Web Analytics Made Easy - Statcounter

با وجود همه‌گیری و شیوع ویروس کرونا در جهان و تحمیل شرایط جدید اقتصادی، بحث تعامل و همکاری با اتحادیه‌های منطقه‌ای برای ازبکستان و تاجیکستان از اهمیت بیشتری برخوردار شده است.

«آرمیک ژاپاسبایف» کارشناس سیاسی قزاق در یادداشت اختصاصی که در اختیار خبرنگار خبرگزاری فارس در دوشنبه قرار داد، به بررسی مزایای عضویت ازبکستان و تاجیکستان از همکاری و عضویت در اتحادیه اقتصادی اوراسیا پرداخته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این یادداشت آمده است: پیوستن به سازمان‌های بزرگ بین‌المللی بخشی جدایی ناپذیر از سناریوهای توسعه موفقیت آمیز برای بسیاری از کشورها است. تجربه نشان می‌دهد که عدم مشارکت در فرایندهای همگرایی منجر به کاهش وزن اقتصادی و سیاسی کشورها شده و آنها را از مزایای یک استراتژی منسجم در حوزه‌های اقتصادی و سیاسی محروم می‌کند.

در چارچوب جهانی‌سازی سیاسی و فرهنگی، حضور کشورهای پساشوروی در اتحادیه اقتصادی اوراسیا از مزایای زیادی برخوردار است. این امر در حوزه سیاسی باعث حفظ پایبندی به سیاست چندبعدی و چندسویه می‌شود، زیرا جهت گیری اوراسیایی با اینکه حمایت‌های اعضای این اتحادیه را با خود دارد، همچنین فرصت و امکان برقراری ارتباط با اتحادیه اروپا و چین فراهم می‌کند.

در چارچوب جهانی سازی فرهنگی، جهت گیری اوراسیایی (اتحادیه اقتصادی اوراسیا) امکان حفظ هنجارها و ارزش‌های فرهنگی در داخل کشورها (سیاست بشردوستانه واحد) و ارزش‌های سنتی در میان اقلیت‌ها  (نگرش مثبت به فرهنگ‌های اسلامی، ترکی و ایرانی) را به وجود آورده و موجب حفاظت از بازارهای داخلی و خارجی کار بدون شکاف فرهنگی خواهد شد.

به طور خاص این جهت از همگرایی در چارچوب اتحادیه اقتصادی اوراسیا در مقایسه با جهت گیری چینی و اروپایی موفق خواهد بود.

بحث همگرایی برای بسیاری از کشورهایی که وضعیت جمعیتی خوبی دارند، به لحاظ ایجاد اشتغال برای نیروی کار اضافی خود در مرزهای سایر کشورهای شرکت کننده در فرایندهای همگرایی که با کمبود نیروی کار مواجهند، از اهمیت برخوردار است.

به عنوان نمونه می‌توان به اتحادیه اقتصادی اوراسیا اشاره کرد. بسیاری از شهروندان قرقیزستان به عنوان کشور عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا موفق به استفاده از مزایا و ترجیحات شغلی در سایر کشورهای این اتحادیه شدند. البته وضعیت موجود تغییراتی در این زمینه به بار خواهد آورد: در شرایط همه گیری ویروس کرونا میزان آمادگی روسیه و سایر کشورهای عضو این اتحادیه برای پذیرش  مهاجران کاری احتمالا کاهش خواهد یافت.

علاوه بر قرقیزستان می‌توان از ازبکستان و تاجیکستان به عنوان دو کشور مستقل دیگر آسیای مرکزی نام برد که عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا نبوده ولی همچنان بزرگ‌ترین تأمین کننده نیروی کار برای روسیه بشمار می‌آیند. ازبکستان و تاجیکستان به طور طبیعی تجربه قرقیزستان در رابطه به فرایند پیوستن به این اتحادیه را مورد مطالعه قرار داده و در تصمیم گیری‌های خود از آن استفاده خواهند کرد.

