Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-02@12:46:27 GMT

کلاسیک‌ها؛ آثار ماندگار و جاودانه ادبیات

تاریخ انتشار: ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۸۲۴۰۰۹

کلاسیک‌ها؛ آثار ماندگار و جاودانه ادبیات

بسیاری از ما دوستدار کتاب هستیم و کتب مختلفی را مطالعه می‌کنیم بدون آنکه در خصوص ژانر آن اثر چیزی بدانیم. در دهه‌های اخیر، جامعه ادبی ما شاهد توجه روز افزون دوستداران ادبیات به مباحث ادبیات داستانی و به خصوص داستان‌های کلاسیک است. رمان‌های کلاسیک کتبی هستند که نمی‌توانید نسبت به آن‌ها بی اعتنا باشد.

به گزارش خبرنگار ایمنا، ادبیات داستانی شکلی از روایت است که در همه یا بخشی از آن به رویدادهای خیالی و ذهنی نویسنده اشاره می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این نوع از ادبیات در مقابل ادبیات غیر داستانی مانند زندگی نامه نویسی قرار دارد. خود داستان انشعابات مختلفی می‌یابد که از میان آن‌ها می‌توان به داستان کوتاه، داستان بلند و رمان اشاره کرد. از میان این انشعابات رمان را می‌توان محبوب ترین نوع ادبیات داستانی دانست. رمان متنی است که داستانی را در قالب نثر روایت می‌کند. معمولاً گفته می‌شود رمان با "دن کیشوت" اثر سروانتس تولد یافت و با رمان "شاهزاده خانم کلو" اثر مادام دولافایت و همچنین رمان‌های آلن رنه لوساژ و اثر معروف او "ژیل بلاس" پی ریزی شد. رمان‌ها خود در سبک‌های مختلفی نوشته شده‌اند که یکی از آن‌ها سبک کلاسیک است. ادبیات کلاسیک آثار گسترده‌ای از ادبیات را شامل می‌شود؛ در واقع کتب و آثاری قدیمی تر که توانسته‌اند محبوبیت خود را تا کنون حفظ کنند. اما این تنها معنی کلاسیک نیست و کتاب‌هایی که با کیفیت بسیار خوب نوشته شده باشند را نیز می‌توان در این جرگه گنجاند.

ابتدا باید تعریف مشخصی از اینکه سبک کلاسیک به چه معناست ارائه شود. کلمه کلاسیک از واژه لاتینی "کلاسیکوس" به معنی درجه اول گرفته شده است و برای اشاره به نویسندگان تراز اول جامعه استفاده می‌شده است. در فرهنگ لغت معنای آن اینگونه بیان شده است: " نخستین سبک ادبی که در اروپا پیدا شد و به تقلید از ادبیات یونان و روم پرداختند را ادبیات کلاسیک می‌گویند". گویا رمان با سبک کلاسیک اثری است که باید به عنوان سرمشقی برای نسل‌ها قرار گیرد؛ بنابراین می‌توان گفت کلاسیک‌ها آثاری هستند که به عنوان آثار ماندگار و جاودانه در ادبیات برجای خواهند ماند. علاوه براین، اصطلاح کلاسیک به مکتبی ادبی که در قرن هفدهم در مقابل سبک باروک و رمانتیسم قرار می‌گیرد نیزاشاره دارد.

اینکه چه چیزی یک نوشته را کلاسیک می‌کند موضوعی است که به شدت می‌تواند مورد بحث واقع شود و بی شک طیف وسعی از پاسخ‌ها نسبت به آن وجود دارد اما در اینجا می‌توان به چند ویژگی از این سبک ادبی اشاره کرد:

کیفیت هنری

ادبیات کلاسیک بیان زندگی، حقیقت و زیبایی است. در واقع اثری است که از زمانی که نوشته شده است از کیفیت هنری بالایی برخوردار باشد. کتاب کلاسیک را باید به خاطر ساخت، هنر و ادبیات آن قدر دانست و شاید به دلیل قدمت زبان پر فروش نباشند اما می‌توان از آن آموخت و الهام گرفت.

نگه داشتن زمان

یک اثر کلاسیک از ماندگاری برخوردار است. در واقع کیفیت، تأثیر و تحسین آن مختص به زمان نوشته شدن آن نیست و حتی برای نسل‌های پس از نویسنده نیز ارزشمند و قابل استفاده است.

