Web Analytics Made Easy - Statcounter

این روزها که شاهد کاهش شدید قیمت نفت در بازار جهانی هستیم قیمت هر بشکه نفت ایران نیز به حدود 30 سال گذشته بازگشت و هر بشکه نفت سنگین ایران در بازار مدیترانه به 7 دلار و 64 سنت فروخته می شود.

به گزارش خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ براساس آمارهای رسمی و بین المللی هر بشکه نفت سنگین ایران روز دوشنبه در بازار مدیترانه به قیمت 7 دلار و 64 سنت فروخته شد که این قیمت نفت در دوران ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانی وجود داشت و در طول 30 سال گذشته دیگر شاهد چنین قیمت های نفتی نبودیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نکته قابل توجه این است که به دلیل تحریم های اعمال شده از سوی آمریکا پیش از سقوط تاریخی قیمت نفت اقتصاد ایران خود را با این کاهش وفق داده بود به طوریکه کارشناسان اقتصادی معتقدند اقتصاد ایران نسبت به دیگر کشورهای منطقه کمترین اثر را از این کاهش قیمت نفت خواهد دید.

محمدجواد عاصمی‌پور یکی از کارشناسان مناطق نفتخیز جنوب با اشاره به بحث کاهش قیمت فروش نفت آمریکا و تاثیر آن بر نفت ایران طی گفت وگویی اخیرا اظهار کرده است: با توجه به شرایط تحریمی و همچنین میزان فروش نفت، باید گفت که در صحنه جغرافیای جهانی، ایران کمترین تاثیر را از کاهش قیمت نفت آمریکا متوجه خواهد شد اما دیگر کشورها از جمله عربستان که اکنون میزان فروش نفت بسیار بالایی دارند، از کاهش قیمت نفت به شدت آسیب می‌بینند.

این کارشناس نفت گفت: کشورهایی که در گذشته پای میز مذاکره کاهش تولید نمی‌آمدند اکنون با سقوط قیمت نفت، خواهان کاهش تولید نفت هستند. کرونا اکنون بلایی بر سر آن‌ها آورده است که خودشان به دنبال کاهش تولید نفت هستند.

وی ادامه داد: ایران پیش از کرونا، با کرونای تحریم مواجه شده بود و شرایط دشواری در بحث تولید و فروش نفت خام داشت اما اکنون کشورهایی از جمله آمریکا که خواهان پایین آوردن فیتیله تولید ایران بودند، فیتیله تولید خودشان پایین کشیده شده است و شرایط بسیار دشواری دارند. ایران در شرایط کنونی نباید تولید خود را کاهش دهد بلکه باید با افزایش تولید در شرایطی که هزینه‌های تولید نفت دریای شمال بسیار بالا است، سهم بیشتری در بازار جهانی را از آن خود کند.

این گزارش حاکی است در حال حاضر و براساس تصمیم مسئولان دولت قرار است ظرفیت پالایش نفت ایران که چیزی حدود یک میلیون 900 هزار بشکه در روز است افزایش یابد تا بتوان از این افزایش ظرفیت در دوران تحریم بهترین استفاده را کرد و به جای اینکه نفت خام تولیدی را به قیمت هایی کمتر از 10 دلار بفروش رسانیم آن را در پالایشگاه های داخلی فراورش کرده و محصولات نفتی را به جای نفت خام صادر کنیم.

 

* صادرات راحت تر فراورده به جای نفت خام

همانطور که بارها کارشناسان  انرژی اعلام کرده اند صادرات نفت خام در شرایط تحریم بسیار پیچیده تر از صادرات فراورده است که در طول یک سال گذشته بارها مشاهده کردیم با وجود عرضه نفت خام در بورس اما بخش خصوصی نتوانست به راحتی وارد این چرخه شود اما با ورود فراورده های نفتی مانند بنزین به راحتی و در کسری از زمان این فراورده های فروخته می شود از این جهت دولت تصمیم گرفته است تا صادرات فراورده را در این شرایط افزایش دهد اما برای رسیدن به این هدف ملزوماتی نیاز است که مهمترین آن کم بود پالایشگاه در کشور است.

باید تاکید کرد هرگاه بحث توسعه صنایع پالایشگاهی و پتروشیمی می شود، برخی مسوولان از هزینه های بالای آن و مشکل تامین مالی سخن می گویند؛ این در حالی است که با هدایت ۱۰ درصدی نقدینگیموجود در کشور  می توان مشکل نقدینگی را رفع کرد.

