Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبستان»
2024-05-06@19:02:42 GMT

کتاب «تشیع در دوره امام باقر(ع)» منتشر می‌شود

تاریخ انتشار: ۱۲ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۱۴۳۳۷۳

کتاب «تشیع در دوره امام باقر(ع)» منتشر می‌شود

حجت‌الاسلام رزاقی موسوی با اعلام انتشار کتاب «تشیع در دوره امام باقر(ع)» در آینده نزدیک، گفت: وضعیت اقتصادی شیعیان و فرقه‌های فکری آن دوره از موضوعاتی است که در این کتاب به آنها پرداخته شده است.

خبرگزاری شبستان، گروه اندیشه به نقل از پایگاه خبری دفتر تبلیغات اسلامی، حجت الاسلام والمسلمین «سید قاسم رزاقی موسوی» از انتشار کتاب «تشیع در دوره امام باقر(ع)» در آینده نزدیک خبر داد و اظهار داشت: در این طرح سعی کردیم که به ویژگی‌ها و در واقع، زندگانی شیعیان در دوره امام باقر(ع) پرداخته شود که غیر از مباحث مقدماتی، به پیشینه آن و بررسی منابع می‌پردازیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

وی گفت: این اثر در چند محور عمده بررسی شده است: یکی، بحث وضعیت علمی و فرهنگی شیعیان در دوره امام باقر(ع) است که طبیعتاً با توجه به فضایی که بعد از قیام سیدالشهدا(ع) و فراهم‌سازی مقدماتی از سوی امام سجاد(ع) برای برگرداندن اوضاع به لحاظ فرهنگی، برای امام باقر(ع) بوجود آمده بود، دوره امام محمد باقر(ع) از اهمیت خاصی برخوردار است؛ ما در این دوره شاهد روی کارآمدن و رونق گرفتن برخی حقایق بودیم که طبیعتاً این پروژه درصدد بود که مسائل مربوط به شیعیان بروز پیدا کند.

 

این عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با اشاره به برخی از مطالب این پروژه تصریح کرد: با توجه به تلاش‌هایی که امام باقر(ع) نسبت به اصحاب و شاگردان خود داشتند، مسئله تقیه، بداء، رجعت و برخی موضوعات دیگر و تحولاتی که در علم حدیث، فقه و کلام شیعیان ایجاد شده بود، سعی کردیم که در این فصل به آن بپردازیم.

 

وی افزود: در ادامه طبیعتاً به معرفی برخی از اصحاب خاص امام، البته اصحاب خاص به این معنا که شاگردان زیادی داشتند، اما برخی از آنها که به لحاظ تأثیر‌گذاری علمی - فرهنگی از اهمیت بیشتری برخوردار بودند را تحت عنوان معرفی اصحاب اندیشمند امام بررسی کردیم، که در دو بخش "محدثان شیعی" و "فقهای شیعه" را مورد بررسی قرار می دهد افرادی مثل جابر بن یزید، عبدالله بن ابی یعقوب، ابان بن تغلب، حمران بن اعین، عبدالملک و فقهایی مثل محمد بن مسلم، زراره، ابوتراره و ابوبصیر و دیگران را مورد بررسی قرار دادیم.

 

حجت الاسلام والمسلمین رزاقی موسوی تاکید کرد: در آخر بخش یک بحثی تحت عنوان «جریان شناسی علمی فرهنگی» داشتیم که طبیعتاً با توجه به فضای علمی و فرهنگی دوره، بدعت‌هایی که به هر حال دولت اموی در پیش گرفته بود و نقطه تقابلی که امام با شیعیان داشتند، سعی کردیم که این فضا و جریان های این دوره را مورد بررسی قرار دهیم.

 

وی با بیان این که در فصل بعدی این پروژه به وضعیت اجتماعی شیعیان پرداختیم، گفت: طبیعتاً متناسب با فضای علمی - فرهنگی، فضای اجتماعی شیعیان هم متفاوت بوده و ضمن اینکه یک مروری بر اوضاع اجتماعی دوره داشتیم، پراکندگی جغرافیایی شیعه، مناطق شیعه‌نشین و عواملی که برای گسترش شیعه در این دوره تأثیرگذار بوده و برخی از این موارد را مورد بررسی قرار دادیم.

 

عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با اشاره به فرقه های شیعی در دوره مذکور تصریح کرد: همچنین به گونه‌شناسی فرقه‌های شیعی پرداختیم که قاعدتاً در این دوره ما می توانیم یک مقدار وجه متمایزی قائل شویم و فرقه‌های کیسانیه، بتریه و شیعۀ امامیه را در 3 عنوان بررسی کردیم؛ شاید وجه شباهت هایی میان این فرقه‌ها باشد ولی طبیعتاً یک نقاط تمایزدهنده‌ای داشتند که ما این مباحث را در این قالب معرفی کردیم؛ یک گروه هم تحت عنوان اولاد، فرقه انحرافی منسوب به شیعه را با توجه به تأثیرگذاری های آنها در فضای فکری، فرهنگی و اجتماعی هم مورد توجه قرار دادیم.

 

وی مناسبات اجتماعی شیعیان را از دیگر مباحث این اثر عنوان کرد و افزود: بعد از معرفی و این فضاشناسی مربوط به گسترش شیعه، مناسبات اجتماعی شیعیان، جایگاهی که شیعیان در اجتماع، تعاملی شیعیان با غیر شیعیان و با شیعیان از فرقه‌های مختلف دیگر و مهمتر از همه، چالش هایی شیعیان به لحاظ زندگی اجتماعی با آنها مواجه بودند را مورد توجه قرار دادیم، مثلاً یکی از چالش‌ها گرایش به امامت محمد حنفیه و شکل گیری فرقه کیسانیه بود که به هر حال در رویکرد اجتماعی و زندگی اجتماعی شیعیان می‌توانست تأثیرگذار باشد.