در رابطه با ازبکستان باید گفت که این کشور بیشترین جمعیت در آسیای مرکزی (32.9 میلیون نفر) را دارد و با مالزی و مراکش قابل مقایسه است. ضمنا در 4 کشور دیگر منطقه - قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ترکمنستان در مجموع 38.9 میلیون نفر جمعیت وجود دارد.

از اواسط دهه 2000 به این طرف ازبکستان رشد ثابت تولید ناخالص داخلی خود را به نمایش گذاشته است که نه تنها با بحث ایجاد شرایط مطلوب برای تولید کالاهای اصلی صادراتی، بلکه با سیاست اقتصادی دولت در جهت محدود کردن وابستگی از بازارهای مالی بین‌المللی که کشور را از رکود اقتصادی حفظ کرد، ارتباط دارد.

ازبکستان ضمن پیگیری سیاست توسعه اقتصادی مستقل، توافق‌نامه‌های دوجانبه تجارت آزاد را به امضا رسانده، مناطق  اقتصادی ویژه  ایجاد می‌کند و اقدامات دیگری را که باعث تشویق  توسعه روابط تجاری می‌شود، انجام می‌دهد.

برای ازبکستان گزینه اتحادیه اقتصادی اوراسیا (همکاری در چارچوب منطقه آزاد تجاری و با احتمال عضویت کامل در آینده) یکی از سناریوهای ممکن جهانی سازی به نظر می‌رسد.

«تاشکند» همکاری با کشورهایی را که به اصطلاح هسته اصلی اتحادیه اقتصادی اوراسیا را شکل می‌دهند، بر مبنای موارد زیر در نظر گرفته است:

1. به عنوان یک عنصر ضروری برای کاهش مشکلات اجتماعی و اقتصادی و به عنوان یک عامل توسعه پایدار

2. به عنوان یکی از مکانیسم‌های خارجی ارتقاء سطح زندگی مردم و بهبود وضعیت حوزه اجتماعی

بخشی از نخبگان ازبکستان که از حامیان ورود این کشور به اتحادیه اقتصادی اوراسیا هستند، به این نتیجه رسیده‌اند که ازبکستان فرصت پیوستن به این اتحادیه را بیشتر از تاجیکستان برخوردار است.

در این راستا به ملاحظات اقتصادی زیر اشاره می‌شود:

در شرایط بحران جهانی ناشی از همه گیری کرونا، اتحادیه‌های بین‌المللی ظرفیت‌های تولیدی و بازارهای فروش به توسعه بیشتر اقتصادهای ملی کمک خواهد کرد؛
در متن همه گیری کرونا و تهدید برای امنیت غذایی کشورهای اتحادیه اقتصادی اوراسیا، ازبکستان از شرایط لازم برای تأمین نیازهای بازار اتحادیه اقتصادی اوراسیا با انواع محصولات کشاورزی برخوردار است
اتباع ازبکستان که مهاجر کاری هستند، می‌توانند روی عضویت کشور خود در اتحادیه اقتصادی اوراسیا حساب باز کنند تا در قیاس با تاجیکستان از مزایا و ترجیحات شغلی برخوردار شوند.

اما با توجه به نقش کلیدی ازبکستان در آسیای مرکزی و تصویب دکترین «سیاست خارجی چندبعدی» در سطح دولتی این کشور، باید حمایت از حرکت تاشکند در جهت مشارکت اوراسیایی با فراهم کردن فرصت‌های لازم، اما بدون فشار و تعهدات ناخواسته انجام شود.

برای ازبکستان موضوع دردناک، تناسب استقلال ملی و هماهنگی فراملی است.

در مورد ورود تاجیکستان به اتحادیه اقتصادی اوراسیا، وجود تمایل هنوز کافی نبوده و به زمان نیاز است تا این کشور بتواند اقتصاد خود را در سطح اعضای این سازمان قرار دهد.

موضوع پیوستن تاجیکستان به اتحادیه اقتصادی اوراسیا نیازمند بررسی دقیق و اجماع همه کشورهای عضو است.

