Web Analytics Made Easy - Statcounter

 در 22 آوریل، ایران با موفقیت اولین ماهواره نظامی خود موسوم به "نور" را توسط ماهواره بر "قاصد" به فضا پرتاب کرد. با این پرتاب، ایران از برنامه فضایی موازی اش برای اولین بار توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی رونمایی کرد. به رغم آنکه در مورد برنامه های فضایی گذشته ایران، به عنوان پوششی در خدمت توسعه موشک های بالستیک، نگرانی های زیادی وجود داشت، حالا نشانه هایی قوی از  مسیر نوظهور سپاه، نشانگر راهبردی با هدف دستیابی به فناوری های موشک های بالستیک دوربرد است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به طور سنتی پرتاب ماهواره های ایران توسط آژانس فضایی انجام می شد، اما ماهواره بر قاصد این بار توسط سپاه پرتاب شد. مکان پرتاب نیز تازه است. قاصد اولین ماهواره بری است که در خارج از مرکز فضایی امام خمینی پرتاب می شود، یعنی در سایتی در نزدیکی شاهرود.

نقش سپاه تنها به اجرای عملیات محدود نمی شود. هم موتور مرحله دوم قاصد و همچنین خود ماهواره نور، توسط سپاه و خارج از ساختار صنعت موشکی ایران توسعه یافته است. امیر علی حاجی زاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه در این باره گفت: «برنامه فضایی سپاه برای چندین سال در سکوت در حال پیشرفت بود و پس از یک آزمایش موفق پرده برداری شد.»

تحقیقات نشان می دهند که سپاه از نیمه دوم دهه 2000، همگام با برنامه های رسمی فضایی ایران، برنامه هایی برای توسعه ماهواره بر داشته است. تلاش های سپاه عمدتا بر پیشرانه های نظامی سوخت جامد متمرکز بود. پرتابگر با سوخت جامد ایرانی یک موشک سه مرحله ای است: استفاده از موشک سوخت مایعِ قدر در مرحله اول، موتور پیشرانه سوخت جامد سلمان در مرحله دوم و یک موتور کوچک ناشناخته در مرحله سوم. ابتکار واقعی در ماهواره بر قاصد در موتور مرحله دوم آن نهفته است. موتور با پیشرانه سوخت جامد سلمان که در فوریه امسال رونمایی شد، از فناوری های پیشرفته ای از جمله پیشرانه جامد، یک نازل چرخان برای کنترل پرواز و یک پوشش فیبر کربنی سبک بهره می برد. پیشرانه سلمان در ابعاد، کوچک و در کارایی محدود است و صرفا در مراحل بالایی وسایل پرتاب فضایی استفاده می شود.

از بسیاری جهات، این پیشرفت ها نشانه ای از فناوری های حیاتی برای توسعه موشک های دوربرد مدرن، از جمله موشک های بالستیک محسوب می شود. نشانه هایی وجود دارد که ایران در تلاش است تا از پیشرفت های اخیر در فن آوری پیشرانه های جامد بهره برداری کند. استفاده از فناوری های پیشرانه جامد از یک چرخش قابل ملاحظه در برنامه های فضایی متعارف ایران حکایت دارد که به طور سنتی بر فناوری های سوخت مایع متکی بوده است.   

ماهواره بر با سوخت مایع سیمرغ می توانست پایه ای برای توسعه موشک های بالستیک باشد، اما بسیار بزرگ است و جابه جایی آن دشوار است و نمی تواند به عنوان یک سامانه تسلیحاتی توانمند مورد استفاده قرار بگیرد. با این حال ماهواره بر سوخت جامد قاصد، می تواند با سهولت نسبی به یک موشک بالستیک تبدیل شود. اگر چه قاصد برای استفاده به عنوان یک موشک بالستیک محدودیت هایی در کارایی دارد، اما اگر به چنین موشکی تبدیل شود می تواند از برد 2000 کیلومتر فراتر رود و اولین گام در توانمندی های فناورانه ی موشک های بالستیک ایران محسوب شود.

