Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آنا»
2024-05-01@08:39:38 GMT

مشارکت و ائتلاف منطقه‌ای؛ تنها راه صلح و امنیت در خاورمیانه

تاریخ انتشار: ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۰۲۰۵۴۹

مشارکت و ائتلاف منطقه‌ای؛ تنها راه صلح و امنیت در خاورمیانه

یک کارشناس مسائل سیاسی در یادداشتی نوشت تنها راه برقراری صلح و امنیت در خاورمیانه از طریق مشارکت و ائتلاف واحد منطقه‌ای ممکن است.

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا، سوسن صفاوردی در یادداشتی نوشت: با گذشت چند ماه از ترور قهرمان ملی سردار سلیمانی توجه به چند نکته کاملاً ضروری است:  سیاست خارجی تمامی کشورها تابع داده‌های غیرثابت همچون متغیرهای داخلی و تحولات در رفتار دیگران است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به عبارتی بازیگران سیاست بین‌الملل وخارجی در فرآیندی مستمر مشارکت دارند و تصمیم‌گیری آنها بر تمامی داده‌های حوزه‌های مختلف تأثیرگذار است.

بلاتکلیفی، انفعال، اختلاف و چنددستگی نخبگان داخلی نوسانات قدرت یک واحد سیاسی را به تصویر می‌کشاند و رفتار واحدهای سیاسی دیگر بسیار تاثیرپذیر از روند فوق‌ است. از سوی دیگر روند ذکرشده تعیین‌کننده وجهه ملی در انظار عمومی جهان است که میزان شدت و ضعف آن زمینه را برای تخریب و ضربه به یک واحد سیاسی از سوی رقبا، آماده می‌کند. به عبارت دیگر شرایط و مقتضیات داخلی تعیین‌کننده تصمیمات دیگر کشورها در عرصه سیاست خارجی آن‌هاست با این مقدمه به بررسی دو حادثه که در فواصل سال‌های خرداد 96 و آبان 98  بسیار در وقوع حادثه ترور سپهبد سلیمانی تاثیرگذار بوده  وحائز اهمیت است، پرداخته می‌شود. 

از بدو ورود سپاه قدس به عنوان نیروهای مستشاری که سرنوشت پیشروی و حضور داعش در منطقه را که با شعار «باقیه وتتمدد (ماندگارو روبه گسترش )» در مدت زمان کوتاهی 60% از خاک عراق و 70%  از خاک سوریه را اشغال کرده  و خواب فتح ایران را در سر می‌پرواندند، هجمه تبلیغاتی غرب برعلیه تلاش امنیت محور ایران  شروع شد و غرب درصدد بود با عنوان طرح حرکت تروریستی ایران تصویر مبهمی از این حضور را در داخل و اذهان عمومی ایجاد کند. این تصویر مبهم و پرسش ضرورت حضور ایران در این کشورها با وجود مشکلات داخلی در خرداد ۱۳۹۶ با نفوذ داعش به ایران آن هم در قلب تهران و مجلس شورای اسلامی بلافاصله تصویر تحسین‌برانگیز و افتخارآمیز چرخش پیدا کرد و سردار شهید سلیمانی به عنوان فرمانده سپاه قدس و پشتیبان امنیتی که تا به آن روز خیلی مهم جلوه نمی‌کرد در جایگاه قهرمان ملی قرار گرفت.

آمریکا و متحدان که در تمامی سال‌های حمله داعش به منطقه تلاش می‌کردند تصویر واقعی حضور ایران و سپاه قدس را در عرصه ملی و بین‌الملل وارونه جلوه داده و آن را تخریب کنند با این واقعه از موفقیت در عرصه داخلی ناامید شدند و منتظر فرصتی دیگر برای تضعیف این غرور و انسجام ملی و عملی کردن تهدیدات خود در شرایط تضعیف شدند.