جذابیت جهانی

آثار بزرگ ادبیات مضامینی را در بر می‌گیرد که توسط طیف گسترده‌ای از پیش زمینه‌ها و تجربه‌های خواننده درک می‌شود از میان این مضامین می‌توان به عشق، نفرت، مرگ، زندگی و ایمان که اساسی‌ترین پاسخ‌های عاطفی خواننده را دریافت می‌کند، اشاره کرد.

تأثیرگذاری

کلاسیک‌ها همیشه میان تاریخ ایده‌ها و ادبیات چه ناخوداگاه و چه به طور خاص ارتباط ایجاد می‌کنند، در واقع یک نویسنده کلاسیک به نویسنده پس از خود الهام می بخشد و می‌تواند در دهه‌های بعدی و حتی قرن‌ها بر روی آثار نویسندگان دیگر تأثیر بگذارد.

ارتباط با نسل‌های مختلف

به دلیل کیفیت بالای شخصیت‌ها، داستان و نویسنده اینگونه آثار جوانان می‌توانند آن‌ها را مطالعه کرده و مضامین اصلی مد نظر نویسنده را درک کنند. در واقع کیفیت بالای این آثار باعث می‌شود، بتواند در طول زمان با گروه‌های سنی مختلف ارتباط برقرار کند.

به صورت کلی می‌توان گفت که سه نوع رویکرد ممکن است نسبت به چنین آثاری وجود داشته باشد: یک رویکرد ادبیات کلاسیک را همچون جسمی مرده اما ارزشمند تلقی می‌کند که به مثابه نماد گذشته و گاهی در حکم نماد فرهنگی یا ملی که موجب افتخار است، باید با دقت و حوصله حفظ گردد. رویکرد دوم با وجود تفاوت بنیادی که با رویکرد اول دارد اما نتایج یکسانی با آن دارد معتقدان به این رویکرد می‌گویند آثار کلاسیک ادبیات ما کهنه و سنتی‌اند و حتی ارزش مطالعه نیز ندارند. رویکرد سوم شکل نوشتاری زبان را قائم به ذات و پویا می‌داند و تلاش می‌کند متون ادبیات کلاسیک را به مثابه نظام‌های پویا و زنده مطالعه کند.

در ادامه به چند نمونه بسیار محدود از رمان‌های کلاسیک اشاره خواهد شد:

سه تفنگدار

"همه برای یکی و یکی برای همه" شعاری است که با انتشار این کتاب بر سر زبان‌ها افتاد و حتی تا به امروز نیز کاربرد خویش را حفظ کرده است. این شاهکار ماندگار در ادبیات جهان را الکساندر دوماً رمان‌نویس، نمایشنامه‌نویس و خبرنگار فرانسوی نوشته است. تا کنون کتاب‌ها، نمایش نامه‌ها، سریال‌های تلویزیونی و فیلم‌های سینمایی بسیاری از این کتاب الهام گرفته شده است. از طرفی متن روان و قلم گیرای نویسنده این اثر آن را تبدیل به یکی از شاهکارهای ادبی جهان و یکی از بهترین رمان‌های کلاسیک کرده است

آنا کارنینا

"آنا کارنینا" نام رمان جاودانه لئو تولستوی نویسنده روسی قرن نوزدهم است که می‌تواند به عنوان یکی از بهترین رمان‌های کلاسیک در نظر گرفته شود. از دید بزرگان ادبیات از جمله داستایوفسکی، ولادیمیر ناباکوف، ویلیام فاکنر، و نظرسنجی‌های مجله تایمز در سال ۲۰۰۷ این کتاب بدون هیچ رقیبی، برترین کتاب تمام دوران انتخاب شده است.

فرانکشتاین

این کتاب معروف‌ترین اثر نویسنده انگلیسی مری شلی است که در لیست بهترین رمان‌های کلاسیک قرار دارد. داستان "فرانکشتاین" درباره‌ی دانشمندی است که با به‌هم دوختن پاره‌های بدن انسان‌های مرده و شوک الکتریکی، موجودی عجیب‌الخلقه را وارد این جهان می‌کند که بعدها موجب مرگ خود او می‌شود.

