Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش صدا ایران -حسن گروسی، معاون حقوقی و امور مجلس صدا و سیما در یادداشتی نوشت: منتخبین مردم شریف حوزه‌های انتخابیه اقصی نقاط کشور در مجلس یازدهم، وارد بهارستان شده و انتظار می‌رود این مجلس از طریق ایفای وظایف قانونی خود در اصول مصرح قانون اساسی، بتواند با کارایی و کارآمدی بیش از گذشته در قانون گذاری و نظارت، نقش کلیدی و ماندگار برجای بگذارد و دوره چهار ساله خود را با موفقیت و سربلندی طی نماید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!
    قانون گذاری و مجلس جدیداصول مصرح قانون اساسی  
کسب این توفیق عملی نخواهد شد مگر آن که آسیب های نظام قانون گذاری نیز به عنوان یکی از مسائل اساسی، مورد توجه و مداقه لازم قرار گیرد و با رفع این اشکالات بتوانیم به سمت مجلس تراز در گام دوم انقلاب قدم برداریم. موضوع بررسی مشکلات و آسیب شناسی مربوط به پارلمان بحمدا... در سال های اخیر مورد توجه کارشناسان و مراکز تحقیقاتی مرتبط قرار گرفته و حقیر نیز در فصل سوم رساله خود با عنوان امکان سنجی ایجاد نظام دومجلسی با تاکید بر ظرفیت های حقوق اساسی جمهوری اسلامی ایران در چهار گفتار آسیب های کلان نظام تقنینی در ایران، آسیب های پیشا قانونگذاری، آسیب‌های مربوط به فرآیند تصویب قانون و آسیب‌های پسا قانونگذاری به آن پرداخته ام.  
درخصوص آسیب های مربوط به فرآیند تصویب قانون، موارد متعددی توسط صاحب نظران مورد شناسایی و بررسی قرار گرفته و در سیاست های کلی نظام قانون گذاری نیز بیان شده است که اتفاقاً این آسیب ها به طور خاص باید توسط نمایندگان مجلس مورد توجه و اصلاح قرار گیرند.  
برخی از آسیب های مذکور عبارتند از:
 
- رعایت نکردن فنون قانون نویسی
- درج موضوعات غیر مرتبط در خلال فرآیند تصویب قانون
- تغییرات غیر کارشناسی متن در مراحل تصویب
- فقدان توجه کافی به اسناد بالادستی در روند قانون گذاری
- عدم حضور و مشارکت موثر و کارآمد برخی نمایندگان در فرآیند تقنین
- عدم شفافیت و مشارکت ذی نفعان در ابتکار قوانین
- ابهام در قوانین آزمایشی
- ضرورت کارشناسی بیشتر و تغییر رویکرد به ابتکار قوانین لایحه بنیان
- بی توجهی به نیازسنجی تقنینی و اولویت های مد نظر شهروندان به خصوص اقشار ضعیف  
- عدم انطباق پیش نویس طرح ها یا لوایح با ضرورت های اجتماعی
- بی توجهی مبتکران طرح ها و لوایح به موضوع تورم قوانین
- کارشناسی غیر دقیق پیش نویس ها
- عدم توجه به مرزهای تقنین، اجرا و قضا در تهیه پیش نویس ها
- عدم ذکر ضمانت اجرای کافی و مناسب برای قوانین در موارد لزوم
- وضع احکام دائمی در قوانین موقت
 
به هر حال از آنجاکه بیش از ۱۷۰ نفر از نمایندگان منتخب مردم، تازه نفس بوده و برای اولین بار است که برای قانون گذاری وارد مجلس شده‌اند (که همین امر نیز می تواند به عنوان یکی از نقاط قوت مجلس یازدهم ثبت و ضبط شود)، لازم است آسیب‌های پارلمان در سال‌های اخیر توسط ایشان و سایر نمایندگان، مورد توجه خاص قرار گیرد تا بتوانند موثرتر از دوره‌های قبلی مجلس ظاهر شده و در رفع مشکلات مردم و نظام قانونگذاری کشور با موفقیت طی مسیر نمایند.
 
در همین خصوص لازم است نمایندگان ارجمند نسبت به برنامه ریزی دقیق و قابل اجرا برای تحقق موضوعات و سرفصل های اعلام شده از جانب رهبر فرزانه انقلاب در پیام ارسالی به مجلس یازدهم، اهتمام ویژه ورزند و راه حل های مؤثر و هوشمندانه مندرج در سیاست های کلی نظام قانونگذاری را که برای مرتفع شدن برخی آسیب های موجود، مورد عنایت ایشان قرار گرفته است، سرلوحه اقدامات خویش قرار دهند. سیاست‌های مذکور که توسط معظم له در مهرماه سال گذشته ابلاغ شده است، می‌تواند یکی از فرصت های طلایی مجلس یازدهم برای ارتقای سطح کیفی قوانین و کارآمدی نظارت باشد و زمینه های حل و فصل مشکلات متعدد در حوزه قانونگذاری و نظارت به عنوان دو کار ویژه اصلی مجلس را فراهم آورد.
 
