Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارسینه»
2024-04-28@15:17:08 GMT

جهانگیری: کرونا برای حوزه آموزش فرصت ایجاد کرد

تاریخ انتشار: ۲۶ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۳۰۱۷۴۰

جهانگیری: کرونا برای حوزه آموزش فرصت ایجاد کرد

اسحاق جهانگیری، صبح امروز در نشست ویدئو کنفرانسی رؤسای دانشگاه‌ها، پژوهشگاه‌ها و پارک‌های علم‌وفناوری اظهار کرد: این جلسه جزو جلسات ماندگار و مهمی بود و با برنامه‌هایی که دانشگاه‌ها و پارک‌های علم و فناوری داشته‌اند، به انسان امید و نشاط می‌دهد. بخش قابل توجهی از این مباحث باید در اختیار مردم قرار گیرد و تلاش مضاعفی کنیم تا مردم ایران متوجه شوند در دانشگاه‌های کشور چه کار‌های بزرگی در حال انجام است و می‌تواند آینده بسیار روشنی را برای مردم ایران رقم بزند و این اتفاقاتی که در مراکز علمی و آموزشی انجام می‎شود باید صمیمانه تقدیر شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: بخش علمی کشور، در دوران قبل و بعد از کرونا توفیقات بسیار خوبی را داشته است و کارنامه چند ماهه کرونا در بخش علمی کشور بسیار درخشان است و باید با افتخار از آن یاد کرد که در تمام سطوح منطقه‌ای، ملی و بین‌المللی قابل ارائه است. دغدغه من این است که باید به توسعه کشور به صورت جدی پرداخته شود. ایران از هر نظری مانند تاریخ و زیرساخت شایستگی یک کشور توسعه را یافته دارد. در اصلی‌ترین زیر ساخت برای توسعه، نیروی انسانی، در کشور ایران به وفور شکل گرفته و می‌توان به به توسعه‌یافتگی ایران در آینده فکر کرد.

توسعه علمی پیش‌نیاز توسعه کشور است

معاون اول رئیس جمهور با اشاره به اینکه «حتماً توسعه علمی پیش‌نیاز اصلی توسعه است و باید به این موضوع باور داشته باشیم که کشور باید توسعه علمی پیدا کند»، عنوان کرد: توسعه علمی موضوعی نیست که بتوان از آن به سادگی گذشت. در اوایل پیروزی انقلاب، برنامه‌ای محوری تحت عنوان توسعه علمی رمز بقای ایران شکل گرفت و در هر دوره‌ای سعی شد که گام‌های خوبی برای این مسأله برداشته شود. در دوره دولت اصلاحات احساس کردیم که اصلاحی ساختاری در بخش آموزش، پژوهش و فناوری کشور برای توسعه کشور نیاز است. حدود ۲۰ سال است که به نتایج اصلاح ساختاردر بخش آموزش، پژوهش و فناوری نگاه می‌شود. زمانی که امروز بنای پارک علمی و مراکز رشد می‌گذارید. نشان داده است که چه اتفاقاتی در داخل دانشگاه‌ها در حال رخ دادن است و این بدین معناست ک. بنایی را برای توسعه شکل می‌دهیم که این بنا می‌تواند آینده ایران را متحول کند و تغیرات تعیین‌کننده‌ای را داشته باشد.

جهانگیری با بیان اینکه «دانشگاه مبداء تمام اتفاقاتی است که در کشور می‌افتد»، ادامه داد: امام فرموده‌اند: دانشگاه مبدا تحولات در کشور است. رهبری هم به این امر تاکید داشته اند و گفته‌اند: اقتدار علمی کشور، مایه اقدار نظام است. یکی از مواردی که تولید فناوری در گفتمان و موضوع محوری قرار گرفته، به این دلیل است که در بالاترین مقامات این پرچم برافراشته شده است. ما می‌توانیم همچنان این پرچم را برافراشته نگاه داریم و به عنوان کاری بسیار مهم به آن بپردازیم. خوشبختانه امروز این تحرک علمی را در کشور می‌بینیم و نمی‌توانیم بگوییم هیچ وجهی از کشور را بدون توسعه علمی پیش ببریم. توسعه سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و از هر وجهی، نگاه می‌کنیم، توسعه علمی اصلی‌ترین زمینه‌ای است که می‌توان کشور به آن بپردازد.

