Web Analytics Made Easy - Statcounter

بسیاری از آداب و سنن گلستانی ها از نماز تراویح در بین ترکمن ها تا افطاری ۵۰ سالگی در بین کتولی ها تحت تاثیر کرونا قرار گرفته است و دیگر کبابی های شب های رمضان گرگانی ها حال و هوای گذشته را ندارد.

خبرگزاری شبستان -گرگان، داود خاندوزی؛ ماه رمضان ماه صیقل دادن اراده برای بندگی خدا است و از دیرباز آداب و سنن های مختلفی برای اینکه انسان از فضائل این ماه بی بهره نماند شکل گرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

اما امسال بسیاری از آداب و سنن ماه رمضان تحت شعاع کرونا قرار گرفته است و مردم نگارستان ایران نه تنها برای انجام آداب و سنن خود بلکه برای اجرای مناسک ماه رمضان با محدودیت های زیادی رو به رو شدند.

 

بسیاری از مومنان دلتنگ صفوف نماز جماعت و خواندن ادعیه های روزهای ماه مبارک رمضان در مساجد هستند و تنها دلخوشی آنها برنامه های مجازی هیئت های مذهبی، کانون های مساجد و مداحان است.

 

فضای کرونا گرچه فعالیت بسیاری از مساجد را با مشکل رو به رو کرده است ولی بسیاری از فعالان مساجد منازل خود را به محراب بندگی تبدیل کردند.

 

غبارروبی مساجد و خانه تکانی در آستانه مباه مبارک رمضان

در سال های گذشته پیش از آغاز ماه مبارک رمضان مردم ولایتمدار استان گلستان بر اساس رسم دیرینه نسبت به غبارروبی مساجد و نظافت آن اقدام می کردند که این موضوع به دلیل شیوع ویروس کرونا امسال بسیار محدود انجام شد.

 

همچنین مردم ترکمن صحرا رسم دارند که با آغاز ماه مبارک رمضان نسبت به خانه تکانی اقدام کنند و همانطور که خانه دل را از گناه و زنگارهای روزگار می زدایند خانه خود را برای پذیرایی از مهمانان در این ماه پر فیض و برکت پاکیزه و آراسته می کنند، این رسم گرچه در بسیاری از مناطق ترکمن صحرای استان گلستان برگزار شد ولی با توجه به شیوع ویروس کرونا ضیافت های افطار و سحر در بین مردم این منطقه بسیار کمرنگ شده است.

 

در این ماه مبارک مردم گلستان مثل سایر اقوام ایران زمین نسب به اطعام افطار و سحری اقدام می کنند و تلاش بسیاری از مردم در این است که بتوانند در ماه مبارک رمضان به تاسی از مولای متقیان امیرالمومنین (علیه السلام) دستگیر ایتام و نیازمندان باشند.

 

از این رو در ماه مبارک رمضان با توجه به تاکیدات مقام معظم رهبری بر رزمایش مواسات و کمک مومنانه بسیاری از مردم به صورت گروهی در قالب گروه های جهادی و هیئتی نسبت به توزیع اقلام و مایحتاج ضروری نیازمندان و اقشار آسیب دیده اقدام کنند و این سنت حسنه در امسال رنگ و بوی ولایی به خود گرفته است.

 

 

*پخش نذری یا «الله یولی» ترکمن ها در ماه مبارک رمضان

در میان مردم ترکمن نیز نذری دادند در ماه رمضان که از آن «الله یولی» یاد می شود یک رسم دیرینه است، بسیاری از ترکمن های استان گلستان چند روز قبل از فرا رسیدن ماه مبارک رمضان با ذبح گوسفند یا بز گوشت نذری را بین همسایگان و نیازمندان منطقه خود تقسیم می کنند تا به گونه ای آنها را در این ماه پرفیض و برکت در سفره اطعام خود شریک کنند.

  

آیین بیدارباش و سحرخوانی از دیرباز در استان گلستان وجود داشت و با توجه به گسترش تکنولوژی آرام آرام این مهم جای خود را به تماس های تلفنی و این روزها صدای زنگ گوشی های همراه داده است.

 

در این آیین دیرینه که در بسیاری از اقصی نقاط استان گلستان رواج داشت برخی به پشت بام منازل و یا در کوچه و خیابان ها می رفتند و با بانگ «بیدار باش» مردم را برای فریضه روزه داری و خوردن سحری بیدار می کردند.