بی‌توجهی، بی‌تدبیری و سطحی‌نگری مسئولان امر، در حالت خوش‌بینی، فرصت مناسبی را در آبان ۱۳۹۸ تقدیم آمریکا کرد که از قدرت ایران در مبارزه با داعش و به تبع آن محبوبیت بین ملت‌های منطقه بی‌نهایت خشمگین بودند. گران کردن بنزین در شرایط بحران  معیشتی مردم بدون آمادگی قبلی و افزایش سطح درآمد نمی‌توانست تنها نشانه بی‌تدبیری سران سه قوه باشد که می‌بایست تصمیمات خود را با توجه به شرایط بحران داخلی و خارجی اتخاذ کنند و بی‌توجه به بشکه باروتی که آماده انفجار است کبریت بکشند. و از سوی دیگراین نکته که دشمن زخم‌خورده منتظر یک فرصت برای ضربه است  و چنین تصمیمی در شرایط بحران می‌تواند حتی تسهیل‌کننده حضور و ضربه عده‌ای برانداز در میان جمعیت معترض به تضعیف حقوقشان بیانجامد، بسیار بعید به نظر می‌رسد که تنها یک غفلت بوده باشد اما علی ایحال همان‌طورکه گفته شد در حالت خوشبینانه  این غفلت زمینه را برای رویارویی نیروهای امنیتی که با حادثه خرداد ۱۳۹۶ اعتماد و تحسین مردم را به دست آورده بودند با معترضان شد که بی‌نهایت اعتماد ملی را خدشه‌دار کرد و به تبع آن وجهه ملی را تضعیف کرد.

این همان فرصت رویایی بود که آمریکا و متحدانش منتظرش بودند، تزلزل اعتماد ملی، اختلاف و چنددستگی زمینه را برای ترور شخصیت‌های تعیین‌کننده مرگ داعش و به تبع آن نفوذ ایران به عنوان عامل مؤثر در امنیت و صلح منطقه از یک سو و تضعیف حضور غرب از سوی دیگر آماده کرد. شخصیت‌هایی که به وجود آورنده ترتیبات سیاسی امنیتی جدید در منطقه بودند و در رأس آن سپهبد شهید قاسم سلیمانی که بعد از خرداد 1396 به عنوان قهرمان ملی در جبهه داخلی نیز  شناخته شده بود.

اینکه سران رژیم تروریستی آمریکا در تمامی دوره‌های انتخاباتی خود با ایجاد یک جریان بین‌المللی به دنبال رأی آوردن هستند و یا اینکه آقای ترامپ برای فرار از استیضاح اذهان عمومی آمریکا نیازمند القاء ضرورت ترور یک مقام رسمی بلندپایه نظامی ایران بوده است و با توجیه تصور احتمال خطر و اقدام ایران بر علیه منافع آمریکا سعی درمشروعیت دادن به  عمل تروریستی و جنایتکارانه خود دارد بر اهل فن پوشیده نیست، اما در اینجا نیز باید بر چند نکته تأکید کرد.

اجازه ایجاد پایگاه‌های نظامی به آمریکا و دول غربی بیش از آنکه  به منظور حفظ منافع ملت‌های منطقه باشد، آسیای غربی را دچار بحران‌های عدیده کرده است و کشورهای منطقه باید بدانند که توقع حفظ امنیت، توسط  دولت آمریکا که به هیچ یک از تعهدات بین‌المللی پایبند نبوده است توهم بزرگی است، که در نهایت خود آنان را نیز قربانی خواهد کرد.

دولت‌های منطقه باید بدانند که امنیت و صلح در خاورمیانه  تنها در سایه ائتلاف و همکاری این دول که مشترکات زیادی با یکدیگر دارند امکان‌پذیر است و توقع حفظ امنیت و صلح از دولت‌هایی که حضور خود در این منطقه را با شعار صلح  مشروعیت داده‌اند و در اصل به‌دنبال طلای سیاه و  ذخایر موجود در خاورمیانه هستند، توهم بزرگی است که با یک  تورق سطحی مشخص می‌شود این حضور پیش از آنکه امنیت و صلح را  به ارمغان آورده باشد، خاورمیانه را مستقیم با تشکیل گروه‌های افراطی و تکفیری و یا غیرمستقیم با آنارشی به آتش کشیده است.

نکته بعدی اینکه صلح و امنیت در این منطقه مطلقاً خواست کارتل‌های صهیونیستی فروش تسلیحات نظامی که با جنگ و کشتار ترور امکان فروش بیشتری را به دست می‌آورند، نیست؛ لذا تنها در سایه همکاری و مشارکت منطقه‌ای امکان برقراری صلح و امنیت برای خاورمیانه متصور خواهد بود. یادگیری از الگوی ائتلاف غربی برای منافع غرب در این منطقه گزینه‌ای با هزینه بسیار ناچیزتر و موفق‌تر از ائتلاف غرب به بهانه برقراری و کمک به صلح و امنیت در آسیای غربی است.