وی افزود: کشور با مشکلات و تنگنا‌هایی مواجه است که قبل از کرونا هم مطرح بودکه کشور با ابر چالش‌هایی روبرو است. مانند آب، محیط‌زیست، نظام بانکی و دیگر مشکلات بزرگی که از آن‌ها به عنوان ابر چالش مطرح است. زمانی که امروز به تحریم به عنوان مسأله‌ای که قدرت‌های بزرگ مانند آمریکا بر سر راه ما قرار داده است، نگاه می‌کنیم، این کشور از تمام ظرفیت‌هایش استفاده می‌کند که ایران را زمین‌گیر کند. باید به عنوان کشور نفتی که به شدت به این درآمد‌ها نیاز داریم، عالمانه از درآمد‌ها استفاده شود و اگر غیرعالمانه باشد تبدیل به ریالی می‌شود که در بودجه می‌رود و به روش‌های سنتی خرج خواهدشد.

تنها چیزی که می‌تواند کشور را از این مشکلات و تنگنا‌ها عبور دهد توسعه علمی است

جهانگیری با بیان اینکه «جهت‌گیری اساسی این است که اقتصاد کشور را از درآمد‌های نفت بی‌نیاز کنیم»، تشریح کرد: باید به بلایایی طبیعی نگاه کنیم. پدیده نوظهور و عالم‌گیر کرونا مسائلی است که کشور با آن روبرو است. تنها چیزی که می‌تواند کشور را از این مشکلات و تنگنا‌ها عبور دهد. توسعه علمی است و توسعه علمی کشور باید به جایی برسد که راهکار‌های مورد نیاز را ارائه دهد. وقتی به موضوع توسعه علم و فناوری برای مقابله با مشکلات و تنگنا‌ها فکر می‌کنیم به این معنی است که باید به دانشگاه‌ها فکر کنیم.

دانشگاه‌ها مغز متفکر برای توسعه کشور و عبور از مشکلات هستند

معاون اول رئیس جهور با بیان اینکه «دانشگاه‌ها کارنامه‌های درخشانی در کرونا از خودشان نشان دادند»، تصریح کرد: مردم ایران می‌توانند با افتخار از این اقدامات یاد کنند. کارنامه‌ای که در دانشگاه‌ها اتفاق افتاد، بسیار کار بزرگی است. توانستیم از بحران بزرگی با سرفرازی عبور کنیم، البته به نقش اول و استثنایی کادر درمانی کشور معتقد هستیم، خصوصاً در روز‌های نخستین بحران که بسیاری از امکانات را دانشگاه‌ها پس از آن فراهم کردند. مسئولان سیاسی و اجرایی کشور اگر قدر این دستاورد‌ها را بدانند خدمت ماندگاری را برای کشورشان انجام داده‌اند و اگر به دلیل کم‌توجهی نتوانند به آن جایگاه اصلی توجه کنند، حتما در پیشگاه خدای تعالی مسئول خواهند بود.

یکی از فرصت‌های تهدید کرونا، در بخش آموزش بود

جهانگیری خاطر نشان کرد: کرونا تهدیدی برای سلامت مردم، اقتصاد کشور، بخش‌های فرهنگی و اجتماعی و خانواده‌ها بود و زندگی‌ها دچار تغییراتی جدی شد. اقتصاد دنیا هیچگاه فکر نمی‌کرد یک پدیده‌ای در این حد اقتصاد را متأثر کند. رشد اقتصادی دنیا در ۲۰۲۰ منفی ۷ درصد خواهد بود و در کشور‌های مختلف خصوصاً در اروپا، آمریکا بخش‌های زیادی از آسیا و آفریقا، تهدیداتی خواهند داشت. با وجود تمام این تهدیدها، از دل تهدید کرونا، فرصت‌های بزرگی برای تغییر و تحرک به‌وجود آمد که یکی از آن فرصت‌ها، در بخش آموزش بود.

وی افزود: در اسفند ماه تصمیم گرفتیم و فعالیت مدارس و دانشگاه‌ها را متوقف کردیم و حساسیت بالایی را نسبت به سلامت اساتید، دانش‌آموزان و دانشجویان باید می‌داشتیم. تعطیلی آموزش، تهدید بزرگی را می‌توانست برای آینده علم و آموزش این کشور داشته باشد. فرصتی که ایجاد شد، یک فرصت استثنایی بود و آموزش مجازی و آنلاین در دانشگاه‌های کشور به‌وجود آمد. به آن تعبیر مصطلح قبلی ره چند ده ساله را یک شبه طی کردند. در حال حاضر، حدود ۱۰۰ درصد آموزش کشور متکی به مسائل الکترونیکی است و در دوره ۱۰ ساله شاید یک یا دو درصد این اتفاق می‌افتاد.

