Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-04-30@22:06:05 GMT

«خانه شریفی» ِجولان در حال احتضار!/ مرگ یک «تاریخ»

تاریخ انتشار: ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۷۹۰۴۱۶

«خانه شریفی» ِجولان در حال احتضار!/ مرگ یک «تاریخ»

خانه‌های تاریخی همدان خارج از ریل فهرست ملی در یک قدمی نابودی قرار دارند، درست مثل خانه در حال احتضار «شریفی» در منطقه جولان.

خبرگزاری فارس همدان، «خانه‌ای به جا مانده از دوره قاجار، خانه‌ای که در دورانی توسط ارتش انگلیس تبدیل به اقامتگاه سربازان انگلیس شد، فیلم «مهره‌ریزان» به کارگردانی رضویان در آن ساخته شده است، صاحب الگوی معماری کاملا اصیل و قاجاری.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پشت ایوان ستون‌دار آن یک تالار پنج دری قرار دارد و در طرفین تالار تختگاه‌هایی قرار داد که در انتهای هر یک پله ارتباطی به طبقه دوم قرار گرفته است».

این توصیفات نگارنده شما را بس تا بدانید چه داشته ارزشمندی زیر آسمان شهر جا خوش کرده است. اما امید آن است که به همین تصویر ذهنی اکتفا کنید و پیگیر مسیر دسترسی به این خانه نشوید چراکه قطع یقین شما هم مانند ما از حضور در خانه در حال احتضار «شریفی» در منطقه جولان در همدان متاثر خواهید شد.

خانه حاج غلامحسین شریفی واقع در محله جولان و در مجاورت خانه ابراهیم شرفی قرار گرفته است. سبک معماری این خانه «سبک اواخر قاجار» است و بر عکس بسیاری از خانه‌های قدیمی همدان که به خاطر تمهیدات اقلیمی کوچک و فشرده هستند بسیار بزرگ و باشکوه است و از معدود خانه‌هایی است که بسیاری از عناصر یک خانه قاجاری را داراست اما متاسفانه به دلیل مکان خاصی که در انتهای کوچه بن‌بست دارد، شناخته شده نیست.

این خانه نه نام و نشانی در لیست آثار ملی دارد نه ردپایی از آن در آثار تاریخی واحد ارزش پیداست، گویا مالکان خانه حالا ایران نیستند و خانه بدون سکنه در یک قدمی تنهایی لحظه‌های ویران شدن را در صورت به ثبت ملی نرسیدن و مرمت نشدن انتظار می‌کشد.

از جمله مشخصات بارز این خانه ایوان رفیع در سمت شمال حیاط است که دو ستون چوبی نیز در این ایوان جای گرفته است البته این ستون‌ها حالا به جای اتصال ایوان به سقف نقش زمین شده‌اند.

یکی از تمایزهای سبک اواخر قاجار در معماری همدان با سبک قاجاری معماری گرم و خشک تلفیق بخش زمستان‌نشین و تابستان‌نشین در خانه‌های همدان است به طوری که ایوان تابستانی با اُرسی‌خانه بخش زمستان‌نشین تلفیق شده و در جبهه شمالی بنا قرار گرفته ‌است. با قرارگیری ایوان در جبهه شمالی و مماس بر حیاط و قرارگیری تالار در پشت آن، در فصل زمستان که زاویه تابش خورشید مایل‌تر است آفتاب به راحتی به درون تالار نفوذ می‌کند و در فصل تابستان نیز که زاویه تابش عمودتر است بخشی از ایوان در سایه قرار می‌گیرد و می‌توان از ایوان نیز بهره‌مند شد، خانه حاج غلامحسین شریفی دقیقا از همین ویژگی برخوردار است.

آثار باستانی و بناهای تاریخی هر کشور پیشینه آن کشور به حساب می‌آید که این آثار دارای ارزش و اهمیت فراوانی هستند و هر شخصی موظف است برای حفظ این تمدن چند هزار ساله تلاش‌ بسیاری انجام دهد.

چگونگی حفظ هویت تاریخی در شهرهای مدرن یا شهرهای در حال پیشرفت، دغدغه‌ای است که نه تنها در ایران بلکه در کشورهای دیگر نیز وجود دارد. در تمام شهرهای معاصر که به سرعت پیشرفت می‌کنند بیشترین نگرانی‌ها در نگهداری از هسته‌های تاریخی شهرهاست که باید بتوانیم میان دو مسئله‌ برخورداری از یک شهر مدرن‌ و حفظ بناهای تاریخی تعادل ایجاد کنیم.

