساخت‌های آموزش اذعان داشتند و اکنون بعد از گذشت دو ماه معتقدند که آموزش مجازی در دانشگاه‌های خودشان از کیفیت خوبی برخوردار است. اما در مقابل دانشجویان از همان ابتدا به کند بودن سرعت اینترنت، عدم امکان ارتباط با اساتید، قطع شدن ارتباط، دسترسی نداشتن به اساتید برای رفع اشکال، دسترسی نداشتن به اینترنت رایگان معترض بودند و هنوز هم هستند.

اظهارات وزیر علوم درباره کیفیت آموزش مجازی

منصور غلامی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری جلسه ۱۲۹ ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور طی سخنانی درباره کیفیت آموزش مجازی در دانشگاه‌ها گفت: در شرایط فعلی و با توقف آموزش حضوری بر اساس نظرات مدیران بهداشتی کشور، ادامه ارائه خدمات آموزشی به دانشجویان الزامی است. با توجه به وضعیت ایجاد شده، دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی تلاش کردند تا استمرار خدمات آموزشی و ارتباط آموزشی با دانشجویان حفظ شود.

بیشتر بخوانید: آموزش حضوری در دانشگاه‌ها مصلحت نیست

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری ادامه داد: حدود ۵۰ دانشگاه و مرکز آموزشی توانسته اند تا حدود ۹۰ درصد از آموزش‌های نظری خود را بر بستر فضای مجازی ارائه دهند. همچنین ۶۰ درصد از اساتید توانسته اند تا نیمه اول فروردین، کلاس‌های جبرانی خود را در فضای مجازی برگزار کنند.

او افزود: برخی از دانشجویان و مراکز آموزشی، امکانات و ظرفیت لازم برای برگزاری آموزش مجازی را ندارند، اما با کمک‌های فناوری اطلاعات سعی شده تا این کمبود‌ها برطرف شوند. دانشگاه پیام نور و دانشگاه جامع علمی کاربردی در این زمینه از توفیقات خوبی برخوردار بوده اند. دانشگاه‌های غیر دولتی و غیر انتفاعی هم توانسته اند در فضای مجازی خدمات خود را ارائه دهند و بعضی از این دانشگاه‌ها با استفاده از نرم افزار‌های مخصوص خود وارد این حوزه شده اند.

گزارش کارگروه آموزش‌های الکترونیک وزارت علوم درباره آموزش مجازی

وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در آغازین روز‌های شیوع ویروس کرونا و همزمان با دستور ستاد ملی مدیریت و مقابله با کرونا مبنی بر تعطیلی تمام دانشگاه ها، کارگروه آموزش‌های الکترونیکی را به منظور برگزاری کلاس‌های درس به شیوه مجازی، راه اندازی کرد.

این کارگروه در شرایط خاص حاضر، برای استفاده از بستر آموزش‌های الکترونیکی جهت جلوگیری از وقفه جدی در برنامه‌های آموزشی دانشجویان، توصیه‌هایی را برای دانشگاهیان برای وسیع‌تر شدن آموزش‌های مجازی مطرح می‌کند. طبق آمار‌های این کارگروه، با وجود شرایط تعطیلی دانشگاه‌ها و سال نو، بیشتر مراکز آموزش عالی، استادان، دانشجویان و مدیران وزارت علوم به تلاش‌های خود در راستای تسهیل شرایط تحصیلی دانشجویان با ایجاد بستر‌های لازم ادامه می‌دهند. با این حال هنوز بخشی از دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی همچنین تعدادی از استادان و دانشجویان به دلایل مختلف مانند ناآشنایی با ابزارها، توجه نکردن به لزوم همکاری همگانی یا باور نکردن جدیت بحران و ادامه دار بودن آن، گام‌های کافی بر نداشته اند.

بیشتر بخوانید: شرکت بیش از ۷۰ درصد دانشجویان خارجی در کلاس‌های مجازی

احتمال ادامه شیوع کرونا تا تابستان ۹۹

این کارگروه تاکید کرده است که احتمال دارد بحران فعلی تا تابستان ۹۹ ادامه یابد و احتمال عادی شدن شرایط جبران ترم تحصیلی جاری با کلاس‌های مجازی، بسیار ضعیف است. بر اساس اعلام کارگروه آموزش‌های الکترونیکی، هیچ جایگزینی برای ادامه فعالیت روند تحصیل دانشجویان برای حداقل نیمسال فعلی وجود ندارد و به دانشگاه‌ها توصیه کرد از محتوا‌های چند رسانه‌ای موجود در مراکز آموزش عالی مختلف به عنوان مکمل کلاس‌های مجازی استفاده کنند.