ماهواره های قبلی ایران از زیرساخت های ثابت استفاده می کردند. این مسئله موجب مراحل آماده سازی چند روزه می شد که تایید جغرافیایی را ضروری و نشت اطلاعاتی را امکان پذیر می کرد. در عوض، قاصد از یک پرتابگر متحرک بهره می گیرد، همانند پرتابگرهایی که برای موشک های بالستیک استفاده می شوند. این پرتابگر چریکی می تواند شبیه سازی عملیات موشک های بالستیک باشد. قابلیت جابه جایی و آماده سازی زمانِ پرتاب از جمله دلایل اصلی نامناسب بودن ماهواره برهای سفیر و سیمرغ برای استفاده نظامی بودند. داده های تاریخی مربوط به قبل از انفجار سال 2011 نشان می دهند که برنامه های فضایی مرتبط با سپاه پاسداران منطق بسیار متفاوتی از برنامه های فضایی غیر نظامی ایران دنبال خواهد کرد.

در حالی که برنامه غیرنظامی ایران از پرتابگرهایی استفاده می کند که قابلیت تبدیل به موشک های بالستیک ندارد، به نظر می رسد که سپاه قصد دارد به توسعه فناوری های پرتابگری بپردازد که قابلیت کاربرد برای موشک های بالستیک دور برد را داشته باشند. با توجه به توان مالی و قدرت سیاسی سپاه، انتظار می رود که این برنامه ها در حوزه نظارت مقامات رسمی ایران قرار نگیرد. عقب نشینی ایالات متحده از برجام و اعمال فشار حداکثری بر ایران، خویشتنداری در توسعه موشک های بالستیک را کاهش داده است و به نظر می رسد که تندروها در ایران عزم خود را برای پیشرفت چنین برنامه هایی جزم کرده اند.

جمهوری اسلامی در صحنه بین الملل چیزی برای از دست دادن ندارد. توسعه پرتابگرهای فضایی از طریق آزمایش های فضایی به ایران فرصتی برای بازپس گیری اهرم سیاسی می دهد. هر چند روی کاغذ ایران می تواند از محدودیت 2000 کیلومتری چشم پوشی کند و مسیری که کره شمالی در سال 2017 رفت را بپیماید، اما این فرضیه فعلا بعید به نظر می رسد. سناریوی محتمل این است که ایران با حرکت در مسیر پرتابگرهای ماهواره ای از یک رویکرد گام به گام و تشدید تنش تدریجی در ترکیب با مسیر توسعه تدریجی موشک های ایرانی بهره بگیرد.

آنچه احتمال دارد این است که برنامه موشکی سپاه در مسیری متفاوت از برنامه هسته ای ایران تکامل یابد و تلاشی در جهت پیشرفت تدریجی فنی برای به حداکثر رساندن اهرم سیاسی باشد. تا وقتی که زمان هست، تصمیم گیرندگان غربی نباید سرمایه های سیاسی ارزشمند در برنامه فضایی نسبتا خوش خیم ایران را با خواسته های غیرواقعی هدر دهند، همانند تقاضایشان برای متوقف کردن آزمایش و توسعه رژیم کنترل فناوری موشکی. در عوض، حالا زمان مغتنمی برای دستیابی به یک تفاهم رسمی یا غیر رسمی است که در آن محدودیت های برد 2000 کیلومتری و استفاده از فناوری های سوخت بادوام نظامی در برنامه های فضایی تهران گنجانده شود.       

 

منبع: پارس نیوز

کلیدواژه: ماهواره ایران سپاه پاسداران انقلاب فناوری امام خمینی صنعت پوشش شبیه سازی سپاه پاسداران ایالات متحده کره شمالی برنامه هسته ای سرمایه ایران برنامه هسته ای ایران سرمایه فناوری ماهواره

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارس نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۷۳۳۹۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پاکستان: سفر ابراهیم رئیسی موفقیت‌آمیز بود/مخالفت‌های خارجی اهمیتی ندارد

وزیر دفاع پاکستان سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران به اسلام آباد را بسیار حائز اهمیت و موفقیت آمیز دانست و تاکید کرد: ما به یافتن راهی برای پیشبرد پروژه مشترک گازی با تهران خوشبین هستیم.

به گزارش مشرق، به نقل از شبکه جیو نیوز پاکستان، خواجه محمد آصف درباره سفر اخیر سید ابراهیم رئیسی به اسلام‌آباد و دیدار با مقام‌های بلندپایه پاکستانی گفت: این یک سفر بسیار موفقیت آمیز بود و ما به دستاوردهای آن اطمینان داریم.

وزیر دفاع پاکستان با اشاره تلویحی به آمریکا که اخیرا نسبت به تقویت همکاری‌های تهران و اسلام‌آباد ابراز نگرانی کرده است، افزود: "ما اهمیتی به مخالفت‌های خارجی نمی دهیم، لذا اگر کسی در پی سفر آیت‌الله رئیسی دچار دردی شده، ما دوایی برای درد آنان نداریم."