کلبه عموتام

کتاب "کلبه عمو تام" اثر هریت بیچراستو آمریکایی است که نخستین بار در سال ۱۸۵۲ میلادی منتشر شد و از همان آغاز انتشار با استقبال پرشور مخاطبان روبه‌رو شد. به گونه‌ای که در همان روزهای اول چاپ نخستین، نایاب شد و طی یک سال، بیش از یک میلیون نسخه از آن به فروش رفت و تبدیل به یکی از بهترین رمان‌های کلاسیک شد.

جنایت و مکافات

این کتاب رمانی مشهور به نویسندگی "فیودور داستایفسکی"، نویسنده پرآوازه روسی است که در زمره مهم‌ترین، مشهورترین و برترین آثار ادبیات کلاسیک و کل تاریخ ادبیات به حساب می‌آید. شخصیت اصلی این کتاب، رادیون رومانویچ راسکلنیکف، جوانی ۲۳ ساله است که فکری باز و کنجکاو دارد. راسکلنیکف افکاری آشفته دارد و مدام به موضوعات مختلف فکر می‌کند و تراوشات ذهنی‌اش بسیار زیاد است.

بیگانه

"بیگانه" رمانی نوشته آلبر کامو نویسنده فرانسوی در سال ۱۹۴۲ است. آلبر کامو فیلسوف و نویسنده‌‌ی مشهور فرانسوی بود که یکی از بزرگترین نویسنده‌های قرن بیستم می‌دانسته شده است. وی در سال ۱۹۵۷ میلادی برنده‌ی جایزه نوبل ادبیات شد. این کتاب داستان مردی بی‌تفاوت به نام "مرسو" است که با دیدی متفاوت و منحصر به فرد به اتفاقات پیرامون خود نگاه می‌کند. مرسو مرتکب قتلی می‌شود و در سلول زندان در انتظار اعدام خویش می‌ماند. این کتاب یکی از بهترین رمان‌های کلاسیک به شمار می‌رود.

کد خبر 421982

منبع: ایمنا

کلیدواژه: كتاب و كتاب خواني کتاب ادبیات ادبیات ایران ادبیات داستانی زبان و ادبیات ژانر ادبی شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق ادبیات کلاسیک

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۸۲۴۰۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اهتمام نهاد کتابخانه های عمومی برای حمایت از آثار ادبیات پایداری

به گزارش خبرنگار مهر، آیین نقد و رونمایی کتاب «لبخند آفتابی» صبح چهارشنبه با حضور سیدرضا علوی نویسنده کتاب، رسول آفتابی روایتگر اثر، موسی غیور منتقد کتاب، اسد بابایی مدیرکل کتابخانه های عمومی آذربایجان شرقی و جمعی از علاقمندان به حوزه ادبیات پایداری در تالار نخجوانی کتابخانه مرکزی تبریز برگزار شد.

اسد بابایی مدیرکل کتابخانه های عمومی آذربایجان شرقی در این آیین با بیان اینکه کتابهای حوزه دفاع و پایداری به عنوان یک گونه ادبی، بسیاری از آثار ممتاز معاصر را در برگرفته است گفت: این آثار علاوه بر غنای ادبی و فرهنگی که درخود دارد باعث تاثیرگذاری بر روی آحاد جامعه، برای حراست هر چه بیشتر از وطن و میهن خود می شود.

بابایی با تاکید بر اهتمام جدی نهاد کتابخانه های عمومی کشور برای حمایت از آثار حوزه ادبیات پایداری افزود: سعی داریم با برگزاری برنامه های ترویجی مانند رونمایی و نقد و بررسی کتاب های نگارش شده در موضوع هشت سال دفاع مقدس به ویژه بیوگرافی ها و اتوبیوگرافی های تالیف شده در زمینه سیره زندگی رزمندگان منش زندگی ساده و مبتنی بر اسلام ناب آنها را به نسل جوان و نوجوان منتقل نماییم.

مدیرکل کتابخانه های عمومی آذربایجان شرقی در بخش دیگری از سخنان خود در مورد کتاب «لبخند آفتابی» اظهار داشت: یکی از مهمترین نقاط قوت کتاب در این است که هم نویسنده و هم راوی با نگاهی آمیخته به طنر کوشش کرده اند با زبانی ساده و بدون کلیشه جریان های تلخ و شیرین و مفاهیم والای ایثار را در زندگی روزمره رزمندگان هشت سال دفاع مقدس به نمایش درآورند.

