Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آنا»
2024-04-28@14:25:25 GMT

قطعنامه ۲۲۳۱ توصیه است یا تصمیم؟

تاریخ انتشار: ۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۷۷۰۷۲۷

قطعنامه ۲۲۳۱ توصیه است یا تصمیم؟

اگر چه لحن و واژگان به کار رفته در پیوست B قطعنامه ۲۲۳۱ توصیه‌ای است، اما به دلیل تفسیر پذیربودن متن و مهم‌تر از آن قدرت سیاسی-اقتصادی امریکا و اروپا، این کشور‌ها بار‌ها مدعی نقض قطعنامه توسط ایران شده‌اند.

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، محمد اسماعیلی طی یادداشتی در روزنامه جوان نوشت: ۱ - از روز اجرای برجام تاکنون امریکا و اروپا هشت بار ایران را متهم به نقض قطعنامه ۲۲۳۱ کرده‌اند که در نخستین بار ۲۹ مارس ۲۰۱۶، امریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان طی نامه مشترکی به دبیرکل وقت سازمان ملل متحد نوشتند که ایران «قطعنامه۲۲۳۱» شورای امنیت را از طریق آزمایش‌های موشکی انجام شده نقض کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


از آن زمان تاکنون کشور‌های غربی بار‌ها ادعای خود را در موارد مشابه از جمله در مصادیقی نظیر «حضور مستشاری سردار سلیمانی در حلب سوریه»، «آزمایش موشکی عماد»، «رزمایش موشکی پیامبر.» تکرار کرده‌اند.


در آخرین نمونه هفته اخیر بار دیگر امریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان پرتاب ماهواره نظامی «نور» را مغایر قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت عنوان کرده‌اند.


امریکا و اروپا برای اثبات ادعای نقض قطعنامه ۲۲۳۱ توسط ایران به مفاد مختلفی از این قطعنامه استناد می‌کنند کما اینکه آزمایش موشکی یا پرتاب ماهواره نظامی نور را در مغایرت با پاراگراف ۳ از پیوست B عنوان می‌کنند که در این پاراگراف از ایران درخواست می‌شود هیچ فعالیتی در ارتباط با موشک‌های بالستیکی که قادر به حمل کلاهک هسته‌ای هستند، نداشته باشد.


۲- ادعای امروز امریکا و اروپا مبنی بر اینکه ایران ناقض قطعنامه ۲۲۳۱ است و رد آن توسط ایران، حول دو واژه پرتنش در حقوق بین الملل مبنی بر «توصیه» و «تصمیم» است. گستره مفهومی این دو واژه زمانی بسیار حائز اهمیت تلقی می‌شود که قطعنامه‌های شورای امنیت در خصوص محدودیت‌های ادعایی غرب درباره فعالیت‌های موشکی مبنی بر اینکه بند ۳ پیوست B جنبه الزام‌آور دارد و در مقابل طرف ایرانی آن را صرفا توصیه‌ای و اعلامی عنوان می‌کند، شمولیت داشته باشد. بدیهی است قطعنامه‌ها در نظام حقوقی بین‌المللی از اعتبار متفاوتی برخوردارند. برخی از قطعنامه‌ها جنبه الزامی و برخی صرفاً جنبه اعلامی یا توصیه‌ای دارند. قطعنامه‌های شورای امنیت که طبق فصل ۷ منشور ملل متحد صادر می‌شود، جنبه الزامی دارند و بر همین اساس است که امریکا و اروپا ادعای نقض قطعنامه ۲۲۳۱ توسط ایران را به صورت مستمر مطرح می‌کنند. در عین حال قطعنامه‌های مجمع عمومی سازمان ملل متحد با آنکه دارای اثر حقوقی اند، از قدرت اجرایی مانند قطعنامه‌های الزام‌آور برخوردار نیستند، مگر در موارد استثنایی.


امریکا، فرانسه، آلمان و انگلیس طی چهار سال اخیر تلاش کرده‌اند مستمراً ایران را به عنوان ناقض روح برجام و قطعنامه۲۲۳۱ معرفی و با «تکرار مواضع هدفمند و مشترک علیه ایران در تریبون‌های رسمی» و همچنین برگزاری چندین باره نشست اضطراری شورای امنیت و بازگشایی پرونده‌های متفاوت در شورای امنیت علیه ایران، به رویه سازی حقوقی دست بزنند.


۳- ایجاد رویه سازی حقوقی علیه کشورمان نیز با تفسیر موسع از مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ مهم‌ترین هدف است، تا جایی که تیم مذاکره کننده کشورمان لحن بند ۳ ماده B را توصیه‌ای می‌داند و در مقابل کشور‌های امریکا و فرانسه و انگلیس به عنوان اعضای شورای امنیت سازمان ملل، لحن این ماده را الزام آور می‌دانند. بر همین اساس از آنجایی که ایجاد رویه حقوقی در عرصه بین‌الملل، عرف بین‌الملل را شکل داده و تحقق چنین فرآیندی بستر حقوقی و قانونی لازم برای اعمال فشار به کشورمان را ممکن می‌سازد، حیاتی است که مقامات دستگاه سیاست خارجه به صورت جدی‌تر نسبت به تفسیر مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ و عدم محدودیت‌های در نظر گرفته شده برای فعالیت موشکی کشورمان اعلام موضع کنند. همانطور که در آستانه توافق هسته‌ای گفته شد در روابط بین الملل، کشور‌های توسعه یافته که دارای قدرت سیاسی و اقتصادی قابل قبول هستند عمدتاً از «قواعد آمره و قوانین حقوق بین الملل» پیروی نکرده و متون قراردادی را هم به گونه‌ای تفسیر می‌کنند که اصول و اهداف یک توافق دچار استحاله خواهد شد. کما اینکه یکی از ضعف‌های عمده توافق هسته‌ای که هزینه‌های حقوقی-سیاسی فراوانی را هم به‌دنبال داشته است نادیده گرفتن اصل تفسیرناپذیری متن حقوقی است.