حرکت به سمت یادگیری فعالیت محور با تعریف سناریو‌های مختلف برای دانشجویان در کنار کلاس‌های آموزشی و رفع اشکال مانند ارائه تمرین یا فعالیت پروژه‌ای و ارزیابی نتایج در کلاس‌ها از دیگر توصیه‌های این کارگروه به دانشگاه‌ها است. کارگروه تاکید کرده است دانشگاه‌هایی که دارای محتوا‌های کیفی مناسب الکترونیکی از پیش تولید شده هستند، با اعلام آمادگی برای همکاری در وب سایت خود همچنین ارسال نامه الکترونیکی به کارگروه در انتقال اطلاعات و بسترسازی همکاری‌های بین دانشگاه‌ها کمک بهتری کنند. اعلام تمهیدات دانشگاه‌ها برای فرایند میهمانی، حذف درس یا ترم، دریافت درس جدید، نحوه محاسبه شهریه‌ها برای هر یک از موارد ذکر شده توسط دانشگاه‌ها می‌تواند به ایجاد آرامش روحی دانشجویان و تصمیم گیری‌های نحوه ادامه فعالیت آن‌ها کمک کند.

سید علی اکبر صفوی مسئول کارگروه آموزش‌های الکترونیک وزارت علوم در گفت وگو با خبرنگار حوزه دانشگاهی درباره کیفیت آموزش مجازی دانشگاه‌ها گفت: با شیوع کرونا با سرعت آموزش‌ها را راه اندازی کردیم. اینکه توانسته ایم مجموعه‌های بسیار بزرگی از دانشگاه‌ها، اساتید و دانشجویان را در این زمان کوتاه به سوی آموزش مجازی سوق دهیم کار بسیار بزرگی است. 

صفوی اظهار کرد: وضعیت هم اکنون به این صورت است که بسیاری از دانشگاه‌ها آموزش شان را به صورت برخط انجام می‌دهند و حتی بعضی از دانشگاه‌ها تمام آموزش‌های خود را به صورت مجازی ارئه می‌دهند. اما این به این معنی نیست که هیچ اشکالی در این شیوه وجود ندارد و نقایصی هم در کار‌ها وجود دارد. پیش از عید تا کنون با رشد بسیار خوبی از لحاظ کیفیت و کمیت در آموزش مجازی رو به رو بوده ایم و وضعیت کنونی آموزش‌های مجازی رو به رشد است.

این عضو هیات علمی دانشگاه شیراز بیان کرد: دانشگاه‌ها را در ارائه آموزش‌های مجازی به سه دسته تقسیم کرده ایم. دسته اول دانشگاه‌هایی مانند: دانشگاه‌های شیراز، تهران، امیر کبیر، مشهد، شهید بهشتی و صنعتی شریف هستند که دانشگاه استخوان‌دار و متمرکز بوده و تقریبا تمام درس‌های نظری را مجازی کردند. دسته دوم دانشگاه‌هایی مانند پیام نور هستند که ۴۰۰ شعبه در کشور دارد و یا دانشگاه فنی و حرفه‌ای که ۱۷۰ شعبه دارد و دانشگاه‌های علمی کاربردی که ۶۰۰ شعبه دارند. به این دانشگاه‌ها دانشگاه‌های غیر متمرکز و خوشه‌ای می‌گوییم که هم اکنون آموزش مجازی خودشان را به بالای ۹۰ درصد رسانده‌اند.  دسته سوم دانشگاه‌هایی مانند دانشگاه فنی و حرفه‌ای هستند که بالای ۷۰ درصد از دروسشان را به صورت مجازی ارائه می‌کنند. 

روند کند رایگان سازی اینترنت آموزش مجازی

علیرغم ابلاغیه وزارت ارتباطات به اپراتور‌ها مبنی بر رایگان کردن اینترنت آموزش مجازی دانشگاهها، اما این روند در بسیاری از دانشگاه‌ها به طور کامل اجرا نشده است. شواهد و بررسی ها از دانشگاه‌ها و دانشجویان حاکی از آن است که این اقدام به طور کامل تحقق نیافته است؛ چرا که بعد از گذشت ۸ روز از وعده معاون وزیر ارتباطات، یا هزینه اینترنت سامانه‌های مجازی رایگان نشده و یا صرفا برخی اپراتور‌ها اقدام به عملیاتی کردن این موضوع کرده اند. مسئول کارگروه آموزش‌های الکترونیکی وزارت علوم گفت تنها یک اپراتور رسما رایگان شدن اینترنت را اعلام کرده است.