اگر چه همه قوا موظف شده اند زمان بندی و پیشرفت اقدامات مربوط به سیاست های مذکور را گزارش کنند، لیکن نقش محوری مجلس شورای اسلامی به عنوان قوه‌ای که طبق نظر بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران حضرت امام خمینی (رضوان ا... علیه) باید در رأس امور قرار گیرد، ممتاز و بی‌بدیل خواهد بود.     مان گونه که رای دهندگان انتظار داشته اند، ان شاءا... شاهد شفافیت، عقلانیت و انقلابیگری در مجلس یازدهم خواهیم بود و گام مهم دیگری در ارتقای نظام قانونگذاری کشور و رفع آسیب های موجود برداشته خواهد شد. بی تردید رسانه ملی نیز با بهره گیری از ظرفیت شبکه های رادیویی و تلویزیونی ملی و استانی خود، هم چون گذشته در راستای نیل به اهداف راهبردی نظام در این زمینه که در قوانین و اسناد بالادستی از جمله سیاست های کلی نظام قانونگذاری مورد تأکید قرار گرفته است، آمادگی خود را برای همکاری همه جانبه واثربخش اعلام می دارد.

منبع: صدای ایران

کلیدواژه: قانون صدا سیما مجلس مردم حوزه صدای ایران نظام قانونگذاری مجلس یازدهم قانون گذاری نظام قانون مورد توجه آسیب ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت sedayiran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «صدای ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۲۰۴۵۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ارتقای سه درصدی سهم فرهنگ از بودجه عمومی کشور

احمد راستینه با اشاره به اهمیت تقویت زیرساخت‌های فرهنگی در کشور، اظهار داشت: ارتقای سهم فرهنگ از بودجه عمومی کشور از نیم به سه درصد از مهمترین دستاورد‌های مجلس یازدهم بود.

وی افزود: با توجه به اهمیت مساله فرهنگ تلاش می‌شود این سهم از بودجه عمومی به پنج درصد ارتقا یابد در این صورت است که می‌توان ادعا کرد حداقل‌های تحول نظام فرهنگی کشور فراهم شده است.

راستینه اضافه کرد: تا قبل از مجلس یازدهم به غیر از اعتبارات جاری و حقوقی، هیچ اعتباری برای تحول فرهنگی و تولید محتوا پیش‌بینی نمی‌شد، اما امروز در یک جدول از مجلس شورای اسلامی اعتبار برای این بخش مصوب شد.

وی گفت: از این مبلغ سهم فعالیت‌های پرورشی، فرهنگی و ورزشی دانش‌آموزان ۳۶ هزار میلیارد ریال و ۲۵ هزار میلیارد ریال هم برای ترویج فرهنگ ازدواج، حجاب، عفاف و برنامه‌های فرهنگی موثر در دانشگاه‌ها در نظر گرفته شده است.

بیشتر بخوانید

فرهنگ زیربنای پیشرفت و توسعه کشور است

راستینه با اشاره تصویب قانون خانواده و جوانی جمعیت در مجلس یازدهم، بیان داشت: ۲۷ صدم مالیات بر ارزش افزوده سهم ورزش دانش‌آموزی است و در این ارتباط ۷۰ هزار میلیارد ریال از محل بودجه در این بخش مصوب شده است.

وی افزود: یکی از کارکرد‌های مجلس یازدهم انجام کار تحولی برای پویانمایی است که برای تولید محتوای ویژه کودک و نوجوان اعتبار ویژه مصوب شده است.

راستینه با تاکید بر اینکه کمبود معلم تنها مختص یک استان نیست، گفت: نظام آموزش و پرورش در ۱۰ سال گذشته نسبت به امر جذب معلم کوتاهی بسیاری داشت و ردیف استخدامی برای جذب معلمان داده نشد و همین امر موجب شد تا امروز با مشکل کمبود معلم روبرو شویم.

وی تصریح کرد: براساس برنامه‌ریزی‌های انجام شده در نشست‌های نظارتی مجلس شورای اسلامی، تلاش براین است که در سال تحصیلی جدید مشکلات کمتری در خصوص تامین معلم وجود داشته باشد.

راستینه ادامه داد: افزایش ظرفیت جذب و استخدام معلمان از سوی سازمان امور استخدامی و افزایش سهمیه دانشگاه فرهنگیان از جمله راهکار‌های در نظر گرفته شده برای کاهش مشکل کمبود معلم است.

باشگاه خبرنگاران جوان چهارمحال و بختیاری شهرکرد

دیگر خبرها

  • تحول از مجلس سنتی به نوین از مجلس یازدهم تا دوازدهم
  • الگوهای نظارت همگانی و مردمی سازی در مجالس قانونگذاری دنیا
  • انجام ۶۰ نظر سنجی در موسسه افکارسنجی ملت
  • اصلاح قوانین اسلحه و مهمات برای جلوگیری از وقوع جرم است
  • مصلحت قطعی همچنان در انتظار تصمیم مجمع تشخیص مصلحت نظام
  • ارتقای سه درصدی سهم فرهنگ از بودجه عمومی کشور
  • ۹ قانون عجیب که فقط در کشور سوئیس وجود دارد!
  • قانون شورا‌ها باید اصلاح شود
  • حاجی‌بگلو: قانون شوراها باید اصلاح شود
  • انتقاد چمران از تناقضات در قانون نظام شورایی کشور