 

در ماه مبارک رمضان کباب فروشی ها نیز کسب و کارشان رونق می گیرد و پس از افطار بسیاری از افراد و حتی خانواده ها برای خوردن کباب به کبابفروشی ها مراجعه می کردند اما با توجه به شیوع ویروس کرونا در امسال بسیاری از کبابی های سطح شهر از رونق افتاده است و دیگر از آن دودهای کبابی به ویژه در راسته کبابی های گرگان خبری نیست.

 

«الله رمضونی» از آیین دیگر مردم نگارستان ایران در ماه مبارک رمضان است که در این رسم جوانان به برای کمک به نیازمندان به محلات مختلف می رفتند و مبالغ و یا کمک هایی را از طریق مردم جمع آوری می کردند.

 

جمع آوری این کمک ها این روزها در صفوف نماز جماعت مساجد رواج پیدا کرده است اما با تعطیلی کرونا بسیاری از نیازمندان از این کمک های مردمی بی بهره ماندند.

 

اما گرگانی ها نیز در ماه مبارک رمضان غذاهای متنوعی را در سفره افطار خود در نظر می گیرند، باز کردن روزه با آب داغ که گرگانی ها به آن «نرم بلاغ» می گویند از گذشته رواج داشته است.

 

«ترک» و «فرنی» غذای خاص گرگانی‌ها در ماه رمضان به شمار می رود، پخت نان های خانگی، قتلمه، آش و سوپ از دیگر غذاهای رایج گرگانی ها در ماه مبارک رمضان است.

 

 

*کرونا نماز تراویح ترکمن ها در ماه رمضان را از رونق انداخت

نماز ۲۰ رکعتی تراویح گرچه یک نماز مستحبی در بین مردم ترکمن صحرا  است اما در ماه مبارک رمضان مثل یکی از نمازهای واجب می ماند و از این رو در ایام کرونا که بسیاری از مساجد استان تعطیل بود برخی از مناطق ترکمن صحرا از اقدامات پیشگیرانه پرهیز کردند و نماز تراویح را برگزار کردند.

 

«یا رمضان» از دیگر رسوم مردم دوست داشتنی ترکمن است که این مراسم در نیمه ماه رمضان اجرا می شد و در آن فردی با لحن زیبا در کوچه های روستا می آید و اشعاری با این مضمون که ماه رمضان به نیمه رسیده و مومنان مقاومت کنید را می خواند و افرادی که صدای وی را می شنوند پشت سر آن حرکت و با گفتن «الله» وی را همراهی می کردند.

 

مراسم شب های قدر و احیاء نیز در بین روزه داران گلستانی بسیار جایگاه والایی دارد و در این شب ها مومنان با قرائت قرآن، دعای جوشن کبیر و نماز شب زنده داری می کنند و همچنین در شب شهادت امیر المومنین (علیه السلام) در بسیار از منازل دیگ حلیم و «شلعه زرد» برپا می شود.

  

همچنین ترکمن ها شب های احیا را تا بیست و هفتمین شب ماه رمضان ادامه می دهند و رسم دارند که در این شب به نوعروسان خود پیشکشی هدیه دهند.

 

در بین مردم دوست داشتنی کتول نیز افطاری 50 سالگی رواج دارد و افرادی که به این سن رسیدند با پهن کردن سفره افطاری از مردم پذیرایی می کنند.

 

*کمرنگ شدن صله رحم در ماه مبارک رمضان بر اثر شیوع کرونا

در ماه مبارک رمضان مردم استان گلستان نسبت به صله رحم و دید و بازدید اقدام می کنند اما با توجه به شیوع ویروس کرونا این رسم کمتر اجرا شده است.

 

ترکمن ها دو روز مانده به پایان ماه مبارک رمضان را «کرگون» می نامند و در این روز مجدد نسبت به خانه تکانی اقدام می کنند و آماده روز عید فطر می شوند، همچنین یک روز قبل از ماه مبارک رمضان ترکمن ها «آیین قوقون» را اجرا می کنند و برای اموات خود خیرات می دهند.

