Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «باشگاه خبرنگاران»
2024-04-26@11:34:06 GMT

رقابت عربستان و امارات و بار دیگر تجزیه یمن

تاریخ انتشار: ۹ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۷۵۶۶۶۶

رقابت عربستان و امارات و بار دیگر تجزیه یمن

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، یمن فقیرترین کشور غرب آسیا و مردم مظلوم آن، روز‌های دشواری را می‌گذرانند؛ از یک سو جنگ نابرابر و وحشیانه آل سعود علیه آن‌ها و تبعات این جنگ و از سوی دیگر خطر شیوع ویروس «کرونا» و البته خطر تجزیه یمن.

اکنون که تجاوز نظامی سعودی‌ها و برخی رژیم‌های عربی همسو با آن، علیه مردم یمن پنجمین سال خود را پشت سر گذاشته است، هر چند دستاوردی برای ائتلاف غربی، عبری و عربی نداشته، اما فقیرترین کشور غرب آسیا را با بحران‌های خطرناک و جدی انسانی روبرو کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اکنون هر آنچه که در یمن وجود داشته با حملات ائتلاف سعودی در یمن نابود شده و زیر ساخت‌های ضعیف این کشور ویران گشته است.

مردم یمن در شرایط بد بهداشتی درمانی قرار دارند و از دسترسی به غذا و دارو نیز محروم هستند.

یمن تا پیش از این دو کشور جنوبی و شمالی بود، هر یک از دو کشور مستقل بودند و در جغرافیای سیاسی نیز هر یک به سویی گرایش داشتند.

یمن بین سال‌های ۱۹۶۲ تا ۱۹۹۰ به دو کشور جمهوری عربی یمن (یمن شمالی) و جمهوری دموکراتیک یمن (یمن جنوبی) تجزیه شده بود که در این سال با هم متحد شدند و جمهوری یمن بوجود آمد؛ در سال ۱۹۹۴ جنگ داخلی میان جدایی‌خواهان جنوبی و حکومت مرکزی درگرفت که با پیروزی شمالی‌ها اتحاد پابرجا ماند.

اما اتحاد دو یمن و یکپارچگی آن دوام نیاورد؛ چرا که رژیم‌هایی، چون آل سعود از این اتفاق ناخرسند بودند و دلیل آن هم گرایش یمن به سوی ایران بود.

سعودی‌ها زمانی که جنگ علیه یمن را آغاز کردند، در برنامه ریزی‌های خود تصور اشغال این کشور ظرف ۶ ماه را داشتند و پس از آن نیز قصد داشتند یک دولت وابسته و دست نشانده در این کشور تأسیس کنند تا زمام اختیارات یمن در دست سعودی‌ها باشد.

اکنون بیش از ۵ سال از جنگ ائتلاف سعودی علیه مردم مظلوم یمن که خواهان استقلال سیاسی و جغرافیایی هستند، می‌گذرد در حالی که شکست سعودی‌ها و ائتلاف آن سناریوی دیگری را برای کسب پیروزی اندک در دستور کار خود دارد.

ائتلاف ضد یمن که مبدع آن رژیم سعودی بود، پس از چندی با عدم همکاری کویت و قطر تضعیف و متزلزل شد و تنها هم پیمان او یعنی امارات در کنار عربستان باقی ماند.

هدف تشکیل ائتلاف سعودی علیه انقلاب مردمی یمن، جلوگیری از به قدرت رسیدن انقلابیون با رهبری انصارالله بود.

یمن با وجودی که فقیرترین کشور منطقه شناخته شده، اما دارای منابع زیادی است و در کنار آن از موقعیت‌های سوق الجیشی حساسی برخوردار است که یکی از آن‌ها تنگه «باب المندب» است.

عربستان و امارات در یمن هوادارانی دارند؛ اختلافات پیش آمده میان این دو کشور در یمن باعث شده تا نیرو‌های تحت حمایت امارات در یمن، در جنوب این کشور اعلام خودمختاری کردند.

شورای انتقالی جنوب یمن که از حمایت امارات متحده عربی برخوردار است، در استان‌های جنوبی یمن حکومت خودمختار اعلام کرد.