از طرف دیگر باید توجه داشت که مهمترین عامل  حضور دول غربی در خاورمیانه بی‌تدبیری، عدم انسجام ملی و منطقه‌ای است؛ لذا همکاری و مشارکت برای ائتلاف منطقه‌ای قدمی بزرگ برای خروج آمریکا و متحدانش در این منطقه خواهد بود. و نکته آخر اینکه مسئولان باید بدانند که حفظ انسجام ملی نیازمند همدلی، رقابت سالم، و پرهیز از تفرقه و سیاست‌زدگی است که تا به امروز منش غالب دولتمردان بوده است.

انتهای پیام/4079/

منبع: آنا

کلیدواژه: داعش سردار سلیمانی صلح در خاورمیانه صلح و امنیت امنیت و صلح منطقه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۰۲۰۵۴۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نیاز شورای همکاری خلیج فارس به تهران برای تحقق چشم‌انداز جدید خود

یک اندیشکده در گزارشی به چشم‌انداز جدید شورای همکاری خلیج فارس پرداخت و نوشت که این شورا برای تحقق اهداف خود نیاز به مشارکت ایران دارد.

به گزارش ایسنا، اندیشکده«استیمسون» در گزارشی نوشت: جاسم البدیوی، دبیرکل شورای همکاری خلیج(فارس) ۲۸ مارس ۲۰۲۴ چشم‌انداز این شورا را اعلام کرد و این سند  و چشم‌انداز برای اولین بار در طول عمر ۴۳ ساله شورای همکاری به صراحت درمورد امنیت جمعی و همگانی صحبت کرد.

در این گزارش آمده است: چشم‌انداز شورای همکاری خلیج فارس شباهت‌هایی با پیشنهادهای قبلی ایران، روسیه و چین دارد؛ پیشنهادهایی که بر تقویت گفت‌وگو و همکاری در منطقه خلیج(فارس) تاکید دارند. علیرغم اینکه در این چشم انداز به صورت مستقیم گفته نشده است اما همزیستی مسالمت‌آمیز و همکاری با تهران برای تحقق اهداف این چشم‌انداز ضروری و لازم است و اعضای شورای همکاری می‌دانند که هر یک پروژه‌های عظیم که تصور آن را دارند در سایه مواجهه نظامی با ایران قابل تحقق نیستند.

این اندیشکده با اشاره به نیاز شورای همکاری خلیج فارس به ایران  برای تحقق امنیت منطقه‌ای آورده است: حملات مستقیم اخیر میان ایران و اسرائیل اهمیت مشارکت ایران به صورت سازنده را چند برابر کرد و منزوی کردن ایران مانع هرگونه توسعه و صلح خواهد شد.

در ادامه این گزارش آمده است: اگر ایران و عربستان در سال ۲۰۲۳ صلح نمی‌کردند اوضاع امروز منطقه بسیار بدتر بود، علاوه بر این ارتباطات دیپلماتیک و اقتصادی میان این دو کشور مورد حمایت بازیگران اروپایی و آسیایی به‌ویژه چین قرار گرفت. مانع اصلی گسترش روابط منطقه‌ای همچنان تحریم‌های آمریکا و تلاش‌های این کشور برای عادی سازی روابط میان کشورهای عربی خلیج(فارس) و اسرائیل و منزوی کردن تهران است. درحالی که برخی‌ها در ابتدا از سیاست‌های واشنگتن دفاع کردند اما بازیگران منطقه‌ای امروز دیگر برای آن اهداف تلاش نمی‌کنند.