وی آینده خط لوله انتقال گاز ایران به پاکستان را روشن توصیف و اضافه کرد: معتقدیم که راهی برای پیشبرد پروژه مشترک گازی پیدا خواهیم کرد و آن را به مرحله بهره‌برداری خواهیم رساند.

خواجه محمد آصف در بخشی دیگر از اظهاراتش، خواستار وحدت کشورهای منطقه برای مقابله با چالش‌های مشترک شد و گفت: متاسفانه رویکرد دوگانه غرب و حمایت مستمر آنان از اسرائیل منطقه را به شدت آسیب پذیر کرده است.

وزیر دفاع پاکستان اظهار داشت: منطقه ما شاهد افزایش مداخله قدرت‌های بزرگ است، لذا ما باید برای دفاع از منافع خود در یک جبهه حضور داشته باشیم. در چنین اوضاعی سفر رئیس جمهور ایران به پاکستان بسیار حائز اهمیت است.

وی تروریسم را تهدید مشترک اسلام‌آباد و تهران دانست و افزود: غلبه بر تهدید تروریسم اجتناب ناپذیر است، از این رو هر دو کشور برادر مصمم به افزایش همکاری‌های خود در این حوزه هستند.

خواجه محمد آصف با اشاره به حمایت جبهه غرب از رژیم اسرائیل نیز گفت: حمایت از فلسطین مسوولیت و وظیفه پاکستان است و معتقدیم نسل کشی مردم غزه جنایتی است که مانند آن را در تاریخ مشاهده نمی کنیم.

جمهوری اسلامی ایران و پاکستان در بیانیه مشترک خود پس از پایان سفر رسمی سید ابراهیم رئیسی، خواستار آتش بس فوری و بی قید و شرط در غزه، دسترسی بلامانع مردم این منطقه به کمک های بشردوستانه و بازگشت آوارگان فلسطینی شدند.

ابراهیم رئیسی در اولین سفر خارجی خود در سال جدید، صبح روز دوشنبه وارد اسلام‌آباد شد.

وی در اسلام‌آباد روز پرکار و فشرده‌ای داشت. محمد اسحاق دار وزیر خارجه پاکستان با حضور در هتل محل اقامت رئیس جمهور، با وی دیدار و سپس رئیسی راهی کاخ نخست وزیری شد؛ جایی که محمد شهباز شریف نخست وزیر پاکستان رسما از وی استقبال کرد. پس از آن دیدارهای دوجانبه و سپس رایزنی میان هیات‌های بلندپایه به ریاست سران دو کشور برگزار شد.

مقامات ایران و پاکستان همچنین در حضور ابراهیم رئیسی و شهباز شریف ۸ تفاهم نامه همکاری نیز امضا کردند.

رئیسی سپس با آصف علی زرداری همتای پاکستانی خود دیدار کرد و طرفین طیف گسترده‌ای از موضوعات مهم دوجانبه، تحولات منطقه و بین المللی به ویژه جنایات رژیم غاصب اسرائیل علیه نوار غزه و فلسطین را مورد بحث و بررسی قرار دادند.

دیگر خبرها

  • درآمد میلیون دلاری شبکه‌های ماهواره‌ای از سینمای ایران! چرا و چگونه؟!
  • از سینمای متفکر به فیلم های کمدی رسیدیم
  • فضانوردان چینی به ایستگاه فضایی رسیدند
  • فضانوردان چینی به اقامتگاهشان در فضا رسیدند
  • ۷ اردیبهشت در دنیای علم چه خبر؟
  • «وعده صادق» از بزرگ‌ترین موفقیت‌های نظامی تاریخ معاصر ایران بود/ ایران چگونه نتانیاهو را کیش‌ومات کرد/ چرا آمریکا پشت اسرائیل را خالی کرد؟
  • پاکستان: سفر ابراهیم رئیسی موفقیت‌آمیز بود/ مخالفت‌های خارجی اهمیتی ندارد
  • پاکستان: سفر ابراهیم رئیسی موفقیت‌آمیز بود/مخالفت‌های خارجی اهمیتی ندارد
  • ناسا ۲ ماموریت رصد زمین را پس از ۱۸ سال متوقف کرد
  • ایران می تواند پرتاب انسان به فضا را رقم بزند؟+ فیلم