Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری مهر-گروه فرهنگ: این‌جمله را که کرونا فضای جهان را به قبل و بعد از خود تعریف کرده، این‌روزها در قالب مراودات کلامی مختلفی می‌توان شنید. کرونا فارغ از این‌که چنین‌توانی در خود داشته یا نداشته باشد، فرصتی تازه و بکر پیش‌روی بسیاری از صنایع مولد و غیرمولد جهان قرار داده تا بتوانند از دریچه آن، نوعی بازنگری در ادامه حیات خود داشته، با جهان و اتفاقات آن بیشتر ارتباط برقرار کرده و هماهنگ شوند و خود را به‌روز و برخط کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ورود کرونا در ایران همراه بود با تعطیلی کتابفروشی‌های سراسر کشور و نیز مؤسسات نشر، رونق نسبی در بازار فروش کتاب‌های الکترونیک و صوتی و نیز تلاش‌های انفرادی و متکی بر خلاقیت فردی و نیز تخفیف‌هایی که از سوی آنها ارائه می‌شد. با وجود اینکه کرونا این‌فرصت را فراهم کرده بود و هنوز هم کرده تا ساختار سنتی نشر در ایران بتواند راهی به‌سوی کسب تجربه‌های تازه برای رونق سازوکارهای حتی سنتی خود با استفاده از ظرفیت مجازی فراهم کند؛ به‌نظر می‌رسد فعالان نشر در ایران کماکان جدای از فعالیت‌های بازاریابی انفرادی خود، تصمیمی برای رقم زدن یک‌حرکت جمعی برای استفاده و برخورداری از سود بیشتر ندارند.

طی روزهای اخیر، وب سایت پابلیشر ویکلی گزارشی از فعالیت پایگاه اینترنتی «Bookshops» منتشر کرده است که اتفاقی درخور اعتنا را در فضای نشر جهان در ایام کرونا فراهم ساخته است.

«Bookshops» یک‌فروشگاه اینترنتی برپایه منفعت عمومی است که در آن، تمام کتاب‌فروشی‌ها، مجلات، هنرمندان و صاحبان آثار می‌توانند در صفحاتی مختص خود، به عرضه محصولات‌شان بپردازند. خریدهای این‌فروشگاه به‌طور مستقیم از عرضه‌کننده محصول انجام شده و بیش از ۷۵ درصد سود حاصله از آن‌ها مستقیم به وی بازگردانده می‌شود. در نتیجه علاقه‌مندان به یک‌اثر یا کتابفروشی خاص، می‌توانند با خرید از آن، به‌صورت مستقیم در تداوم چرخه اقتصادی آن به ایفای نقش بپردازند.

«Bookshops» الگویی برای حفظ و احیای چرخه اقتصادی کتابفروشی‌ها در سراسر جهان و مقابله با سیستم عرضه کتاب آمازون بوده است. این وب‌سایت درباره استراتژی فعالیت خود عنوان می‌کند: «ما معتقدیم وجود کتابفروشی‌ها برای داشتن یک‌فرهنگ در هر جامعه سالم ضروری هستند. آنها جایی هستند که نویسندگان می‌توانند با خوانندگان ارتباط برقرار کنند، جایی هستند که ما می‌توانیم نویسندگان جدیدی را کشف می‌کنیم، جایی هستند که کودکان را با هیجان خواندن که می‌تواند یک‌عمر دوام آورد، آشنا می‌کند. آنها همچنین نقاط ثقل مرکز شهرها و اجتماعات ما هستند.»

بر اساس گزارش پابلیشر ویکلی و به نقل از اندی هانتر مؤسس این‌پایگاه، این‌فروشگاه معتبر بین‌المللی طی ماه ژانویه گذشته و با شیوع کرونا بیش از ۲ هزار درصد افزایش مراجعه‌کننده را تجربه کرده است. این‌پایگاه اینترنتی در حال حاضر روزانه ۸ هزار عنوان کتاب به فروش می‌رساند. تنها در ماه مارس سال جاری میلادی ۲۷۰ کتابفروشی تازه از شهرهای مختلف جهان به آن پیوند خورده و در آن به عرضه محصولات خود پرداخته‌اند. و این وب سایت با توسعه دقت نقشه‌های اراده‌دهنده خود توانسته حجم بیشتری از کتاب‌فروشی‌های کوچک را در درون خود بیاورد.