در رابطه با بحث مهاجرت کاری باید گفت مزایای اشتغال برای اتباع قرقیزستان به عنوان عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا موجب شده است تا طی سال‌های اخیر بسیاری از شهروندان تاجیکستان اقدام به دریافت تابعیت قرقیزستان کرده‌اند تا به بازار کار سایر کشورهای اتحادیه دست یابند.

با توجه به آنکه مقامات قرقیزستان بر روند صدور گذرنامه برای اتباع خارجی کنترل جدی انجام ندادند، در سال 2019 هزاران نفر شهروند تاجیک (عمدتا مردها با سن 21-35 ساله) با استفاده از پیوندهای خویشاوندی در قرقیزستان، موفق به ثبت نام دائم در محل اقامت خود در استان‌های «باتکن» و «اوش» شده و انتظار دریافت گذرنامه‌های قرقیزی در اسرع زمان را دارند تا بتوانند به عنوان مهاجر کاری وارد قلمرو کشورهای اتحادیه اقتصادی اوراسیا شوند.

در آینده نزدیک احتمالا شهروندان تاجیکستان از تسهیلات موجود برای دریافت تابعیت قرقیزستان  و استفاده از آن برای ورود به بازارهای کار اتحادیه اقتصادی اوراسیا محروم خواهند شد. زیرا قرقیزستان در صدد تنظیم روند مهاجرت برآمده است و احتمالا این اقدام باعث مسدود شدن کانال انتقال کارگران تاجیک از طریق قرقیزستان شود که می‌تواند منجر به مازاد بیشتر نیروی کار در تاجیکستان شود.

محدود کردن جریان مهاجرت باعث پیچیده شدن وضعیت اقتصادی و اجتماعی در تاجیکستان  خواهد شد که در مرحله قبل از انتخابات ریاست جمهوری مطلوب به نظر نمی‌رسد.

در آینده نزدیک قرقیزستان مجبور خواهد بود تا کنترل خود نسبت به موضوع صدور گذرنامه برای اتباع خارجی و از جمله رعایت دقیق قانون تابعیت مبنی بر عدم پذیرش تابعیت دوگانه با کشورهای همسایه را تشدید کند. در آستانه انتخابات ریاست جمهوری تاجیکستان ایجاد هرگونه محدودیت در جریان مهاجرت می‌تواند منجر به وخامت وضعیت اقتصادی و اجتماعی شود.

همه گیری ویروس کرونا و فرآیند تغییر و تحول در سیستم اقتصادی جهان که در پی آن در حال انجام است، ازبکستان و تاجیکستان را وادار به اقدامات فعال‌تری در جهت همکاری‌های بین منطقه‌ای و از جمله سرعت بخشیدن به صدور تصمیم در مورد مشارکت در پروژه‌های مشترک در چارچوب اتحادیه اقتصادی اوراسیا خواهد کرد.

بحث ورود یا عدم ورود ازبکستان و تاجیکستان به اتحادیه اقتصادی اوراسیا و همچنین موضوعات مربوط به جا به جایی فرامرزی نیروی کار در فضای شوروی پیشین، همچنان نیازمند توجه دقیق ساختارهای تحلیلی است که مشمول پیش بینی فرآیندها در فضای اوراسیا می‌باشد.

انتهای پیام/ح

منبع: فارس

کلیدواژه: مهاجرت ازبکستان اتحادیه اوراسیا تاجیکستان همکاری قرقیزستان اتحادیه اقتصادی اوراسیا ازبکستان و تاجیکستان سایر کشورهای نیروی کار همه گیری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۲۴۱۳۲۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تاجیکستان به‌همراه ایران دو پارسی‌زبانِ حاضر در نیمه‌نهایی / کامبک ازبکستان و صعود تایلند

تیم‌های ملی فوتسال تاجیکستان، ایران، تایلند و ازبکستان به نیمه‌نهایی جام ملت‌های فوتسال آسیا ۲۰۲۴ صعود کردند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، دیدارهای مرحله یک‌چهارم نهایی هفدهمین دوره رقابت‌های جام ملت‌های فوتسال آسیا (۲۰۲۴ به‌میزبانی تایلند) از ساعت ۱۰:۳۰ روز _چهارشنبه پنجم اردیبهشت_ (به وقت ایران) آغاز شد و در نهایت حوالی ساعت ۱۹ با مشخص شدن چهار تیم حاضر در نیمه‌نهایی جام ملت‌های فوتسال آسیا به پایان رسید.