اقدام شورای انتقالی جنوب یمن در پی ادامه اختلاف با دولت «عبدربه منصور هادی»، رییس جمهور مستعفی و فراری یمن است که از سوی عربستان حمایت می‌شود.

این شورا هفته گذشته نیز اعلام کرد، وقوع جنگ با نیرو‌های مورد حمایت سعودی بسیار نزدیک شده و طرفین در حال دورشدن از رسیدن به یک توافق سیاسی پایدار هستند.

اگرچه اقدام نیرو‌های تحت حمایت امارات در جنوب یمن تشدید اختلافات با عربستان است، اما این اقدام امارات شکست در جنگ با مردم یمن است و اکنون برای جلوگیری از گسترش این شکست سعی دارند با سهم خواهی دراین تجاوز نظامی یمن را تکه تکه کنند و حتی فراتر از یمن جنوبی و یمن شمالی، این کشور تبدیل به چندین بخش خودمختار و مستقل شود که پایه آن نیز بر اساس گرایش‌هایی است که درمیان اقوام آن وجود دارد.

اگر در اجرای طرح تجزیه یمن که اماراتی‌ها کلید آن را زده‌اند، مانعی بر سر راه وجود نداشته باشد، عربستان سعودی نیز دست به چنین اقدامی خواهد زد و بخشی که در آن نیرو‌های تحت حمایت سعودی‌ها حضور دارند اعلام خودمختاری خواهد کرد.

یک نظریه دیگر نیز می‌توان مطرح کرد و آن درگیری عربستان و نیرو‌های تحت حمایت آن با امارات و نیرو‌های وابسته به آن در یمن است.

در این میان ایران همواره خواهان پایان جنگ یمن بوده و پیشنهادی که برای آینده این کشور ارائه داده بر اساس گفتگو‌های یمنی-یمنی بوده است؛ به این معنا که گروه‌ها، جریان‌ها و فرقه‌هایی که در این کشور حضور دارند پای میز مذاکره نشسته و با گفتگو، تفاهم و توافق بحران این کشور را پایان دهند.

این پیشنهاد می‌تواند بر اساس آنچه که در میان مردم یمن و جریان‌ها و گروه‌های این کشور وجود دارد، تقسیم شود و هر یک به اندازه جمیعت و تأثیر سیاسی در تشکیل دولت آینده یمن نقش و سهم داشته باشند.

برای این کار ابتدا باید عربستان سعودی و امارات جنگ علیه یمن را پایان دهند و دست از حمایت از نیرو‌های تحت حمایت خود بردارند؛ اما به نظر نمی‌رسد که عربستان و امارات چنین سیاستی داشته باشند.

تجزیه یمن بر اساس خواسته آن‌ها در این شرایط مطلوب برای عربستان و ریاض است؛ اکنون این مردم یمن و انصارالله است که می‌تواند برای آینده یمن تصمیم بگیرد و مانع تغییر در جغرافیای سیاسی این کشور شود.

منبع: میزان

انتهای پیام/

 

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: تجزیه یمن جنگ یمن تحولات یمن نیرو های تحت حمایت تجزیه یمن مردم یمن سعودی ها دو کشور بر اساس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۷۵۶۶۶۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بلینکن بزودی در عربستان؛ تداوم تلاش آمریکا برای رویای عادی سازی روابط اسرائیل با ریاض

همزمان با تشدید جنگ اسرائیل در غزه و ناکامی در اجرای قطعنامه آتش بس و مذاکرات سیاسی برای دستیابی به توافق میان اسرائیل و حماس، آنتونی بلینکن وزیر خارجه امریکا پس از سفر به چین به عربستان سعودی می رود.

به گزارش ایرنا، رسانه آمریکایی اکسیوس روز سه شنبه به وقت محلی به نقل از دو مقام آمریکایی و یک مقام عرب گزارش داد که آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا پس از سفرش به چین، این هفته قصد دارد به عربستان سعودی سفر کند.

به گفته این منابع، انتظار می رود بلینکن در نشست ویژه مجمع جهانی اقتصاد که ۲۸ تا ۲۹ آوریل (۹ و ۱۰ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳)  در ریاض برگزار می شود، شرکت کند.

بلینکن همچنین با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی و دیگر رهبران منطقه ای دیدار خواهد کرد.

