Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «باشگاه خبرنگاران»
2024-04-28@17:25:41 GMT

برونکوسکوپی ریه چیست و چگونه انجام می‌شود؟

تاریخ انتشار: ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۷۹۷۱۸۰

برونکوسکوپی ریه چیست و چگونه انجام می‌شود؟

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، برونکوسکوپی ریه، نوعی آندوسکوپی و یک فرایند بی‌خطر است که توسط متخصص ریه به منظور تشخیص یا درمان انواع بیماری‌های ریوی مثل سرفه مزمن، فیبروز ریوی، سرطان ریه و ... انجام می‌شود. در این عملیات محیط درون ریه و مجرای تنفسی با ورود یک لوله نرم و منعطف یا سفت و سخت معاینه می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما چرا و چگونه؟ با ما باشید تا در ادامه به بررسی دانستنی‌های برونکوسکوپی ریه بپردازیم.

برونکوسکوپی ریه چیست؟

برونکوسکوپی روشی است که به پزشک متخصص ریه اجازه می‌دهد تا ریه و مجرای هوای بیمار را بررسی کند. در این روش یک لوله نازک (برونکوسکوپ) از طریق مجرای دهان یا بینی وارد ریه‌ها می‌شود. در انتهای این لوله‌های نازک یک دوربین و منبع نور تعبیه شده تا پزشک محیط داخل ریه را بهتر ببیند و یافته‌های خود را مستند کند. همچنین علاوه بر برونکوسکوپ، در صورت نیاز ابزاری برای خارج کردن بافت ریه، کاوشگر برای کنترل خونریزی یا لیزر مخصوص برای کاهش اندازه تومور مجاری هوایی وارد ریه‌ها می‌شود.

برونکوسکوپی ریه چرا انجام می‌شود؟

برونکوسکوپی معمولاً برای یافتن ریشه‌ی مشکلات ریوی انجام می‌شود. به عنوان مثال پزشک با مشاهده‌ی سرفه مداوم، عفونت یا هر چیز غیرمعمولی که در رادیوگرافی قفسه سینه یا آزمایش‌های دیگر مشاهده گردد، برونکوسکوپی ریه را برای بیمار تجویز می‌کند. مهم‌ترین دلایل انجام برونکوسکوپی عبارت‌اند از:

تشخیص مشکلات ریوی
شناسایی عفونت ریه
برداشتن نمونه از بافت ریه (بیوپسی ریه)
برداشتن مخاط، عوامل خارجی یا هر نوع انسداد دیگر در مجاری هوایی یا ریه‌ها مانند تومور
قرار دادن یک لوله کوچک برای باز نگه داشتن راه هوا (استنت)
درمان اختلالات ریه (برونکوسکوپی مداخله‌ای) مانند خونریزی ریه، تنگ شدن غیرطبیعی راه هوا یا فروپاشی ریه (پنوموتوراکس)

انواع برونکوسکوپی ریه

به طور کلی دو نوع برونکوسکوپ وجود دارد؛ برونکوسکوپ فیبر نوری انعطاف‌پذیر و برونکوسکوپ سخت.

تفاوت برونکوسکوپ انعطاف‌پذیر و سخت

برونکوسکوپ فیبر نوری انعطاف‌پذیر به دلیل سهولت در استفاده کاربرد بیشتری دارد. در این نوع برونکوسکوپی نیازی به بیهوشی عمومی نیست و بی‌حسی موضعی کافی است؛ اما در برونکوسکوپی سخت نیاز است بیمار کاملاً بی‌هوش شود.

پزشک متخصص با بررسی وضعیت بیمار یک نوع برونکوسکوپ را انتخاب می‌کند؛ برای مثال اگر بیمار سرفه‌های خونی شدید داشته باشد، کانال مکش بزرگی که در برونکوسکوپ سخت تعبیه شده، برای کنترل خونریزی مؤثرتر است. این عملیات در اکثر موارد برای راحتی بیشتر بیمار و عدم نیاز به بیهوشی با فیبر نوری انعطاف‌پذیر انجام می‌شود.

انواع تصویربرداری برونکوسکوپی ریه

در این فرایند گاهی از اشکال پیشرفته عکس‌برداری استفاده می‌شود. تکنیک‌های پیشرفته همیشه تصویر دقیق‌تری از درون ریه فراهم می‌کنند.

