Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آفتاب»
2024-04-29@20:48:13 GMT

ماجرای لیموترش‌های یک ‌میلیونی

تاریخ انتشار: ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۸۶۷۲۱۷

ماجرای لیموترش‌های یک ‌میلیونی

آفتاب‌‌نیوز :

در پی شیوع ویروس کرونا و انتشار آن در کشور، از سوی کارشناسان تغذیه و مسئولان بهداشت کشور عنوان شد تا از ویتامین‌ها و مواد مغذی جهت تقویت سیستم ایمنی بدن استفاده شود.

یکی از محصولاتی که سرشار از ویتامین بوده لیمو شیرین و لیمو ترش است که مصرف آن باعث تقویت بدن می‌شود.

از طرفی سودجویان و دلال‌ها با مشاهده این پیشامد و انتشار بیماری در کشور، اقدام به احتکار و همچنین توزیع قطره چکانی این محصولات در بازار را کردند و این موضوع سبب افزایش قیمت لیموترش و شیرین شد به طوری که در برخی از فروشگاه‌های عرضه میوه و صیفی‌جات قیمت هر کیلو لیموترش به یک میلیون و ۱۰۰ تا ۳۰۰ هزار ریال و هر کیلو لیموشیرین به ۷۰۰ الی ۹۰۰ هزار ریال رسید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اصغر یاوری عضو هیات مدیره اتحادیه بارفروشان میدان مرکزی میوه و تره بار درباره علل گرانی لیموشیرین و لیموترش در بازار اظهار کرد: با شیوع ویروس کرونا افرادی که لیموترش و لیموشیرین در انحصارشان بود، اقدام به توزیع قطره چکانی کالا کردند که همین امر منجر به التهاب قیمت در بازار شد.

یاوری ادامه داد: در حال حاضر بار لیموترش و لیموشیرین در انحصار ۵ تا ۶ نفر است و علی رغم آنکه اسامی این افراد را به اداره تعزیرات، وزارت صمت و اداره اطلاعات جهرم گزارش دادیم، اما اراده‌ای برای برخورد وجود ندارد.

چندی پیش یاسر رایگانی سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی گفته بود: در استان فارس طی بازرسی انجام شده از یک سردخانه واقع در شهر شیراز، بیش از ۲۵ تن لیمو به ارزش بیش از ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال کشف شد که به قصد گرانفروشی و سودجویی اخفاء و از عرضه آن در بازار امتناع شده بود که دستور فروش لیمو‌ها در میادین میوه و تره بار به نرخ عادله صادر شده و برای این سردخانه نیز تشکیل پرونده شده و جهت رسیدگی به شعبه ویژه رسیدگی به تخلفات احتکار ارجاع شده است.

رایگانی بیان کرد: رئیس بارفروشان تهران اعلام کرد که اسم ۵ نفر از متخلفین لیمو ترش و لیمو شیرین به قوه قضاییه اعلام شده است، اما بعد از پیگیری‌های انجام شده مشخص شد در تاریخ ۲۱ فروردین ماه رونوشتی به سازمان تعزیرات ارسال شد که در آن نرخ نامه برج ۸ تا ۱۱ مربوط به لیمو ترش و لیمو شیرین درج شده است و اسم و آدرسی از متخلفین نیست.

او گفت: روز گذشته قوه قضاییه اعلام کرد که هیچ اسمی از متخلفین به این ارگان نیز ارائه نشده است.

با گذشت چند ماه از این افزایش قیمت ناگهانی لیموترش و شیرین برای بررسی موضوع و کم و کیف آن به سراغ مدیر کل تعزیرات حکومتی تهران رفتیم.

محمد علی اسفنانی مدیر کل تعزیرات حکومتی تهران درباره علت افزایش ناگهانی لیموترش و شیرین در بازار گفت: علت اصلی افزایش این محصولات به خصوص لیموترش سوء استفاده برخی از افراد سودجو از فضا و شرایط به وجود آمده کرونایی در کشور است. سازمان تعزیرات حکومتی تحت هیچ شرایطی تخلف گرانفروشی را قبول ندارد و با شناسایی گرانفروشان و محتکران اقلام خوراکی و غیر خوراکی برخورد خواهد کرد.

