Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-05-03@22:42:29 GMT

خطر جدی انقراض در کمین ماهی‌های سفید و خاویاری ایران

تاریخ انتشار: ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۹۵۷۰۴۸

خطر جدی انقراض در کمین ماهی‌های سفید و خاویاری ایران

یک کارشناس منابع طبیعی با اشاره به وضعیت اسف‌بار در خصوص وضعیت زیست ماهی‌های سفید هشدار داد که در صورت ادامه این وضعیت به زودی فقط در کتاب‌ها از این گونه جانوری یاد خواهد شد! ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۲:۳۶ اجتماعی محیط زیست نظرات - اخبار اجتماعی -

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، "کاظم کوکرم"کارشناس ارشد منابع طبیعی در برنامه تلویزیونی «اتفاق» با اشاره به اینکه ماهی‌های سفید داستان تلخی دارند، گفت: ماهی‌های سفید که به صورت انحصاری در دریای خزر زیست می‌کنند از اوائل اسفند مهاجرت می‌کنند به سمت رودخانه‌ها و برای اینکه به سمت رودخانه بروند و تخم‌ریزی کنند با وضعیت عجیبی روبرو می‌شوند؛ تصور کنید ماهی که تغذیه‌اش برای ترشح هورمون‌های تولیدمثلی متوقف شده باید وارد رودخانه شود تا در آب شیرین تخمش را رها کند و به همراه ماهی نر یک فرآیند لقاح در آنجا اتفاق بیفتد و نسل بعدی خودشان را ضمانت کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه داد: اما وقتی می‌آید وارد این رودخانه شود، با انبوهی از تورهای ماهیگیری روبرو می‌شود؛ تورهای ماهیگیری که تقریبا ورودی تمام رودخانه‌ها را بسته، تعداد زیادی از ما که به معیشت خودمان فکر می‌کنیم آمدیم دهانه رودخانه‌ها را با تورهای بزرگ بستیم و ماهی که می‌خواهد برای وضع حمل برود در این تور به دام می‌افتد و تورها می‌افتد پشت آبشش و گوشش و ماهی همان طور معلق می‌ماند تا صیادان به آن سر بزنند بگیرند و سر از بازار درآورد! ما تقریبا شرایطی ایجاد کردیم که ماهی شانسی برای اینکه به بالادست رودخانه رفته و تخم‌ریزی کند، نداشته باشد.

این خبرنگار حوزه علم همچنین تصریح کرد: یعنی تمام اقتصاد صیادی و شیلاتی روی این موضوع که این ماهی حق حیات دارد سایه جدی انداخته ولی حالا فرض کنید که در بعضی از روخانه‌ها یک مقدار صیادان با انصاف‌تر باشند و ماهی بتواند از کمند این تورها فرار کند و بتواند به بالادست رودخانه برود؛ آن وقت با رودخانه‌ای مواجه است که پر از آشغال و فاضلاب است؛ یک واقعیت تلخ وجود دارد و آن اینکه شهرهای شمالی و بسیاری از رودخانه‌های ما در استان‌های مازندران، گیلان و گلستان در حال حاضر عملاً دارند کار انتقال فاضلاب و زباله‌های شهری حتی فاضلاب‌های کارخانه‌ها را انجام می‌دهند و عملاً محیط مناسبی نیست برای اینکه یک موجود زنده بخواهد تخم‌ریزی کند.

کوکرم با اشاره به اینکه حالا اگر این رودخانه محیطش به لحاظ آلودگی هم مناسب باشد، یک اتفاق تلخ دیگر هم رقم می‌خورد، عنوان کرد: ما در سال‌های اخیر مجوزهای زیادی دادیم به صورت مجاز و غیر مجاز و کلی معدن برداشت شن و ماسه در بستر این رودخانه‌ها تشکیل شده؛ یعنی در جای جای رودخانه‌ای مثل هراز یک معدن برداشت شن و ماسه فعال است؛ از آنجا آب رودخانه گل‌آلود شده، وقتی که آب گل‌آلود است هم آب هدر می‌رود هم خاک، در حالیکه برای تشکیل هر سانتیمتر خاک سال‌ها زمان لازم است؛ وقتی که این وضعیت را ایجاد می‌کنیم ماهی‌هایی که قرار است بیایند با یک مانع دیگری مواجه می‌شوند.

