Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-07@11:34:04 GMT

شورای امنیت و بازی ضدایرانی ترامپ

تاریخ انتشار: ۴ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۳۹۸۱۹۲

شورای امنیت و بازی ضدایرانی ترامپ

در چند هفته اخیر بر حجم تحرکات ضدایرانی دولت آمریکا به شدت افزوده شده است. موضوع اقدام متقابل هسته‌ای ایران که در واکنش به خروج ایالات متحده از برجام صورت گرفت در دستور کار شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی قرار گرفت. همچنین دبیرخانه سازمان ملل متحد نیز گزارشی را در مورد حملات هوایی به تاسیسات نفتی عربستان منتشر و اتهاماتی را علیه کشورمان مطرح کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پس از این تحولات، اکنون گفته می‌شود کاخ سفید به اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد متن قطعنامه‌ای را پیشنهاد داده‌است که تحریم‌های تسلیحاتی ایران را به صورت نامحدود تمدید می‌کند. این در حالی است که براساس پیوست‌های توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ تا اکتبر آینده (مهر ماه ۱۳۹۹) تحریم‌های مربوط به خرید و فروش تسلیحات ایران به پایان می‌رسد. در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت هم تصریح شده بود که تحریم تسلیحاتی ایران حداکثر پنج سال پس از پذیرش توافق برجام به پایان می‌رسد.

به نظر می‌رسد واشنگتن تاکنون مذاکراتی را با کشورهای اروپایی عضو برجام یعنی آلمان، فرانسه و انگلستان، انجام داده و موافقت اولیه آن‌ها در شورای امنیت را جلب کرده‌است. در مقابل اما روسیه و چین با این موضوع مخالفت آشکاری را بروز داده‌اند. باتوجه به همین تحولات، تارنمای تحلیلی «لوبلاگ» (Lobelog) سه کشور اروپایی عضو برجام را مجریان بالفعل سیاست تحریمی ایالت متحده علیه ایران توصیف کرد.

به نوشته تارنمای «المانیتور»، در مقابلِ غربی‌ها مسکو و پکن برنامه‌ریزی کرده‌اند در دوره پس از رفع تحریم‌های ایران، توافقات تسلیحاتی را با تهران اجرایی کنند اما این خواسته با موانعی روبرو خواهد بود. مقام‌های ایالات متحده تاکید دارند از همه ابزارهای خود برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران استفاده خواهند کرد. برخی کارشناسان و تحلیلگران اعتقاد دارند اکنون تنش میان پکن و واشنگتن در حوزه‌های مختلف اقتصادی، تجاری، سیاسی به ویژه کرونایی وجود دارد. از این رو ممکن است این دو طرف پس از گفت وگو و چانه‌زنی با یکدیگر، بده و بستان‌ دو طرفه‌ای را انجام دهند که در نهایت به جلب نظر پکن در همراهی با ترامپ منجر شود. در کنار این امر اما موضع مسکو فعلا نامشخص است. بحث افزایش نفوذ در خاورمیانه، تشدید تحریم های غرب علیه روسیه و تحولات سوریه در کنار برخی مبادلات و روابط اقتصادی و تسلیحاتی که از گذشته میان تهران-مسکو مطرح بود موجب می‌شود تا همراهی روسیه با خواسته‌های ترامپ سخت باشد.

گذشته از دیدگاه اعضای برجام نسبت به تلاش‌های آمریکا، تحلیلگران تمرکز ترامپ بر این رویکرد سختگیرانه را آفتی برای روابط بین الملل و نظم جهانی ارزیابی می‌کنند. تارنمای مرکز پژوهشی «نشنال اینترست» (National Interest) در تحلیل خود به تشدید تقابل اخیر ترامپ با ایران پرداخت و عنوان داشت اقداماتی که ترامپ می‌خواهد در سازمان ملل متحد انجام دهد، خطرناک است و جهان باید نگران آن باشد. اعمال فشار برای برقراری دوباره تحریم‌ها علیه ایران می تواند نشانه بارزی از شکست قریب الوقوع شورای امنیت سازمان ملل است زیرا لجاجت و ستیزه‌جوئی دولت وی می‌تواند مخاطرات گسترده‌ای داشته باشد که حتی به خودنابودی قدرت آمریکا بیانجامد.

براساس این تحلیل، دونالد ترامپ به شدت به این باور دارد که در عرصه روابط بین الملل، قدرت حق را با خود به همراه می‌آورد. دولت وی به طور کامل رویکرد چندجانبه‌گرایی را کنار گذاشته و واشنگتن را از یونسکو، سازمان جهانی بهداشت، دیوان بین المللی کیفری و توافق‌های آب و هوایی پاریس، برجام و ترانس‌پاسیفیک خارج ساخته‌است. حال کاخ سفید در چارچوب همین رویکرد بی‌امان تلاش می‌کند تا فشار بر ایران را افزایش دهد. از جمله پیامدهای پافشاری بر این خط مشی بر هم زدن ساختار و نظم شورای امنیت پیش‌بینی می‌شود.

