Web Analytics Made Easy - Statcounter

بهروز عیسی زهی، معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان گفت: در صورت موافقت، روستای ادیمی چهارمین منطقه استان است که در حوزه صنایع دستی در سطح جهانی و ملی قرار می‌گیرد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از عصرهامون خامه دوزی، خامک دوزی، خمک دوزی یا حتی سفید دوزی نام هایی است که از گذشته های دور بر سوزن دوزی زنان سیستان گذاشته شده است، با این تفاوت که در آن از نخ ابریشم استفاده می شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



سرزمین رستم دستان در نوشته های اسلامی مکان تولید بهترین بافت های ابریشمی و پشمی توصیف شده است و بسیاری از کارشناسان معتقدند قدمت این هنر به زمان پیدایش ابریشم در سیستان بر می گردد و خامه دوزی را به دوره های اشکانی و سیستانی نسبت می‌دهند.

قدیمی ترین واژه برای این هنر همان خمک دوزی است و دلیل نام گذاری به سال های دور برمی گردد، زمانی که ابریشم بدون هیچ گونه پرداختی از قبیل رنگرزی و پخت و پز یا سفیدکاری به صورت خام استفاده می شد.

بر اساس گزارش های تاریخی، سیستان با داشتن باغ‌های فراوان توت یکی از بزرگترین مراکز تولید ابریشم بود، به همین دلیل حدود یک قرن پیش در روستای چلنگ زابل کارگاه های تولید پیله و ابریشم وجود داشت.

این هنر بیشتر در روستاهای سیستان رواج دارد و نقوش آن متشکل از خطوط منحنی است و از آن برای پیش سینه، عرقچین، جانماز، جلیقه، رومیزی و ... استفاده می شود.

این هنر اگرچه در گذشته حتی میان مردمان سیستان و بلوچستان هم غریب بود، اما این روزها می تواند به عنوان هنر ملی شناخته شود، زیرا پرونده روستای ادیمی به عنوان روستای ملی خامه دوزی برای بررسی به تهران ارسال شده است.

با ثبت ملی این منطقه به عنوان روستای ملی خامه دوزی اشتغالزایی صنعتگران این رشته بیشتر می شود و خامه دوزی می تواند در مسیر جهش تولید قرار گیرد.
 



ادیمی سومین منطقه برای ثبت ملی

بهروز عیسی زهی، معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان در این خصوص به خبرنگار ما گفت: پرونده روستای ادیمی شهرستان نیمروز واقع در شمال استان به عنوان روستای خامه دوزی تهیه و برای ثبت ملی به تهران ارسال شده است.

وی بیان کرد: هر سال پرونده همه شهرها و روستاهایی که قابلیت ملی شدن در یک رشته خاص صنایع دستی را دارند تکمیل و به تهران ارسال می شود.

به گفته این مقام مسئول، در جلسه ای نمایندگان این شهرها و روستاها شامل مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان، معاون صنایع دستی، فرماندار یا شهردار منطقه و نماینده مجلس حضور می یابند و از پرونده دفاع می کنند و بعد از سه هفته تا یک ماه جواب آن به استان اعلام می شود.

 



معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان ادامه داد: بر اساس روال سال های گذشته در تیر ماه برای دفاع از پرونده به تهران می رویم که امید است با رعایت پروتکل های بهداشتی جلسه مذکور تشکیل شود.

عیسی زهی تصریح کرد: در صورت موافقت، روستای ادیمی چهارمین منطقه استان است که در حوزه صنایع دستی در سطح جهانی و ملی قرار می‌گیرد، پیش از این کلپورگان به عنوان روستای جهانی، ایرانشهر شهر ملی سوزن دوزی و تنگه سرحه به عنوان روستای ملی حصیر بافی ثبت شده اند.

وی اظهار کرد: تعداد صنعتگرانی که مجوزهای صنایع‌دستی را در این روستا دریافت کردند ۳۰۰ تا ۴۰۰ نفر است که به صورت مستقیم و غیر مستقیم فعالیت می کنند.

به گفته این مقام مسئول، امید است بعد از ثبت ملی نیز بتوانیم در حفظ، اشاعه و رونق این هنر با ایجاد بازارچه صنایع دستی در منطقه و مرکز آموزش صنایع دستی در این روستا و شهرستان نیمروز اقدام شود.

انتهای پیام/

منبع: دانا

کلیدواژه: صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان معاون صنایع دستی عنوان روستای صنایع دستی میراث فرهنگی خامه دوزی ثبت ملی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۲۲۹۸۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

توجه به بسته‌بندی صنایع‌دستی در اولویت قرار بگیرد

ایسنا/آذربایجان غربی معاون امور مجلس، حقوقی و استان‌ها وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گفت: توجه به بسته‌بندی صنایع‌دستی باید در اولویت قرار بگیرد چرا که بسته‌بندی نقش مهمی در جذب مشتری دارد.

جواد واحدی ۱۱ اردیبهشت در بازدید از مدرسه هدایت که تبدیل به موزه صنایع‌دستی شده است با اعلام این مطلب اظهار کرد: مدرسه هدایت ارومیه پس از تحویل به اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان غربی و مرمت آن به یک بنای پویا تبدیل شده است.

معاون امور مجلس، حقوقی و استان‌ها وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی افزود: راه‌اندازی موزه صنایع‌دستی در این مکان نیز یک ایده جالبی بوده که هنر اصیل مردم این دیار در این بنای تاریخی به نمایش درآمده است.

وی تصریح کرد: همچنین برای معرفی هر چه بیشتر صنایع‌دستی آذربایجان غربی می‌توان یکی از میادین ارومیه را به‌ نام صنایع‌دستی نام‌گذاری کرد و در طراحی میدان از تعدادی از آثار فاخر صنایع‌دستی استفاده کرد.

محمدرضا طنابی، معاون صنایع‌دستی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان‌غربی در این بازدید گزارشی از عملکرد معاونت صنایع‌دستی در سال گذشته ارائه کرد و گفت: سال گذشته طبق اعلام گمرک میزان صادرات صنایع‌دستی استان ۱۷.۵ میلیون دلار بوده است و در سال ۱۴۰۱ در تولید صنایع‌دستی چوبی رتبه سوم و در مجموع تولیدات صنایع‌دستی رتبه پنجم را کسب کردیم.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • معرفی ریسباف محور طرح های سرمایه گذاری گردشگری اصفهان
  • نمایش ۵۹ شیء تاریخی به زودی در موزه‌های استان همدان
  • اقامتگاه سنتی گل‌سنگ دربند افتتاح شد
  • وجود بیش از یکهزار و 800 اثر تاریخی ثبت ملی شده در آذربایجا‌ن‌غربی
  • افتتاح هتل در ارومیه
  • ۲۰۰ مجوز موافقت اصولی برای گردشگری دریایی در مازندران صادر شد
  • تائید بیمه هنرمندان صنایع‌دستی فارس پس از ۱۵ سال
  • توجه به بسته‌بندی صنایع‌دستی در اولویت قرار بگیرد
  • مسجد جامع ارومیه قابلیت جهانی شدن را دارد
  • حضور پررنگ صنایع دستی سیستان و بلوچستان در نمایشگاه اکسپو