Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-29@23:52:47 GMT

ساز ناکوک موسیقی عاشیقی ارومیه

تاریخ انتشار: ۱ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۳۵۷۷۰۳

ساز ناکوک موسیقی عاشیقی ارومیه

ایسنا/آذربایجان غربی عاشیق نوازی ارومیه تنها میراث ناملموس فرهنگی ثبت ملی شده است که ریشه در فرهنگ غنی آذربایجان داشته و تمامی داستان ها ،اشعار وموسیقی این مکتب از آداب و رسوم و فرهنگ اصیل آذربایجان نشات گرفته  است.

عاشیق یا آشیق هنرمندی است که با اجرای موسیقی به تبلیغ خداوند، راستی و حقیقت می پردازد و برای رسیدن به حقیقت خداوند  ۳ مرحله طریقت، شریعت و معرفت را طی می کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 نهادهای فرهنگی متاسفانه هیچ حمایتی از عاشیق ها نمی کنند

عاشیق علی کریمی یکی از استادهای هنر عاشیق ارومیه در گفت وگو با ایسنا با بیان اینکه از ۲۳ سال است که به نواختن موسیقی عاشقی روی آورده است، افزود: عاشیق به دنبال تبلیغ دین و مذهب حقیقت با سازش است و همین باعث شده در دل های مردم عادی جا باز کند.

وی با اشاره به مشکلات هنرمندان این موسیقی اصیل آذربایجانی گفت: مکان خاصی برای آموزش این هنر به جوانان و افراد علاقه مند در استان وجود ندارد، ت معیشت و گذران زندگی عاشیق با ساز و هنرش است ولی در شرایط فعلی متاسفانه این امکان وجود ندارد که صرفا عاشیق  از طریق این هنر کسب درامد کند.

 عاشیق کریمی با تاکید بر اینکه نهادهای فرهنگی متاسفانه هیچ حمایتی از عاشیق ها نمی کنند، خاطر نشان کرد: اگر این بی توجهی ها ادامه یابد با از بین رفتن چند استاد عاشقی که اکنون فعالیت دارند این  مکتب و میراث چندین ساله از بین خواهد رفت.

وی در خصوص علت عدم استقبال کم جوانان از این هنر و مغفول ماندن آن در بین خانواده ها  اظهار کرد: نبود اسپانسر، نبود حمایت های دولتی و تبلیغات و نبود منابع وکتاب های برای آموزش این هنر باعث شده کمتر جوانی در دنیایی که پر است از موسیقی های پاپ و هیجانی به سمت این موسیقی بیاید.

عاشیق کریمی  ادامه داد: با وجود اینکه موسیقی عاشیقی یک هنر فاخر آذربایجانی است ولی تاکنون هیچ جشنواره بین المللی در ارومیه در این خصوص برگزار نشده است.

عاشیق رضا ولی زاده هنرمند دیگر در گفت وگو با ایسنا افزود: هنر عاشیقی فقط نواختن یا خواندن موسیقی نیست بلکه عاشیق به دنبال حقیقت هستی و رسیدن به حقیقت مطلق (خدا) است.

وی با اشاره به اینکه متاسفانه مسئولین کم ترین توجه به شناساندن  موسیقی سنتی وعاشیقی دارند، تصریح کرد: عدم شناخت موسیقی عاشیقی که هنر فاخر ارومیه است توسط جوانان علت اصلی عدم استقبال جوانان از این موسیقی است.

ولی زاده با اشاره به  کمتر از ۱۰ شاگرد  هم اکنون در کنار وی آموزش موسیقی عاشیقی می بینند، خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه جوانان به دنبال هیجان هستندبه همین دلیل از موسیقی پاپ به دلیل هیجان بیشتر استقبال می کنند و کمتر به موسیقی عاشیقی به خصوص مکتب ارومیه که به دنبال تفکر در رسیدن به حقیقت است، راغب هستند.

این عاشیق ارومیه اظهار کرد: حفظ و توسعه موسیقی غنی عاشیقی،شناسایی و پرورش استعدادهای هنری، گسترش تولیدات هنری و ساماندهی وضعیت هنری ومعیشتی عاشیق ها، بسترسازی جهت حضور خانواده ها و جوانان برای استفاده از این موسیقی بابرگزاری جشنواره ها از جمله اقداماتی است که می تواند دلیلی برای جذب جوانان به سمت این موسقی و هنر باشد.

با ۸ میلیون تومان بودجه واحد موسیقی استان چه کار فاخری می شود تولید کرد!

داریوش علیزاده مسئول واحد موسیقی حوزه هنری آذربایجان غربی در گفت وگو با ایسنا افزود: عاشیق وظیفه اش تبلیغ  بوده و ابزار تبلیغ وی نیز ساز،موسیقی و داستان است تا از این طریق حقیقت و راستی را تبلیغ کند.

