Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-03@21:12:52 GMT

افزایش تبادلات مالی از طریق اینستکس به ضرر ماست

تاریخ انتشار: ۷ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۷۳۳۳۹۹

افزایش تبادلات مالی از طریق اینستکس به ضرر ماست

به‌تازگی ایران درخواست‌های متعددی برای دریافت وام از صندوق بین المللی پول از طریق اینستکس داشته است. اینستکس یا همان ابزار حمایت از مبادلات تجاری یک ابزار ویژهٔ مالی است که در ژانویه ۲۰۱۹ توسط فرانسه، آلمان و بریتانیا برای تسهیل تجارت غیردلاری با ایران ایجاد شده است.

حامد ترابی، کارشناس سیاسی

به‌تازگی ایران درخواست‌های متعددی برای دریافت وام از صندوق بین المللی پول از طریق اینستکس داشته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اینستکس یا همان ابزار حمایت از مبادلات تجاری یک ابزار ویژهٔ مالی است که در ژانویه ۲۰۱۹ توسط فرانسه، آلمان و بریتانیا برای تسهیل تجارت غیردلاری با ایران ایجاد شده است؛ اما این کانال مالی چه فرصت‌ها و تهدیدهایی دارد؟ نخست باید به این نکته بپردازیم که اصولاً یکی از مواردی که سبب می‌شود تحریم‌ها اثر بخشی داشته و آمریکایی‌ها بیشتر بتوانند تحریم‌ها را علیه ما اعمال کرده و فشار وارد کنند، این است که کانال‌های ارزی و تبادل مالی ما محدود و منحصر باشد.

 به عنوان مثال در بحران ارزی سال ۹۰ تا ۹۲ نخستین اتفاقی که پس از تصویب قانون تحریم آمریکا افتاد، این بود که چون اکثر تبادلات مالی ما از امارات که معمولاً شعبه بانک‌های خارجی یا صرافی‌ها و.. بود، انجام می‌شد بعد از تصویب این قانون توسط آمریکایی‌ها که نیمه دوم تابستان ۸۹ تا اوایل پاییز این سال بود، برای ما، در بانک‌ها و صرافی‌های امارات مشکلات مالی ایجاد شد و چون تنها کانال مالی بود، یک افول ایجاد شده و قیمت ارز به یک باره جهش پیدا کرد. این اتفاق در سال ۹۶ باردیگر  تکرار شد و بازار حواله ما به سبب فشارهای  آمریکا در امارات دچار مشکل شد.

اصولاً یکی از راهبردهای آمریکایی‌ها در اعمال تحریم‌ها این است که کانال‌های مالی محدود باشد؛ چرا که وقتی کانال‌های مالی محدود نباشد، اعمال تحریم‌ها خود به خود سخت می‌شود  و کشوری مانند ایران می‌تواند از کانال‌های مختلفی کارش را پیش ببرد. این در مورد اینستکس و کانال سوئیس هم به مراتب بیشتر وجود دارد. از طرفی اینستکس ساختاری دارد و آن اینکه نخست، ذی‌نفعان باید کاملاً  مشخص باشند، دوم اینکه کالاها محدود است و سوم تبادل مالی کاملاً مشخص است؛ یعنی یک ساختار خیلی محدود برای یک تبادل مالی خیلی کم که تحریم‌های آمریکا هم بر آن سوار است؛ بنابراین ما عملاً هیچ اقدامی خلاف تحریم‌های آمریکا نمی توانیم، انجام دهیم.

اما مهم‌ترین ایرادی که ما می‌توانیم به اینستکس بگیریم این است که اینستکس عملاً یک کانال مالی ذیل تحریم‌های آمریکاست، البته این بدان معنا نیست که ما نتوانیم در شرایط خاصی پولی را بدهیم و مثلاً کالای پزشکی و... دریافت کنیم، اما نکته اصلی این است که اینستکس هیچ دردی از ما دوا نمی کند و هر چه تعداد معاملات ما از طریق اینستکس و کانال مالی سوئیس بیشتر شود، عملاً بازی ما در پازل تحریمی آمریکا بیشتر شده است.

اینستکس ممکن است در شرایط خاصی برای کالای خاصی مورد استفاده قرار گیرد مانند امروز در بحث بهداشت و درمان، ولی اینکه ما روی آن برای تبادل مالی حساب کنیم و تعداد تبادلات مالی مان را از طریق اینستکس زیاد کنیم، قطعاً به ضرر ماست.