حکایت بافت‌ها و بناهای تاریخی همدان چه آنها که شانس ملی شدن دارند و چه آنها که به بهانه ثبت ملی نشدن ذره ذره جان می‌دهند حالا بیشتر از هر چیز دوستداران میراث فرهنگی و رسانه‌ها را آزرده‌خاطر کرده است.

مرمت و حفاظت از این خانه‌ها موضوعی است که به زمان و دوره خاصی محدود نمی‌شود و همواره مسئولان میراث فرهنگی و مدیران شهری با درجه‌ای شدت و ضعف به آن پرداخته‌اند. در راستای مرمت، حفاظت و صیانت از بافت‌ها و بناهای تاریخی نیز اقداماتی گاه مقطعی و در برخی موارد اقدامات مداوم و برنامه‌ریزی شده در این خصوص انجام شده است.

نحوه نگهداری، مرمت و حفاظت از بافت تاریخی به ویژه بناهای تاریخی که در تملک شهروندان حقیقی قرار دارد؛ موضوعی است که طی سال‌های اخیر مورد اقبال ویژه مسئولان و دست‌اندرکاران حوزه میراثی و مدیریت شهری قرار گرفته است.

مالکین بناهای واجد ارزش فرهنگی و تاریخی اگر خواستند کاربری متناسب با شان بنا به بنای تاریخی بدهند، با همکاری و هماهنگی شهرداری علی رغم اینکه مسکونی باشد یا غیر تجاری باشد می‌توانیم برای احیای بناهای واجد ارزش فرهنگی، تاریخی، پروانه تجاری صادر کنیم.

اگر مالکان بناها بدانند؛ برای احیای چنین بناهایی وام‌های ارزان‌قیمت نیز از سوی سازمان میراث فرهنگی در نظر گرفته شده که از آن نیز می‌توانند بهره‌مند شوند شاید اقبال بیشتری به ثبت ملی شدن بناها و حفظ آنها نشان دهند اما ماجرا اینجاست که آن‌ها خیلی از واقعیات را نمی‌دانند.

عدم اطلاع‌رسانی دقیق برای چگونگی بهره‌مندی از مزایای ثبت ملی بودن بنا  از جمله مواردی است که مانعی برای پای کار ماندن مالکان بناهای تاریخی شده است.

اینجا لازم است عنوان کنیم مالکین می‌توانند به میراث فرهنگی استان مراجعه کنند و در حوزه معاونت میراث از راهنمایی‌های بیشتری در این خصوص بهره‌مند شوند شاید به این شکل کمتر شاهد تخریب بناها در غفلت مسئولان و ندانم‌کاری مالکان باشیم.

برای اثبات این ادعا بیراه نیست اگر به بناهای دارای کاربری منطقی و دارای درآمد در پایتخت ایران اشاره کنیم شاید الگویی برای صاحبان این خانه ها در همدان باشد.

برخی بناهای تاریخی تهران امروز به هتل، رستوران و یا کافه تبدیل شده‌اند که از آن جمله می‌توان به کافه موزه لوگانته در باغ موزه قصر، کافه طرفه در باغ موزه مقدم، خانه قدیمی فرهنگ و هنر واژه در خیابان انقلاب اشاره کرد.
ای کاش در همدان هم ظرفیت بهره‌گیری از خانه‌های تاریخی برای نشان دادن غنای فرهنگی و معماری ایرانی اصیل رقم بخورد تا داغ تخریب خانه‌ها اینگونه بر دل سنگینی نکند.

انتهای پیام/ 3140/

منبع: فارس

کلیدواژه: همدان دوره قاجار میراث فرهنگی بناهای تاریخی میراث فرهنگی خانه ها ثبت ملی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۷۹۰۴۱۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

با یک کلیک به هر جا که می خواهید سفر کنید

بیشتر شهرهای شمالی مقاصد محبوب گردشگران به حساب می‌آیند و جایگاه ویژه‌ای در میان مسافران دارند. - اخبار بازار -

با این حال حساب بعضی از این شهرها از دیگر مناطق جداست! شهرهایی مثل رامسر، نور، چالوس، رشت، نوشهر و ماسوله از جمله این مناطق هستند که معمولا در اغلب روزهای سال با انبوهی از مسافران و گردشگران دیده می‌شوند.