وی با تأکید بر اینکه حالا اگر از کمند صیادان عبور کنند و وارد رودخانه‌ای شوند که تمیز باشد ما کلی روی این رودخانه‌ها سد و پل ساختیم، اضافه کرد: پایه‌های پل‌ها باعث می‌شود وقتی ماهی‌ها مهاجرت می‌کنند در مسیر این مهاجرت با زحمت زیادی روبرو شوند؛ این مسئله تنها محدود به ایران نیست این سدها و پل‌ها راه را می‌بندند که شانسی برای تخم‌ریزی پیدا نمی‌کنند.

این فعال رسانه‌ای در ادامه گفت: در حال حاضر در شیلات یا تعاونی صیادی به صورت مصنوعی ماهی تولید می‌شود؛ ما مجالی را برای اینکه طبیعت بتواند نفس بکشد ایجاد نکردیم اگر این کار را ادامه دهیم یک دست‌اندازی جدی در کار طبیعت ایجاد کردیم؛ با این وضعیت آینده خوبی در انتظار ماهی‌ها نیست شرایط کار برای همه ما سخت شده، اگر فقط سود امروز خودمان را ببینیم و فقط به این فکر کنیم که زباله شهری را در رودخانه رها کنیم آینده تلخی را برای بچه‌های خودمان به جای می‌گذاریم.

این کارشناس منابع طبیعی در پایان یادآور شد: شاید ماهی سفید و بسیاری ماهی‌های خاویاری و ماهی‌های ارزشمند دریایی خزر به زودی سرنوشتی پیدا کنند شبیه ببر مازندران و شیر ایرانی و فقط در کتاب‌ها از آنها یاد شود! وقت آن رسیده که حالا که کرونا دارد درس‌هایی را به ما یاد می‌دهد پیش از آن که درس‌های بعدی را به ما دهد، یادمان بیاید که باید مسؤل باشیم؛ باید با طبیعت مهربان باشیم، انبوهی از موجودات در دریای خزر زندگی می‌کنند و همه آنها حق حیات دارند بسیاری از هموطنان ما می‌گویند یک دریا جلوی ماست مگر می‌شود تمام شوند! بله می‌شود ماهی‌ها یک روز نسل‌شان منقرض شود؛ این برای بسیاری از گونه‌های ما افتاده و دارد می‌افتد؛ شبیه اتفاقی که برای ماهی خاویاری ما رقم می‌خورد؛ این فقط نیازمند قانون نیست مهم این است تک تک ما شرایط را درک کنیم ما مجاز نیستیم از جنگل، از دریا، به هر شکل و میزان که دوست داریم بهره‌برداری کنیم.

رشد 41 درصدی تولید خاویار در گیلان؛ پرورش ماهی در قفس توسعه می‌یابدحجم صادرات از مرز ماهیرود 44 درصد افزایش یافتتکثیر و رهاسازی 120 میلیون قطعه بچه‌ماهی استخوانی در گیلان؛ صید کیلکا از دریای خزر ممنوع شد

انتهای پیام/

R1545/P/S2,23/CT12 واژه های کاربردی مرتبط مناطق دریایی آلودگی های زیست محیطی بحران های محیط زیست

منبع: تسنیم

کلیدواژه: مناطق دریایی آلودگی های زیست محیطی بحران های محیط زیست مناطق دریایی آلودگی های زیست محیطی بحران های محیط زیست ماهی های سفید رودخانه ها تخم ریزی ماهی ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۹۵۷۰۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نسل بشر زودتر از تصور منقرض خواهد شد!

یک مطالعه جدید پیش‌بینی کرده که نسل بشر تا ۲۵۰ میلیون سال دیگر منقرض خواهد شد، اما دانشمندان می‌گویند اگر همین حالا دست از سوزاندن سوخت‌های فسیلی برنداریم، این اتفاق زودتر رخ می‌دهد.