جهانگیری اظهار کرد: باید از این فرصت تابستان برای ترم آینده استفاده شود و بسیار فکر کرد. سناریویی که وزارت بهداشت جهانی تکرار می‌کند این است که در پاییز هم شاید با همین شرایط تعطیلی‌ها روبرو شویم و باید از الان برای آن سناریو برنامه داشته باشیم.. بعید می‌دانم به شرایط مهر سال ۹۸ برگردیم و همه کلاس‌ها حضوری برگزار شود. هیچ‌کس توصیه نخواهد کرد که در یک اتاق به نام خوابگاه یا کلاس تعداد زیادی دانشجو حضور داشته باشند. در بهترین شرایط باید به حالتی ترکیبی از حضوری و مجازی فکر کرد.

معاون اول رئیس جمهور مطرح کرد: مهمترین دلیل موفقیت ایران در مقابله با کرونا این بود که معلوم بود ظرفیتی در ایران شکل گرفته است و این ظرفیت توانست در مقابل مشکلاتی که مطرح شد عکس‌العمل نشان دهد. مهمترین آن تأمین فضای پارک‌ها در زمینه فناوری و دانش‌بنیان بود، در روز‌های نخست که گزارش داده می‌شد امکانات و وسیله کافی نداریم، مانده بودیم که از کجا و چگونه امکانات وارد کنیم، این کار‌هایی که در جهت ساخت تجهیزات انجام گرفت از کار‌هایی است که باید در تاریخ ثبت شود. نیروی انسانی و دانشگاه‌های کشور باید افتخار کنند که توانسته‌اند امکاناتی فراهم کنند که تجهیزات مقابله با این ویروس در حد وفور تأمین شده و نیاز به واردات نداریم و باید از این موارد حفاظت کرد و ببینیم که پارک‌های علم و فناوری می‌توانند به مراکز مهمی تبدیل شوند.

وی تأکید کرد: موضوع مسأله‌محور کردن حوزه علم و آموزش که دانشگاه‌کارآفرین، نسل اصلی دانشگاه است، می‌تواند بسیاری از مشکلات را حل کند. زمانی که گفته می‌شود تعداد فارغ‌التحصیلان ما از بیکاران ما بیشتر است، حتماً رئیس دانشگاه می‌گوید آنقدر وقت گذاشته شده و الان به من گفته می‌شود که شرایط فارغ‌التحصیل سخت شده و بیکار است. اگر این فرد رصد شود بسیار می‌تواند در سیاست‌های اداری، توسعه و آموزشی کشور تاثیرگذار باشد.

معاون اول رئیس جهور با اشاره به ارتباط دولت با دانشگاه عنوان کرد: بین دولت و دانشگاه گفت‌وگوی خوبی شکل گرفته است و با رؤسای ۱۳ دانشگاه بزرگ جلساتی شکل گرفت و منجر شد تا خوشه‌هایی در دانشگاه‌های مختلف شکل بگیرد. این خوشه‌ها برای ما مهم است و می‌دانم نتیجه زحمت یک مجموعه در زمینه مسائل اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و امید به آینده و افق‌گشایی است و این گفتگو با دانشگاه و دولت که یک مسأله مهم است، باید به صورت جدی دنبال شود.

جهانگیری بیان کرد: غیر از مسائل مرتبط با تحریم و اقتصاد که از موضوعاتی است که کشور سال‌هاست از آن رنج می‌برد و به بیماری مضمن تبدیل شده است و گرفتار این رشد اقتصادی ناپایدار، رشد نقدینگی و... هستیم و در اقتصاد ایران ماندگار شده و در این شرایط زندگی مردم سخت شده است. اصلی‌ترین مسأله کشور بخشی از چالش‌هایی است که دانشگاه‌ها همواره اتفاق نظر دارند و آن زمینه اقتصاد کلان دانشگاه است که دستگاه‌ها باید برای آن وقت بگذراند.

وی ادامه داد: علاوه بر مسائل اقتصادی و اجتماعی که باید به آن بپردازیم، مسأله پسا کرونا یک مسأله جدی است و همه دنیا معتقد است که زندگی پس از کرونا در ابعاد مختلف اجتماعی، سیاسی و فرهنگی متفاوت خواهد بود و باید به صورت جدی دنبال شود و نیازمند این است تا دانشگاه‌ها تمرکز خاصی بر این موضوع داشته باشند و به راهکار‌های مشخصی برسیم و فکر کرد. از حوزه‌های دینی و مذهبی گرفته تا سیاسی، فرهنگی و اقتصادی. باید بررسی کرد که چه آثاری را برجای گذاشته و این آثار منفی را از بین برد و درخواست جدی من از وزارت علوم و دانشگاه‌ها این است تا تبعات پساکرونا پیگیری شود و جلساتی گذاشته شود. خود من آمادگی سازماندهی این جلسات را دارم.