شاید به این دلیل که از سال‌های بسیار دور در این شهرها امکانات تفریحی و رفاهی متنوعی ساخته شده است و پیدا کردن ویلا یا اقامتگاه در آنها به راحتی آب خوردن خواهد بود. البته که وجود پلتفرم‌ها و سایت‌های اجاره آنلاین مانند  سایت شب  هم مزید بر علت شده است تا مسافران بتوانند بسیار راحت‌تر از قبل نسبت به اجاره و رزرو خانه و سوئیت در شهرهای شمالی اقدام کنند.

دریاچه سقالکسار

در میان تمام جاذبه‌های طبیعی و مناطق سرسبز شمال، دریاچه سقالکسار جلوه دیگری دارد. دریاچه‌ای آرام که در جنگل‌های لاکان رشت واقع شده و به دلیل تمیز بودن بیش از اندازه‌اش، به آن لقب پاک‌ترین دریاچه شمال را داده‌اند.

نام این دریاچه از روستای سقالکسار که در همان حوالی قرار دارد گرفته شده است. پاکیزگی بیش از حد این دریاچه هم به دلیل حساسیت زیاد اهالی روستا است که با پخش کیسه زباله در بدو ورود هر گردشگر، احتمال ریختن و جمع شدن زباله را به حداقل رسانده‌اند.

دریاچه‌ سقالکسار چیزی حدود 15 هکتار مساحت دارد و در 15 کیلومتری جنوب رشت واقع شده است. فضای آرام و سرسبز اطراف دریاچه، جان می‌دهد برای پیاده‌روی و یک کمپینگ جذاب که خاطره‌اش تا سال‌ها همراهتان خواهد بود. اصلا همین راز آلود و ساکت بودن دریاچه است که باعث شده بسیاری از کارگردانان مطرح بخش‌هایی از طبیعت اینجا را برای ساخت فیلم‌هایشان انتخاب کنند. بد نیست که بدانید یک خانه هم در این دریاچه وجود دارد که به طرز عجیب و رمزآلودی تا سقف، به زیر آب رفته و به سوژه‌ای برای عکاسان تبدیل شده است.

بعضی از مردم بومی در اطراف دریاچه سقالکسار به درست کردن چای، آش و بلال مشغول هستند و با آماده کردن خوراکی‌های خوشمزه محلی برای مسافران و گردشگران، کسب درآمد می‌کنند. تمام اینها را گفتیم که به شما بگوییم خوردن بلال یا نوشیدن چای هیزمی در کنار سکوت دلنشین این دریاچه، تا چه اندازه می‌تواند جذاب و دلنشین باشد.

خوشبختانه دریاچه سقالکسار فاصله نزدیکی با تعدادی دیگر از جاذبه‌های طبیعی و گردشگری گیلان مثل قلعه رودخان و ماسوله دارد و شما می‌توانید بعد از گشت و گذار و استراحت در حوالی اینجا، از دیگر جاذبه‌های دیدنی اطراف دیدن کنید.

روستای ماسوله

جدا از جنگل‌ها و کوهپایه‌ها و دریاچه‌های گیلان، شهرها و روستاهای این استان هم دیدنی و جذاب هستند! مثلا همین ماسوله را در نظر بگیرید! مگر می‌شود کسی راهی این روستا شده و از خانه‌های پلکانی و بافت سنتی‌اش غرق لذت نشود؟

روستای پلکانی گیلان که نه تنها در ایران، بلکه در دنیا نیز شهرت و محبوبیت فراوانی دارد و کمتر کسی پیدا خواهد شد که با نام و تصاویر آن آشنایی نداشته باشد. گرچه در سال‌های اخیر ماسوله را به عنوان یک شهر کوچک معرفی می‌کنند، اما هنوز حال و هوای این خطه سرسبز، روستایی دلنشین و دیدنی را در ذهن تداعی می‌کند.

ماسوله از جمله جذاب‌ترین دیدنی‌های رشت است که قدمتی 800 تا 1000 ساله دارد. روستایی که سقف هر خانه‌اش، حیاط خانه‌های بالایی است و آنقدر با نظم خاص خودش در میان کوه و کمر ساخته شده که هر گردشگری را شگفت زده می‌کند.