 

در روز قوقون مردم ترکمن نان محلی که «چافادی» نامیده می شود و این نان در روغن سرخ شده است را بین همسایه ها توزیع می کنند و مقداری از آن را نیز در روز عید فطر به سفره های مسجد می برند.

 

این رسم نیز در بین اقوام مختلف نگارستان ایران وجود دارد اما به جای نان حلواهای گردویی و برنجی و نان های محلی پخته می شود.

 

در روز عید فطر نیز علاوه بر مناسک این روز و برگزاری نماز عید فطر که در بین ترکمن ها بسیار باشکوه برگزار می شود بسیاری از طوایف نگارستان ایران به سراغ خانواده های متوفی که در طول یکسال گذشته فوت کردند، می روند و به خانواده آنها تسلیت می گویند.

 

همچنین در بسیاری از روستاهای استان رسم است که پدر یا پدربزرگ به نوه هایی که امسال برای نخستین بار ماه مبارک رمضان را روزه گرفتند هدیه بدهند و همچنین از مادر و همسر خانواده به پاس تلاش برای پخت سحری و افطاری با هدایای قدردانی می شود.

 

دعای وداع با ماه مبارک رمضان و صحیفه سجادیه و دعای شب های دهه آخر ماه مبارک رمضان نیز همچون اقصی نقاط مختلف ایران در استان گلستان نیز برگزار می شود.

 

پایان پیام/587

منبع: شبستان

کلیدواژه: کباب خوری نماز تراویح خانه تکانی ماه مبارک رمضان شیوع ویروس کرونا نگارستان ایران استان گلستان ماه رمضان نماز تراویح مردم ترکمن آداب و سنن گرگانی ها ترکمن ها عید فطر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۸۸۱۹۲۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جشنواره اسب‌ دوانی ترکمن ۱۴۰۳ + تاریخچه Turkmen Racing Horse Festival

جشنواره اسب‌ دوانی ترکمن (Turkmen Racing Horse Festival) هر سال در آخرین یکشنبه ماه آوریل برگزار می‌شود و هدف آن بزرگداشت یکی از قدیمی‌ترین نژادهای اسب جهان و نماد غرور ملی ترکمنستان است.

به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، جشنواره اسب‌دوانی ترکمن Turkmen Racing Horse Festival، هر سال در آخرین یکشنبه ماه آوریل برگزار می‌شود که سال جاری مصادف با بیست‌وهشتم آوریل (نهم اردیبهشت ۱۴۰۳) است. این جشنواره یک تعطیلات مهم و نماد غرور ملی است، اما در ترکمنستان یک یکشنبه کاری محسوب می‌شود و مدارس و ادارات در طول آن باز هستند.

ترکمنستان کشوری واقع در منطقه جنوب غربی آسیای مرکزی و همسایه قزاقستان، افغانستان، ایران و ازبکستان است. دریای خزر در امتداد مرز غربی این کشور قرار دارد و اسب‌ها بخش جدایی‌ناپذیری از تاریخ و فرهنگ آن هستند، از این‌رو یک فصل کامل در آن به مسابقات اسب‌دوانی اختصاص دارد. نژاد اسب آخال‌تکه، افتخار ترکمنستان است که احتمال دارد یکی از قدیمی‌ترین نژادهای اسب در جهان باشد.

نژاد آخال‌تکه حداقل سه‌هزار سال قدمت دارد و تکامل‌یافته نژاد اسب ترکمن هستند که در قرون وسطی به عشایر کوچ‌نشین ترکمنستان تعلق داشتند و اکنون منقرض شده‌اند.

این نژاد اسب به چند دلیل بسیار کمیاب است؛ از نظر تاریخی، به دلیل کمبود غذا و آب برای اسب‌ها و انسان‌ها، این نژاد مجبور بود برای زنده ماندن خود را سازگار کند و مقاوم‌تر شود. همچنین تعداد زیادی هم‌خونی در جمعیت این اسب‌ها رخ می‌دهد که منجر به آسیب‌پذیری یا تهدید شدن آن‌ها توسط اسب‌های برجسته شده است. امروزه تنها حدود شش‌هزار اسب آخال‌تکه در جهان وجود دارد.