این‌فروشگاه مجازی با چنین ایده‌ای توانسته بسیاری از کتابفروشی‌های مستقل و کوچک محلی را ولو با کاهش اندکی از سود کماکان سرپا نگاه دارد و از تبدیل‌شدن مکان آنها به محلی با کاربری دیگر جلوگیری کند.

در حالی‌که چنین تجربه‌های متنوع و قابل توجهی در دنیای نشر در حال شکل‌گرفتن است، در ایران اما کماکان درباره ظرفیت‌های فضای مجازی برای عرضه کتاب در قالب یک اتفاق عمومی موافقان و مخالفان جدی وجود دارد. موافقانی که بر این‌باورند می‌توان یک‌حرکت همگانی مانند برگزاری نمایشگاه کتاب تهران را- که به باور بسیاری یکی از بزرگترین فروشگاه کتاب موقت در جهان است- می‌توان در بستر فضای مجازی سامان داد و در مقابل برخی مخالف این‌رویداد و به فکر حمایت مالی مستقیم و نیز برقراری امکان خرید مستقیم کتاب توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هستند.

بدون‌شک، ایجاد بسترهای تازه در فضای مجازی برای عرضه محصولات فرهنگی و پُرکردن خلأ ناشی از نبود کتابفروشی و پایانه‌های فروش محصولات فرهنگی با استفاده از ظرفیت‌های فضای مجازی، یکی از مهمترین گوشزدهای کرونا به جریان نشر ایران طی سال‌های اخیر بوده است، اما به نظر می‌رسد کماکان، گوش شنوایی برای این‌تذکر در بدنه نشر ایران وجود ندارد.

کد خبر 4910239

منبع: مهر

کلیدواژه: ویروس کرونا کتابفروشی کتاب و کتابخوانی ویروس کرونا کتاب و کتابخوانی خبرگزاری مهر ادبیات جهان میراث فرهنگی درگذشت چهره ها رایزنی فرهنگی ادبیات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ترجمه شیوع کرونا بازار نشر کتابفروشی تازه های نشر کتابفروشی ها فضای مجازی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۷۵۸۶۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شارژ رفاه با دورکاری؛ کرونا با زندگی ما چه کرد؟!

شوک کرونا باعث گسترش دورکاری در اکثر کشور‌ها شد. حال پس از گذر از این همه‌گیری، اندکی از حجم دورکاری‌ها کم شده است؛ اما مزیت‌های آن باعث شده است که تعادل جدیدی میان کار و زندگی ایجاد شود. مطالعات جدید نیز نشان می‌دهد، می‌توان تعطیلات یا دورکاری نیروی کار را به نحوی تنظیم کرد که نه تنها اثر منفی در عملکرد اقتصادی نداشته باشد، بلکه باعث بهبود رفاه خانوار‌ها شود.

به گزارش دنیای اقتصاد؛ یک مطالعه جدید از صندوق بین‌المللی پول، اثرات کاهش زمان رفت و آمد بر افزایش رفاه را تایید کرده است. همچنین یک گزارش در اکونومیست نیز شکل جدید دورکاری در اقتصاد آمریکا را مورد بررسی قرار داده که باعث بهبود وضعیت زندگی افراد شده است.

در هفته‌های اخیر، بحث تعطیلات دو روزه در ایران مطرح شده است که بسیاری از کارشناسان بر مزایای اجرایی شدن آن تاکید می‌کنند؛ بنابراین می‌توان همسو با عصر جدید پساکرونا، در اقتصاد ایران نیز تعادل جدیدی میان کار و زندگی تعریف کرد.

