Web Analytics Made Easy - Statcounter

«جعفر قنادباشی» تحلیلگر مسائل آفریقا با اشاره به تحولات اخیر لیبی و طرح پیشنهادی مصر برای پایان درگیری‌ها در این کشور در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: جنگ در لیبی به نفع ژنرال خلیفه حفتر پیش نرفته است. او پیروزی‌های زیادی در روزهای اول درگیری‌ها در این کشور داشت اما پیشروی نیروهای دولت وفاق ملی به رهبری فائز السراج حتی تا مرز تونس پیش رفته است و توانسته‌اند طرابلس را پاکسازی کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به همین جهت نیروهای خلیفه حفتر که تحت عنوان ارتش ملی لیبی کار می‌کنند، با مشکل روبه‌رو شدند. مسئله اینجاست که نیروهای حفتر از پشتوانه مردمی خوبی برخوردار نیستند و ما شاهد آن هستیم که یک به‌ هم ریختگی سیاسی و میدانی در جبهه شرقی لیبی به وجود آمده که باعث شده پیشروی از سوی ارتش ملی لیبی صورت نگیرد. تجمیع این مولفه‌ها و ناکامی‌های حفتر موجب شده تا حامیان او به فکر چاره‌جویی باشند و او را از وضعیت فعلی نجات دهند. به همین دلیل می‌بینیم که مصر به رهبری عبدالفتاح السیسی وارد این پرونده شده و در حال ایفای نقش خود و فعال شدن در عرصه سیاسی است.

وی ادامه داد: به یاد داریم که قبل از ماه رمضان خلیفه حفتر به صورت رسمی توافقنامه‌ها را پاره کرد و اعلام کرده بود که حاکم لیبی است اما داده‌های فعلی نشان می‌دهد که نیروهای او مغلوب شدند. مصر به عنوان یکی از حامیان حفتر در منازعه لیبی نه تنها در عرصه میدانی بلکه در عرصه سیاسی هم اقدام به کنشگری کرده است. مصر دارای ارتش بسیار قدرتمندی است و می‌توانیم بگوییم مهمترین ارتش دنیای عرب به مصر تعلق دارد، اما قاهره بیش از حد نمی‌تواند حمایت علنی خود را از حفتر در حوزه نظامی آشکار کند. طبیعی است که ارتش مصر نمی‌تواند دست به عملیات‌های پی در پی بزند و به همین جهت حفتر در یک تنگنای استراتژیک گیر کرده است. نکته دیگر این است که مردم لیبی، خلیفه حفتر را همراهی نمی‌کنند و از او به عنوان یک کودتاچی نام می‌برند و حالا مشاهده می‌کنیم که مصر به دنبال آن است تا بتواند یک فضای تنفسی به نفع او ایجاد کند.

این کارشناس مسائل سیاسی گفت: سفر اخیر خلیفه حفتر به مصر و گفت‌وگوهای او با رئیس جمهوری این کشور نشان می‌دهد که او به قاهره پناه برده تا بتواند ثابت کند که میتواند یک سناریوی جدید را رقم بزند. عبدالفتاح السیسی صراحتاً پیشنهاد آتش‌بس و شروع مذاکرات ژنو با محوریت سازمان ملل را ارائه کرده‌ است که همین موضوع به ابتکار عمل مصر در قبال لیبی مشهور شده است. نکته اصلی اینجاست که مصر به دنبال آن است تا با ایجاد یک آتش‌بس مقطعی و پیش کشیدن بحث مذاکرات، یک فضای تنفسی به نفع حفتر ایجاد کند و می‌خواهد سناریوی وقت‌کُشی به نفع پارلمان شرق لیبی را رقم بزند. پیشنهاد مصر به نوعی کنترل اوضاع به نفع خلیفه حفتر است تا حفتر و نیروهای منتسب به او بتوانند مجدداً تجدید قوا کنند و در مقابل ترکیه و دولت وفاق ملی لیبی بایستند. به نظرم مدتی بعد (حدود شش ماه تا یک سال) نیروهای حفتر مجددا دست به پیشروی خواهند زد و این در حالی است که دولت ترکیه با تمام قوا در حال حمایت از فائز السراج و دولت وفاق ملی لیبی است.

وی در پایان خاطرنشان کرد: باید متوجه باشیم که حزب عدالت و توسعه در ترکیه به رهبری اردوغان دقیقا نمایی از یک ماجراجویی جدید را کلید زده است. به یاد داریم که اردوغان در مورد سوریه به دنبال آن بود تا در مسجدِ دمشق نماز بخواند اما چنین اتفاقی نیفتاد و حالا هم از آن طرفِ دریا، وارد لیبی شده است. ما شاهد قمار اردوغان در لیبی هستیم؛ چراکه آنکارا در پوشش ناتو به دنبال تامین منافع خود در لیبی است اما تیم اردوغان در حال دور شدن از واقعیت‌های سیاسی و میدانی لیبی هستند. معتقدم که دولت ترکیه در حال دور کردن مردم از جریان دولت‌سازی ملی در لیبی است و این روند به نفع شهروندان لیبی رقم نخواهد خورد. اگر اردوغان به دنبال صلح است باید تمام طرفین مناقشه لیبی را دور هم جمع کند و سعی کند تا بتواند یک طرح صلح بین‌المللی را اجرایی کند. از سوی دیگر اردوغان می‌تواند از پیشنهاد مصر به نفع خود استفاده کرده و همه طرف‌ها را مجبور به خلع‌سلاح کند. لذا معتقدم که آرامش در لیبی مرهون صلح است اما برخلاف بسیاری از داده‌ها، رقابت در این کشور میان ترکیه به رهبری اردوغان و مصر به رهبری السیسی جریان دارد.

