Web Analytics Made Easy - Statcounter

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب گفت: وزارت علوم به انجمن‌های علمی دانشجویی مراکز دانشگاهی غیر دولتی نگاه ویژه کند.

گروه دانشگاه خبرگزاری آنا- علیرضا محمدی؛ تولید علم یکی از مسائل مهم و راهبردی برای کشور محسوب می‌شود که عصاره آن می‌تواند از دلِ دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی و تحقیقاتی بیرون بیاید؛ یکی از تشکل‌هایی که می‌تواند به موضوع تولید علم ورود جدی پیدا کند، انجمن‌های علمی دانشجویی است که فعالیت آن‌ها کمتر رسانه‌ای می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



با توجه به اهمیت نقش دانشجویان در توسعه علم و فناوری کشور و توجه کافی نکردن نهادهای متولی در پیشگیری از پرداخت سطحی به ترویج و توسعه علم در جایگاه حقیقی آن، خبرگزاری آنا را بر آن داشت تا در راستای سیاست ذاتی خود در سلسله گفتگوهایی پای صحبت رؤسای دانشگاه، اساتید، نخبگان و دانشجویان بنشیند و با ارائه راهکارهایی به مسائل و چالش‌های انجمن‌های علمی در دانشگاه‌ها بپردازد.

در این گفتگو میزبان پروین داداندیش، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب هستیم که در ادامه مشروح این گفتگو را می‌خوانید.

بیشتر بخوانید:

حمایت وزارت علوم از انجمن‌های علمی در حد شعار است/ دانشجو در انجمن علمی خلاق و مستعد می‌شود

آنا: دانشگاهیان چگونه می‌توانند به تولید علم کمک کنند؟

داداندیش: دانشگاه از چهار بخش اصلی تشکیل شده که این بخش‌ها شامل مسئولان دانشگاه، دانشجویان، اساتید و اعضای هیئت علمی است. همچنین در دانشگاه و ساختارهایی همچون مراکز پژوهشی؛ مراکز رشد، سراهای نوآوری، دفاتر ارتباط با صنعت و مراکز تحقیقاتی برای انجام فعالیت‌های تحقیقاتی، پژوهشی و تولید علم تشکیل شده است.



مسئولان دانشگاه نقش مهمی در ارتباط دانشجویان با اساتید دارند

قطعا تضعیف یا عملکرد ضعیف هرکدام از بخش‌ها و ساختارها می‌تواند در روند تولید علم اختلال ایجاد کند. مسئولان دانشگاه نقش مهم و تأثیرگذاری در ارتباط دادن سه بخش دیگر و فعال کردن ساختارهای موجود در دانشگاه ایفا می‌کنند. همکاری و هم‌افزایی بخش‌ها، به بسترسازی مناسب، پویایی و روزآمدکردن آن‌ها نیاز دارد.

تقویت انجمن‌ علمی موجب ارتباط مؤثر دانشجو و استاد می‌شود

در بخش دانشجویان، ارتباط میان دانشجویان و اعضای هیئت علمی و اساتید بسیار مهم بوده که این مهم در بستر انجمن‌های علمی دیده شده است؛ دانشجویان می‌توانند به‌صورت تیمی تحت هدایت و مشاوره اساتید به تولید علم بپردازند. یکی از کانال‌های ارتباطی میان دانشجویان و اساتید، انجمن‌های علمی است که با تقویت و فعال شدن انجمن‌ها ارتباط میان دانشجویان و اساتید به وجود خواهد آمد.



ضرورت تقویت کسب‌و‌کارهای نوپا در بستر سراهای نوآوری

این موضوع موجب تشکیل تیم‌های تحقیقاتی برای تولید علم و مهم‌تر از آن جهش تولید و تقویت صنعت خواهد شد. حوزه بعدی که نیاز به تقویت دارد تشکیل تیم‌های تحقیقاتی کسب‌وکارهای نوپا و دانش‌بنیان و حمایت از آن‌ها در بستر مراکز تحقیقاتی، سراهای نوآوری و مراکز پژوهشی است.

