Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-04-29@14:04:59 GMT

کرونا صلح می‌آورد؟

تاریخ انتشار: ۳ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۶۸۹۵۹۵

کرونا صلح می‌آورد؟

فرارو- شیوع بیماری کرونا در ایران و کشور‌های عربی، ضمن کاهش تنش‌های سیاسی در منطقه، زمینه مشترکی برای بهبود روابط ایجاد کرده است. دولت حسن روحانی سعی می‌کند از این زمینه مشترک برای توسعه مناسبات ایران با کشور‌های عربی استفاده کند.
به گزارش فرارو، روز شنبه، یکم اردیبهشت (۲۰ آوریل) در حالی که محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه، مشغول رایزنی با مقامات دولت سوریه در دمشق بود، رئیس جمهور حسن روحانی در تماسی تلفنی با شیخ صباح الاحمد جابر الصباح، امیر کویت، بر اهمیت تجدید نظر در اشتباهات «در این شرایط سخت» تاکید کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


سفر ظریف به دمشق و گفتگوی تلفنی روحانی با امیر کویت در شرایطی اتفاق افتاد که حرف و حدیث‌ها پیرامون بهبود روابط ایران و برخی کشور‌های عربی، خصوصا کشور‌های عربی حوزه خلیج فارس، بیشتر شده است. همزمان با تحرکات دیپلماتیک روحانی و ظریف، که هنوز جزئیات کامل آن‌ها معلوم نیست، سید عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، در نشست خبری روز دوشنبه گفت: «از جمله فرصتی‌هایی که کرونا ایجاد کرد تغییر اولویت کشور‌ها و نزدیک شدن مواضع آن‌ها با یکدیگر بود. در منطقه نیز ما شاهد این تغییر اولویت‌ها هستیم. جمهوری اسلامی ایران همواره آماده گفتگو و توسعه روابط با کشور‌های منطقه است.»   بیشتر بخوانید: سیگنال مبهم روسی به بشار اسد تغییرات پنهان در سوریه در سایه کرونا
روحانی از این فرصت استفاده کرد و ضمن مطرح کردن پیشنهاد انتقال تجربیات ایران در زمینه مقابله با کرونا به کشور کویت، از امیر این کشور خواست که «درمورد مسائل منطقه و همچنین رفتار ناصحیح آمریکا اتخاذ مواضع نماید.» روحانی با اشاره به روابط «دوستانه» ایران و کویت، گفت: «علاقمند هستیم که این روابط، صمیمانه و دوستانه‌تر باشد و برای توسعه همکاری‌ها آمادگی داریم.»   'گمانه‌هایی درباره اهداف سفر ظریف به دمشق
برخی گزارش‌های رسانه‌ای از امکان تبدیل سوریه به دروازه توسعه همکاری‌ها میان ایران و کشور‌های عربی حکایت دارد. سفر ظریف بعد از آن انجام شد که دو تحول مهم در رابطه با سوریه مطرح شد. نخست اینکه روابط کشور‌های عربی، خصوصا کشور‌های حوزه خلیج فارس، با سوریه مجددا گرم شده است. دوم اینکه در روز‌های اخیر، گمانه‌هایی درباره احتمال بروز اختلاف میان روسیه و سوریه مطرح شد. این گمانه‌ها عموما بر انتشار چندین گزارش انتقادی درباره دولت سوریه در خبرگزاری فدرال روسیه مبتنی هستند.
برخی رسانه‌های عربی سعی کردند که سفر ظریف به دمشق را در چارچوب اختلافات ادعایی میان مسکو و دمشق قرار دهند. مثلا روزنامه العرب، چاپ لندن، در گزارشی مدعی شد که هدف سفر ظریف به دمشق، اطمینان بخشی به دولت سوریه در زمینه تدوام حمایت ایران از آن است. این روزنامه با اشاره به نارضایتی ادعایی روسیه از نظام سوریه، به نقل از منابع دیپلماتیک نوشت که ظریف در دمشق برای دولت سوریه تاکید می‌کند که ایران قصد قطع حمایت از آن را ندارد. العرب حتی مدعی شد که ایران تماس‌هایی با روسیه داشته و از آن درباره جدیت اختلاف با سوریه پرس و جو کرده است.
با این حال، رسانه‌های رسمی روسیه، مانند شبکه «روسیا الیوم» انتقاد محافل غیررسمی رسانه‌ای روسی را کم اهمیت نشان می‌دهند. این شبکه، یادداشتی از روزنامه «زاوترا» بازنشر کرده که به استحکام روابط روسیه و سوریه اشاره می‌کند. امری که می‌تواند به طور غیرمستقیم گمانه‌ها درباره «رها کردن» نظام سوریه توسط روسیه را زیر سوال ببرد.  