نکته دیگری که وجود دارد، این است که اینستکس و کانال مالی سوئیس واردات  محدودی را شامل می‌شود و همان‌طور که پیشتر هم اشاره شد، دردی برای کشور دوا نمی کند و نکته اصلی هم همین است؛ یعنی اگر ما صرفاً  متکی به اینستکس شویم، در عمل خود را در شرایط نفت در برابر غذا قرار داده‌ایم، هر چند اکنون نفتی هم در کار نیست، ولی در شرایطی قرار می‌گیریم و کشوری خواهیم شد که تنها می‌توانیم مقداری غذا و دارو به صورت قطره چکانی آن هم ذیل تحریم‌های آمریکا بگیریم؛ نکته اصلی در مسئله اینستکس نیز همین است و دقیقاً آن پازل تحریمی آمریکا را عملیاتی می‌کند.

با این حال یکی از ایرادهای دیگری که به  اینستکس وارد است، این است که ما می‌خواهیم از صندوق بین‌المللی پول وام بگیریم و از این کانال بیاوریم، اما تجربه نشان داده که صندوق بین‌المللی پول سیاست‌هایی علیه کشورها اعمال می‌کند که نتیجه تورمی و غیره دارد؛ حالا ما همین را هم بیاییم از کانال محدود اینستکس وارد کرده و صرفاً به واردات غذا و دارو تخصیص بدهیم و از آن طرف برخی سیاست‌های تورم زا را در کشور ایجاد کنیم!  قاعدتاً این کار خیلی عاقلانه نیست.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: اینستکس برجام صندوق بین المللی پول تحریم های آمریکا طریق اینستکس تبادل مالی کانال مالی ایجاد شد تحریم ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۷۳۳۳۹۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وزیر تعاون: بیکاران به زودی از طریق سامانه‌ای شناسایی می‌شوند

صولت مرتضوی روز چهارشنبه - ۱۲ اردیبهشت ماه - در حاشیه جلسه هیات دولت درباره لایحه پیشنهادی وزارت کار برای اصلاح قانون کار و قرارداد کارگران گفت: این موضوع در کمیسیون مجلس تصویب شده و در دستور نوبت کاری هیات دولت قرار دارد.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درباره بیمه کارگران توضیح داد: نماینده کارگران و کارفرمایان در جلسات مربوطه پیشنهاد داده بودند که افزایش بیمه طبق مبنای درستی انجام شود تا در دوران بازنشستگی کارگران اثر داشته باشد. بر همین اساس افزایش‌ها در ردیف‌های مبنا انجام شد که بیش از ۳۵ درصد است و نسبت به سال قبل ۹ درصد افزایش داشته است.

مرتضوی درباره مسکن کارگری اظهار داشت: در این خصوص قرارگاه مسکن تشکیل داده شد و وزارت راه و شهرسازی با همکاری وزارت تعاون و مدیران کارخانجات تلاش می‌کنند تا فرآیند‌ها کوتاه شود. بانک رفاه کارگران هم متولی تسهیلات تعاونی‌های کارگری شد که گام مهمی به جلو است.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درباره لایحه جامع اشتغال توضیح داد: سامانه‌ای در حوزه اشتغال در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی راه اندازی شده است تا بیکاران سراسر کشور با مشخصات فردی، تحصیلات و محل زندگی شناسایی شوند و در آینده نزدیک از این سامانه رونمایی می‌شود.

وی ابراز امیدواری کرد با مدیریت مهار تورم و کمک‌های معیشتی دولت به همه آحاد جامعه به ویژه جامعه کارگری، قدری از مشکلات کارگران رفع شود.

باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی رفاه و تعاون

دیگر خبرها

  • افزایش ارسال لینک‌های آلوده
  • آمریکا ۵ فرد و ۲ نهاد را در ارتباط با حزب‌الله تحریم کرد
  • آمریکا پنج فرد و ۲ نهاد را در ارتباط با حزب‌الله لبنان تحریم کرد
  • آمریکا ۵ فرد و ۲ نهاد را در ارتباط با حزب‌الله لبنان تحریم کرد ؛ ۲ صرافی و ۲ شرکت در لبنان و امارات
  • بانک سرمایه افزایش سرمایه میدهد
  • هشدار درباره افزایش کلاهبرداری پیامکی در ایام تعطیلات
  • وزیر تعاون: بیکاران به زودی از طریق سامانه‌ای شناسایی می‌شوند
  • افزایش نرخ سود به ۳۰ درصد کاملاً اشتباه است
  • مشعل المپیک در فرانسه تحریم شد
  • مشعل المپیک درفرانسه تحریم شد