یکی دیگر از ملزومات ضروری تولید علم، ایجاد شتاب آن در کشور، تغییر نگرش و نحوه آموزش در کلاس‌های نظری و بهره‌گیری از نوآوری و فناوری در آموزش است و نگاه محض تئوری در کلاس‌های آموزشی در وضعیت شیوع کرونا بیشتر نمود پیدا کرد؛ حجم بسیاری از کلاس‌های درس به‌صورت اجباری است که با تغییر نگرش به‌سمت کاربردی و مهارتی کردن آموزش و جهت‌دهی آن می‌توانیم جهت پژوهش، ارتباط با صنعت و انجام طرح‌های تحقیقاتی را برای حل مسائل صنعت و ایجاد اعتماد متقابل میان صنعت و دانشگاه تغییر دهیم. در نتیجه کمک شایانی به تولید علم و جهش و رونق تولید با توجه به فرمایش رهبر معظم انقلاب و سندهای چشم‌انداز خواهد شد.

انجمن‌های علمی نقش بسیار مؤثری در تولید علم دارند

آنا: نقش انجمن‌های علمی در پیشرفت علمی کشور چیست؟

داداندیش: قطعا با توجه به توضیحات بخش قبل که ارائه شد، انجمن‌های علمی نقش بسیار مؤثری در تولید علم دارند. انجمن‌‌های علمی در صورتی كه خوب فعاليت کنند و بتوانند نقش خوبی در جذب حداكثری دانشجویان در دوران تحصیل در انجمن‌های علمی ايفا کنند، پل ارتباطی مؤثری میان اعضای هیئت علمی، دانشجویان و مسئولان خواهند بود؛ این ارتباط و نیازسنجی مستمر از دانشجویان برای برگزاری بازدید از مراکز صنعتی و دوره‌های توانمندسازی نرم‌افزارها و مطالب جانبی کلاس‌های تئوری و تعریف طرح‌های پژوهشی می‌تواند زمینه دیگری برای کمک انجمن‌های علمی جهت بیشرفت علمی کشور باشد.

دانشجویانِ عضو انجمن‌های علمی با تجربه مدیریت کردن این انجمن‌ها و قرار گرفتن در محیط کار می‌توانند با حمایت مسئولان دانشگاه، اعضای هیئت علمی و دانشگاهیان در تقویت و ترویج فرهنگ و اخلاق علمی در دانشگاه، تقویت روحیه و بنیه علمی و مهارتی دانشجویان مستعد و توانمند، فراهم کردن زمینه‌های مناسب برای فعالیت‌ها و همکاری‌های گروهی علمی، همچنین شناسایی و بهره‌گیری از توانمندی و خلاقیت و نوآوری آنان در تحقق توسعه علمی نقش مؤثری ایفا کنند و در نهایت مدیران آینده کشور از میان آنان پرورش پیدا کند.



وزارت علوم به انجمن‌های علمی دانشجویی مراکز دانشگاهی غیر دولتی نگاه ویژه کند

آنا: رویکرد آموزش عالی را در خصوص حمایت کردن از انجمن‌های علمی دانشجویی چگونه ارزیابی می‌کنید؟

داداندیش: یکی از مشکلات در دانشگاه‌ها، بی‌خبری انجمن‌های علمی دانشجویی از فعالیت‌های علمی-پژوهشی مراکز دانشگاهی دیگر است که شاید ارتباط مؤثر مراکز دانشگاهی با یکدیگر می‌تواند کمک خوبی برای پرهیز از موازی کاری و ایجاد انگیزه بیشتر به انجام فعالیت‌های علمی مشترک بینجامد؛ وزارت علوم به‌عنوان بالاترین نهاد تصمیم‌گیری آموزش عالی می‌تواند با ایجاد ارتباط میان انجمن‌ها و دانشگاهیان همه مراکز دانشگاهی دولتی و غیردولتی و مراکز صنعتی، با هدف بازنگری در دستورالعمل‌ها، افزایش بودجه‌ها و نگاه ویژه به انجمن‌های علمی دانشجویی مراکز دانشگاهی غیر دولتی، گام موثری در تولید علم و پیشرفت کشور بردارد.