روحانی در تماس با امیر کویت ابراز امیدواری کرده که شرایط سخت کرونا، «برخی را متنبه کند تا نسبت به اشتباهات خود تجدید نظر کنند.»

"دروازه سوریه"
از سوی دیگر، برخی رسانه‌های عربی، سفر ظریف را با گرم شدن روابط سوریه با کشور‌های عربی مرتبط می‌دانند و در نتیجه، از احتمال بهبودی روابط ایران با برخی کشور‌های عربی سخن می‌گویند.
در همین رابطه، روزنامه رأی الیوم، چاپ لندن، در سرمقاله روز دوشنبه خود، مدعی شد که هدف سفر ظریف به دمشق، آگاهی یافتن از وضعیت گشایش در روابط سوریه و برخی کشور‌های عربی است. این روزنامه نوشت که سخنگوی وزارت خارجه ایران آمادگی کشورش برای گفتگو و احیای روابط با همسایگانش در خلیج فارس را اعلام کرد. ایران می‌خواهد از موج گشایش قابل توجه در روابط کشور‌های عربی با سوریه اطلاع کسب کند و شاید دنبال این است که به طور مستقیم یا غیرمستقیم از این گشایش استفاده کند چرا که ایران و سوریه هر دو جزئی از محور مقاومت هستند.
بعد از شیوع بیماری کرونا (کووید-۱۹) روابط سوریه با برخی کشور‌های عربی شاهد تحولات مهمی بود. شاید مهمترین آنها، تماس کم سابقه شیخ محمد بن زاید، ولیعهد ابوظبی، با بشار اسد بود. اگر چه بن زاید ادعا کرد کمک به سوریه در موضوع کرونا هدف اصلی این تماس بود، اما بسیاری از ناظران معتقدند که امارات از فرصت کرونا برای احیای روابط با سوریه استفاده می‌کند. علاو بر بن زاید، رهبران عمان و موریتانی نیز با اسد تماس‌هایی داشته اند.
به نوشته رأی الیوم، ایران می‌خواهد بخشی از این گشایش باشد. خصوصا که گرایش نیرومندی در میان کشور‌های عربی حوزه خلیج فارس در زمینه استفاده از فاجعه کرونا برای آشتی با ایران وجود دارد. این روزنامه نوشت: «خلاصه اینکه سوریه دروازه عربی به سوی ایران و دروازه ایران به سوی عرب‌هاست.»
به هر حال، فارغ از اینکه هدف تحرکات روحانی و ظریف چیست، این تحرکات در چارچوب کلی تکاپو‌های دیپلماتیک ایران برای استفاده از فرصت کرونا جهت بهبود روابط با کشور‌های عربی و سایر کشور‌ها انجام شد. علاوه بر کویت، روحانی با سران کشور‌های آذربایجان و ایتالیا نیز تلفنی گفتگو کرد. همچنین، ظریف، طی توئیتی سفرش به دمشق را در امتداد تلاش‌های دیپلماتیک ایران در پرونده‌های افغانستان و یمن ارزیابی کرد. پرونده‌هایی که بعضا کلید تنش‌زدایی در روابط ایران با برخی کشور‌های شورای همکاری خلیج فارس هستند.