به طور کلی ساخت پالایشگاه و پتروشیمی، علاوه بر تولید فرآورده و صادرات راحت آن در شرایط تحریمی، باعث ایجاد ارزش افزوده نیز می شود، به گونه ای که کشورهایی که هیچ منابع نفت و گازی نیز ندارند با واردات نفت خام و تبدیل آن به فرآورده های نفتی و صادرات آن سود هنگفتی به جیب می زنند. برای مثال کشوری مانند سنگاپور با واردات نفت خام و صادرات فرآورده سالانه 8.45 میلیارد دلار از این طریق کسب درآمد می کند و در جایگاه سوم در بین صادرکنندگان فرآورده های نفتی قرار دارد. این رقم معادل درآمد نفتی ایران در شرایط غیرتحریمی است.

اصغر ابراهیمی اصل، معاون سابق وزارت نفت درباره راهکار تامین مالی ساخت پالایشگاه به خبرنگار دانا گفت: اگر افزایش ظرفیت پالایشگاهی ایران در دستور کار وزارت نفت و سایر شرکت های باسابقه در این امر ازجمله قرارگاه خاتم الانبیاء، پتروپارس، سازمان گسترش و نوسازی صنایع و شرکت اویک قرار گیرد، آنها می توانند به صورت کنسرسیوم درآیند و با جمع آوری منابع مردم از طریق انتشار اوراق مشارکت و دریافت وام از صندوق توسعه ملی، هزینه ساخت پالایشگاه ها را تامین کنند. همچنین وزارت نفت می تواند مقداری از هزینه احداث را به صورت نفت خام در مرحله ساخت بدهد.

این کارشناس صنعت نفت یادآور شد: در قانونی که اخیرا در مجلس تصویب شده، پیش بینی شده است که مدت حداقل یک سال نفت خام خوراک پالایشگاه ها نسیه داده شود، درنتیجه از قبل درآمد ایجادشده، مجتمع های پالایشی و پتروشیمی می توانند پول خود را برگردانند و در مدت کوتاهی بازپرداخت آن صورت می گیرد؛ بنابراین مکانیسم مالی بسیار عملیاتی هوشمند و قابل اجراست که هم نقدینگی جامعه را با تضمین کافی را بدهد و هم می توان با وام گرفتن از صندوق توسعه ملی و هم با سرمایه گذاری خارجی به صورت پیش فروش محصول آتی، هزینه این کار را تامین کرد.

این گزارش اضافه می کند پالایش نفت، کلیدی ترین بخش صنعت نفت است که با تبدیل نفت به بنزین، گازوئیل، نفت سفید، سوخت جت و... آن را به ماده ای پرکاربرد برای بسیاری از صنایع تبدیل می کند؛ فرآوری ارزشمندی که نسبت به نفت خام روزبه روز بازار پررونق تری پیدا می کند.

در توجیه سودآوری این صنعت همین بس که کشورهای شرق آسیا باوجود هزینه های قابل توجه خرید و حمل ونقل نفت خام، ساخت پالایشگاه را اقتصادی می دانند. ایران به دلیل برخورداری از منابع سرشار و قرار گرفتن در بازار گرم خاورمیانه باوجود راه های آبی و غیرآبی فراوان می توانست از پیشگامان فروش فرآورده های نفتی در منطقه باشد. اما صد حیف که طرح شعار سودده نبودن پالایشگاه، سال ها موجب عقب ماندگی ایران در توسعه ظرفیت پالایشگاهی شد.

انتهای پیام/

 

 

منبع: دانا

کلیدواژه: ساخت پالایشگاه بشکه نفت کاهش قیمت نفت ایران فروش نفت قیمت نفت نفت خام

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۷۹۷۸۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کاهش ۸۳۰ میلیون دلاری ارزبری برنج طی یکسال گذشته/ برنج ایرانی ۹ درصد ارزان شد

به گزارش قدس آنلاین، برنج بعد از گندم جز محصولات استراتژیک و اساسی کشور است که سالانه بخشی از آن از محل واردات تامین می شود که طبق آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران با کاهش ۶۶۰هزار تنی واردات این محصول؛ ارزبری آن در یک‌سال اخیر ۸۳۰ میلیون دلار کمتر شده است.

طبق آمارهای موجود میزان برنج مصرفی کشور بین ۳.۴ تا ۳.۶ میلیون تن برآورد می‌شود. بنابراین اگر سالانه بین ۲.۳ تا ۲.۵ میلیون تن برنج در کشور تولید شود کسری این محصول بین ۸۰۰ هزار تا یک میلیون تن در سال است که از محل واردات تامین می شود.