در برونکوسکوپی مجازی، پزشک برای دیدن جزئیات مجاری هوایی از تصاویر سیتی اسکن استفاده می‌کند.
در سونوگرافی داخل برونشی، پزشک برای معاینه دقیق مجاری هوایی از پروب سونوگرافی متصل به برونکوسکوپ استفاده می‌کند.
در برونکوسکوپی فلورسانس، پزشک برای مشاهده بخش‌های داخل ریه از نور فلورسنت متصل به برونکوسکوپ استفاده می‌کند.

خطرات برونکوسکوپی ریه

عوارض ناشی از برونکوسکوپی بسیار نادر و معمولاً جزئی هستند. در صورت التهاب مجاری هوا یا آسیب مجاری هوایی، عوارض برونکوسکوپی یا داروی بی‌حسی ممکن است بیشتر و شدیدتر باشد.

۱. احتمال خونریزی پس از برونکوسکوپی ریه

اگر عمل برنکوسکوپی به منظور برداشتن بافت ریه انجام شود، احتمال خونریزی زیاد است. این خونریزی معمولاً جزئی بوده و خود به خود رفع می‌شود.

۲. بعد از برونکوسکوپی ریه احتمال فروپاشی ریه وجود دارد!

در موارد نادر ممکن است راه هوایی در طی این عملیات آسیب ببیند. در صورت سوراخ شدن ریه، تجمع هوا در فضای اطراف ریه باعث فروپاشی این اندام می‌شود. این مسئله معمولاً به راحتی درمان می‌شود و جای نگرانی ندارد.

۳. تب پس از برونکوسکوپی ریه

تب بعد از عملیات برونکوسکوپی نسبتاً شایع است و همیشه نشانه عفونت نیست. این عارضه نیز نیازی به درمان ندارد و به مرور زمان برطرف می‌شود.

چطور برای برونکوسکوپی ریه آماده شویم؟

پیش از انجام این عملیات معمولاً برخی محدودیت‌های غذایی، دارویی و همچنین برخی اقدامات احتیاطی توصیه می‌شود.

۱. مواد غذایی و دارو‌های مصرفی قبل از برونکوسکوپی ریه

ممکن است پزشک از بیمار بخواهد که تا چندین روز قبل از برونکوسکوپی، از مصرف دارو‌های رقیق‌کننده خون مانند آسپرین، کلوپیدوگرل و وارفارین پرهیز کرده و ۴ تا ۸ ساعت پیش از عمل، از خوردن آشامیدن مواد غذایی خودداری کنید.

۲. لباس و لوازم شخصی مورد نیاز برنکوسکوپی ریه

پزشک از بیمار می‌خواهد که در روز عمل لباس راحتی به تن کند و دندان مصنوعی و پروتز‌های جداشدنی را در خانه بگذارد. همچنین بهتر است سایر لوازم شخصی مانند سمعک، عینک یا لنز چشم را با خود نبرید.

۳. سایر اقدامات احتیاطی برای برونکوسکوپی ریه

اگر قصد دارید پس از عمل به خانه بازگردید، به یک همراه نیاز دارید تا شما را به خانه ببرد. اثرات ناشی از دارو‌های مصرفی به بیمار اجازه رانندگی نمی‌دهد.

برونکوسکوپی ریه چگونه انجام می‌شود؟

این عمل ممکن است به صورت سرپایی انجام شود، در این صورت بیمار همان روز از بیمارستان مرخص خواهد شد؛ اما گاهی بسته به روش انجام برنکوسکوپی نیاز است بیمار تا مدتی تحت نظر باشد. غالباً مراحل برنکوسکوپی ریه از قرار زیر است:

بیمار لباس خود را در آورده و لباس بیمارستان می‌پوشد. همچنین جواهرات و سایر اشیاء همراه باید درآورده شوند.
بیمار روی تخت جراحی می‌نشیند. پزشک پشتی تخت را کمی بالا می‌آورد تا شبیه صندلی شود.
یک تزریق وریدی در بازو یا دست بیمار انجام می‌شود.
ممکن است قبل و بعد از عمل به بیمار آنتی‌بیوتیک داده شود.
بیمار در طول عملیات برنکوسکوپی به هوش و بیدار است؛ اما دارو‌های آرام‌بخش و بی‌حسی به او داده می‌شود. در برنکوسکوپی سخت بیمار به طور کامل بی‌هوش می‌شود.
اکسیژن رسانی از طریق لوله بینی یا ماسک صورت شکل می‌گیرد. در طول این مدت ضربان قلب، فشار خون و تنفس بیمار کاملاً تحت نظارت مستقیم خواهد بود.
یک داروی بی‌حسی به پشت گلوی فرد اسپری می‌شود تا پس از ورود لوله، از خفگی جلوگیری شود. طعم این اسپری کمی تلخ است و به محض عبور لوله از گلو، احساس خفگی از بین می‌رود.
بیمار در طول عملیات قادر به صحبت یا بلع بزاق خود نخواهد بود. در صورت لزوم بزاق اضافه از مجرای دهان به بیرون کشیده می‌شود.
پزشک برونکوسکوپ را از گلو عبور داده و وارد مجاری هوایی می‌کند. در این مرحله بیمار درد خفیفی احساس می‌کند، اما راه هوا بسته نیست و می‌تواند از اطراف لوله نفس بکشد. در صورت لزوم منبع اکسیژن به بیمار داده می‌شود.
با رسیدن برونکسکوپ به درون ریه، بررسی و معاینه‌ی این اندام آغاز می‌گردد. ممکن است مقداری نمونه بافتی یا مخاطی برای آزمایش گرفته شود. تزریق دارو یا متوقف نمودن خونریزی نیز در همین مرحله انجام می‌شود.
پس از اتمام فرایند معاینه، پزشک برونکسکوپ را از ریه بیمار خارج می‌کند.