معاون اول رئیس جهور تاکید کرد: یکی از دغدغه‌های دیگر، موضوع آموزش زبان فارسی است و شاید شرایط به قبل از کرونا برنگردد و باید به صورت مجازی انجام شود و روی آن کار کرد. در حال حاضر باید با این امکانات دانشجو گرفته شود و این اتفاق عملیاتی شود.

اگر کشور بخواهد به آینده خودش توجه کند باید به دانشگاه‌ها توجه کند

جهانگیری در خصوص بودجه دانشگاه‌ها عنوان کرد: باید به واقعیت‌های اقتصادی کشور با وضع فروش نفت و کم‌شدن درآمد‌ها توجه کنیم. اصرار داریم اقتصاد را سرپا نگه داریم و اشتغال داشته باشیم و جوانان باید کار داشته باشند. این محدودیت بودجه بر خیلی از دستگاه‌ها اثر داشته است و معتقدم اگر کشور بخواهد به آینده خودش توجه کند باید به دانشگاه‌ها توجه کند. دانشگاه‌ها هم نباید درخواست غیرمتعارف داشته باشند. اما باید به بودجه دانشگاه‌ها توجه شود.

وی ادامه داد: متأسفانه نتوانسته‌ایم برای موضوع حقوق اساتید اقدامی جدی داشته باشیم. باید دولت اقدامی برای اعضاء هیأت علمی انجام دهد و فکر می‌کردیم در سال ۹۸ این کار انجام گیرد. اما به شرایط بد بودجه‌ای خوردیم و اگر روزنه‌های امیدوارکننده‌ای در فروش نفت پیدا کردیم، با توجه به شرایط اگر امسال هم نشد بنا را می‌گذاریم تا این کار انجام شود.

معاون اول رئیس جهور اظهار کرد: تا کنون فکر می‌کردیم تنها بیمارستان‌ها درآمد اختصاصی‌‍‌شان کاهش پیدا کرده است، اما به نظر می‌رسد درآمد‌های اختصاصی دانشگاه‌ها نیز کاهش پیدا کرده. این اطمینان را به رؤسای دانشگاه‌ها می‌دهم در حد ظرفیت دولت، دانشگاه‌ها مسأله اول دولت است و اگر کوتاهی می‌شود به این معنی نیست ک. دولت توجهی به این بخش ندارد.

منبع: پارسینه

کلیدواژه: جهانگیری معاون اول رئیس جمهور ویروس کرونا بیماری کرونا پارسی خبر مشکلات و تنگنا ها دانشگاه ها بخش آموزش داشته باشند داشته باشیم توسعه علمی توسعه کشور برای توسعه توسعه علم علمی کشور درآمد ها پارک ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۳۰۱۷۴۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حوزه نظارت بر کیفیت آموزش دانشگاهی در قزوین احیا شد

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین از قزوین؛ دکتر سیدعلی قاسم‌زاده، رئیس دانشگاه بین‌المللی امام‌خمینی(ره) در نشست بررسی مسائل آموزش عالی استان قزوین که در قالب برنامه موسوم به سفر کیفیت علوم، تحقیقات و فناوری صورت گرفت، اظهار کرد: قزوین به سبب نزدیکی به تهران زمینه جذب دانشجویان زیادی از تهران و کرج را فراهم آورده است.

وی آمار دانشجویان مشغول تحصیل در این استان را ۴۳هزار نفر بیان کرد و گفت: ۳۹مرکز آموزش عالی و دانشگاهی اعم از دولتی، آزاد و غیرانتفاعی در این استان فعال است و همچنین حدود ۱۰۰۰نفر عضو هیئت‌علمی در استان قزوین مشغول به خدمت هستند.

رئیس دانشگاه بین‌المللی امام‌خمینی(ره) ارزیابی و نظارت را کاری چالش‌برانگیز و طاقت‌فرسا توصیف کرد و افزود: معمولاً در همه استان‌ها مشکلات و موانعی وجود دارد که امکان ارزیابی و نظارت خوب را از هیأت ارزیابی‌کننده می‌گیرد. در استان قزوین هم مشکلات از این دست از جمله دخالت‌ها و مقاومت‌های بیرونی (خارج از حوزه آموزش عالی) وجود دارد.