موسی غیور نویسنده، پژوهشگر و منتقد ادبیات پایداری در آیین نقد و رونمایی کتاب «لبخند آفتابی» گفت: وجه تمایز جنگ تحمیلی با دیگر جنگ های رخ داده در طول تاریخ این است که: جنگ ما دفاعی با محوریت مردم بود و تمام نیروهایی که جنگ را اداره کرده اند مردم عادی و از بطن جامعه بودند بنابراین بعد از پایان جنگ همه رزمندگان در یک نقطه اشتراک یافتند که باید لحظات ناب و زیبایی های دفاع مقدس را برای آنهایی که آن جو را ندیده و حس نکرده اند ترسیم و روایت نمایند.

غیور در بخش دیگری از سخنان خود به آسیب های متوجه ادبیات پایداری و خاطره گویی از دفاع مقدس پرداخته و بی توجهی به اقتصاد نشر، سفارشی سازی تدوین و نگارش کتاب در این حوزه، ایجاد مسائل و مشکلات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی بعد از جنگ تحمیلی که به معویات جنگ آسیب زده اند و یکسان سازی تیپ های شخصیتی از همه رزمندگان در آثار مربوط به حوزه ادبیات پایداری را از آن جمله از آسیب ها مطرح کرد.

این پژوهشگر و منتقد ادبیات پایداری استفاده از کاغذ مناسب، عکسهای رنگی، دورنگ بودن متن نوشتاری کتاب و صفحه آرایی زیبا را از جمله نقاط قوت ظاهری کتاب برشمرده و توجه به سلوک و ارتباطات انسانی به جای حادثه محور بودن داستان، بی تکلفی و دور بودن نویسنده و راوی از ریا و نمایش، عدم وجود محتوای زائد، حشو و تکراری در کتاب، ترجمه فارسی روان و سلیس خاطرات اغل ترکی آمیخته به طنز و فکاهیات را از جمله نقاط قوت محتوای این کتاب عنوان کرد.

رسول آفتابی راوی کتاب نیز در این نشست هدف از بیان خاطرات گردآوری شده در کتاب را گرامیداشت یاد و خاطره شهدا و هم رزمان دفاع و ثبت در صفحات درخشان تاریخ مقاومت و دفاع ملی دانسته افزود: خاطره گویی کردم تا من هم به نوبه خود بتوانم سهمی در بازگویی و بازخوانی رشادت ها و معنویت ها و مردانگی های رزمندگان با اخلاص اسلام را بیان نمایم.

سیدرضا علوی نویسنده کتاب نیز در پایان این آیین با بیان خلاصه ای از مراحل و سیر تدوین کتاب «لبخند آفتابی» و دلایل انتخاب رسول آفتابی برای نگارش خاطرات وی گفت: با شنیدن نام برخی افراد ناخود آگاه لبخند بر لبان آدمی می نشیند. این افراد اشخاصی خوش مشرب با روحیه طنز پرداز بذله گو نیک اندیش و خیرخواه هستند. در طول تاریخ دفاع مقدس با توجه به موقعیت و شرایط جنگ نیاز به افرادی مانند رسول آفتابی بود که با بذله گویی طنز پردازی و نکته سنجی های خود روحیه رزمندگان را غرق در نشاط کنند. احتیاج ذاتی انسانها به شاد بودن افرادی را در دوران جنگ تحمیلی و دفاع مقدس وادار به بذله گویی ها و شوخی با موقعیت موجود در نبرد می کرد. طنز پردازی آنی و بذله گویی این رزمندگان در زمانهای سخت پیکار و رودررویی با دشمن مهاجم و متجاوز به داد رزمندگان می رسید.

کد خبر 6093796

دیگر خبرها

  • بدرود آقای پل استر
  • برنامه‌های جدید کانون پرورش فکری برای بچه‌ها
  • درباره پل استر، نویسنده شهیر آمریکایی/ تراژدی پست مدرن
  • پل آستر نویسنده معروف آمریکایی درگذشت
  • پل استر، نویسنده شهیر آمریکایی در گذشت
  • «پل آستر»‌ درگذشت
  • اهتمام نهاد کتابخانه های عمومی برای حمایت از آثار ادبیات پایداری
  • بحران ادبیات داریم
  • چگونه نوجوانان امروز را به خواندن کتاب‌های ایرانی علاقه‌مند کنیم؟/ ادبیات نوجوان در سایه غلبه ترجمه
  • موزه نادر، خانه‌ای برای ادب‌ورزی/ مهمانی هر روز هفته با یار مهربان