Web Analytics Made Easy - Statcounter

رضا رحمانی، روز پنجشنبه در مراسم رونمایی از دو موتور خودروهای سنگین در تبریز با اشاره به برنامه های خاص خودروسازان برای تولید محصولات جدید و افزایش تولید، افزود: در سال گذشته با کار جهادی و راه اندازی نهضت ساخت در وزارت صمت، در بخش خودرو قرار بود که حدود ۲ میلیارد دلار محصول در داخل ساخته شود که بیش از سهمیه مشخص شده و ۳ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار ساخت داخل شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با اشاره به اینکه در کشور ۲ نوع نیاز واقعی و مقطعی در صنعت خودرو وجود دارد، اظهار داشت: در سال گذشته بیش از ۶ میلیون تقاضای خرید از ۲ خودروساز کشور ثبت شده است در حالی که تولید آن ها حدود یک میلیون دستگاه است و مصرف واقعی کشور نیز این تعداد نبوده ولی متقاضیان بنا به دلایلی مانند حفظ ارزش پولی و سرمایه گذاری مبادرت به این کار کردند.

 وزیر صنعت، معدن و تجارت ظرفیت تولید سالانه خودرو در کشور را ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار دستگاه اعلام کرد و گفت: در عمل تولید ما کمتر است و باید با برنامه ریزی و برای پاسخگویی به تقاضاها حداقل تولید بیش از یک میلیون و ۲۰۰ هزار دستگاه خودرو باشد.

رحمانی، ادامه داد: رونق ساخت داخل و افزایش تیراژ تولید از اولویت های صنعت خودرو در کشور بوده و در کنار آن بر اصلاح ساختار شرکت ها، فعال کردن سرمایه های راکد و تزریق به چرخه تولید، فروش اموال و املاک غیرتولیدی و شرکت های تابعه و اعمال تغییرات مدیریتی در شرکت های وابسته زیان‌ده تاکید داریم.

وی با اشاره به تولیدات جدید ایدم تبریز، یادآوری کرد: این تولیدات مصداق و نمود عینی اقتصاد مقاومتی و جهش تولید بوده و برنامه ایران خودرو رساندن تولید روزانه حدود ۲ هزار دستگاه در سال ۹۷ به ۱۲ هزار دستگاه در سال ۹۹ است.

 وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: صنعت خودرو و قطعه سازی سهم بسزایی در گردش مالی، اقتصاد ملی و اشتغال کشورها دارد به طوری که در کشوری مانند آلمان از ۷ شغل فعال یکی مربوط به این صنعت است.

رحمانی، با اشاره به اینکه سال ۹۷ اوج مشکلات مربوط به صنعت خودرو بود، افزود: در آن سال روزانه ۸۰۰ تا یک هزار و ۲۰۰ دستگاه خودرو تولید می شد که بخش عمده آن ناقص بود و به کف پارکینگ منتقل می شد و حتی مواقعی تولید روزانه به ۲۰۰ هزار دستگاه رسید.

وی تعهد تحویل بیش از یک میلیون دستگاه خودرو، اعمال تحریم ها، خروج شرکت های خارجی فعال در صنعت خودرو از کشور، موانع موجود بر سر راه ورود قطعات خودرو و بدبینی حاکم بر جامعه نسبت به تولیدات داخلی را از مشکلات صنعت خودرو در سال ۹۷ اعلام و یادآوری کرد: در زمان کنونی با تدوین اصلاح صنعت خودرو و همکاری خودروسازان، قطعه سازان و تشکل های مربوطه و مراکز علمی وضعیت تولید خودرو سر و سامان گرفته است.

۸۷ درصد قطعات خودرو در آذربایجان شرقی تولید می شود

 وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه تبریز از قطب های صنعتی کشور است، گفت: صنعت کشور به علت وجود ظرفیت و زیرساخت های مهم صنعتی در تبریز نیازمند صنعت این شهر است.

رحمانی، ادامه داد: در راستای توجه به صنعت خودرو در تبریز، ایجاد خوشه خودرو در این شهر مطالعه شده و تنها شهرک فناوری خودرو و قطعات در تبریز وجود دارد به طوری که بر اساس مطالعات چند سال گذشته ۸۷ درصد قطعات خودرو در استان آذربایجان شرقی تولید می شود.

وی با اشاره به اینکه بازار مصرف تشنه تولیدات جدید است بر ضرورت تولید محصولات جدید در صنایع خودرو کشور تاکید کرد و اظهار داشت: تک محصولی پاسخگوی تقاضای مشتریان نبوده و بازار مصرف کشور با کمبود تولید ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار دستگاه مواجه است.

 وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به برنامه ریزی در حوزه صنعت خودرو در پساکرونا گفت: با وجود بروز مشکلات متعدد در پی شیوع ویروس کرونا در جامعه، در حوزه صنعت فرصتی ایجاد شده و باید از این فرصت برای افزایش ساخت تولید و کاهش قیمت محصول استفاده کرد چراکه قیمت تولید قطعه در داخل به طور میانگین حداقل نصف قیمت قطعه وارد شده است. 

رحمانی، با تبریک ۱۱ اردیبهشت و روز کارگر به کارگران و متخصصان، افزود: نیروی انسانی سرمایه اصلی هر کشور است و در دوره جدید به همت کارگران، متخصصان و مردم توانسته ایم در کشور بر همه مشکلات غلبه کنیم و پیشرفت های جدید را مدیون زحمات و ایثار کارگران هستیم.

امروز با حضور وزیر صنعت از دو موتور ۳۵۵ و ۴۵۷ مربوط به خودروهای سنگین در تبریز بهره برداری شد.

