Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-07@09:20:09 GMT

سبک زندگی ایرانی اسلامی در جامعه کنونی

تاریخ انتشار: ۱۱ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۱۲۴۲۸۸

سبک زندگی ایرانی اسلامی در جامعه کنونی

ایسنا/خراسان شمالی یک جامعه شناس گفت: نباید فرهنگ و پیشینه خود را دست کم بگیریم و در مقابل سبک زندگی مدرنیته ببازیم که به طور قطع سبک زندگی مدرنیته بهشت آرمانی نیست.

نوری در گفت و گو  با ایسنا، با بیان اینکه سبک زندگی یعنی بر مبنای شرایط فرهنگی جامعه باید زندگی خود را پایه‌گذاری کرد، اظهار کرد: وقتی به گذشته و سبک زندگی ایرانی نگاه می‌کنیم، مشاهده می‌کنیم که بدحجابی در نوع پوشش ایرانی‌ها از گذشته  وجود نداشته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با تأکید بر اینکه مبارزه با ظلم و بی‌عدالتی از گذشته در زندگی ایرانی وجود داشته است، ادامه داد: پس از ورود اسلام و با شعار مبارزه علیه بی‌عدالتی توانست در جامعه ایرانی جای پا برای خود باز کند و از همین جهت می‌توان این نوع از فرهنگ‌ها را سبک زندگی ایرانی اسلامی دانست.

به گفته این جامعه‌شناس سبک زندگی ایرانی ـ اسلامی را می‌توان در کنار مدرنیته حفظ کرد و در سبک زندگی خود آثار نوین تمدنی را اضافه کنیم.

وی با تأکید براینکه تفاوت‌هایی بین سبک زندگی مدرنیته و ایرانی ـ اسلامی وجود دارد، اظهار کرد: اختلاف بین سبک‌های زندگی مختلف وجود دارد، اما نباید سنت را کاملاً کنار گذاشت و در این حالت از اصل و ریشه فرهنگ ما چیزی باقی نمی‌ماند.

نوری با اشاره به اینکه حفظ فرهنگ سنتی در کنار فرهنگ مدرنیته امکان‌پذیر است، تصریح کرد: باید از فرهنگ‌های مختلف جنبه‌های مثبت را گرفت و با فرهنگ اصیل و سنتی خود ترکیب کنیم که این مسئله سخت اما شدنی است.

به گفته این جامعه‌شناس حفظ فرهنگ سنتی در کنار فرهنگ مدرنیته در جامعه ما به خوبی جا نیفتاده است و عده‌ای روشنفکرنما به سرکوب کامل سنت و بخشی دیگر از جامعه نیز به سرکوب کامل مدرنیته می‌پردازد،  بسیاری از افراد فکر می‌کنند برای مدرنیته شدن باید سنت را کنار گذاشت، اما این فکر کاملاً اشتباه است و ما را از فرهنگ اصیل خود تهی می‌کند.

نوری با تأکید براینکه در حال حاضر روابط خانوادگی و ارتباطات اجتماعی ایرانیان مانند کشورهای اروپایی می‌شود، افزود: در سابقه تاریخی خود خانواده‌های گسترده را داریم، اما در حال حاضر به سوی خانواده‌های هسته‌ای و کوچک می‌رویم و فرهنگ خود را فراموش کرده‌ایم.

به گفته این جامعه‌شناس کتاب‌های اندکی در رابطه با سبک زندگی و اصول فرهنگی ایرانیان در دسترس است که بیشتر این نوشته‌ها نیز توسط نویسنده‌های غربی به چاپ رسیده و در این زمینه آنگونه که باید نوشته‌ و کتابی در دسترس نیست.

وی با تأکید براینکه در حوزه علوم انسانی و اجتماعی ضعیف عمل شده است، اظهار کرد: در حوزه ادبیات منابع غنی در دسترس است و در حال حاضر برای مسائل اجتماعی نیز باید از دل اینگونه کتاب‌ها، فرهنگ گذشته را بیرون بکشیم. نباید خود را در مقابل فرهنگ مدرنیته ببازیم و بدانیم که مدرنیته بهشت آرمانی نیست و زمانی مدرنیته مفید است که بتوان در کنار آن سنت‌ها را نیز حفظ کرد.

به گفته این جامعه‌شناس نیاز است در مسائل اجتماعی تمرکز بیشتری داشته باشیم و زیرپا گذاشتن تمام و کمال سنت‌ها به معنای عقب ماندگی خواهد بود و نباید از سنتی بودن خود خجالت‌زده باشیم.

