Web Analytics Made Easy - Statcounter

 به گزارش ایلنا، وزیران نفت و انرژی کشورهای عضو و غیر عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در دهمین نشست فوق‌العاده خود در ۱۲ آوریل (۲۴ فروردین ماه) متعهد شدند تولید روزانه خود را در ماه‌های مه و ژوئن (۱۲ اردیبهشت ماه) ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه‌ کاهش دهند.

کشورهای تولیدکننده نفت اوپک و غیراوپک حاضر در توافقنامه همکاری (Declaration of Cooperation) در این نشست توافق کردند پس از پایان دو ماه، به مدت ۶ ماه از یکم ژوئیه تا ۳۱ دسامبر سال ۲۰۲۰ روزانه ۷ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه کاهش عرضه داشته باشند و در بازه زمانی یکم ژانویه ۲۰۲۱ تا ۳۰ آوریل ۲۰۲۲ به‌مدت ۱۶ ماه نیز روزانه ۵ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه تولید خود را کاهش دهند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خط پایه و مبنای محاسبه تولید برای همه کشورهای حاضر در این توافق به جز عربستان و روسیه ماه اکتبر سال ۲۰۱۸ میلادی و مبنای محاسبه تولید برای روسیه و عربستان روزانه ۱۱ میلیون بشکه تعیین شده است.

در همین ارتباط هفته گذشته عربستان در بیانیه‌ای غافلگیرانه اعلام کرد که ریاض به‌صورت داوطلبانه، کاهش تولید نفت این کشور را در ماه ژوئن روزانه یک میلیون بشکه تشدید می‌کند. وزیر انرژی عربستان سعودی گفته: این کشور قصد دارد "از این منحنی پیشی گیرد". او خاطرنشان کرده که قصد داریم روند بازگشت به شرایط عادی را تسریع کنیم، تقاضا در حال افزایش است و ما می‌خواهیم اطمینان حاصل کنیم که در سرعت بخشیدن به بازگشت تعادل بین عرضه و تقاضا مؤثریم. 

حال سوال این است بعد از کشمکش‌هایی که عربستان با روسیه برای کاهش و افزایش تولید داشته این تصمیم اغواکننده بر چه اساسی اتخاذ شده؟ آیا باید رد پای امریکا را باید در این موضع جدید جست‌وجو کنیم؟ آیا این اقدام در راستای منویات شِیلی واشنگتن است یا سعودی‌ها غیر از امریکا برای خود و اوپکی‌ها نیز حقی قائلند؟

به وقت بازیگری سیاسی سعودی‌ها

سعید ساویز در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، درباره تصمیم عربستان برای کاهش داوطلبانه یک میلیون بشکه‌ای اظهار داشت: از دیرباز بعد از خروج ایران بعنوان قدرت از سازمان کشورهای صادرکننده نفت و از ابتدای دهه 70 میلادی، عربستان تسلط خودش را بر کشورهای اوپک بیشتر کرد و با تولید بالایی که داشت توانست کنترل بازار را بدست بگیرد، این ریاست عربستان در اوپک با توجه به اینکه تعداد زیادی از اعضای اوپک هم کشورهای عربی بودند کارساز بود و باعث شد سعودی‌ها نقش حساسی در بازی‌های سیاسی داشته باشند، حتی در سال 1985 با کاهش قیمت نفت توانست باعث مشکلات اقتصادی در اتحاد جماهیر شوروی شده و منجر به فروپاشی این کشور در سال 1991 شود. 

جای پای شیل چگونه سِفت شد؟

وی افزود: اکنون اقلیم و جغرافیای نفت از اقلیم سنتی که تولیدکنندگان اوپک بوده‌اند، فراتر رفته و کانادا و امریکا نیز تولیدکننده نفت شده‌اند، حتی چین بخشی از نیاز خود را از تولید داخلی تامین می‌کند و این باعث شده اوپک با تعدادی از این کشورهای تولیدکننده نفت همکاری کند در همین راستا اوپک و اوپک پلاس سعی کردند تولید خود را کم کرده تا قیمت را در کانال 50 تا 70 دلار نگه دارند، این کاهش تولید و قیمت مناسب به نفت شیل اجازه داده که گسترش یابد و تولید امریکا به مرز 11 میلیون رسیده است.