 

منبع: ایلنا

کلیدواژه: لیبی مصر طرابلس عبدالفتاح السیسی فائز السراج خلیفه حفتر دولت وفاق ملی لیبی ارتش ملی لیبی خلیفه حفتر ملی لیبی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۲۱۱۲۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

واکنش ترکیه به حمله وزیرخارجه اسرائیل به اردوغان

به گزارش خبرآنلاین وزارت امور خارجه ترکیه روز جمعه در حساب کاربری خود در پلتفرم ایکس، پست یسرائیل کاتس، وزیر خارجه رژیم صهیونیستی را که در آن از رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه انتقاد کرده بود، «بی پروا و سطح پایین» توصیف کرد.

در بیانیه وزارت امور خارجه ترکیه آمده است: هدف قرار دادن اردوغان پس از اینکه وی حقایق را همانطور که هست، بیان کرد نشان دهنده وضعیت روانی فعلی دولت اسرائیل است. تمام اعضای کابینه اسرائیل در مقابل دادگاه محاکمه خواهند شد.

وی تاکید کرد: ترکیه بی باکانه و با صدای بلند به افشای ظلمی که اسرائیل در حق مردم فلسطین می‌کند، ادامه خواهد داد.

به نقل از ایسنا رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه سه‌شنبه در سخنرانی خود در کنفرانس انجمن «پارلمان‌ها برای قدس» در استانبول گفت: هرکس از اسرائیل انتقاد کند متهم به یهودی ستیزی است، اما ما تسلیم این نوع تهدیدها نمی‌شویم. ما باید تلاش کنیم تا فجایع علیه برادران خود در غزه را نادیده نگیریم و اسرائیل را در برابر قانون پاسخگو کنیم.

اردوغان در ادامه با بیان اینکه آنچه در ۷ اکتبر رخ داد توجیهی برای جنایات رژیم صهیونیستی علیه فلسطینی‌ها نیست، اعلام کرد: ما برادران خود در جنبش حماس را که از سرزمین خود در برابر اشغالگران دفاع می‌کنند به عنوان یک جنبش آزادیبخش ملی تلقی می‌کنیم و هرگز در برابر نسل‌کشی علیه مردم غزه سکوت نمی‌کنیم که بیش از ۲۰۰ روز است به تنهایی مقاومت می‌کنند.

رئیس جمهور ترکیه درباره جنایت‌های رژیم صهیونیستی تحت رهبری «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر این رژیم در غزه تصریح کرد: نتانیاهو مانند جنایت‌کاران قبل از خود است و نامش به عنوان قصاب غزه در تاریخ ثبت شده است.

وی با اشاره به نتانیاهو افزود: کسی که می‌خواهد فرعون امروز را ببیند، راه دور نرود و به کسی که در ۲۰۳ روز گذشته ۳۵۰۰۰ فلسطینی را کشته، نگاه کند.

اردوغان در سخنرانی خود با اشاره به قطع روابط تجاری با رژیم صهیونیستی گفت، ترکیه تنها کشوری است که بار دیگر محدودیت‌های تجاری شامل ۵۴ محصول را بر رژیم صهیونیستی اعمال کرد. آنکارا به قطع روابط تجاری با این رژیم ادامه خواهد داد و ممکن است بقیه روابط را قطع کند.

وی با اشاره به حمایت و همدستی آمریکا با رژیم صهیونیستی گفت آمریکا با حمایت بی‌قید و شرط نظامی و دیپلماتیک خود از رژیم صهیونیستی به تشدید مشکل غزه کمک می‌کند نه حل آن.

311311

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1900110

دیگر خبرها

  • جریان وقف باید به سمت دانش‌محور شدن برود / مبلغ ما در وقف شفاف‌سازی و نمایش کارهای علمی است
  • اجلاس بین المجالس قدس در استانبول ترکیه
  • چرا بایدن حاضر نشد با اردوغان دیدار کند؟
  • کنایه تمسخر آمیز وزیرخارجه رژیم اسرائیل به اردوغان؛ سریالت را ببین + عکس | واکنش ترکیه
  • سفر اردوغان به آمریکا به تعویق افتاد
  • واکنش ترکیه به حمله وزیرخارجه اسرائیل به اردوغان
  • لغو دیدار اردوغان و بایدن
  • کریدور عراق-اردوغان- اروپا / چالش‌های فنی و زیرساختی
  • سفر برنامه‌ریزی‌شده «اردوغان» به آمریکا لغو شد
  • اردوغان : نتانیاهو قصاب غزه است