شرایط بیمار پس از برونکوسکوپی ریه

پس از اتمام عملیات، فرد مدتی را در اتاق ریکاوری می‌گذراند. در طول این مدت احساس خواب‌آلودگی و گیجی طبیعی است و تیم مراقبت‌های بهداشتی علائم حیاتی فرد مانند ضربان قلب و تنفس او را نظارت می‌کنند. سپس برای اطمینان از عملکرد درست ریه، از قفسه سینه بیمار عکس برداری می‌شود. همچنین پزشک از بیمار می‌خواهد تا به آرامی سرفه کرده و بزاق خود را تف کند تا وجود ترشحات خونی بررسی شود.

دوره ریکاوری برونکوسکوپی ریه

تا زمانی که بیمار در گلو احساس بی‌حسی می‌کند، نمی‌تواند چیزی بخورد یا بنوشد. این بی‌حسی معمولاً ۱ تا ۲ ساعت طول می‌کشد؛ همچنین تا چند روز احساس گلودرد و خرخر گلو طبیعی است که به خودی خود رفع می‌شود.

در این دوره در صورت مشاهده هر یک از موارد زیر سریعاً با ارائه دهنده خدمات درمانی تماس بگیرید:

تب ۳۸ درجه سانتی‌گراد یا بالاتر
قرمزی یا تورم محل تزریق وریدی
خون یا سایر مایعات نشت یافته از محل IV
سرفه خونی (مقدار خون قابل توجه باشد)
درد قفسه سینه
کوفتگی شدید
تنفس دشوار

کلام آخر

امروزه برونکوسکوپی در کنار لیزر برای از بین بردن تومور و درمان سرطان ریه نیز بکار برده می‌شود. همچنین محققان در حال بررسی تکنیک‌های جدیدی هستند که در آینده با همین روش بیماری‌های آسم و آمفیزم را نیز درمان کنند.

منبع: ستاره

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: درمان بیماری های ریه بیماری های ریه انجام می شود مجاری هوایی انعطاف پذیر مجاری هوا راه هوا بی حسی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۷۹۷۱۸۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هشدار مهم به مردم؛ افزایش احتمال مرگ‌ومیر با این عمل پرطرفدار!

یک فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی گفت: اگر فردی احساس چاقی می‌کند یا از وزن خود رضایت ندارد به هیچ عنوان نباید به فکر عمل جراحی پلاستیک زیبایی باشد بلکه قبل از آن باید به همکاران متخصص تغذیه یا متخصصان چاقی مراجعه کند و در نهایت پس از کاهش وزن و رسیدن به وزن ایده‌آل، به جراح پلاستیک مراجعه کند.

سید صاحب حسینی‌نژاد در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به تمایل به انجام عمل‌های زیبایی از جمله پیکرتراشی اظهار کرد: در حال حاضر عمل‌های زیبایی به ویژه پیکرتراشی در سطح جامعه بسیار فراگیر شده است در حالی که باید توجه شود این جراحی‌ها، عمل‌های درمانی هستند؛ همان طور که افراد برای بسیاری از بیماری‌ها مانند بیماری قلبی و گوارشی به پزشک مراجعه می‌کنند باید برای انجام عمل‌های زیبایی نیز به پزشک مربوطه مراجعه کنند.