از آنجایی که ایران خود یکی از تولیدکنندگان برنج در دنیا است بخشی از این محصول سالانه از محل تولید داخل و بخشی از محل واردات تامین می‌شود تا بازار داخلی با کسری روبه‌رو نشود.

طی سال‌ های اخیر دولت برای حمایت از برنج داخلی و تولیدکنندگان ایرانی اقدام به ایجاد ممنوعیت واردات در محدوده فصل برداشت (مرداد تا آذرماه هر سال) می‌کرد اما سال گذشته با توجه به وفور برنج ایرانی در بازار، ممنوعیت مقطعی واردات نیز مشکلی در بازار این محصول ایجاد نکرد و بازار در آرامش سپری شد زیرا حجم تولید و واردات به حدی بود که علاوه بر وفور برنج در بازار، کاهش قیمت برنج ایرانی نسبت به سال‌های ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ را در پی داشت.

براساس آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران، سال گذشته یک‌ میلیون و ۱۱۷هزار تن برنج به ارزش یک‌ میلیارد و ۳۰۵ میلیون و ۹۸۵ هزار دلار وارد کشور شد، این درحالی است که در همین بازه زمانی در سال ۱۴۰۱ چیزی حدود یک‌ میلیون و ۷۸۰هزار تن از این کالای اساسی به ارزشی بالغ بر دو میلیارد و ۱۳۷میلیون دلار وارد کشور شده بود. بنابراین واردات برنج طی یک‌سال اخیر با کاهش ۳۷ درصدی به لحاظ وزنی و کاهش۴۰ درصدی به لحاظ ارزشی روبرو بوده است.

بنابراین با کاهش ۶۶۰هزار تنی واردات این محصول ارزبری آن در یک‌سال اخیر ۸۳۰ میلیون دلار کمتر شده است.

طی این مدت به ترتیب ۶۷۳هزار و ۹۴۲ تن برنج به ارزش ۷۷۰میلیون و ۹۳۲هزار دلار از مبدا هند، ۳۳۶هزار و ۵۷۵ تن برنج به ارزش ۴۱۰میلیون و ۸۴۱هزار دلار از مبدا پاکستان، ۷۱هزار و ۶۷۸ تن برنج به ارزش ۸۰میلیون و ۲۰۹هزار دلار از مبدا امارات، ۳۳هزار و ۴۳۴ تن برنج به ارزش ۴۲میلیون و ۴۴۰هزار دلار از مبدا مناطق آزاد و ویژه و درمجموع یک هزارو ۴۸۸ تن برنج به ارزش یک‌ میلیون و ۵۶۳ هزار دلار برنج از مبدا سه کشور تایلند، تایوان و عراق به کشورمان وارد شده است.

با توجه به وضعیت اقتصادی کشور حمایت های دولت سیزدهم و اقدامات وزارت جهاد کشاورزی از تولید و تولید کنندگان داخلی باعث شده که با افزایش تولید برنج و مدیریت بازار داخلی ارز کمتری از کشور خارج شود.

وضعیت فعلی تولید داخلی و واردات برنج نیز بیانگرآن است که با مدیریت بازار همچون سال گذشته مشکلی در بازار برنج نداشته باشیم و این محصول با قیمت های مناسب به دست مصرف کنندگان برسد.

طبق گزارش مرکز آمار، متوسط قیمت برنج ایرانی در فروردین ماه امسال ۹ درصد پایین‌تر از قیمت سال گذشته بوده است. بنابراین با وجود کاهش چشمگیر واردات برنج، با مدیریت مناسبی که در بازار انجام شده، قیمت‌ها نزولی هم شده است.

منبع: خبرگزاری ایرنا

دیگر خبرها

  • کف قیمت نفت در ۸۰ دلار محکم شد
  • قیمت نفت برای سومین روز کاهش یافت
  • افزایش پیش‌بینی قیمت نفت به دنبال احتمال کاهش عرضه
  • قیمت جهانی نفت امروز ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • نفت برنت به ۸۷ دلار و ۸۶ سنت رسید
  • کاهش ۱۰۰ بشکه ای تولید روزانه نفت اوپک
  • کاهش قیمت نفت توقف‌بردار نیست
  • برنت ۸۷ دلار و ۸۶ سنت شد
  • قیمت جهانی نفت امروز ۱۴۰۳/۰۲/۱۲ |برنت ۸۷ دلار و ۸۶ سنت شد
  • کاهش ۸۳۰ میلیون دلاری ارزبری برنج طی یکسال گذشته/ برنج ایرانی ۹ درصد ارزان شد