علیزاده با اشاره به اینکه هنر عاشیقی جز فرهنگ فولکلور آذربایجان است، تصریح کرد: این هنر به عنوان نخستین و تنها هنر ناملموس استان با شماره ۱۶۵ ثبت ملی شده است.

وی  در خصوص علت عدم استقبال از این هنر در سال های اخیر خاطرنشان کرد: عدم ظهور استادهای دارای سبک همچون استان عاشیق دهقان و درویش، نبود یک منبع معتبر برای  رجوع مردم برای مطالعه تاریخ و پیشین این موسیقی، عدم حمایت های بخش های فرهنگی سازمان ها علت مهجور ماندن و عدم استقبال جامعه به ویژه جوانان از این هنر است.

مسئول واحد موسیقی حوزه هنری آذربایجان غربی با گلایه از سازمان میراث فرهنگی استان به علت عدم حمایت برای شناساندن این هنر فاخر آذربایجان یاد آور شد: با وجود اینکه این هنر به وسیله میراث فرهنگی ثبت ملی شده ولی تاکنون این سازمان هیچ حمایت مادی و معنوی برای شناساندن هنر و هنرمندان موسیقی عاشقی انجام نداده است.

علیزاده با اشاره به اینکه حوزه هنری با تاسیس کانونهای عاشیقی و گرد آوری چند کتاب توانسته گامی برای احیای این هنر فولکلور بردارد، یادآور شد : متاسفانه در سال گذشته بودجه واحد موسیقی سازمان حوزه هنری تنها ۸ میلیون تومان بوده که با این اعتبارات هیچ کار فاخر و در خورشان هنر موسیقی عاشیقی و موسیقی سنتی استان نمی شود، انجام داد.

مسئول واحد موسیقی حوزه هنری آذربایجان غربی ادامه داد:  هنر عاشیقی در استان های تبریز،قم، خراسان، اصفهان و شیراز نیز رایج است ولی علت اینکه این هنر به اسم مکتب ارومیه ثبت ملی شود تنها حفظ اصالت و مفهموم خود است چرا که سایر مکتب ها بیشتر تبلیغی بوده و معنی و مفهوم  اصیل خود را کمتر حفظ کرده اند.

وی با تاکید به اینکه متاسفانه سلیقه ای عمل کردن باعث مغفول ماندن این هنر شده است، افزود: نبود اسپانسر، نبود بستر مناسب برای کشف استعداد های این هنر از جمله عواملی است که جوانان استان به جای سوق به موسیقی عاشیقی به هنر و موسیقی کشور همسایه سوق می یابند .

وی با بیان اینکه باید از فرهنگ های مشترک کشورهای همسایه استفاده و با آنها مراودات فرهنگی داشته باشیم ، تصریح کرد: در سال های گذشته در تلاش بودیم با برگزاری جشنواره بین المللی عاشیقی و دعوت از عاشیق های کشورهای ترکیه،عراق و جمهوری آذربایجان  ضمن تبادل فرهنگی بتوانیم گامی برای توسعه این هنر برداریم که متاسفانه بروکراسی های دست و پا گیر اداری مانع از دعوت برخی از این هنرمندان شد.

علیزاده گفت: در حال حاضر ۱۰۰عاشیق از تکاب،ارومیه، سلماس،ماکو،خوی،میاندوآب و نقده در استان شناسایی شده اند که اگر از این هنرمندان حمایت شود و مشکلات مادی و معنوی آن ها  رفع شود،می توان از این ظرفیت برای توسعه هنر عاشیقی و گردشگری بهره گرفت.

حسن سپهرفر، معاون میراث فرهنگی اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان غربی در پاسخ به مطالبه حوزه هنری استان از اداره کل میراث فرهنگی در خصوص عدم شناساندن موسیقی عاشقی در گفت وگو با ایسنا با اشاره به اینکه  این سازمان متولی امر ثبت آثار ملموس و غیرملموس است، تصریح کرد: این سازمان در سال ۸۹ موسیقی عاشیقلار را در فهرست میراث ناملموس کشور ثبت کرده است.

وی با اشاره به اینکه سازمان میراث فرهنگی تا جایی که امکان داشته باشد در برنامه های سالانه خود با برنامه ریز ی قبلی از عاشیقلار برای ایفای هنر خودت در جهت شناساندن آن در جامعه  دعوت می کند، خاطر نشان کرد: لذا  فراهم کردن راه  برای حفظ و صیانت از آثار هنری و همچنین تلاش برای ثبت هنر از وظایف میراث فرهنگی بوده و متولی بودن برای احیا و یا اجرای برنامه ها برای احیای هنر های مملوس و غیر ملموس جز  وظایف میراث فرهنگی نیست.