یک پژوهش انجام‌شده توسط صندوق بین‌المللی پول نشان داده است که کاهش ساعات رفت‌وآمد برای کار یکی از والدین می‌تواند اثری مثبت معادل ۱.۵ تا ۴.۵ درصد میزان مصارف خانوار برای آن خانواده داشته باشد. این پژوهش در زمانی که مباحثه در رابطه با ویکند دو روزه در کشور بالا گرفته است، می‌تواند دلالت‌های مثبتی را در حمایت از این طرح داشته باشد. پژوهش صندوق بین‌المللی پول اثر مثبت رفاهی انواع دورکاری را که می‌تواند رفت‌وآمد افراد را کاهش دهد، ارزیابی کرده است.

اثر کرونا بر کاهش زمان رفت‌وآمد‌ها

همه‌گیری کووید-۱۹ به روش‌های بی‌سابقه‌ای دنیای کار را تغییر داده است؛ به‌طوری که کار از راه دور یا دورکاری به‌عنوان یک نوع مهم کار در بازار‌های کاری دنیا مورد توجه قرار گرفته است. با گسترش دورکاری، شیوه کار، مکان انجام کار و ساختار آن تغییر داده شده و هنجار‌های سنتی در مورد زمان کار، رفت‌وآمد و تعادل بین کار و زندگی به چالش کشیده شده است.

توانایی دورکاری به‌طور قابل توجهی زمان رفت‌وآمد را کاهش می‌دهد یا حتی به‌طور کامل آن را حذف می‌کند، یک جزء تقریبا بزرگ از روز کاری که می‌تواند به فعالیت‌های دیگر اختصاص یابد. این تغییر در الگو‌های کار و رفت‌وآمد به تنهایی بر کارگران تاثیر نمی‌گذارد؛ اما می‌تواند تصمیمات کل خانواده را تغییر دهد.

دورکاری یکی از والدین می‌تواند به‌طور قابل توجهی بر تخصیص زمان دیگری تاثیر بگذارد؛ میزان اثرگذاری این زمان ذخیره‌شده بستگی به این دارد که زمان پس‌انداز شده، چگونه صرف می‌شود. با وجود مطالعات بسیاری که در مورد تغییرات در الگو‌های کاری و تخصیص زمان به دلیل همه‌گیری انجام شده است، پویایی‌های مرتبط بین همسران و پیامد‌های رفاهی گسترده‌تر این پویایی‌ها نسبتا ناشناخته باقی مانده است.

هدف پژوهش انجام‌شده توسط صندوق بین‌المللی پول این بوده است که با تحلیل چگونگی تغییر تخصیص زمان در دوران پس از همه‌گیری، با در نظر گرفتن تغییرات بر اساس جنسیت و شغل افراد، به این حوزه مطالعاتی توسعه‌نیافته کمک کند.

در این پژوهش از داده‌های نظرسنجی استفاده از زمان آمریکا (ATUS) استفاده شده است، یک نظرسنجی جامع که توسط اداره آمار کار ایالات‌متحده انجام شده است و نحوه تخصیص زمان افراد در ایالات‌متحده را در فعالیت‌های مختلف ارزیابی می‌کند. داده‌های ATUS نشان می‌دهد قبل از همه‌گیری تفاوت‌های قابل‌توجهی در تخصیص زمان بین مردان و زنان وجود دارد.

به‌طور کلی مردان ساعت‌های بیشتری کار می‌کنند و بیشتر از زنان در رفت‌وآمد هستند. پس از همه‌گیری، کاهش قابل توجهی در زمان رفت‌وآمد کارگران در مشاغل دورکار شناسایی شده است که به ۱.۷ ساعت در هفته برای مردان و ۱.۲ ساعت در هفته برای زنان می‌رسد. علاوه بر این، بررسی‌های این پژوهش حاکی از کاهش بیش از یک‌ساعت در هفته در ساعات کاری مردان است، با این حال تغییر قابل توجهی در ساعات کاری زنان مشاهده نمی‌شود.

نتایج پژوهش چه می‌گوید؟

بررسی‌ها نشان می‌دهد دستاورد‌های رفاهی قابل توجهی با کاهش زمان رفت‌وآمد به‌دست می‌آید و این دستاورد‌ها برای خانواده‌هایی که کاهش بیشتری را تجربه می‌کنند، بیشتر است. هنگامی که حداقل یکی از همسران در یک شغل از راه دور کار می‌کند، سود کل رفاه از ۱.۵ تا ۴.۵ درصد در معادل مصرف متغیر است.