تاجیکستان ۲ - افغانستان ۱

دیدار تیم‌های ملی فوتسال افغانستان و تاجیکستان صبح روز _چهارشنبه پنجم اردیبهشت_ در چارچوب مرحله یک‌چهارم نهایی هفدهمین دوره رقابت‌های جام ملت‌های فوتسال آسیا (۲۰۲۴ تایلند) برگزار شد و در روزی که گلاره ناظمی و کوبل خارجی قضاوت بازی را برعهده داشتند، تاجیکستان دو بر یک برنده شد و به نیمه‌نهایی این مسابقات رسید.

تیم مجید مرتضایی در نیمه اول این بازی بر روی یک گل به خودی دروازه‌اش گشوده شد اما در نیمه دوم موفق به جبران گل خورده در همان ابتدا شد اما باز با احتیاط کار را ادامه داد. افغان‌ها در این بازی در فاصله سه دقیقه مانده به پایان و با اخراج بازیکن تاجیکستان، شانس این را داشتند تا از یک بازیکن کمتر حریف برای زدن گل پیروزی بخش خود استفاده کنند اما تعلل زیاد آنها را از این مهم دور نگه داشت.

در وقت‌های اضافی هم افغانستان مقهور تجربه و البته عملکرد خوب دروازه‌بان تاجیکستان شد تا در نهایت با یک خطای غیرواجب از سوی بازیکن جوان افغانستان کار را به نقطه پنالتی دوم برای تاجیک‌ها کشانده و همان گل آخرین دقیقه بازی نیز حکم به صعود تاجیک‌ها و جواز صعود به جام جهانی برای این تیم بدهد.

ایران ۶ - قرقیزستان ۱

تیم‌های ملی فوتسال ایران و قرقیزستان ظهر امروز _چهارشنبه پنجم اردیبهشت_ در چارچوب مرحله یک‌چهارم نهایی هفدهمین دوره رقابت‌های جام ملت‌های فوتسال آسیا (۲۰۲۴ تایلند) از ساعت ۱۲:۳۰ در سالن بانکوک‌آرنای تایلند در برابر یکدیگر قرار گرفتند و ایران در نهایت با غلبه‌بر قرقیزستان راهی مرحله نیمه‌نهایی شد و جواز حضور در جام‌جهانی ازبکستان را هم به‌دست آورد.

گل‌های ایران در این نیمه را بهروز عظیمی و سالار آقاپور، سعید احمدعباسی، اصغر حسن زاده و مهدی کریمی (۲ گل) به ثمر رساندند. شاگردان وحید شمسایی در این بازی با ترکیب اولیه باقر محمدی، محمدحسین درخشانی، مهدی کریمی، بهروز عظیمی و سالار آقاپور به میدان رفتند. سعید مؤمنی، علی خلیل‌وند، سعید احمد عباسی، علیرضا رفیعی پور، محمدرضا سنگ سفیدی، اصغر حسن زاده‌، مسلم اولادقباد، علی اکرمی و مسعود یوسف هم دیگر نفرات ایران روی نیمکت بودند.‌

این دیدار در نهایت با نتیجه شش بر یک به سود ملی پوشان کشورمان به پایان رسید تا شاگردان شمسایی علاوه‌بر کسب مجوز جام‌جهانی ۲۰۲۴ ازبکستان راهی مرحله نیمه‌نهایی شوند و باید با همین ازبکستان دیدار کنند. تیم ملی فوتسال قرقیزستان هم برای صعود به دیدار نهایی چشم انتظار دیدار تیم‌های ازبکستان برابر ویتنام بود و توانست سرانجام به بازی شانس‌مجدد برسد.