دولت بایدن به کار به سمت یک توافق بالقوه که می تواند راه را برای عادی سازی روابط عربستان با اسرائیل هموار کند، ادامه می دهد، اما اکثر مقامات آمریکایی آن را یک رویا تلقی می کنند.

مقامات آمریکایی می گویند بلینکن همچنین در نظر دارد با سفر به سرزمین های اشغالی,  با بنیامین نتانیاهو  نخست وزیر اسرائیل  و دیگر مقامات ارشد این رژیم دیدار کند.

بلینکن هفته گذشته در دیدار با رهبران یهودی-آمریکایی گفت که امیدوار است در اواخر آوریل یا اوایل ماه می در اسرائیل باشد. جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، سفر برنامه ریزی شده خود به عربستان سعودی را سه هفته پیش به دلیل آسیب به قفسه سینه و شکسته شدن یک دنده اش، به تعویق انداخت.

انتظار می رفت سالیوان با ولیعهد عربستان دیدار کند تا پیش نویس معاهده دفاعی آمریکا و عربستان سعودی و تفاهمات مربوط به حمایت واشنگتن از برنامه هسته ای غیرنظامی عربستان را مورد بحث قرار دهد.

مقامات آمریکایی  امیدوارند این توافقنامه ها بتواند راه را برای عادی سازی روابط با اسرائیل هموار کند و به توافقی دوجانبه با سعودی ها برسند و به طور بالقوه آن را به نتانیاهو ارائه کنند، که یکی از شرایط توافق، تعهد به راهکار دو کشوری باشد.

در این صورت، نتانیاهو با یک انتخاب روبرو می شود: اگر موافقت کند، می تواند یک توافق صلح  با عربستان سعودی را به دست آورد. اگر او نه بگوید، ممکن است به عنوان یک مرد  مخالف جلوه کند و حمایت باقی مانده از سوی آمریکا را  از دست بدهد.

با ادامه جنگ اسرائیل و حماس و چند ماه مانده به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، مقامات کاخ سفید و وزارت امور خارجه آمریکا اذعان می کنند که شانس بسیار کمی برای دستیابی به توافقنامه عادی سازی روابط میان عربستان و اسرائیل وجود دارد.

موانع پیش روی این توافق شامل جنگ در غزه، وابستگی نتانیاهو به شرکای ائتلاف راست افراطی خود و سیاست داخلی آمریکا است. سعودی‌ها به صراحت اعلام کرده‌اند که برای پیشبرد عادی‌سازی روابط با اسرائیل، جنگ غزه باید پایان یابد و دولت اسرائیل باید به یک مسیر غیر قابل بازگشت به سمت راه کاردو کشور متعهد شود.

به نظر نمی رسد نتانیاهو به سمت پایان دادن به جنگ حرکت کند و او نه تنها با راهکار  دو کشوری مخالف است، بلکه صرفاً ایده اجازه دادن به تشکیلات خودگردان فلسطین در اداره غزه پس از جنگ را رد می کند.

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: بلینکن : سعودی ها همچنان مایل به عادی سازی روابط با اسرائیل هستند بلینکن باز هم راهیِ اسرائیل می شود

دیگر خبرها

  • چالش‌های میزبانی جام‌جهانی ۲۰۳۴ / دلار‌های نفتی عربستان قرار است چگونه هزینه شوند؟
  • کاخ سفید : ارسال سلاح به ایران و کره شمالی از سوی روسیه منجر به بی ثباتی منطقه می شود
  • آمریکا: ارسال سلاح به ایران و کره شمالی از سوی روسیه منجر به بی ثباتی منطقه می‌شود
  • ۹۰ هزار شهروند ایرانی عازم حج امسال می شوند
  • ملک سلمان را به بیمارستان بردند
  • پادشاه سعودی به بیمارستان منتقل شد
  • ۹۰ هزار شهروند ایرانی عازم حج امسال خواهند شد
  • سفیر ایران: امسال ۹۰ هزار ایرانی عازم حج خواهند شد
  • بلینکن بزودی در عربستان؛ تداوم تلاش آمریکا برای رویای عادی سازی روابط اسرائیل با ریاض
  • نئوم، بن‌سلمان را دست به دامن چینی‌ها کرد!