در بخش دیگری از این گزارش آمده است: درحالی که کشورهای اروپایی و اتحادیه اروپا روابط دیپلماتیک با تهران و تمام بازیگران منطقه‌ای دارند، آمریکا همچنان تلاش می‌کند که ائتلاف‌های منطقه‌ای برای مقابله با ایران و مهار آن تشکیل دهند. ابتکار عمل‌هایی مانند ائتلاف راهبردی خاورمیانه، ائتلاف ورشو و تعدادی از رزمایش‌های هوایی و دریایی مشترک به دلیل ماهیت استثنائی آن‌ها و تمرکز بر روی مسائل دشوار امنیتی با مشکلاتی مواجه شدند و منطقه امورز به گفت‌وگو و همکاری بیشتر از مواضع نظامی نیاز دارد. این رویکردهای امنیتی متنوع در اصول منشور سازمان ملل، سازمان همکاری اسلامی، اتحادیه عرب، شورای همکاری خلیج(فارس) و اصول قوانین بین‌المللی مشترک است و تمام آن ها بر لزوم احترام به حاکمیت کشورها، استقلال سیاسی، عدم دخالت در امور دیگران و حل اختلافات از طریق راه‌حل‌های مسالمت‌آمیز تاکید دارند و اکنون آمادگی‌هایی برای اتخاذ گام‌های اساسی در این راستا وجود دارد.

این اندیشکده در ادامه گزارش خود می‌نویسد: یکی از مسائل مهم در چشم‌انداز شورای همکاری خلیج(فارس) برای امنیت منطقه، دعوت به تقویت همکاری بین کشورهای منطقه به روشی که در راستای گفت‌وگو، ارتباط و ایجاد پل‌های ارتباطی باشد. این چشم‌انداز بر لزوم حل چالش‌های آب و امنیت غذایی از طریق تقویت همکاری با شرکای منطقه‌ای و بین‌المللی تاکید دارد، انتظار می‌رود که اجرایی کردن این خط‌مشی فراگیر منجر به کاهش مشکلات امنیتی دشوار مانند چالش امنیت دریایی و تهدیدات نظامی شود. چشم‌انداز شورای همکاری به مثابه یک «گام مهم رو به جلو» است که برخی چالش‌های بزرگ در منطقه را حل می‌کند. شورای همکاری با تمرکز بر همکاری و حل مسالمت‌آمیز درگیری ها و توسعه پایدار، تنها به فکر تقویت امنیت اعضای این شورا و شکوفایی آن‌ها نیست بلکه به دنبال مشارکت در یک نظام بین‌المللی باثبات و پر امنیت است و مشارکت ایران در این گفت‌وگو امری محوری و اساسی برای تضمین موفقیت چشم‌انداز است.

در پایان این گزارش آماده است: روابط دیپلماتیک احتمالی در سال ۲۰۲۴ این چشم‌انداز را قوی‌تر خواهند کرد و ممکن است این امر در چارچوب کنفرانس بغداد سه، نشست سران منطقه در پکن و یا دعوت ایران به نشست سران شورای همکاری باشد. انتخابات پیش روی آمریکا منبع آشفتگی های احتمالی خواهد بود اما آن‌ها نیز تمرکزشان بر روی تقویت روابط دوجانبه و یا چندجانبه در خلیج(فارس) خواهد بود، از سوی دیگر هیچ یکی از بازیگران منطقه ای در خلیج فارس خواهان بازگشت به مرحله قبل از سال ۲۰۲۱ نیستند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • اژدهای زرد در مسیر صلح‌سازی / بررسی نوع بازیگری چین در حوزه میانجیگری میان گروه های فلسطینی
  • نیاز شورای همکاری خلیج فارس به تهران برای تحقق چشم‌انداز جدید خود
  • امنیت خلیج فارس با مشارکت کشورهای ساحلی تامین می‌شود
  • وزیر امور خارجه: امنیت خلیج فارس فقط با مشارکت کشورهای ساحلی تأمین می‌شود
  • امیرعبداللهیان: امنیت خلیج فارس فقط با مشارکت کشورهای ساحلی تامین می‌شود
  • امیرعبداللهیان: امنیت خلیج فارس با مشارکت تمامی کشورهای ساحلی تامین می‌شود
  • بدهی خارجی ایران کمتر از ۲۶ کشور خاورمیانه و آسیای مرکزی شد
  • هشدار مصر و اردن درباره کوچاندن فلسطینیان/ تاکید قطر بر جلوگیری از ورود منطقه به جنگ
  • ویدیو/ عملیات تنبیهی ایران علیه اسرائیل نقطه عطف استراتژیکی در منطقه خاورمیانه بود
  • نقشه پراکندگی نیروهای مقاومت از یمن تا فلسطین