تایلند ۳ - عراق ۲

سومین دیدار مرحله یک‌چهارم نهایی جام ملت‌های فوتسال آسیا از ساعت ۱۴:۳۰ روز _چهارشنبه پنجم اردیبهشت_ (به وقت ایران) بین تیم‌های ملی تایلند و عراق برگزار شد که تایلند با نتیجه سه بر دو به پیروزی رسید.

تیم ملی عراق در نیمه اول این مسابقه فراتر از انتظار ظاهر شد و دو بار دروازه میزبان مسابقات را گشود. در ادامه تایلندی‌ها یک مرتبه موفق به گلزنی شدند تا با یک گل اختلاف راهی رختکن شوند. در نیمه دوم ورق برگشت و تایلند دو گل دیگر به ثمر رساند تا از شکست، پیروزی بسازد و راهی نیمه‌نهایی شود.

بدین ترتیب، تایلند نیز در کنار تاجیکستان و ایران به لطف صعود به نیمه نهایی جام ملت‌های آسیا، مجوز شرکت در جام جهانی ۲۰۲۴ ازبکستان را به‌دست آورد. تایلند روز جمعه هفتم اردیبهشت در مرحله نیمه‌نهایی جام ملت‌ها به مصاف تاجیکستان می‌رود.

ویتنام ۱ - ازبکستان ۲

تیم ملی فوتسال ازبکستان در بازی مرحله یک‌چهارم نهایی جام ملت‌های آسیا به مصاف ویتنام رفت و با نتیجه دو بر یک برنده شد. بدین ترتیب تیم ملی ازبکستان در مرحله نیمه نهایی این رقابت‌ها حریف ایران شد. تیم ملی ایران امروز با نتیجه شش بر یک از سد قرقیزستان گذشت تا به نیمه‌نهایی صعود کند.

پیش از این تیم ملی فوتبال تایلند با نتیجه سه بر دو عراق را از پیش رو برداشته بود و در دیگر دیدار یک‌چهارم نهایی این رقابت تاجیکستان دو بر یک از سد افغانستان گذشت. دیگر دیدار مرحله نیمه نهایی بین تیم‌های تایلند و تاجیکستان برگزار می‌شود. گفتنی است روز جمعه مرحله نیمه‌نهایی برگزار خواهد شد.

باتوجه به اینکه چهار تیم راه‌یافته به نیمه‌نهایی جام ملت‌های آسیا سهمیه صعود به جام جام‌جهانی را کسب می‌کردند و ازبکستان به عنوان میزبان رقابت‌ها از قبل به این مسابقات صعود کرده بود، تیم‌های بازنده یک‌چهارم نهایی برای کسب پنجمین سهمیه جام‌جهانی با هم رقابت خواهند کرد.

کد خبر 747558

دیگر خبرها

  • گردش مالی اوراسیا از مرز ۸.۷ میلیارد دلار عبور کرد
  • پایان رویای شیرهای تاجیک در یکقدمی فینال
  • صعود تایلند به فینال جام ملت‌ها؛ افغانستان در آستانه تاریخ‌سازی
  • صعود تایلند به فینال جام ملت‌ها/ امید افغانستان به جهانی شدن
  • تدوین سند چشم‌انداز توسعه حمل‌ونقل استان گلستان
  • تاجیکستان به‌همراه ایران دو پارسی‌زبانِ حاضر در نیمه‌نهایی / کامبک ازبکستان و صعود تایلند
  • فردا : ایران - ازبکستان ، در یک قدمی فینال
  • فیفا: کاپیتان تیم ملی فوتسال ایران قرقیزستان را عذاب داد
  • رمز موفقیت تیم ملی فوتسال ایران/ ژاپن در حد و اندازه انتقام نبود
  • تمجید سایت فیفا از عملکرد متقدرانه شاگردان شمسایی