عدم انگیزه در استاد برای هدایت انجمن‌های علمی یکی از چالش‌های این انجمن‌هاست

آنا: آسیب‌ها و چالش‌های انجمن های علمی دانشجویی چیست؟

داداندیش: یکی از آسیب‌های انجمن‌های علمی، عدم ارتباط مؤثر میان هسته اصلی انجمن‌های علمی با اساتید و دانشجویان است. تجربه ثابت کرده است که انجمن‌های علمی فعال معمولاً توسط یک استاد با علاقه و خلاق هدایت می‌شود. نبود انگیزه در استاد برای هدایت انجمن‌ها موجب می‌شود فعالیت‌های انجمن علمی محدود و به مرور کارهای گروهی کمرنگ شود.

محدود شدن فعالیت‌های انجمن‌های علمی به برگزاری دوره‌ها به تنهایی و یا دوره‌هایی با کیفیت پایین، روحیه فردگرایی در اعضای انجمن به جای همکاری و هم‌افزایی اعضاء، مسئله‌محور نبودن فعالیت‌ها، پرداختن به مسائل حاشیه‌ای به غیر از فعالیت‌های علمی-پژوهشی می‌تواند از بزرگترین چالش‌ها و آسیب‌های انجمن‌های علمی باشد. البته مسئولان دانشگاه می‌توانند با در نظر گرفتن جایگاه انجمن‌های علمی و دخالت دادن آنان در امور دانشگاه به رفع این چالش‌ها کمک شایانی کنند.

آنا: چه راهکاری برای تقویت انجمن‌های علمی دانشجویی وجود دارد؟

داداندیش: جایگاه انجمن‌های علمی باید در تمام ارکان دانشگاه فهم شود و همه باید کمک کنند تا زمينه فعالیت‌های انجمن‌های علمی تسریع شود؛ در نگاه ویژه‌تر ضروری است اساتید و اعضای هیئت علمی زمان بیشتری برای انجمن‌های علمی صرف کنند، این امر باعث ایجاد روحیه و نشاط دانشجویان و رشد قابل توجه فعالیت‌های پژوهشی این انجمن‌ها می‌شود.



انجمن‌های علمی باید فعالیت‌های خود را به سمت کارآفرینی، تولید علم و انجام طرح‌های تحقیقاتی برای حل مسائل دانشگاه و خارج از آن سوق دهند؛ در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب نیز با توجه به اینکه فعالیت‌ انجمن‌های علمی زیر نظر باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه اداره می‌شود، بنده با نظارت به عملکرد باشگاه و جلسات با انجمن‌های علمی و رئیس باشگاه پژوهشگران واحد به‌طور مستمر، ضمن گوش دادن به مشکلات این حوزه و دانشجویان، سعی می‌کنم اقدامات لازم برای تسریع در فعالیت‌های این انجمن‌ها توسط حوزه‌های ذی‌ربط به‌موقع انجام شود.

دریافت مجوز تأسیس ۴ انجمن علمی جدید

دریافت مجوز تأسیس چهار انجمن علمی جدید، تشکیل تیم‌های تخصصی و بتن و برگزاری چند بازدید، برگزاری دوره‌های توانمندسازی، مسابقات و فعالیت‌های پژوهشی گوشه‌ای از فعالیت‌های واحد تهران غرب در بخش انجمن‌های علمی است؛ سعی بر این است که در دوران بحران کرونا این فعالیت‌ها مختل نشود. لذا مسابقاتی به‌صورت مجازی جهت دریافت ایده‌ها در وضعیت کرونا و پساکرونا در واحد تهران غرب برگزار خواهد شد.

همچنین در راستای تشويق انجمن‌های علمی در هفته پژوهش سال ۱۳۹۸، دو انجمن علمی برتر معرفی و تشويق شدند و از تلاش همه دبيران انجمن‌های علمی تقدير به‌عمل آمد.

شرکت در انجمن‌های علمی یکی از بهترین راهکارهای تخصص‌یافتن فرد در رشته تخصصی خود است

آنا: برای اینکه انجمن‌های علمی دانشجویی فارغ از برگزار کردن کارگاه‌ها و سمینارهای آموزشی به تولید علم و حل مسائل کشور از طریق علم روی بیاورند، چه اقدامی باید انجام دهند؟

داداندیش: با توجه به اینکه فعالیت‌های آموزشی پژوهشی در انجمن‌ها داوطلبانه است، فرآیند کسب دانش در انجمن‌های علمی از جذابیت بیشتری برای دانشجویان برخوردار است. لذا هرچه بیشتر بتوانیم اطلاع‌رسانی کنیم تا دانشجویان بیشتری داوطلبانه در فعالیت‌های علمی و پژوهشی شرکت کنند، ایده‌ها و توانایی‌های بیشتری شناسایی خواهد شد و از سوی دیگر ارتباط بیشتر انجمن‌ها با حوزه‌های تخصصی و کاربردی خارج از دانشگاه و اقتضای نیاز و مشکلات این حوزه توسط دانشجویان و اساتید، می‌تواند آنان را جهت تلاش برای حل این مسائل ترغیب کند.