نوری با اشاره به اینکه  برخی از افراد به نوعی در جامعه به واسطه هنری که دارند در میان افراد دیگر بیشتر دیده می‌شوند، ادامه داد: افرادی در جامعه هستند که رفتارهایمان تقلیدی از رفتار آنان است و این افراد نیز از بازیگر، ورزشکار و... در بین افراد شناخته شده هستند. سینما و تلویزیون الگوی نسل جدید هستند و سبک زندگی را به افراد جامعه منعکس می‌کنند و زمانی که در اخبار و برنامه‌ها به راحتی از مسائلی مانند طلاق هنرمندان و... صحبت می‌شود، قبح طلاق برای نسل جوان شکسته می‌شود.

به گفته این جامعه‌شناس تضاد بین قشر روشنفکرنماها و بخش حاکمیتی زیاد است و اگر این دو بخش در کنار یکدیگر حرکت نکنند، سبک زندگی ایرانی اسلامی نابود می‌شود.

نوری با تأکید بر اینکه صداوسیما خود نقش اصلی در نابودی سبک زندگی ایرانی ـ اسلامی دارد، تصریح کرد: صداوسیما به جای اینکه مرکز آموزش افراد جامعه باشد به دکانی تبدیل شده است برای کسب درآمد و در واقع صداوسیما باید مخاطب‌های خود را دسته‌بندی کند و نباید برای مخاطبی که در دورترین روستا زندگی می‌کند و مخاطبی که در بهترین نقطه کشور است، یک نوع خوراک فرهنگی ارائه داد.

به گفته این جامعه‌شناس زمانی که یک شخص در دورافتاده‌ترین روستا زندگی می‌کند و تبلیغات دکوراسیون منزل را می‌بیند ناخواسته ذهن آن مخاطب به سوی نیازهایی می‌رود که برای او اولویت نیست و از مسیر اصلی زندگی خود خارج می‌شود.

نوری تصریح کرد: بخش عمده مشکلات سبک زندگی به دست صداوسیما است و نباید بدون توجه به مخاطبان خود، مسائل فرهنگی را به آنان دیکته کند که به طور قطع پیامدهای نامطلوبی به دنبال دارد.

نوری در پایان اظهار کرد: در حقیقت کشورهای جنوب غربی آسیا در حفظ فرهنگ سنتی خود موفق‌تر بوده‌اند و در حال حاضر شاهد پیشرفت ژاپن، کره و... در علوم مختلف هستیم، اما در عین حال نیز می‌بینیم که سنت خود را نیز در کنار پیشرفت خود حفظ کرده‌اند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اجتماعی سبك زندگي خراسان شمالي سبک زندگی ایرانی حال حاضر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۱۲۴۲۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جان جیمز یوبل، فعال ضدصهیونیسم در گفت‌وگو با قدس: صهیونیسم‌ستیزی در میان آمریکایی‌ها افزایش خواهد یافت

به گزارش قدس آنلاین، تحولات عمیق و جدیدی در دانشگاه‌های مهم جهان در حال رخ دادن است. دانشجویان دانشگاه‌های مهم ایالات متحده آمریکا مانند کلمبیا،‌ هاروارد، ام آی تی، براون و ... که سابقه حمایت از رژیم اسرائیل را دارند، خواهان منصرف کردن این دانشگاه‌ها از حمایت مالی رژیم صهیونیستی هستند.

حتی برخی دانشجویان اعلام کرده‌اند روابط علمی و تجاری دانشگاه باید با دانشگاه‌های اسرائیلی قطع شود و سرمایه‌گذاری بر تسلیحات و حمایت مالی به هر طریقی ممنوع اعلام شود. این دانشجویان نخبه که عمدتاً وابسته به طبقه خواص و اشراف از دانشگاه‌های باسابقه با صبغه حمایت از اسرائیل هستند، در اتفاق نادری حمایت علنی خود را از فلسطین اعلام کردند.

دومینوی حوادث تلخی مانند شهادت حدود ۳۴هزار نفر فلسطینی که بیشتر آنان زنان و کودکان بوده‌اند، حمله به بیمارستان‌ها وماشین‌های آشپزخانه بین‌المللی، وجدان‌های خفته جهان را بیدار کرده است. پاسخ جمهوری اسلامی ایران به رژیم صهیونیستی نیز پوشالی بودن اسرائیل را به رخ جهان کشید و در این میان آزادمردان جهان به‌خصوص دانشجویان آمریکایی و اروپایی با حضور دو هفته‌ای خود خواستار توقف نسل‌کشی و آپارتاید و کوچ اجباری شده‌اند. 

در میان این هیاهو، اخباری مبنی بر احتمال تبادل پیام برای مذاکره میان ایران و آمریکا به گوش می‌رسد. جان جیمز یوبل، فعال ضدصهیونیسم اهل فلوریداست که معتقد است اکنون فرصت مناسبی است جمهوری اسلامی ایران نقش جدی‌تری در تحولات کنونی ایفا کند. این فعال آمریکایی در گفت‌وگو با قدس به نکات مهمی اشاره می‌کند. بخشی از گفت‌وگو را در ادامه مطالعه می‌کنید.