تاریخ جشنواره اسب‌دوانی ترکمن ۱۴۰۳

تاریخ جشنواره اسب‌دوانی ترکمن در سال ۲۰۲۴ روز بیست‌وهشتم آوریل مصادف با نهم اردیبهشت ۱۴۰۳ است.

تاریخچه جشنواره اسب‌دوانی ترکمن‌

جشنواره اسب‌دوانی ترکمن‌ها زمانی برای گردهمایی علاقه‌مندان به اسب و سوارکاری است و گرامیداشت نماد ملی ترکمنستان، اسب آخال‌تکه است. این نژاد بومی ترکمنستان و اسبی باشکوه و ایده‌آل به‌ویژه برای مسابقات اسب‌دوانی است، زیرا به سرعت، هوش و استقامت شهرت دارد. رنگ روشن آن‌ها، همراه با پوست بسیار براقی که از موهای بسیار ظریف و ابریشمی تشکیل شده است، به این اسب‌ها لقب «اسب‌های طلایی» را می‌دهد.

ترکمنستان یک سنت باستانی سه‌هزار ساله در مسابقات اسب‌دوانی دارد که مطابق با آن اسب‌های آخال‌تکه به‌دلیل ویژگی‌های برترشان مانند قدرت و استقامت، به‌منظور شرکت در مسابقات به‌طور انتخابی پرورش داده می‌شوند. این اسب‌ها در گذشته علاوه بر مسابقه، برای حمل‌ونقل نیز استفاده می‌شدند، اما امروزه به‌طور انحصاری برای مسابقه پرورش داده می‌شوند و نماد غرور ملی هستند، تا آنجا که عکس آن‌ها روی تمبرهای پستی، اسکناس‌ها و نشان ملی ترکمنستان دیده می‌شود.

ترکمنستان در اواخر دهه ۱۸۰۰، بخشی از امپراتوری روسیه شد و زمانی که این اتفاق افتاد، روس‌ها مزارع پرورش اسب‌های آخال‌تکه را در حدود سال ۱۸۸۱ تأسیس کردند. روس‌ها سال ۱۸۸۵ برای وارد کردن این نژاد یک ثبت رسمی اسب آخال‌تکه در سطح بین‌المللی ایجاد کردند. با این حال هنگامی که اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۲۲ شکل گرفت، تحولات اقتصادی و سیاسی با تعطیلی این مزارع پرورش همراه بود که این امر منجر به کاهش شدید تعداد اسب‌ها شد. تنها در سال ۱۹۷۹ بود که این نژاد به ایالات متحده برده و دوباره پرورش داده شد.

این نژاد از اسب‌ها که به قدرت و استقامت معروف هستند، یکی از پرطرفدارترین اسب‌های جنگی بوده‌اند و امروزه در شرایط بیابانی پرورش داده می‌شوند، زیرا قادر به تحمل دمای شدید هستند و ویژگی‌های تطبیقی بسیاری دارند که موجب بقای آن‌ها شده است.

یکی از معروف‌ترین اسب‌های آخال‌تکه به نام ابسنت، در دهه ۱۹۶۰ در مجموع شش مدال را در مسابقات مختلف اسب‌دوانی المپیک کسب کرد.

کد خبر 748765

دیگر خبرها

  • همایش ملی «نماز، دانشگاه، بایسته‌ها و شایسته‌ها» برگزار می‌شود
  • ویژه برنامه تحویل سال رادیو ایران بالاترین امتیاز را کسب کرد
  • برنامه سازان صدا و سیمای خوزستان در ماه رمضان تجلیل شدند
  • حمایت کامل یک مرجع تقلید از «طرح نور»: امری مبارک است | درباره حجاب به شدت حساسیم
  • شوراهای اسلامی برای تولید و رونق اقتصادی روستاها برنامه‌ریزی کنند
  • جشنواره اسب‌ دوانی ترکمن ۱۴۰۳ + تاریخچه Turkmen Racing Horse Festival
  • ضرورت تعامل دولت و مجلس برای رونق تولید و اشتغال
  • «مشوق‌های مالیاتی هدفمند سرمایه گذاری» گامی مهم درجهت رونق تولید و افزایش مشارکت مردم
  • ثبت نام ۵۸۰۰ گیلانی در طرح اکرام ایتام و محسنین ماه رمضان
  • برگزاری مجدد کنکور در یک منطقه متاثر از وقوع سیل