یکی از بهترین راهکارهای تخصص‌یافتن فرد در رشته تخصصی خود، شرکت در انجمن‌های علمی است. اگرچه برگزاری دوره‌ها و سمینارها نمی‌تواند به تنهایی موجب تولید علم شود ولی برگزاری دوره، سمینار، مسابقات و رویدادهای مستمر استارت‌آپی هدفمند برای مسئله‌محور کردن فعالیت انجمن‌ها و سوق دادن به سمت ایده‌پردازی و نوآوری در کسب‌وکارهای نوپا و همکاری در مرکز رشد و سراهای نوآوری و ارائه طرح‌های تحقیقاتی مفید و نوآور، تجاری‌سازی و حل مشکلات دانشگاه می‌تواند بسیار سودمند باشد؛ همچنین ارتباط فراوان با اعضای هیئت علمی و دانشجویان برای شکل‌گیری کارهای گروهی با رویکرد کارآفرینی، حل مسائل کشور و تولید علم می‌تواند راهگشا و مؤثر باشد.

انتهای پیام/۴۱۱۸/

منبع: آنا

کلیدواژه: تولید علم انجمن علمی چالش های انجمن های علمی انجمن های علمی دانشجویی انجمن های علمی انجمن های علمی انجمن های علمی انجمن های علمی مسئولان دانشگاه اعضای هیئت علمی فعالیت های علمی مراکز دانشگاهی واحد تهران غرب سراهای نوآوری برگزاری دوره انجمن ها تولید علم تولید علم انجمن ها تولید علم انجمن علمی وزارت علوم نگاه ویژه حل مسائل خواهد شد چالش ها دوره ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۹۱۹۷۵۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تدوین آئین‌نامه تاسیس و اداره موزه‌های دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی و پژوهشی کشور

ایسنا/اردبیل مدیرکل دفتر سیاستگذاری و برنامه‌ریزی پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اعلام کرد: آئین نامه تاسیس و اداره موزه‌های دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی و پژوهشی کشور در حال تدوین است.

صمد نژادابراهیمی ۸ اردیبهشت در نشست موزه‌های دانشگاهی در دانشگاه محقق اردبیلی به هم‌اندیشی بین وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و موزه‌های دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی با وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی و کمیته ملی موزه‌ها تاکید کرد و گفت: هماهنگی کامل این سه رکن جهت ارتقای جایگاه، کیفیت و انسجام حرفه‌ای، فنی و تخصصی بسیار مهم است.

وی با اشاره به بررسی پیش‌نویس آئین‌نامه موزه‌های دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی، افزود: انتظار می‌رود نظرات تکمیلی به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اعلام تا آئین نامه تاسیس و اداره موزه‌های دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی و پژوهشی کشور بر اساس اسناد بالادستی و طبق مقررات موزه‌ای کشور و با هماهنگی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نهایی شود.

اسماعیل چمنی رئیس دانشگاه محقق اردبیلی با اشاره به تاسیس موزه تاریخ علوم این دانشگاه در سال‌های اخیر، گفت: این موزه با ابتکار و خلاقیت خود توانسته است در دوره‌های مختلف در ردیف موزه‌های برتر کشور قرار گرفته و جایزه ترویج علم جمهوری اسلامی ایران را نیز از آن خود کند.

وی با بیان اینکه برگزاری اولین کنفرانس بین‌المللی موزه‌ها برای اولین بار در کشور در دانشگاه محقق اردبیلی از اقدامات خوب این موزه است، ادامه داد: نگاه علمی به موزه و موزه‌داری و توجه به این امور و نشان‌دادن سیر تحول علوم به دانش‌آموزان و دانشجویان در موزه‌های علمی و دانشگاهی بسیار مهم است.