اسفنانی با بیان اینکه بالاترین قیمت برای عرضه لیموترش در بازار ۱۸۰ هزار ریال است، در واکنش به فروش این محصول با قیمت بیش از یک میلیون ریال، تصریح کرد: این موضوع مصداق بارز تخلف گرانفروشی است و شهروندان باید پس از مشاهده چنین موضوعاتی موارد را به سازمان تعزیرات حکومتی و سامانه ۱۲۴ گزارش دهند.قیمت مصوب عرضه لیموشیرین نیز مبلغی بین ۱۲۰ تا ۱۵۰ هزار ریال است و عرضه این محصول با قیمت بیش از آن تخلف گرانفروشی است.

مدیر کل تعزیرات حکومتی تهران با تاکید بر اینکه هیچ فروشنده‌ای حق این را ندارد که تحت شرایط حاکم بر کشور اقدام به دپو اقلام یا گرانفروشی کند، گفت: با احتکار در یکی از استان‌های جنوبی کشور قیمت محصول لیموترش و شیرین در بازار افزایش پیدا کرد. تا ۲۰ روز دیگر محصول و برداشت جدید به بازار تزریق خواهد شد لذا زیاده خواهی فروشندگان و فرصت طلبی آن‌ها از شرایط کشور با واکنش محکم تعزیرات مواجه خواهد بود.

به گفته اسفنانی گشت‌های تعزیرات حکومتی در بازار‌های تهران به صورت فعال و مستمر در حال انجام وظایفشان هستند و از شهروندان می‌خواهیم تا با مشاهده تخلفات اعم از گرانفروشی، احتکار و ... را به ماموران ما گزارش دهند تا در چارچوب قانون با هنجار شکنان بازار برخورد کنیم.

با توجه به موضوعات مطرح شده، بایستی دید که سرانجام کنترل بازار و قیمت اجناس مورد مصرفی مردم به کجا خواهد رسید و در نهایت در چه زمانی شاهد ثبات قیمتی در بازار‌های کشور خواهیم بود.

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

منبع: آفتاب

کلیدواژه: لیمو ترش لیموترش و شیرین سازمان تعزیرات تعزیرات حکومتی هزار ریال

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت aftabnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آفتاب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۸۶۷۲۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۲۵ درصد زعفران تولیدی در داخل مصرف می‌شود

علی حسینی عضو شورای ملی زعفران در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان، به موضوع قیمت زعفران در بازار، وضعیت صادرات و تولید زعفران و علل قاچاق پرداخت.

وضعیت قیمت زعفران در بازار چگونه است؟

حسینی: هم اکنون زعفران در دست کشاورزان و صادرکنندگان نیست و تنها عوامل بازارگردان با احتکار زعفران در انبارها اقدام به گران فروشی می کنند.

صادرکنندگان و تولیدکنندگان نقشی در بازار زعفران ندارند و از آنجاکه هیچ نهاد نظارتی در بازار نیست، سودجویان و عوامل واسطه زعفران های مانده در انبارها را با قیمت های نجومی دد بازار عرضه می کنند که اختلاف معناداری با قیمت خرید محصول از کشاورزان دارد. آمارها حاکی از آن است که کشاورزان حداقل هرکیلو زعفران را با نرخ ۳۰ میلیون و حداکثر ۴۳ میلیون تومان فروختند.

با توجه به آنکه گردانندگان بازار دلالان هستند که با خرید و نگهداری زعفران در انبارها بدنبال سودهای نجومی هستند، از این رو نمی توان پیش بینی راجع به بازار داشت.

تقاضا از سوی تجار خارجی برای خرید طلای سرخ ایرانی چگونه است؟

حسینی: با توجه به نوسان قیمت زعفران در بازار، قاچاقچیان در کنار دلالان اقدام به سودجویی می کنند به طوریکه زعفران تاریخ گذشته و مانده در انبارها را به آن سوی مرزها قاچاق می کنند که این امر اعتبار بزرگترین تولیدکننده زعفران را دچار خدشه می کند.

صادرکنندگان با ریسک بالا اقدام به صادرات می کنند چراکه بازگشت ارز به سامانه نیما با مشکلاتی روبروست که همین امر بر رونق قاچاق دامن زده است.

بنابر آمار سالانه افغانستان ۶۷ تن زعفران صادر می کند، درحالیکه تولید زعفران این کشور کمتر از ۲۰ تن است که این امر بدان معناست که بخشی از زعفران های قاچاق شده به این کشور به اسم زعفران افغانستان صادر می شود. براین اساس مشکلات قاچاق زعفران باید عارضه یابی و رفع شود.