اعتراضات دانشجویان به آموزش مجازی دانشگاه‌ها

در پی اعلام قطعی وزارت علوم، مبنی بر استمرار آموزش مجازی و تحمیل آن به عنوان تنها راه حل بر نظام آموزش عالی کشور، تحریم سراسری آموزش مجازی توسط دانشجویان سراسر کشور آغاز شد. دانشجویان در نامه اعتراضی خود در این کمپین نوشته اند: در شرایط فعلی و بحران زده کشور شاهد آن بودیم که با گذاشتن راه حل آموزش مجازی پیش روی ما، از خود رفع تکلیف و مسئولیت نمود و نابرخورداران را مطابق روال گذشته بیشتر و بیشتر به حاشیه راند. ما ادامه ترم تحصیلی با تحمیل آموزش مجازی به دانشجویان را در راستای اهداف آموزش عالی نمی‌دانیم.

آموزشی بی کیفیت، فاقد برنامه و افق مشخص و مهم‌تر از همه: نابرابر. تحقق عدالت آموزشی تنها بواسطه مشارکت همه دانشجویان از تمام طبقات اجتماعی در این طرح ممکن می‌شود. بسیاری از دانشجویان به امکانات لازم جهت مشارکت در این طرح دسترسی ندارند و از توانایی مالی جهت تامین هزینه اینترنت و تهیه کامپیوتر و تلفن‌های هوشمند و ... برخوردار نیستند. حق آموزش عالی رایگان نیز که سالهاست آماج پولی سازی و کالایی سازی واقع شده، در روند فعلی بیشتر به محاق می‌رود.

در متن این اعتراض محور‌های مشکلات دانشجویان به شرح زیر ذکر شده است:

۱-کیفیت پایین آموزشی؛ بازخورد‌های دانشجویان از کیفیت آموزش مجازی حاکی از نحوه برگزاری و شیوه انتقال مطالب به صورت ضعیف و بازده پایین کلاس‌های درسی است.

۲-نحوه امتحان‌های پایان ترم باتوجه به شرایط بحرانی فعلی و کیفیت آموزش مجازی در ابهام قرار گرفته اند؛ به‌طوری که نمی‌توان در کوتاه مدت امکانی برای برگزاری حضوری آن در نظر گرفت و همچنین برگزاری مجازی آن با مشکلاتی از قبیل قطعی اینترنت و عدم دسترسی به آن و... همراه خواهد بود.

۳-مشکلات دانشجویان ارشد و دکترا برای دسترسی به منابع کتابخانه‌ای و دفاع از پایان نامه که نیازمند حضور فیزیکی آنان در دانشگاه‌هاست و در صورت برقرار ماندن ترم مجازی، مشکلات آنان حل نشده باقی خواهد ماند.

۴-اتکای بسیاری از رشته‌ها به دروس عملی که برگزاری نیمی از دروس به صورت مجازی و تعطیلی نیمی دیگر، عملا امکان به پایان رساندن ترم و ورود به ترم بعدی را از بین خواهد برد. چراکه دروس عملی، کارگاهی، آزمایشگاهی و ... را تحت هیچ شرایطی نمی‌توان مجازی برگزار کرد.

۵-رویه‌های حذف ترم بدون سنوات بخشنامه وزارت علوم؛ وزارت‌خانه اگرچه با تنظیم بخشنامه‌ای دانشگاه‌ها را تنها «مجاز» به حذف ترم بدون سنوات آن دسته که متقاضی حذف هستند، دانسته، اما هیچ «الزامی» در خصوص اجرای این رویه برای تمام متقاضیان در نظر نگرفته است. در واقع با افتادن گوی در میدان دانشگاه، در عمل مسئولین مربوطه با انواع تبصره‌ها و با تاکید بر «شرایط خاص برای حذف کردن ترم» چنین طرحی را به هزارتویی پرپیچ‌و‌خم بدل ساخته‌اند که امکانی برای دستیابی به آن وجود ندارد؛ به عبارتی دیگر دانشگاه‌ها با بهانه‌هایی از قبیل عدم ظرفیت، عدم ارائه دروس ترم جاری در ترم فرد و... مساله را برای دانشجویان حل‌نشده باقی خواهند گذاشت.