موتورهای ۴۵۷ با استاندارد آلایندگی یورو ۴ با ظرفیت سالانه یکهزار دستگاه و موتورهای ۳۵۵ با استاندارد یورو ۵ و ظرفیت سه هزار دستگاه در شرکت ایدم تبریز تولید خواهند شد.

برچسب‌ها ایران خودرو رضا رحمانی وزارت صنعت معدن و تجارت آذربایجان شرقی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: ایران خودرو رضا رحمانی وزارت صنعت معدن و تجارت آذربایجان شرقی ایران خودرو رضا رحمانی وزارت صنعت معدن و تجارت آذربایجان شرقی صنعت خودرو معدن و تجارت هزار دستگاه وزیر صنعت شرکت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۷۸۶۷۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قول وزیر صمت، اجرا نشد/ تولید خودرو در فروردین امسال نسبت به فروردین پارسال کم شد

به گزارش خبرآنلاین با بررسی کارنامه تولید خودروسازان بزرگ کشور در نخستین ماه امسال مشخص می‌شود که ایران‌خودرو و سایپا در افتتاحیه تولید ۱۴۰۳ چه کرده‌اند.

روزنامه دنیای اقتصاد نوشت:ایران‌خودرو، سایپا و پارس‌خودرو در مجموع حدود ۴۲‌هزار و ۴۰۰دستگاه انواع خودروی سواری را در فروردین امسال تولید کرده‌اند. این در حالی است که در ماه مشابه پارسال مجموع تولید محصولات سواری آنها حدود ۵۵‌هزار دستگاه بود. بنابراین غول‌های جاده ‌مخصوص در ماه نخست امسال و نسبت به بازه زمانی مشابه سال قبل، ۲۴‌درصد افت تولید را تجربه کرده‌اند.

در این بین، بیشترین تیراژ نصیب ایران‌خودرویی‌ها شده که توانسته‌اند ۱۴‌هزار و ۲۰۴دستگاه محصول را در فروردین تولید کنند. با این حال این میزان تولید سبب شده تا آبی‌های جاده‌مخصوص افت ۱۹درصدی تولید را در بخش سواری نسبت به فروردین ۱۴۰۲ تجربه کنند. سایپایی‌ها نیز به کمک زیرمجموعه خود پارس‌خودرو، تولید بالغ بر ۱۹‌هزار دستگاهی را در ماه ابتدایی امسال ثبت کرده‌اند که نسبت به فروردین پارسال افت ۲۹درصدی را نشان‌ می‌دهد.

در حالت تفکیکی، سایپا تولید ۱۴‌هزار و ۲۰۴دستگاهی در فروردین امسال داشته و این در حالی است که میزان تولید این شرکت در ماه مشابه پارسال ۱۹‌هزار و ۲۱دستگاه بود. بنابراین دومین خودروساز بزرگ ایران بدون احتساب آمار پارس‌خودرو، افت تولید بالغ بر ۵‌هزار دستگاهی داشته است. پارس‌خودرو نیز که ۴هزار و ۸۷۳دستگاه تولید داشته، در مقایسه با فروردین پارسال افت تولید ۲‌هزار و ۷۹۰دستگاهی داشته است.

افت تولید ۲۴درصدی خودروسازان در فروردین در حالی است که طبق اعلام وزیر صمت، تولید خودرو در سال‌جاری باید ۱۵‌درصد افزایش یابد. با توجه به تولید بالغ بر یک‌میلیون و ۳۰۰‌هزار دستگاه خودرو در سال گذشته، رشد ۱۵درصدی به معنای افزایش تیراژ خودرو تا یک‌میلیون و ۵۰۰‌هزار دستگاه است. خودروسازان بزرگ کشور سال گذشته نتوانستند برنامه تولید مدنظر وزارت صنعت، معدن و تجارت را عملی کنند، به نحوی که تنها ۶۵‌درصد از این برنامه محقق شد. برنامه تولید پارسال حداقل یک‌میلیون و ۷۰۰‌هزار دستگاه بود، بنابراین مشخص می‌شود که برنامه مدنظر صمت برای امسال افت حدودا ۲۰۰‌هزار دستگاهی خواهد داشت. اما در کنار وعده رشد ۱۵درصدی تولید، وزیر صمت هفته گذشته با حضور در ایران‌خودرو دیزل عنوان کرد که یک جهش اساسی در کمیت و کیفیت تولید اتقاق خواهد افتاد. به‌طور حتم این وعده وزیر بدون اصلاح قیمت خودرو همچون سال‌های گذشته تنها در حد وعده باقی خواهد ماند. 21302 برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1903289

دیگر خبرها

  • مجوز واردات ۲ هزار دستگاه اتوبوس برون‌شهری صادر شد+ سند
  • مجوز واردات ۲ هزار دستگاه اتوبوس برون‌شهری با عمر کمتر از پنج سال صادر شد
  • صدور مجوز واردات ۲ هزار دستگاه اتوبوس برون شهری دست دوم
  • مجوز واردات ۲ هزار دستگاه اتوبوس برون شهری صادر شد
  • در سال گذشته ۳ میلیارد دلار واردات بنزین داشتیم / تا دو سال آینده در همه حوزه‌های بحران خواهیم داشت
  • آینده صنعت خودرو ایران؛ ارزخوری یا خودروسازی؟
  • قول وزیر صمت، اجرا نشد/ تولید خودرو در فروردین امسال نسبت به فروردین پارسال کم شد
  • وزیر صنعت: برای تولید اتوبوس نیازمند خارجی‌ها نیستیم
  • واردات ۳ میلیارد دلار بنزین در سال گذشته
  • افزایش ۵۹۳ درصدی قیمت کره حیوانی از سال ۱۳۹۹/ پیش بینی قیمت طلا تا پایان سال/ انتقاد وزیر صمت از مافیای واردات خودرو/ صف میلیونی برای دریافت وام اجاره