آقای یوبل! با توجه به وضعیت کنونی تحولات آمریکا و پاسخ موشکی ایران به جنایات رژیم صهیونیستی، آیا مذاکره میان دو کشور در شرایط کنونی مفید خواهد بود و در حال حاضر زمان مناسبی برای مذاکره است یا خیر؟ آیا می‌توان گفت در شرایط فعلی آمریکا می‌تواند به عنوان یکی از طرف‌های برجام مورد اعتماد سایران قرار بگیرد؟
من معتقدم (ساختار و بنیاد این دولت به گونه‌ای است که) هرگز نمی‌توان به هیچ دولتی از آمریکا اعتماد کرد. چراکه  این کشور سابقه بسیار طولانی در راه انداختن جنگ‌ها به نفع طبقه سرمایه دار جامعه خود دارد. در حالی که برخی افراد معتقدند برخی از جنگ‌ها واقعاً در راستای منافع ملی ایالات متحده اهمیت دارد، اما من معتقدم واقعاً هیچ یک از جنگ‌ها به نفع مردم آمریکا نبوده است.

برخی معتقدند درشرایط کنونی اوضاع به نفع جمهوری اسلامی ایران است. آیا آمریکا در چنین شرایطی پای میز مذاکره خواهد آمد؟
می‌دانم ممکن است آنچه می‌گویم تندروی به نظر برسد، اما احساس می‌کنم دولت آمریکا به ( دلیل نوع ساختار) باید به‌صورت کامل (بنیادین) سرنگون یا نابود شود. بسیاری از مردم داخل ایالات متحده، دیدگاهی مشابه من در این مورد دارند. اما تعداد کمی از آنان چنین چیزی را بیان می‌کنند؛ زیرا می‌ترسند شغل خود را از دست بدهند یا شاید اف‌بی‌آی در خانه‌شان به سراغ آنان بیاید.

به نظرتان اوضاع فعلی در ایالات متحده تا کجا پیش خواهد رفت؟ آیا این احتمال وجود دارد دولت مرکزی از برخی اصول خود عدول کند؟
من معتقدم فشار علیه صهیونیسم و قدرت یهود در داخل ایالات متحده آمریکا همچنان افزایش خواهد یافت. همچنین ممکن است شاهد تبدیل برخی از تظاهرات‌ها به شورش باشیم. اگر شورش‌ها به اندازه کافی گسترده و مخرب شوند، شاید آمریکا در برخی از ایالت‌ها، کنترل بر برخی مناطق شهری را از دست بدهد. اگر اوضاع به طور قابل توجهی بدتر شود، حتی شاید بتوان شاهد تجزیه ایالات متحده به چند کشور جدید باشیم و این امر در نهایت به نابودی آمریکا منجر خواهد شد و از طرفی قدرت دولت به طور چشمگیری کاهش می‌یابد.

آقای جان یوبل، شما به عنوان فعال در زمینه مبارزه با صهیونیسم بفرمایید رسانه‌های ایرانی چه نقشی را می‌توانند ایفا کنند و برای ارتباط جمهوری اسلامی ایران با نیروهای مخالف دولت در ایالات متحده چه الزاماتی را ضروری می‌دانید؟ 
من فکر می‌کنم در این مرحله، رسانه‌های انگلیسی زبان در ایران به ویژه پرس تی وی باید ابتکار عمل را در دست بگیرند و تلاش کنند با فعالان آمریکایی در شهرهای مختلف ارتباط برقرار کنند و با برخی از آنان ارتباط را حفظ کنند. این امر سبب می‌شود 

رسانه‌های ایرانی بتوانند اخبار و ویدئوهای بیشتری از آنچه در اعتراضات در داخل ایالات متحده اتفاق می‌افتد را دریافت کنند و به این شکل شناخت بهتری از فضای داخلی آمریکا بدست بیاورند.

زینب اصغریان

دیگر خبرها

  • جامعه‌شناختی تفکرات اجتماعی
  • کاهش مشکلات جامعه با تحول در نظام آموزشی امکان‌پذیر است
  • ترویج فرهنگ دینی و اسلامی بهترین خدمت به جامعه است
  • دانشگاه خودباوری را در جامعه به منصه ظهور برساند
  • دانشگاه با فرهنگ‌سازی در جامعه خودباوری را به منصه ظهور برساند
  • مد خوب، مد بد!
  • اعتلای فرهنگ جامعه از مسیر تعلیم و تربیت معلمان می‌گذرد
  • توافقاتی بر سر حرکتی جمعی برای برون رفت از وضعیت کنونی در غزه
  • جان جیمز یوبل، فعال ضدصهیونیسم در گفت‌وگو با قدس: صهیونیسم‌ستیزی در میان آمریکایی‌ها افزایش خواهد یافت
  • آیت‌الله جوادی آملی: حجاج باید پرچمدار فرهنگ ایران اسلامی باشند