دعوای کرملین-ریاض به نفع شیل

این کارشناس حوزه انرژی تصریح کرد: افت و خیز قیمت و تولید همچنان به طور معمول ادامه داشته تا اینکه بحرانی به نام کووید 19 ظهور کرد و باعث شد تقاضا در دنیا بشدت کاهش یابد و این کاهش تقاضا قیمت نفت را بیش از هر چیزی بشدت پایین آورد و در نتیجه قبل از هر نفتی، نفت گران شیل در معرض نابودی قرار بگیرد، از این رو همانگونه که عربستان بارها نشان داده حافظ منافع امریکا در بازار انرژی است تصمیم به تشکیل جلسه می‌گیرد تا پیرامون آن با کاهش تولید خود افت قیمت نفت را کنترل کند، روس‌ها با این تصمیم موافقت نمی‌کنند و اقتدار عربستان به چالش می‌کشند، این کار روس‌ها تعمدی بود و سعی کردند از شرایط کاهش قیمت نفت و کاهش تقاضا بهترین بهره را ببرند.

روس‌ها بدنبال زمین‌گیر کردن شیل

وی گفت: به اعتقاد کارشناسان 2022 اوج تقاضای نفت در جهان است و از آن پس سهم انرژی‌های دیگر بیشتر می‌شود، نظریه‌هایی هم هست که 2019 اوج مصرف بوده، در هر حال روس‌ها به این نتیجه رسیدند بعد از کرونا دیگر جایی برای نفت شیل نیست و اگر این نفت را اکنون زمین‌گیر نکنند، بعد از این بحران مجبور می‌شوند تلاش بیشتری برای خارج کردن آن از بازار داشته باشند، چون شیل نفتی است که بسرعت می‌تواند خود را گسترش دهد.

عربستانِ احساساتی و آوریل سیاه نفت

به اعتقاد ساویز روس‌ها این بازی را شروع کرند چون می‌دانستند عربستان خیلی زود احساساتی شده و به سمت افزایش تولید می‌رود، عکس‌العمل هیجانی و تهدید به افزایش تولید باعث شد نفت روی آب و ذخیره شده در مخازن را از سوی امریکا و عربستان شاهد باشیم که در نتیجه آن نفت WTI منفی شد، کاری که عربستان موافق میل روس‌ها و به ضرر نفت گران و شیل انجام داد. در این شرایط اوپک، اوپک پلایس و G20 توافق کردند که 19 میلیون بشکه کم کنند اما کافی نبود و نتوانست روند  نزولی قیمت را صعودی کند و فقط بعد از اندکی سقوط متوقف شده همین 30 دلار کافی است که نفت شیل را ورشکست کنند.

حراج نفت برای موشک‌های پاتریوت

وی خاطرنشان کرد: در سوی دیگر این ماجرا، امریکا به جای اینکه تولید خود را کم کند تصمیم گرفت در بازار باقی بماند و راهی انتخاب کردند که با فشار سیاسی عربستان را مجبور کنند تولید خود را کاهش دهد، عربستانی که روس‌ها را تهدید می‌کرد که می‌توانم تولید را تا 18 میلیون بشکه هم برسانم، به محض اینکه امریکا موشک پاتریوت را از این کشور خارج کرد و با توجه به اینکه در رقابت سیاسی با ایران همواره احساس ناامنی می‌کند، بسرعت به تکاپو افتاد و اعلام کرد تولید خود را تا یک میلیون بشکه و کویت و امارات را هم وارد می‌کند هر کدام به ترتیب 80 هزار و 100 هزار بشکه کاهش دهند تا قیمت را افزایشی کرده و بازار شیل و منافع امریکا را حفظ کرده باشد.

منبع: ایلنا

کلیدواژه: رقابت عربستان سعودی کاهش تولید نفت نفت موشک پاتریوت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۹۷۶۱۶۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کاهش قیمت‌ها در بازار طلا طی هفته اخیر

امتداد-  کارشناس و فعال بازار طلا با اشاره به افت قابل توجه قیمت طلا و انواع سکه به دلیل کاهش قیمت طلای جهانی و کاهش نرخ ارز در هفته اخیر گفت: تداوم حراج‌ها و همچنین عرضه سکه‌های حراج شده به بازار باعث کاهش حباب سکه خواهد شد.

به گزارش پایگاه خبری امتداد ، محمد کشتی آرای در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: قیمت طلا سکه و ارز در هفته که گذشت سیر نزولی پیدا کرد.

وی گفت: برخلاف هفته قبل که به بهای هر اونس طلا در بازارهای جهانی بالاترین سطح خود رسیده بود، از روز شنبه سیر نزولی قیمت‌ها با توجه به ثباتی که هم در مسائل سیاسی و اقتصادی جهانی پیش آمد و هم در بازار داخلی باعث شد قیمت‌ها سیر نزولی پیدا کند.