سالانه چه میزان زعفران کشور به بازارهای هدف قاچاق می شود؟

حسینی: آمارها حاکی از آن است که سالانه ۱۰ تن زعفران به آن سوی مرزها قاچاق می شود و از آنجا که حداکثر تاریخ انقضا زعفران ۳ سال از زمان برداشت است، قاچاقچیان زعفران های تاریخ گذشته مانده در انبارها را به آن سوی مرزها قاچاق می کنند که این امر آسیب جدس به آینده زعفران می زند چراکه با از دست دادن بازارها زیان قابل جبران نیست.

اکثر زعفران های قاچاق، زعفران هایی هستند که تاریخ مصرف آنها گذشته است که در شرایط کنونی با ورود دلالان به بازار خطر هشدار تشدید قاچاق زعفران را می دهیم.

پتانسیل تولید چه میزان زعفران در کشور وجود دارد؟

حسینی: بنابر آمارهای اعلامی سطح زیرکشت زعفران در استان های خراسان بیش از ۱۲۰ هزارهکتار است که براین اساس پتانسیل تولید بیش از هزارتن محصول در کشور وجود دارد، درحالیکه تولیدفعلی زعفران در کشور ما یک چهارم تا یک پنجم این میزان است که براین اساس منابع و انرژی کشور برای تولید کمتر از ۳۰۰ تن زعفران صرف می شود.

آمارها حاکی از آن است که سالانه ۲۰ تا ۲۵ درصد زعفران تولیدی در داخل مصرف و مابقی صادر می شود. در شرایط کنونی که کمتر از ۳۰۰ تن زعفران تولید می شود، این احتمال وجود دارد که ۱۰ تا ۱۵ درصد زعفران تولیدی در داخل مصرف شود.

بنابر آمار طلای سرخ ایران به ۶۰ تا ۶۸ کشور دنیا صادر می شود، اما اگر مشکلات عارضه یابی شود، می توان سهم بیشتری داشت. به عنوان مثال سالانه ۶۰ تن زعفران به امارات صادر می کنیم، درحالیکه حداکثرمصرف ۵ تن است و ۵۵ تن دیگر را مجدد به اسم خود صادر می کنند. درحالیکه ما باید آن کشورها را شناسایی کنیم و مستقیما خود صادرات داشته باشیم، اما متاسفانه سالهاست غفلت کرده ایم.

اگر استراتژی دقیقی برای تولید و صادرات زعفران را در نظر بگیریم به مرور هم می توان از خام فروشی جلوگیری کرد.

عملکرد تولید زعفران در هکتار چقدر است؟

حسینی: بنابر آمار تا دهه ۶۰ در هرمتر مربع ۶۰۰ تا ۷۰۰ میلی گرم یعنی بیش از نیم گرم و معادل ۶ تا ۷ کیلو در هکتار تولید داشتیم، درحالیکه تولید فعلی کمتر از ۲ کیلو در هکتار است که علت این امر باید بررسی و رفع شود چراکه آیندگان از ما طلب می کنند.

با توجه به آنکه قدمت تولید زعفران در کشور ما به ۳ هزار سال پیش بازمی گردد،آیا کافی نیست که در این خصوص تمهیداتی داشته باشیم چرا که فرصت های زیادی را از دست دادیم و برای کشوری که بیش از ۹۰ درصد تولید زعفران دنیا را در اختیار دارد، این موضوع زیبنده نیست.

با توجه به افزایش قیمت زعفران و ورود دلالان در سطح بازار و تشدید قاچاق به آن سوی مرزها بعید است که میزان صادرات به ۲۸۶ تن سال گذشته برسد.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت ، تجارت و کشاورزی

دیگر خبرها

  • پیش‌ بینی قیمت طلا و سکه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ / سکه امامی به کانال ۴۱ میلیونی صعود کرد
  • پیش بینی قیمت طلا و سکه 11 اردیبهشت 1403 / سکه امامی میلیونی رشد کرد
  • کاهش قیمت دلار و سکه در بازار تهران/ ارتباط شبه سوئیفت با ۱۰ کشور/ افت قیمت تارا، رانا و پژو ۲۰۷
  • ۲۵ درصد زعفران تولیدی در داخل مصرف می‌شود
  • ریزش میلیونی قیمت‌ها در بازار طلا و سکه/ پیش‌بینی قیمت‌های فردا
  •  چرا دلار سقوط کرد؟
  • پیش بینی قیمت طلا و سکه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ / سکه بهار ۳۸ میلیونی شد
  • درآمد ۷۰۰ میلیونی «گالیله»!/ «آکادمی پرندگان» ۵۰ میلیون فروخت
  • مرغ؛ از «تولید و تامین بازار داخل» تا «ارزآوری و صادرات»
  • نفت در مدار رشد؟