به گزارش ایسنا، به نقل از ایتنا، روزنامه انگلیسی دیلی میل به نقل از محققان دانشگاه بریستول نوشت شبیه‌سازی‌های رایانه‌ای نشان می‌دهد سیاره ما با انقراض دسته‌جمعی روبرو خواهد شد که همه پستانداران از جمله انسان‌ها را نابود می‌کند.

محققان می‌گویند هر شکل حیاتی که در آن زمان (پس از ۲۵۰ میلیون سال) بر روی زمین زنده بماند، باید با دماهای بین ۱۰۴ تا ۱۵۸ درجه فارنهایت (۴۰ تا ۷۰ درجه سانتی‌گراد) کنار بیاید که این امر بعید به نظر می‌رسد.

اما محاسبات آنها گازهای گلخانه‌ای ناشی از سوزاندن سوخت‌های فسیلی و سایر منابع انسان‌ساخت را در نظر نمی‌گیرد، بنابراین زمان نابودی بشر احتمالا نزدیک‌تر است.

این اولین انقراض دسته‌جمعی از زمان انقراض دایناسورها در حدود ۶۶ میلیون سال پیش خواهد بود.

دکتر الکساندر فارنسورث، محقق ارشد در دانشکده علوم جغرافیایی دانشگاه بریستول، این مطالعه جدید را رهبری کرده است.

فارنسورث گفت: پیش‌بینی‌ها برای آینده دور بسیار تیره و تار به نظر می‌رسد. سطوح دی‌اکسیدکربن می‌تواند دو برابر سطوح فعلی باشد. انسان‌ها به همراه گونه‌های دیگر به دلیل ناتوانی در دفع این گرما از طریق عرق کردن و خنک کردن بدنشان، خواهند مرد.

طبق گفته محققان، در عرض ۲۵۰ میلیون سال، تمام قاره‌های زمین برای تشکیل یک قاره غول‌پیکر حرکت خواهند کرد.

همزمان، اقیانوس آرام بیشتر سطح زمین را پوشش خواهد داد.

محققان می‌گویند فرآیندهای زمین‌ساختی در پوسته زمین منجر به فوران‌های آتشفشانی بیشتری خواهد شد که انتشار عظیم دی‌اکسیدکربن به جو را به دنبال خواهد داشت و به گرمایش بیشتر سیاره می‌انجامد.

پروفسور بنجامین میلز از دانشگاه لیدز، نویسنده مشترک این مطالعه، گفت: البته این بر این فرض استوار است که انسان‌ها از سوزاندن سوخت‌های فسیلی دست می‌کشند، وگرنه ما این ارقام را در زمانی خیلی نزدیک‌تر خواهیم دید.

نتایج نشان می‌دهد که تنها ۸ تا ۱۶ درصد از مناطق خشکی برای زندگی پستانداران مناسب خواهد بود، اما احتمالا همه گونه‌های این جانوران منقرض خواهند شد.

فارنسورث گفت: ما نمی‌توانیم پیش‌بینی کنیم انسان‌ها چه مدت دوام می‌آورند، اما اگر فرض کنیم که برای مدت طولانی ادامه می‌دهیم، چنین جهان آینده‌ای برای ما ناخوشایند خواهد بود.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • کمین غافلگیرکننده یک ببر برای گاومیش هندی (فیلم)
  • بسته شدن محورهای این استان بر اثر سیلاب و آب‌گرفتگی
  • (ویدئو) مرگ صد‌ها هزار ماهی بر اثر گرما در ویتنام
  • مرگ صدها هزار ماهی بر اثر گرما در ویتنام (فیلم)
  • بسته شدن برخی محورهای خراسان جنوبی بر اثر سیلاب و آب‌گرفتگی
  • سیل وارد برخی مناطق مسکونی در شهرستان نهبندان شد
  • نسل بشر زودتر از تصور منقرض خواهد شد!
  • انتقال تجارب و دستاوردهای شرکت‌های دانش‌بنیان حوزه شیلات به تاجیکستان
  • اولین قبرستان مسلمانان در ایران کجاست؟ + عکس
  • لرستان؛ فرصت تولید و تجارتِ صنعت شیلات