 

حجت الاسلام والمسلمین رزاقی موسوی ابراز کرد: چالش دیگری که شیعیان داشتند، عمده شیعیان در این دوره در کوفه به سر می‌بردند و امام باقر(ع) در مدینه بودند که این بُعد مسافت و عدم ارتباط مستقیم با امام(ع) و نماینده‌ها می‌توانست تأثیرگذار باشد که این مبحث را به عنوان یک چالش مطرح کردیم.

 

وی با بیان این که زمینه‌های شکل‌گیری زیدیه، از دیگر چالش هایی بود که در این اثر به آنها پرداخته شده است، گفت: چون هنوز زیدیه شکل نگرفته بود اما زمینه‌ها، اندیشه‌ها، جاری شدن و مطرح شدن اندیشه‌های زیدیه از اینجا شکل می‌گیرد و یارگیری‌ که زیدیه می خواست انجام بدهد، عنوان چالش‌هایی است که در این بخش مورد بررسی قرار می‌گیرد.

 

این عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با اشاره به جریان شناسی اجتماعی شیعیان تصریح کرد: جریان کیسانیه، جریان جابر بن یزید جعفی، جریان انقلابی زید بن علی بن حسین و جریان اعتدال‌گرایی شیعیان پیرو امام و نهایتاً جریان غلو و اصحاب منحرف امام را تحت عنوان «جریان‌های اجتماعی» مورد بررسی قرار دادیم.

 

وی درباره وضعیت سیاسی شیعیان افزود: در فصل بعدی، به وضعیت سیاسی شیعیان پرداختیم، به ‌هر حال، جامعه‌ای که به لحاظ علمی، فرهنگی و اجتماعی از این تحولات برخوردار باشد، به لحاظ رویکرد سیاسی هم قاعدتاً با مشکلات و موانعی مواجه بود، از جمله اندیشه‌های سیاسی این دوره، عملکرد سیاسی شیعیان را هم مورد بررسی قرار دادیم که طبیعتاً متناسب با آن به جریان‌های سیاسی و جریان‌شناسی در علوم سیاسی شیعه نیز پرداختیم.

 

حجت الاسلام والمسلمین رزاقی موسوی ابراز کرد: جریان سیاسی کیسانیه عباسی، جریان سیاسی زیدی حسنی و جریان سیاسی اعتدال‌گرای امامیه را در فصل مربوط به جریان سیاسی بررسی کردیم.

 

وی با بیان این که در فصل آخر این اثر به وضعیت اقتصادی شیعیان در این دوره پرداختیم، گفت: اقتصاد جامعه اسلامی، بررسی مهمترین درآمدهای شیعیان از کشاورزی و تجارت و صنعت، چالش‌های اقتصادی شیعیان در جامعه و روابط اقتصادی بین شیعیان و امام(ع)، در این فصل مورد بررسی قرار گرفته است.

 

عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تصریح کرد: در این اثر سعی کردیم یک نگاه جامعی به وضعیت شیعیان از لحاظ علمی، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی داشته باشیم که این مجموعه در واقع توضیحاتی درباره طرح شیعه در دوره امام باقر(ع) بوده است.

 

وی با بیان این که این پروژه، غیرقطبی است، افزود: کارهای نوشتاری این پروژه به اتمام رسیده و ان شاءالله بعد از انجام اصلاحات نهایی، در جلسه شورای پژوهشکده هم در مورد آن بحث می شود.

 

حجت الاسلام والمسلمین رزاقی موسوی اظهار داشت: این اثر در حدود 250 صفحه تهیه شده که پس از تأیید شورای پژوهشی و انجام مراحل ویراستاری بزودی منتشر می شود.

پایان پیام/9

منبع: شبستان

کلیدواژه: پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی کتاب عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی دوره امام باقر ع مورد بررسی قرار اجتماعی شیعیان جریان سیاسی تحت عنوان سعی کردیم فرقه ها چالش ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۱۴۳۳۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عزاداری در سوگ امام ششم شیعیان در گوشه وکنار استان

به گزارش خبرگزاری صداوسیما، مرکزاصفهان؛ همزمان با سالروز شهادت رئیس مکتب جعفری ارادتمندان خاندان اهل بیت (ع) باحضور در مسجدها، تکایا و حسینیه‌ها و امام زادگان استان در سوگ این امام همام اجتماع و سوگواری کردند.

عزاداران برای ارادت به امام ششم شیعیان غذای نذری هم بین سوگواران توزیع کردند.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

دیگر خبرها

  • افشاگری رشیدی کوچی از تلاش دولت برای نزدیک کردن ریاست مجلس آینده به جریان پایداری و  امام صادقی‌ها
  • تلاش دولت برای نزدیک کردن ریاست مجلس به جریان پایداری و امام صادقی‌ها
  • کتاب «ادب زندگی» منتشر شد
  • سی‌وچهار دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در یک نگاه
  • علم الهدی: امامت سیاسی دشمن دارد/ امام فقط شاگردپرور و عالم نیست؛ اصل امامت به تشکیل نظام رهبری و تشکیلات حکومت اجتماعی است
  • آیین گرامیداشت مقام پیشوای ششم شیعیان در شیراز برگزار شد
  • بر سر سفره بزرگ فقهی، کلامی و عقلی امام صادق (ع)نشسته‌ایم
  • بیست و پنجم شوال، سالروز شهادت رئیس مذهب شیعه
  • آیا امام صادق (ع) فقط گوشه‌ای می‌نشست و درس می‌داد؟
  • عزاداری در سوگ امام ششم شیعیان در گوشه وکنار استان