Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش «نماینده»، امیرابراهیم رسولی، با اشاره به نخستین نطق پیش از دستور رئیس مجلس در این خصوص که مجلس یازدهم قصد مچ گیری از دولت را ندارد، گفت: این روزها مبحثی در فضای مجازی دنبال می شود تحت این عنوان که قرار است مجلس یازدهم در رویارویی با دولت قرار گیرد، این در حالی است که اکنون که مجلس مستقر شده است باید به سمت کار کارشناسی رفت و اینکه چه چیزی به نفع مردم است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تمرکز بر اجرای صحیح قانون، سبب واداشتن دولت به انجام کارهای عقب افتاده می شود

این فعال رسانه بیان داشت: در یک سال و اندی که از عمر دولت باقی مانده است، تغییر و تحول ساختاری نمی تواند اتفاقی را به نفع مردم رقم بزند. اتفاق مثبت می تواند تقویت بعد نظارت مجلس باشد که دولت وادار شود کارهای عقب مانده را پیش ببرد و پتانسیل های دولت که اکنون نیروهای آن خسته اند فعال شود.

رویکرد مجلس یازدهم باید نگاه ناظرمحور مبتنی بر تخصص باشد

وی با تاکید براینکه رویکرد مجلس یازدهم باید نگاه ناظرمحور مبتنی بر تخصص باشد، اظهار داشت: همچنین از نمایندگان این دوره از مجلس انتظار می رود در برابر مماشات‌های گذشته کوتاه نیامده و محکم بایستد در عین حال این حس به مردم منتقل نشود که قرار است میان مجلس و دولت نزاع ایجاد شود. رویکرد رئیس مجلس نیز پوشش نقاط ضعف دولت است و می خواهد مشکلات را برطرف کند، دکتر قالیباف به این نکات در نطق خود نیز به آن اشاره کرد.

برخی نمایندگان در دوره های گذشته مجلس در بعد نظارتی ضعیف عمل کردند

رسولی در ادامه گفت‌وگو  به تشریح علت تأکید بر استفاده از ابزار نظارتی، پرداخت و گفت: معمولا مسئولان و مقامات بر نقاطی تاکید دارند که پیش از این در آنها خلاء وجود داشته است. در گذشته نمایندگانی داشتیم که به خاطر برخی وابستگی ها، در بُعد نظارتی ضعیف عمل کردند و برخی فراکسیون خود را به جای اینکه در خدمت مردم بگذارند در خدمت قوه مجریه قرار دادند که این مواضع نباید در مجلس آتی دیده شود و انتظار می رود خلاءها برداشته شود.

وی تاکید کرد: لازم است که نظارت در مجلس با ابزارهای قانونی و معقول پیش برود و نباید به صورت احساسی برخورد کرد. این خلاءها به طور کلی باعث شده است توجه ها به سمت تقویت بعد نظارتی جلب شود.

رسولی در ادامه این گفت‌وگو به چهار رویکرد تحولی مدنظر رئیس مجلس که شامل شفاف سازی، هوشمندسازی، مردمی سازی و کارآمدسازی می شود، پرداخت و گفت: این رویکردها محصول مطالعاتی است که روی حوزه پارلمان انجام شده و در اختیار رئیس مجلس قرار گرفته است. طبق این مطالعات، نقاطی که دچار نقطه ضعف بوده شناسایی شده است.

مردمی سازی قوه مقننه یعنی نقش مردم در قانونگذاری دیده شود

این کارشناس مسائل مجلس تشریح کرد: در بحث مردمی سازی این نکته حائز اهمیت است که نماینده با رأی مردم وارد مجلس می شود اما بعد از ورود به مجلس، مردم را که عنصر اصلی موفقیت وی در انتخابات بوده فراموش می کند. ارتباط با مردم صرفا به دریافت و پرداخت وام، رفع بیکاری مردم و غیره ختم می شود که درست نیست.

وی توضیح داد: مردمی سازی به این معنا نیست که صرفا برخی مشکلات شخصی مردم برطرف شود بلکه به این معنا است که باید نقش مردم در قانونگذاری دیده شود. باید گرفتاری های اصلی مردم به متن قوانین بیاید. باید با ارتباط با مردم قوانین مزاحم شناسایی شود و یا ایرادات قوانین اصلاح شود.

شفافیت در نظر و آراء نمایندگان سبب کاهش فاصله مجلس و مردم می شود

رسولی در خصوص اهمیت شفاف سازی عنوان کرد: اگر شفافیت مهم است و اگر نظر نمایندگان یک نظر کارشناسی است برای چه باید رای آنها از مردم پنهان بماند. لذا شفاف سازی رأی نمایندگان و انتخاب آنها نیز اهمیت دارد. باید فاصله جامعه با مجلس را کاهش داد تا مردم مجلس را از خود بدانند. باید به جای مسائل کم اهمیت روی دغدغه های مردم متمرکز شد.

منبع: نماینده

کلیدواژه: امیرابراهیم رسولی شفافیت فعال سیاسی مجلس یازدهم نماینده مجلس یازدهم مردمی سازی رئیس مجلس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت namayande.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «نماینده» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۱۴۵۳۱۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پس لرزه برگزاری جلسه مجلس و دولت در دفتر قالیباف نه صحن مجلس

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، حسینعلی حاجی دلیگانی نماینده مردم شاهین‌شهر در واکنش به این نکته که «خواست نمایندگان یک جلسه فوق‌العاده درخصوص مساله ارز در صحن بود نه در دفتر رییس مجلس»، گفت: بله، نظر ما همین است باید می آمدند در صحن و شفاف مطالب بیان می‌شد، ما گفتیم که در صحن، جلسه [فوق العاده ارزی] برگزار شود نگفتیم که بروید و جداگانه جلسه بگذارید.

وی در گفتگو با ایلنا، ادامه داد: با این جلسات چند نفره جداگانه نتیجه نمی‌گیریم و الان هم که مشکلات حل نشده است.

حاجی دلیگانی خاطرنشان کرد: به نظر ما اگر قانون را رعایت می‌کردند این مشکلات را نداشتیم، بانک مرکزی قانون را رعایت نمی‌کند چه قانونی که اخیرا تصویب کردیم و چه احکامی که در برنامه مصوب شده؛ اگر این قوانین و احکام از سوی بانک مرکزی رعایت شود این مشکلات را نخواهیم داشت.

وی ابراز داشت: ما همچنان مطالبه برگزاری جلسه ارزی در صحن را داریم و معتقدیم که همه نمایندگان باید در جریان این موضوع قرار بگیرند نه اینکه یک جلسه جدا باشد.

۲۷۲۱۸

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1898959

دیگر خبرها

  • پل خورگو وارد فاز اجرا شد
  • عملیات اجرایی پل خورگو آغاز شد
  • موضع دولت درخصوص انتخاب رئیس مجلس دوازدهم
  • حسینی: دولت به موضوع انتخاب رئیس مجلس دوازدهم ورود نمی‌کند
  • نظر دولت رئیسی درباره ریاست مجلس آینده از زبان معاون پارلمانی /کرسی های نمایندگی تهران اهمیت زیادی دارد
  • ضرورت توجه به سرمایه اجتماعی در تعامل مجلس و دولت/ وفاق و همدلی در اصفهان رو به ارتقا است
  • مهاجری خطاب به ذوالنور: از رئیسی حساب‌کشی کنید
  • مهاجری خطاب به ذوالنور: از رئیسی و دولت حساب‌کشی کنید
  • پس لرزه برگزاری جلسه مجلس و دولت در دفتر قالیباف نه صحن مجلس
  • پنجره‌ای رو به شفافیت