کارشناس بازار طلا گفت: قیمت اونس جهانی به بالاترین رقم خود یعنی بالای ۲۴۰۰ دلار رسیده بود اما این هفته با ۷۰ دلار کاهش در آخرین معاملات به ۲۳۲۴ دلار رسید.

کشتی آرای اظهار داشت: قیمت طلا و سکه هم با توجه به کاهش ۷۰ دلاری اونس جهانی و کاهش ۲۵۰۰ تومانی نرخ ارز، با کاهش همراه شد به طوری که در این هفته سکه طرح قدیم با یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومان کاهش هفتگی دیروز در آخرین معاملات ۳۹ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان معامله شد.

وی افزود: قیمت سکه طرح جدید با یک میلیون و ۱۳۵۰ هزار تومان کاهش دیروز در آخرین معاملات ۴۲ میلیون تومان معامله شد.

فعال بازار طلا ادامه داد: نیم سکه این هفته با یک میلیون تومان کاهش ۲۴ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان ربع سکه با ۹۰۰ هزار تومان کاهش هفتگی دیروز به ۱۴ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان رسید. سکه یک گرمی هم با ۳۰۰ هزار تومان کاهش هفتگی دیروز در آخرین معاملات ۶ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان داد و ستد شد.

کشتی آرای گفت: طبیعتاً با کاهش ۷۰ دلاری انس جهانی و کاهش قیمت ارز قیمت طلای آب شده هم کاهش یافت. قیمت هر مثقال طلای آب شده طی هفته اخیر با ۸۷۰ هزار تومان کاهش به ۱۵ میلیون و ۲۸۵ هزار تومان رسید. هر گرم طلای ۱۸ عیار هم با ۲۰۰ هزار تومان کاهش به ۳ میلیون و ۵۲۸ هزار تومان رسید.

فعال بازار طلا تصریح کرد: البته حباب سکه برخلاف روند نزولی قیمت طلا و سکه با کمی افزایش همراه شد علت آن هم ین بود که سکه‌هایی که بانک مرکزی حراج کرد و تا پیش از این باعث کاهش حباب شده بود، تحویل داده نشد. تحویل نشدن سکه‌های حراج شده باعث افزایش ۶۰۰ هزار تومانی حباب سکه شد و به ۷ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسید.

وی همچنین گفت: در مجموع در هفته گذشته با توجه به کاهش هیجانات و التهابات کاذب بازار قیمت‌ها کاهش پیدا کرد و باعث شد معاملات واقعی باشد و می‌توان گفت که داد و ستدها روال عادی خود را پیش گرفت و دیگر شاهد قیمت‌های کاذب و هیجانی نبودیم.

کارشناس بازار طلا اظهار داشت: پیش بینی می‌شود در دو روز آینده با توجه به اینکه امروز جمعه آخرین روز کاری بازارهای جهانی است قیمت‌ها در بازار داخلی در همین محدوده باقی بماند.

کشتی آرای درباره تاثیر حراج‌های سکه بانک مرکزی و عرضه این سکه‌ها در کاهش حباب سکه گفت: از روزی که حراج سکه‌های بانک مرکزی شروع شد حباب سکه کاهش یافت. اما بعد از نوروز با توجه به بودن تقاضا برای خرید سکه و وارد نشدن این سکه‌ها به بازار، باعث رشد حباب سکه شد. اما تداوم حراج‌ها و همچنین عرضه سکه‌های حراج شده به بازار باعث کاهش حباب سکه خواهد شد.

برچسب ها :

این مطلب بدون برچسب می باشد.

دیگر خبرها

  • افزایش ۵۰۰ هزار بشکه‌ای تولید نفت ایران
  • اسپانیا: به‌زودی موشک‌های پاتریوت را به اوکراین ارسال می‌کنیم
  • شهرام عظیمی خبر داد: بدنبال سهم بیشتر تولیدات داخلی با استفاده از توان بالای هموطنان در مناطق روستایی و عشایری هستیم
  • فرمان کنترل اوپک به دست امارات می‌افتد؟
  • اسپانیا ارسال مهمات به اوکراین را تائید کرد
  • حمله جنگنده ها و موشک های روسیه به قطار حامل تسلیحات غربی/ تهدید روسیه به نابود کردن تسلیحات هسته ای آمریکا در لهستان
  • کاهش قیمت‌ها در بازار طلا طی هفته اخیر
  • مخالفت یونان با تامین سیستم‌های دفاع هوایی اوکراین
  • یونان ارائه سامانه دفاع هوایی به اوکراین را رد کرد
  • اسپانیا موشک‌های پاتریوت به اوکراین می‌فرستد