۶-اما مهم‌ترین نکته که اصلی‌ترین محور مخالفت‌ها با آموزش مجازی را تشکیل می‌دهد، نابرابرانه بودن آن در شرایط فعلی‌است. بسیاری از دانشجویان امکان دسترسی به شبکه‌ی اینترنت را ندارند و یا هزینه‌های این دسترسی برایشان بسیار گران تمام می‌شود.

و اما حرف آخـــــــــــــر...

بر اساس آخرین آمار بیش از ۷۰ درصد دانشگاه‌ها در برگزاری آموزش‌های مجازی پس از شیوع بیماری کرونا موفق بوده اند و تاکنون بیش از هزار کلاس الکترونیکی برای دانشجویان برگزار شده است. بر اساس رایزنی‌های وزارتخانه‌های علوم و ارتباطات، در حال حاضر اینترنت دانشگاه‌هایی که آموزش‌های مجازی را برای دانشجویان برگزار می‌کنند، رایگان است در صورتی که این روند در بسیاری از دانشگاه‌ها به طور کامل اجرا نشده است. علاوه بر این اجرای آموزش‌های مجازی اجرای اصل عدالت آموزشی را تحت الشعاع قرار داده است و بسیاری از دانشجویان امکانات دسترسی به فضای مجازی را ندارند. روند برگزاری کلاس‌های عملی به حاشیه رفته و دانشجویان را سردرگم گذاشته است.

علاوه بر این رعایت اصل ۳۰ قانون اساسی مبنی بر برقراری آموزش رایگان نیز به حاشیه رانده شده است، زیرا در این اصل آمده است: دولت موظف است وسایل آموزش و پرورش رایگان را برای همه ملت تا پایان دوره متوسطه فراهم سازد و وسایل تحصیلات عالی را تا سر حد خودکفائی کشور به‌طور رایگان گسترش دهد.

ولی با تمام این مشکلات باز هم شروع آموزش مجازی در این فرصت کم اقدامی قابل تحسین از سوی وزارت علوم بود و قائدتا اجرای هر طرحی در ابتدای امر با مشکلاتی همراه است و با توجه به شرایط موجود کشور و نیم نگاهی به وضعیت سایر کشور‌ها و همچنین سایر ملاحظات آموزشی و برنامه ریزی بسیاری از دانشجویان برای آینده خود نمی‌توان انتظار حذف ترم تحصیلی و کنار گذاشتن آموزش مجازی را داشت. تمام این انتقادات به آموزش مجازی نیز قطعا به گوش مسئولان می‌رسد و روند سهل تری را برای گذراندن این ترم درباره دانشجویان اجرایی خواهند کرد.

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: آموزش مجازی کیفیت آموزش مجازی آموزش های الکترونیکی بسیاری از دانشگاه ها بسیاری از دانشجویان آموزش مجازی دانشگاه کارگروه آموزش کیفیت آموزش مجازی مجازی دانشگاه ها آموزش های مجازی برای دانشجویان آموزش مجازی کلاس های مجازی دانشگاه ها دانشگاه هایی دانشگاه ها مراکز آموزش آموزش عالی وزارت علوم فضای مجازی کلاس ها بر اساس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۶۴۸۶۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اعتراض دانشجویان دنیا از مقاوت ملت ایران برخواسته است

معاون رئیس جمهور، گفت: شاهد تحولات بزرگی در جهان خواهیم بود که مصداق آن اعتراض دانشجویان دانشگاه‌های مطرح دنیا است که از مقاوت ملت ایران برخواسته است. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمان، مراسم بزرگداشت روز معلم و تجلیل از اساتید سرآمد آموزشی دانشگاه‌های استان کرمان و سرآمدان آموزشی دانشگاه شهید باهنر کرمان شامگاه گذشته با حضور سیدمحمد حسینی، معاون امور مجلس رئیس جمهور، حجت‌الاسلام والمسلمین حسن علیدادی‌سلیمانی، نماینده ولی‌فقیه در استان و امام جمعه کرمان، محمدمهدی، فداکار استاندار کرمان و سایر مسئولان در تالار وحدت دانشگاه شهید باهنر کرمان برگزار شد.

در این آیین سیدمحمد حسینی معاون امور مجلس رئیس جمهور با اشاره به اینکه عملیات وعده صادق اقتدار نظام جمهوری اسلامی ایران را به منصه ظهور گذاشته است، اظهار داشت: عملیات وعده صادق را نباید دست کم بگیریم چرا که این عملیات هیمنه پوشالی دشمن را از بین برد و آغازی بر سایر تحولات جهانی شده است.