میرسید احمد محیط طباطبایی رئیس کمیته ملی موزه‌های ایران(ایکوم ایران) گفت: با توجه به شعار روز جهانی موزه‌ها در سال ۲۰۲۴ مبنی بر آموزش و پژوهش در موزه‌ها و نقش ویژه‌ای که دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی و موزه‌های آنها در تحقق این امر دارند، باید برنامه‌ها و اهداف ویژه‌ای در همه موزه‌های دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی پیش بینی و اجرا شود و نقش آموزشی و پژوهشی آنها پررنگ نشان داده شود.

وی افزود: لازم است شرایط و وضع موجود موزه‌های دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی بررسی شده و برای رفع و کاهش مسائل و چالش‌های موجود با هماهنگی کامل وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی تلاش شود.

محمد انوار رئیس موزه تاریخ علوم دانشگاه محقق اردبیلی نیز با اشاره به بیانیه پایانی اولین کنفرانس بین‌المللی موزه‌ها در این دانشگاه، گفت: وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بطور مشترک خواستار توجه ویژه در امر آموزش، ترویج و پژوهش در موزه‌ها و حفظ  میراث فرهنگی، علمی و طبیعی به عنوان بقای هویت ایرانی اسلامی و حرکت در مسیر تمدن‌سازی و مرجعیت علمی با تمام قوا، ارکان و شئونات کشور و جامعه می‌باشند.

وی با اشاره به اهتمام معاونت پژوهشی و بالاخص دفتر سیاستگذاری و برنامه‌ریزی امور پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در خصوص ساماندهی موزه‌های دانشگاهی و موسسات آموزشی و پژوهشی کشور و تدوین پیش‌نویس آئین‌نامه مربوطه، افزود: تدوین این آئین‌نامه امری لازم و ضروری جهت حفظ هویت علمی و پژوهشی کشور و ترویج آن می‌باشد.

رئیس موزه تاریخ علوم دانشگاه محقق اردبیلی ادامه داد: انتظار می‌رود به جهت معرفی کلیه موزه‌ها اعم از دانشگاهی و غیردانشگاهی در سطح کشور، تمامی موزه‌های کشور در آئین موزه برتر کمیته ملی موزه‌های ایران(ایکوم ایران) شرکت نموده و تجربیات ارزنده خود را در اختیار دیگران قرار دهند.

وی با بیان اینکه دبیرخانه دائمی کنفرانس بین‌المللی موزه‌ها در موزه تاریخ علوم دانشگاه محقق اردبیلی دایر و این کنفرانس با حمایت وزارت علوم، تحقیقاتی و فناوری، وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، کمیته ملی موزه‌های ایران(ایکوم ایران) و کمیسیون ملی یونسکو تداوم یافته و بطور سالانه و یا دوسالانه برگزار خواهد شد، ادامه داد: انتظار می‌رود با توجه به شعار جهانی موزه‌ها در سالجاری مبنی بر آموزش و پژوهش در موزه، کلیه موزه‌های کشور بخصوص موزه‌های دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی و علوم و فناوری با اجرای برنامه‌های متنوع برای تحقق این شعار اهتمام ورزند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • تدوین آئین‌نامه تاسیس و اداره موزه‌های دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی و پژوهشی کشور
  • چالش‌ تشکل‌ها عدم اطمینان مسئولان به قشر جوان است
  • مهم‌ترین چالش‌ و مشکلات تشکل‌ها عدم اطمینان مسئولان به قشر جوان است
  • پذیرش دانشجویان خارجی نمایشی از مرجعیت علمی مراکز دانشگاهی
  • جنبش دانشگاهی آمریکا خواب را ازچشم قاتلان کودکان غزه ربوده است
  • دعوت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به حمایت از دانشجویان آمریکایی
  • تفاهم‌نامۀ همکاری دانشگاه سلمان فارسی کازرون و انجمن علمی تحقیق و تصحیح نسخه‌های خطی ایران امضا شد
  • بررسی علل مهاجرت در همایش ملی مراکز مشاوره و سبک زندگی در سیستان و بلوچستان
  • پورمختار: مراکز پژوهشی، راهکارهای عملی برای مشارکت مردم در جهش تولید ارائه کنند
  • نقش مؤثر مراکز مشاوره در اشتغال‌پذیری دانشجویان و فارغ‌التحصیلان