اگر چه لحن و واژگان به کار رفته در پیوست B قطعنامه ۲۲۳۱ توصیه‌ای است، اما به دلیل تفسیر پذیربودن متن و مهم‌تر از آن قدرت سیاسی-اقتصادی امریکا و اروپا، این کشور‌ها بار‌ها مدعی نقض قطعنامه توسط ایران شده‌اند.


۴- اینکه امریکا و اروپا طی ماه‌های اخیر علاوه بر ادعای «عدم اجرای تعهدات برجامی توسط ایران» بر «طرح بحث نقض قطعنامه۲۲۳۱توسط ایران به جلسات اضطراری شورای امنیت» متمرکز شده‌اند و توأمان طرح این مسئله که امریکا به برجام بازخواهد گشت، نشان از آن دارد که غرب ضمن استفاده بهینه از «تفسیر یکجانبه عبارات و ادبیات چندپهلو برجام-قطعنامه۲۲۳۱» یک بازی تهاجمی را مدیریت می‌کند که می‌تواند به وضع قطعنامه‌های موشکی علیه کشورمان منتهی شود. به این معنا که با طرح ادعای نقض قطعنامه ۲۲۳۱ توسط ایران نخست رفتار‌های جمهوری اسلامی ایران را همچنان مغایر با صلح و امنیت بین المللی القا کند و به‌واسطه آن قرار گرفتن کشورمان ذیل فصل هفتم را همانگونه که در متن قطعنامه ۲۲۳۱ لحاظ شده است، استمرار و مشروعیت قانونی بخشد.

انتهای پیام/

منبع: آنا

کلیدواژه: ایران امریکا اروپا قطعنامه ۲۲۳۱ نقض قطعنامه ۲۲۳۱ امریکا و اروپا شورای امنیت توسط ایران قطعنامه ها بین الملل توصیه ای کشور ها پیوست B

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۷۷۰۷۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تصمیم‌گیری درخصوص عرضه پژوپارس در شورای رقابت

به گزارش «تابناک» به نقل از تجارت نیوز، از حدود ۳ ماه پیش حواشی پیرامون تحویل خودروی پژو پارس (موعد زمستان ۱۴۰۱) شکل گرفت و روز به روز هم به این حواشی افزوده می‌شود؛ ماجرا از آنجایی شروع شد که به دلیل عدم انطباق این خودرو با استانداردهای ۸۵ گانه قرار شد که تولید پژو پارس متوقف شود و پس از اعتراضات اعلام شد که صرفاً تا پایان سال ۱۴۰۲ تولید خواهد شد.

با این حال چند روز پیش سخنگوی تعزیرات حکومتی اعلام کرد که بنا به دستور رئیس جمهور مقرر شده تولید این خودرو در سال جاری نیز ادامه یابد. بر همین مبنا هم شرکت ایران خودرو با اعلام قیمت جدید برای پژو پارس، اقدام به ارسال فراخوان به متقاضیان کرد.

ارسال فراخوان با قیمت‌های جدید کافی بود تا متقاضیان با صدای بلندتری اعتراض و مقابل نهادهای ذی نفع از جمله شورای رقابت تجمع کنند.

با توجه به حجم بالای اعتراضات شورای رقابت امروز هشتم اردیبهشت ماه شورای رقابت در ششصد و پنجاه و ششمین جلسه خود به بررسی مسائل پیرامون عرضه پژو پارس می پردازد. در این جلسه نمایندگان وزارت صمت، سازمان ملی استاندارد و همچنین مدیر عامل ایران خودرو حضور خواهند داشت‌. 

دیگر خبرها

  • تصمیم‌گیری درخصوص عرضه پژوپارس در شورای رقابت
  • سودان خواهان برگزاری نشست فوری شورای امنیت درباره «تجاوزات امارات» شد
  • رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس: غافلگیری ایران در زمان عملیات نبود، در راهبرد و تاکتیک بود
  • شکست‌خوردگان،پشت نقاب تحریم
  • کاخ سفید مدعی شتاب تازه ای در مذاکرات غزه شد
  • اجلاس امنیتی سن‌پترزبورگ؛ فرصتی برای تبیین اهداف ایران بعد از «وعده صادق»
  • صف‌آرایی شکست‌خوردگان، علیه ایران | آمریکا و اروپا دوباره دست به تحریم شدند
  • ایروانی: شورای امنیت اسرائیل را مجبور به توقف فوری جنگ کند
  • احمدیان در سن‌پترزبورگ چه می کند؟
  • پارلمان اروپا قطعنامه‌ای ضد ایرانی صادر کرد