سپهرفر ادامه داد: برنامه ریزی برای بعد از ثبت یک هنر برای احیا و ماندگاری آن به سایر ادارات از جمله اداره ارشاد اسلامی و حوزه هنری مربوط است.

وی با اشاره به اینکه میراث فرهنگی و گردشگری آذربایجان غربی تاکنون ۱۶۰۰ اثر را در فهرست ملی کشور در حوزه بناها، محوطه های تاریخی، آثار طبیعی و هنر غیر ملموس ثبت کرده است، یاد آور شد: از میان این آثار ۳۷ اثر از جمله موسیقی عاشیقلار، آینن علم گردانی، تعزیه، دانش تهیه دوشاب و نمک دریایی، انواع بازی ها و غذاهای سنتی استان در حوزه هنرهای ناملموس ، ثبت ملی شده اند.

به گزارش ایسنا، آنچه مهم است برای احیای فرهنگ و هنر فاخر و فولکلور استان باید همه ارگان ها و سازمان ها پای کار بیایند تا از این ظرفیت فرهنگی برای رشد و توسعه استان بهره گرفت همانطوری که کشور همسایه ما ترکیه توانسته از مقبره شاعر ایرانی مولانا سالانه میلیون ها دلار در آمد زایی داشته باشد.

 کشور مدت هاست مورد هجوم  شبیه خون فرهنگی قرار گرفته و دشمن از هر طریقی در حال تزریق فرهنگ غربی در ذهن و روح جوانان و به دنبال از بین بردن فرهنگ اصیل ایرانی است متاسفانه مسئولان فرهنگی ما نیز در خواب غفلت به سر می برند و با وجود دریافت بودجه های کلان فرهنگی، اندک توجهی به این حوزه مهم و تاثیر گذار ندارند تا جایی که هر روز شاهد از بین رفتن میراث فرهنگی ملموس و غیر ملموس در کشور هستیم.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: موسیقی عاشیقی موسیقی عاشیقلار حوزه هنری انقلاب اسلامی گفت وگو با ایسنا آذربایجان غربی موسیقی عاشیقی موسیقی عاشیق میراث فرهنگی عدم استقبال واحد موسیقی ثبت ملی شده هنر عاشیقی هنر عاشیق حوزه هنری هنر فاخر عاشیق ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۳۵۷۷۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کتاب «نامداران موسیقی در سنندج» رونمایی شد

به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «نامداران موسیقی در سنندج» که توسط احسان مردوخ روحانی گردآوری شده است، عصر یکشنبه با حضور جمعی از مسؤولان سنندج رونمایی شد.

احسان مردوخ روحانی، پژوهشگر و نویسنده کتاب نامداران موسیقی سنندج در مورد این کتاب اظهار کرد: سال ۱۳۹۸ شهر سنندج در شبکه شهرهای خلاق موسیقی یونسکو به ثبت رسید و براین اساس ایده اولیه نوشتن کتاب نامداران موسیقی سنندج نیز به پیشنهاد دبیرخانه شهر خلاق موسیقی سنندج شکل گرفت که اتمام آن حدود چهار سال به طول انجامید.

وی افزود: اسامی نامدارانی که در این کتاب ذکر شده، شامل خواننده، نوازنده، آهنگساز و مدرس موسیقی هستند که توسط دبیرخانه شهر خلاق موسیقی سنندج انتخاب شده‌اند.

نویسنده کتاب نامداران موسیقی سنندج یادآور شد: در این کتاب اطلاعاتی در مورد ۴۰ نفر از اهالی موسیقی و گروه کامکارها که همگی از نامداران موسیقی شهر سنندج هستند به ترتیب حروف الفبا آمده و کتاب به ۳ زبان فارسی، کردی و انگلیسی چاپ شده است.

مردوخ روحانی خاطر نشان کرد: در مورد برخی از نامداران موسیقی سنندج اطلاعات و داده‌های بسیار کمی وجود داشت که این جزو سختی‌های کار ما بود اما آنچه که آمده سعی شده به درستی بیان شود.

وی بابیان اینکه در جلدهای بعدی این کتاب به زندگی سایر نامداران شهر سنندج نیز پرداخته می‌شود، گفت: سعی خواهیم کرد نواقص و ایرادات این جلد را رفع کنیم که امیدواریم این کتاب فتح بابی برای توجه بیشتر به هنرمندان شهر باشد.

تحقیقات انجام شده در حوزه موسیقی کردی کافی نیست

مدرس دانشکده هنر و معماری دانشگاه کردستان نیز در این مراسم اظهار کرد: در حوزه موسیقی کُردی تحقیقات بسیاری صورت گرفته اما کافی نیست و ما داده‌های کمی را به‌ویژه در مورد هنرمندان حوزه موسیقی در اختیار داریم.