قاسم‌زاده با بیان اینکه این دخالت و مقاومت‌های خارج از حوزه آموزش عالی در استان قزوین بارز است، گفت: همین چالش گاهی‌اوقات باعث می‌شود نتوانیم به حد مطلوب کیفیت آموزش عالی را تأمین کنیم و بعضی‌وقت‌ها مجبور می‌شویم رویکردمان در حوزه ارزیابی و نظارت را تعدیل کنیم.

وی ادامه داد: به این شکل وادار می‌شویم که از توقعات‌مان بکاهیم تا کم‌کم بتوانیم زمینه بهتر شدن اوضاع و کیفیت آموزش عالی را فراهم کنیم. با این حال در بین مراکز دانشگاهی استان قزوین وفاق و همگرایی خوبی برای بهبود کیفیت آموزش عالی و تصمیم‌گیری‌ها در این حوزه وجود دارد.

نماینده وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در استان قزوین با اشاره به موضوع انحلال برخی مراکز آموزش عالی غیرانتفاعی گفت: بعضی از این مؤسسات به حدی نظر کارشناسی حوزه نظارت و ارزیابی وزارت علوم را قبول داشتند که داوطلبانه به سمت انحلال رفتند. چرا که عمدتاً مقاومتی در چنین مؤسسه‌هایی وجود دارد، اما خوشبختانه این اتفاق اینجا به آرام‌ترین شکل افتاد.

قاسم‌زاده ابراز امیدواری کرد با حمایت‌ها و کمک‌های وزارت علوم نظام آموزش عالی در استان قزوین به یک الگو برای کل کشور تبدیل شود.

وی اضافه کرد: زمانی که مسئولیت دانشگاه را به عهده بگیریم، یکی از گلایه‌های جدی این بود که نظارت بر آموزش عالی در استان قزوین جایگاه ندارد و جایگاه و نیروی انسانی در این حوزه وجود ندارد. به همین دلیل چند نیروی کارآمد به این حوزه اضافه کردیم تا حداقل‌های این حوزه تأمین شود و نظارت که وظیفه ذاتی ماست، محقق شود.

قاسم‌زاده ادامه داد: خوشبختانه این اتفاق افتاد و حوزه راکد ارزیابی و نظارت بر کیفیت آموزش عالی در استان قزوین فعال شده و گزارش‌های هیأت‌های ارزیاب به وزارت علوم می‌رسد، حاصل تلاش شورای ارزیابی و نظارت دانشگاهی در استان قزوین است.

روح‌الله رازینی، رئیس مرکز نظارت، ارزیابی و تضمین کیفیت وزارت علوم هم در این نشست گفت: تعدد مراکز نظارتی در حوزه وزارت علوم ‌مطلوب نیست و تضمین‌کننده کیفیت بالای آموزشی و علمی در دانشگاه‌های ما نخواهد بود.

وی اضافه کرد: تسلسل در نظارت کیفیت آموزشی خوب را ضمانت نمی‌کند و حتی در مواردی از بازوهای نظارتی سلب مسئولیت می‌کند، اما به هر حال می‌شود با تقسیم نقش‌ها و وظایف این تسلسل را تا حدودی توجیه کرد. با این حال اصل کار ما توجه به هدف غایی ارزیابی و نظارت در حوزه علمی و دانشگاهی است.

همچنین در حاشیه این نشست رئیس مرکز نظارت، ارزیابی و تضمین کیفیت وزارت علوم و هیات همراه از تالار قزوین شناسی دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) بازدید کردند.

۴۶

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1900193

دیگر خبرها

  • ایجاد ۲۲ هسته پژوهشی حوزه‌های علوم شناختی در دانشگاه‌های کشور
  • ایجاد ۲ خوشه صنعتی در حوزه فولاد و پتروشیمی
  • حوزه نظارت بر کیفیت آموزش دانشگاهی در قزوین احیا شد
  • آفریقا؛ قاره فرصت ها؛ موانع همکاری های تجاری ایران و آفریقا چیست؟
  • افتتاح مرکز مطالعات و توسعه آموزش پزشکی دانشگاه علوم پزشکی آبادان
  • مشارکت دانشگاه آزاد در ایجاد پایانه صادراتی مهران
  • آغاز به‌کار مرکز مطالعات و توسعه آموزش پزشکی دانشگاه آبادان ‌
  • دهه سرآمدی آموزش فرصت مغتنمی برای ادای احترام به پیشگامان ساحت تولید و نشر معرفت و حکمت است
  • تعریف دولتمردان برجام از خود به خاطر نابودی یک دهه فرصت رشد اقتصادی!
  • استقبال مقامات آفریقایی از توسعه روابط اقتصادی با ایران