این سود مخصوصا برای زوج‌هایی که هر دو طرف در مشاغل دورکار، کار می‌کنند مشهود است؛ زیرا زن و شوهر هر دو از این تغییر سود می‌برند. دومین سود بزرگ را زوج‌هایی در یافت می‌کنند که شوهر در شغلی از راه دور کار می‌کند و کمترین سود زمانی مشاهده می‌شود که زن در یک شغل دورکار مشغول شده است.

دلالت‌های این پژوهش برای ایران چه می‌تواند باشد؟

دورکاری به‌عنوان یک گزینه کاری در بسیاری از محیط‌های کاری ایران نیز در دوران همه‌گیری به‌صورت گسترده اجرایی شد. کسب‌وکار‌های فراوانی به صورت دورکار به پیشبرد اهداف خود پرداختند؛ با این حال، با پایان همه‌گیری و بازگشایی پس از آن، اغلب کسب‌وکار‌ها به شیوه حضوری کار کردن بازگشتند.

بررسی‌های این پژوهش نشان می‌دهد دورکاری در بسیاری از کسب‌و‌کار‌ها می‌تواند مازاد رفاهی را برای کارکنان شرکت‌ها ایجاد کند که بدون هزینه مشخص مالی برای کارفرماست. البته این مساله در این پژوهش مورد بررسی قرار نگرفته که دورکاری چه اثری بر بهره‌وری کسب‌وکار‌ها می‌گذارد، با این حال اثر رفاهی این شیوه کار و جذابیت آن برای نیروی کار اثبات شده است.

به‌خصوص در شرایطی که رفت‌وآمد در شهر‌های بزرگ هزینه‌های زیادی را چه به لحاظ زمانی و چه به لحاظ مالی بر افراد تحمیل می‌کند.

دلالت مهم دیگر این پژوهش را می‌توان اهمیت کاهش رفت‌وآمد‌ها و فراغت کارکنان از کار، با کاهش ساعت کاری دانست. مدت‌هاست در کشور ما، صحبت‌ها در رابطه با ویکند یا آخر هفته دوروزه بالا گرفته است. به نظر می‌رسد دو روزه شدن تعطیلات آخر هفته، حتی اگر منجر به کاهش ساعات کاری نیروی کار نیز شود، اثر رفاهی مثبتی را برای جامعه خواهد داشت.

پژوهش‌هایی که در رابطه با اثر ویکند دوروزه بر میزان بهره‌وری کسب‌وکار‌ها انجام شده است، تاکید دارند که این شیوه از توزیع روز‌های تعطیل اثر منفی بر بهره‌وری کسب‌وکار‌ها ندارد و چه بسا با تقویت وضعیت روحی نیروی کار، منجر به رشد بهره‌وری کسب‌وکار‌ها نیز بشود.

دیگر خبرها

  • چاپ ترجمه کتاب اقتصاددان آمریکایی درباره تحول در رفتار
  • شارژ رفاه با دورکاری؛ کرونا با زندگی ما چه کرد؟!
  • چشم‌انداز صندوق بین‌المللی پول از اقتصاد ایران و جهان
  • چگونه آنفلوآنزای اسپانیایی ۱۹۱۸ جهان را دگرگون کرد
  • ترجمه عکس و متن «فصل‌های درون» منتشر شد
  • گشتی در اقتصاد جهان | صادرات گاز ترکمنستان به چین از روسیه بیشتر شد
  • حضور کتاب‌فروشی‌ها در نمایشگاه کتاب، آری یا خیر؟
  • رونق ساخت‌وساز و اقتصاد ارومیه با ابلاغ و اجرای طرح جامع
  • امام جعفر صادق (ع)؛ شخصیت مهم در جهان اسلام و مکتب شیعه
  • سرمایه‌گذاری در ۱۰۰ شرکت بورسی ایران هیچ ریسکی ندارد | بزرگ‌ترین بازار بورس ناشناخته جهان مربوط به ایران است