منبع: فرارو

کلیدواژه: سفر ظریف به دمشق روابط ایران با کشورهای عربی حسن روحانی محمدجواد ظریف کرونا برخی کشور های عربی سفر ظریف به دمشق دولت سوریه خلیج فارس گمانه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۶۸۹۵۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مخبر: ایران به دنبال روابط برد برد با کشورهاست

معاون اول رئیس جمهور گفت : ایران آمادگی دارد دستاوردها و پیشرفت های خود را در اختیار دیگر کشورها قرار دهد و در این تعامل بر خلاف غرب و آمریکا که فقط به منافع خود می اندیشند، ایران منافع متقابل دو طرف را به صورت برد- برد مدنظر قرار می‌دهد. - اخبار سیاسی -

به گزارش حوزه دولت خبرگزاری تسنیم، نخست وزیر بورکینافاسو در حاشیه دومین اجلاس بین المللی ایران و آفریقا با معاون اول رییس جمهور کشورمان دیدار و گفتگو کرد.

محمد مخبر عصر امروز(شنبه) در این دیدار که در محل اجلاس سران کشورهای اسلامی برگزار شد، با تاکید بر نگاه ویژه جمهوری اسلامی ایران به توسعه روابط با کشورهای آفریقایی، گفت: تهران در همین راستا علاقه مند است مناسبات خود را به صورت همه جانبه با کشورهای آفریقایی و بویژه بورکینافاسو گسترش دهد.

معاون اول رییس جمهور همچنین با ابراز خرسندی از بازگشایی سفارت بورکینافاسو در تهران در سال 2023 و استقرار سفرای دو کشور با بیان اینکه ظرفیت های خوبی برای ارتقاء مناسبات فی مابین وجود دارد افزود: امضای اسناد همکاری در نخستین اجلاس کمیسیون مشترک، مناسبات تهران – واگادوگو را وارد دوره جدیدی کرده که لازم است دو کشور روند اجرایی کردن این اسناد را تسریع کنند.

مخبر با تاکید بر اینکه قدرت جمهوری اسلامی ایران ناشی از پیشرفت در زمینه علم و تکنولوژی است تصریح کرد: ایران آمادگی دارد دستاوردها و پیشرفت های خود را در اختیار دیگر کشورها قرار دهد و در این تعامل بر خلاف غرب و آمریکا که فقط به منافع خود می اندیشند، ایران منافع متقابل دو طرف را به صورت برد- برد مدنظر قرار میدهد.

معاون اول رییس جمهور با بیان اینکه گسترش روابط و مناسبات اقتصادی دو کشور نیازمند توسعه مراودات میان بخش خصوصی دو کشور است اظهار داشت: باید بستر همکاری بخش خصوصی دو کشور را فراهم کنیم که لغو روادید و تسهیل همکاری های بانکی از مهمترین ملزومات در این زمینه است.

نخست وزیر بورکینافاسو نیز در این دیدار با قدردانی از برگزاری موفقیت آمیز اجلاس بین المللی ایران و آفریقا در تهران گفت: روابط دو کشور از سابقه خوبی برخوردار است و بورکینافاسو خواستار استفاده از توانمندیها و تجربیات ایران در عرصه های مختلف صنعتی، بهداشت و درمان و علم و فناوری است.

وی با ابراز خرسندی از پیشرفت ها و دستاوردهای ایران در زمینه های مختلف، بر اراده جدی کشورش برای گسترش روابط دوجانبه با جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد.

انتهای پیام/

 

دیگر خبرها

  • سفر وزیر خارجه بحرین به سوریه پس از ۱۳ سال
  • مخبر: ایران به دنبال روابط برد برد با کشورهاست
  • تصمیم عرب‌ها درمورد تهران و تل آویو چیست؟
  • فارن افرز: احتمال شکل گیری ائتلاف منطقه ای اعراب و اسرائیل علیه ایران چقدر است؟
  • فارن افرز: از اتحاد عبری-عربی علیه ایران خبری نیست/ همسایگان عربی ایران به دنبال جنگ با تهران نیستند
  • مقابله با آمریکا؛ هدف مشترک تهران - مسکو
  • ظریف، همچون بند زدن برگ گل! | چینی‌بندزن! یه دل شکسته رو هم بند می‌زنی؟
  • بالانسر ایران و اسرائیل
  • آیا اعراب در مقابل ایران، هوای اسرائیل را دارند؟
  • مشارکت 240 اثر در جشنواره طوفان القوافی/ اختتامیه در بصره برگزار می شود