 در کنار معماری جذاب خانه‌های ماسوله، فضای مه آلود روستا و گلدان‌های شمعدانی که پشت پنجره خانه‌ها جا خوش کرده‌اند، از جمله زیباترین تصاویر و مناظر آن به شمار می‌روند.در این روستا همچنین بازارچه سنتی وجود دارد که در آن انواع صنایع دستی، کالاهای سنتی و خوراکی‌های محلی خوشمزه عرضه می‌شوند. عروسک‌های رنگارنگ، پارچه‌ها، لباس و روسری‌های خوش نقش و نگار از دیگر کالاهای موجود در این بازارچه هستند که با قیمت‌های مناسب و مقرون به صرفه به فروش می‌رسند.

بد نیست که بدانید این روستای حیرت انگیز به دلیل معماری اعجاب انگیز و طبیعت بی‌نظیرش، در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. اگر دوست دارید به اینجا سفر کنید و از این روستای منحصر به فرد دیدن نمایید، پیشنهاد می‌کنیم که با اجاره ویلا در رشت، در این شهر ساکن شوید و سپس راه گشت و گذار ماسوله را در پیش بگیرید. خبر خوب این است که مانند دیگر شهرهای شمالی، در رشت هم انواع اقامتگاه و خانه برای اجاره وجود دارد و مسافران می‌توانند با رزرو  ویلا رشت  از طریق سایت‌های مرتبط، یک سفر جذاب را تجربه کنند.

گنجنامه همدان

اجازه بدهید که کمی از شمال فاصله بگیریم و خودمان را به شهر همدان برسانیم! شهری که در محدوده غربی ایران واقع شده و به دلیل آثار تاریخی که دارد، پایتخت تاریخ و تمدن نام گرفته است.

گرچه بسیاری همدان را با آثار تاریخی متعدد می‌شناسند، اما در این شهر خوش آب و هوا امکانات گردشگری بسیاری هم وجود دارد. نمونه‌اش دهکده توریستی «گنجنامه همدان» که با امکانات تفریحی بی‌نظیر خود از گردشگران داخلی و خارجی پذیرایی می‌کند.

در این دهکده گردشگری جاذبه‌های هیجان انگیزی از جمله سکوی پرش بانجی‌ جامپینگ، کابل پرواز تیرول، دیوار سنگ‌نوردی، پیست سورتمه، تعادل هوایی (رنجر)، سالن بولینگ، پینت بال، غار آکواریوم، تله‌کابین، سورتمه ریلی و شهربازی تعبیه شده است.

آثار تاریخی مختلفی هم از سنگ‌نبشته‌های باستانی تا آبشار گنجنامه و دشت میشان در اطراف این دهکده قرار گرفته‌اند که ارزش بازدید دارند. در نهایت نیز می‌توانید بعد از تفریحی هیجان انگیز و کمی تاریخ گردی، با مراجعه به کافی‌شاپ و رستوران‌های متنوع اینجا دلی از عزا در بیاورید و خاطره‌ای خوشمزه در ذهنتان ثبت کنید.

تا یادمان نرفته است بگوییم که در اینجا ویلاهای کوهستانی هم برای اقامت مسافران تعبیه شده است. با این حال اگر به دنبال گزینه‌های ارزان قیمت و مقرون به صرفه برای  اقامت  هستید، می‌توانید نسبت به اجاره سوئیت در همدان اقدام نمایید. به شما قول می‌دهیم که با رزرو یا اجاره سوئیت همدان و گشت و گذار در این شهر، سفری به یاد ماندنی را تجربه خواهید کرد.

"این مطلب تبلیغاتی است"

دیگر خبرها

  • خانه تاریخی آصف اردبیل واگذار می‌شود
  • خانه آصف اردبیل برای مرمت به بخش خصوصی واگذار می‌شود
  • بنا‌های تاریخی اردبیل برای احیا به بخش خصوصی واگذار می‌شود
  • با یک کلیک به هر جا که می خواهید سفر کنید
  • گذر از میانه تاریخ با سفر به روستای انجدان اراک
  • تصاویر نقشه‌های تاریخ با نام خلیج فارس
  • سه تاریخی که خواب را از امباپه گرفته‌اند
  • ایلان ماسک راه جولان خودروهایش در چین را باز کرد
  • اهدای ۵۹ شیء تاریخی به اداره میراث‌ فرهنگی شهرستان ملایر
  • لزوم استفاده از شیوه‌های نوین در جذب گردشگر