حمید حاصلی، گفت: هنرمندان سرمایه‌های اجتماعی ما هستند و چاپ کتاب در مورد آنها بسیار ارزشمند است که می‌تواند به عنوان منبع برای نسل‌های بعدی نیز بسیار مورد استفاده قرار گیرد.
این هنرمند موسیقی اذعان کرد: قطعاً هر کاری دارای نقاط قوت و ضعفی است که امیدواریم احسان مردوخ روحانی، نویسنده این کتاب، برای جلدهای بعدی آن، نواقص را برطرف کند.

سنندج در اعتلای فرهنگ و هنر ایران نقش دارد

شهردار سنندج نیز در سخنانی بیان کرد: امروز نام سنندج بر تارک تاریخ می‌درخشد و در حوزه هنر و فرهنگ در عرصه جهانی حرف برای گفتن دارد و این به دلیل وجود هنرمندان و پیشکسوتانی است که در این استان پرورش یافته‌اند.

سید انور رشیدی سنندج را مهد علم و دانش خواند و گفت: این شهر در اعتلای فرهنگ و هنر ایران نقش مؤثری داشته است.

وی با عنوان اینکه کردستان و خاصتا سنندج دیار بزرگان، پیشکسوتان، ورزشکاران و نام‌آورانی مانند بهزادیان‌ها، عندلیبی‌ها، کامکارها، صادق‌ایوبی‌ها، یوسف‌زمانی‌ها، نعمتیان‌ها، ضیاءالدینی‌ها و …است که نام آوازه جهانی دارند، افزود: سنندج با وجود چنین سرمایه‌ها هنری، ورزشی، فرهنگی و… در عرصه هنر و فرهنگ شهره جهانی یافته و شهر خلاق موسیقی جهان و پایتخت نوروز و پایتخت دف شده است.

وی از تکمیل فرهنگ‌سرای شهرداری سنندج در پارک خیابان شهدا خبر داد و گفت: این طرح آماده افتتاح است و منجر به افزایش سرانه زیرساخت‌های فرهنگی در شهر سنندج و کاهش آسیب‌های اجتماعی در این نقطه خواهد بود.

رشیدی اضافه کرد: با همکاری مالکان این اراضی شهرداری سنندج موفق به تملک پارک شهدا شد و تنها ۹۶ شعیر آن برای تملک ۱۰۰ درصدی باقیمانده که امیدواریم هرچه زودتر با تملک کامل این پارک شاهد یک پاتوق کاملاً فرهنگی در این نقطه برای شهروندان فهیم شهر سنندج باشیم.

وی استفاده از فضای این پارک برای ایجاد نمایشگاه‌های صنایع دستی، برگزاری فستیوال‌های مختلف هنری را از برنامه‌های شهرداری سنندج در پارک شهدا دانست و ابراز امیدواری کرد؛ با تملک ۹۶ شعیر باقیمانده بتوانیم این ظرفیت را به بهترین نحو ممکن برای خدمت به شهروندان مهیا کنیم.

گفتنی است؛ این کتاب مختصری از شرح حال نامداران موسیقی سنندج شامل خوانندگان، نوازندگان، آهنگسازان و مدرسین موسیقی» و مختصری در خصوص گروه کامکارهاست و یکی از نخستین کتاب‌هایی است که به شرح حال نامداران موسیقی سنندج می‌پردازد و شرح حال هر فرد به صورت مختصر به زبان فارسی و پیش از آن ترجمه این شرح حال ابتدا به زبان انگلیسی و پس از آن به زبان کردی آمده است.

کد خبر 6091446

دیگر خبرها

  • ۱۰ حفار غیرمجاز در منطقه تاریخی ارومیه دستگیر شدند
  • کار‌هایی که به مغز آسیب می‌رساند
  • کتاب «نامداران موسیقی در سنندج» رونمایی شد
  • پارک شهدای سنندج به پاتوق فرهنگی تبدیل می‌شود
  • آخرین وضعیت دریاچه ارومیه
  • مظلوم‌تر از تئاتر، موسیقی اصیل ایرانی است/ تخصیص یارانه دولتی برای سفره فرهنگی مردم
  • مظلوم‌تر از تئاتر، موسیقی اصیل ایرانی است/تخصیص یارانه دولتی برای سفره فرهنگی مردم
  • فارس و بوشهر زیر ذره‌بین دفتر موسیقی رفتند
  • آمادگی میراث فرهنگی ساماندهی و مرمت کاروان‌سرای تاریخی جنب شرکت نفت ارومیه
  • متلاشی شدن باند حفاران غیرمجاز حریم قلعه سه هزار ساله در ارومیه