وی افزود: در مدت آموزش جراحی پلاستیک و زیبایی به جراحان فوق تخصص، آموزش‌هایی ارائه می‌شود تا بسیاری از مراجعه‌کنندگان را از انجام عمل‌ها منصرف کنند. یادمان باشد که فرد برای انجام عمل زیبایی به ویژه پیکرتراشی باید از هر نظر در سلامت کامل عمومی باشد. به هیچ عنوان نباید دیابت داشته باشد و در صورت داشتن این بیماری، باید دیابت کنترل شده باشد. همچنین فرد نباید بیماری تیروئید داشته باشد و در صورت داشتن این بیماری، باید کنترل شده باشد.

این فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی بیان کرد: زمانی که فردی به یک پزشک فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی مراجعه می‌کند باید ارزیابی‌های قبل از عمل برای وی انجام شود. به طور مثال فاکتورهای خون، دیابت، تیروئید، کبد و کلیه بررسی شود و فرد باید از هر نظر در سلامت کامل باشد یا بیماری وی تحت کنترل باشد.

حسینی‌نژاد عنوان کرد: پیکرتراشی شامل آبدومینوپلاستی، لیپوساکشن و لیپوماتیک است. لیپوماتیک‌ها، جراحی‌هایی هستند که تنها تجمع موضعی و کوچک چربی در سطح بدن را برطرف می‌کنند اما لیپوساکشن بسیار فراگیرتر است و چربی‌های قسمت‌های مختلف بدن را تخلیه می‌کند.

وی افزود: آبدومینوپلاستی نیز یک عمل جراحی است که بر لیپوساکشن افزوده می‌شود. در این جراحی، شاخص توده بدنی برای شروع عمل‌های پیکرتراشی بسیار مهم است و فردی که تحت این جراحی قرار می‌گیرد باید شاخص توده بدنی مناسبی داشته باشد و دچار چاقی‌های مفرط نباشد.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با بیان اینکه عمل‌های جراحی پلاستیک برای کاهش وزن نیستند، گفت: اگر فردی احساس چاقی می‌کند یا از وزن خود رضایت ندارد به هیچ عنوان نباید به فکر عمل جراحی پلاستیک زیبایی باشد بلکه قبل از آن باید به همکاران متخصص تغذیه یا متخصصان چاقی مراجعه کند و در نهایت پس از کاهش وزن و رسیدن به وزن ایده‌آل، به جراح پلاستیک مراجعه کند.

وی افزود: تاکید می‌شود کسانی که عمل‌های زیبایی انجام می‌دهند خود را به عنوان بیمار فرض کنند بنابراین بیمار حتما باید به پزشک مراجعه کند و به جز پزشکان دوره‌دیده جراحی پلاستیک که در عمل‌های سخت تبحر دارند، نباید به فرد دیگری مراجعه کرد.

حسینی‌نژاد گفت: جراحی‌های پیکرتراشی با عارضه و مرگ و میر همراه هستند. اگر فردی از نظر سلامت عمومی و ایمنی در شرایط مناسب و ایده‌آل نباشد شانس آسیب، عارضه و مرگ و میر برای وی وجود دارد بنابراین تاکید می‌شود برای انجام جراحی به متخصص جراحی پلاستیک مراجعه شود تا همه جنبه‌های عمومی بررسی و سنجیده شود.

وی افزود: کارهای زیبایی باید توسط پزشک متخصص زیبایی انجام شود و کلینیک‌های زیبایی یا کسانی که در این خصوص فعالیت دارند، صلاحیت انجام این کار را ندارند. این عمل‌ها توام با عارضه و مرگ و میر هستند و فرد باید در شرایط بسیار مناسب جراحی شود.

دیگر خبرها

  • آسیب‌دیدگی بافت مینای دندان با مصرف مواد غذایی اسیدی/ چرا دندان‌درد غیرقابل تحمل می‌شود؟
  • آغاز عملیات توسعه بخش دیالیز بیمارستان امام خمینی (ره) خاش
  • چرا آمار خودکشی پزشکان بالا رفته؟ / این طبقه مانند گذشته نزد مردم محترم نیست
  • آسیب‌دیدگی بافت مینای دندان با مصرف مواد غذایی اسیدی/ چرا درد دندان غیرقابل تحمل می‌شود؟
  • هشدار مهم به مردم؛ افزایش احتمال مرگ‌ومیر با این عمل پرطرفدار!
  • انجام نخستین عمل رادیکال نفروکتومی در بیمارستان شهید بهشتی تفت
  • چرا برای کاهش وزن نباید سراغ «پیکرتراشی» بروید؟
  • چرا نباید سراغ «پیکرتراشی» بروید؟
  • نامطمئن بودن روش پیکر تراشی برای لاغری
  • چرا برای کاهش ‌وزن‌ نباید سراغ «پیکرتراشی» بروید؟