وی با اشاره به اهمیت صلابت و اقتدار برای توسعه و پیشرفت کشور، بیان کرد: نمونه این مهم، قدرت نظامی و اقتدار دفاعی امروز جمهوری اسلامی است که گوشه‌ای از آن را در عملیات وعده صادق دیدیم.

معاون امور مجلس رئیس جمهور با بیان اینکه تحقق وعده صادق اقتدار نظام جمهوری اسلامی ایران را به نمایش گذاشت، گفت: همه باید برای سرفرازی کشور تلاش کنیم و علم و فناوری دانشمندان ما عامل موفقیت این عملیات بود.

وی با اشاره به اینکه در این عملیات فقط 20 درصد ظرفیت‌ موشکی و‌ پهبادی ما به‌کار گرفته شد، ادامه داد: کشورهای غربی از جمله انگلیس و آمریکا از حامیان رژیم غاصب صهیونیستی هستند اما بدانند که در آینده‌ای نزدیک‌ شاهد تحولات بزرگی در جهان خواهیم بود که مصداق آن اعتراض دانشجویان دانشگاه‌های مطرح دنیا است که از مقاوت ملت ایران برخواسته است.

حسینی همچنین در این مراسم با تبریک بزرگداشت روز معلم، بیان کرد: شهید مطهری شخصیتی متدین و دانشمند بود که آثار ارزشمند و فاخری را عرضه کرد و تا همیشه نام وی ماندگار خواهد بود.

وی با بیان اینکه علم یک معیار است و هر کس دارای علم بیشتر باشد، ارزش وی از دیگران بیشتر است، گفت: همه ما مدیون علما و روحانیون هستیم یکی از کارهای بزرگ شهید مطهری پاسخ به شباهت بود که بر اساس شرایط روز به شبهات پاسخ می‌داد.

معاون امور مجلس رئیس جمهور با اشاره اینکه بیشترین اعضای هیئت علمی دانشگاه‌ها در این دولت حضور دارند، ادامه داد: دانشگاه جزیره‌ای جدا از جامعه نیست و باید به دنبال حل مسائل باشیم.

در این آیین حجت‌الاسلام والمسلمین حسن علیدادی سلیمانی، نماینده ولی‌فقیه در استان و امام جمعه کرمان با گرامیداشت یاد و خاطره شهید مطهری و با تبریک روز معلم، اظهار داشت: افراد در برقراری ارتباط با دیگران یا اثرگذار و یا متاثر هستند و معلم باید موثر باشد و استاد باید از دارایی‌‌هایش در کنار دانایی‌‌هایش استفاده کند.

محمدمهدی، فداکار استاندار کرمان هم در این مراسم با گرامیداشت روز معلم، گفت: هر شغل و هر حرفه‌ای که داشته باشیم همه ما مدیون معلمین خود هستیم؛ همه ما در محضر اساتید و معلمان خود کسب علم کرده‌ایم.

به گزارش تسنیم، در مراسم بزرگداشت روز معلم و تجلیل از اساتید سرآمد آموزشی دانشگاه‌های استان کرمان و سرآمدان آموزشی دانشگاه شهید باهنر کرمان از 43 تن از اساتید سرآمد آموزشی استان کرمان با حضور معاون رئیس جمهور، نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه کرمان و استاندار کرمان تقدیر شد.

انتهای پیام/511/

دیگر خبرها

  • حمایت از پروژه‌های دانش پژوهی/ همکاری ۸۹ داور برای بررسی فرآیند‌های امسال همایش کشوری آموزش پزشکی
  • امروز؛ آخرین مهلت نام نویسی برای دریافت وام‌های ضروری و ودیعه مسکن
  • کسب رتبه ۱۴ دانشگاه مازندران در بخش آموزش در میان دانشگاه‌های کشور
  • کیفیت بخشی به مقوله آموزش از اولویت‌های وزارت آموزش و پرورش
  • وضعیت لایحه بودجه حوزه آموزش عالی، تحقیقات و فناوری
  • دانشگاه تهران رتبه اول همکاری‌های بین‌المللی را دارد
  • باید ریل‌گذاری در آموزش عالی تغییر کند/ سند آمایش استان کرمان در حوزه آموزش عالی تدوین می‌شود
  • تعداد اساتید بعد از انقلاب رشد مناسبی پیدا کرده است
  • ضرورت استفاده از تکنولوژی هوش مصنوعی در علوم‌ پزشکی
  • اعتراض دانشجویان دنیا از مقاوت ملت ایران برخواسته است