طبق اظهاراتی که «برایان هوک» مشاور ویژه ترامپ در اندیشکده «هریتیج» اظهار داشت دولت آمریکا در هر صورت به دنبال بازگرداندن تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران است. این امر نشان دهنده شکاف و شکست شورای امنیت است که به واسطه اقدامات تند و تهاجمی ترامپ رخ می‌دهد. هدفی که «مایک پومپئو» هم پیشتر به آن اشاره کرده بود فروپاشی یا تسلیم کامل حکومت ایران است و از آنجاکه در دو سال اخیر خروج از برجام و اعمال فشار حداکثری قادر به تحقق این امر برای کاخ سفید نشد، اکنون وزیر امور خارجه آمریکا تلاش دارد از موضوع انقضای تحریم تسلیحاتی ایران که چند سال قبل در شورای امنیت به تصویب رسیده بود، استفاده کند تا فشار نهایی را بر تهران وارد کند.

طبق تحلیل فوق، پومپئو تصمیم دارد تا در هر صورتی تحریم تسلیحاتی جدید را علیه ایران حتی به صورت یکجانبه به تصویب برساند تا اهداف واشنگتن برآورده شود. این اقدام در حقیقت مرگ توافق هسته‌ای را رقم می‌زند و در صورتی که ترامپ در انتخابات ریاست جمهوی آمریکا شکست بخورد وضعیت دولت بعدی آمریکا را به شدت پیچیده خواهد کرد.

به اعتقاد تحلیلگران، تلاش‌های دستگاه سیاست خارجی آمریکا نه تنها ممکن است به تشدید بحران منجر شود بلکه ضربه ویران کننده‌ای را بر پیکره سازمان ملل متحد و شورای امنیت وارد می‌آورد. به این نحو که ایالات متحده به نحو چشمگیری از روندهای شورای امنیت در راستای منافع و اهداف خود و علیه خواست و منافع دیگر اعضای دائم شورا بهره برداری می‌کند و نظام کنونی را که از زمان پایان جنگ جهانی دوم برقرار شده است، در معرض خطر قرار می‌دهد. دولت آمریکا تاکید دارد که از مکانیسم ماشه تعبیه شده در توافق هسته‌ای برای این کار استفاده کند اما نکته مهم آن است که چنین فرایندی تنها از طرف اعضای توافق قابل فعال‌سازی است و آن هم در صورتی که ایران مرتکب نقض توافق شود. حال پومپئو تلاش دارد تا مکانیسم ماشه را در چارچوبی خارج از توافق هسته‌ای و فراتر از توافقات با متحدان سنتی در اروپا، به اجرا در بیاورد.

همه این اقدامات در حالی صورت می‌گیرد که سه کشور اروپایی به دنبال حفظ برجام هستند. روسیه و اعضای اروپایی برجام تصریح کرده‌اند ایالات متحده را دیگر عضوی از توافق و دارای حق (براساس قطعنامه ۲۲۳۱) نمی‌بینند و به همین دلیل با فعالسازی مکانیسم ماشه مخالف هستند. همین امر شکاف میان آن‌ها با آمریکا را عمیق‌تر می‌کند و ممکن است پیامدهای آن به شورای امنیت منتقل شود.  طبق تحلیل فوق، احتمال وقوع دو حالت وجود دارد: سوءاستفاده از فرایند حل اختلاف موجب شکست در مکانیسمی شود که در دوره اوباما تعبیه شد. در این صورت ضربه سنگینی به ترامپ و پومپئو وارد می‌شود و به ایران استدلال محکمی را در قبال دیگر بندهای مندرج در برجام خواهد داد و اهرم‌های قدرتمند ایالات متحده را نابود می‌سازد. درطرف مقابل موفقیت کاخ سفید در شورای امنیت باعث واکنش شدید و گسترده ایران به ویژه در بحث توانایی‌های هسته‌ای خواهد شد.

برخی تحلیلگران حتی بحث خروج ایران از توافق ان.پی.تی را به عنوان پاسخ تهران مطرح می‌کنند که همه محدودیت‌های ایران را رفع می‌کند و مسیرهای دیپلماتیک می‌بندد. به همین دلیل بازگشت تحریم‌های ایران در سازمان ملل، می‌تواند نتایج سخت‌تری را برای جهان داشته باشد. 

به نوشته نشریه آمریکایی «منافع ملی» آشکار است که دولت ترامپ به دنبال تضعیف هنجارهای چندجانبه‌گرایانه است که سال‌های مدید رفتارها در عرصه بین الملل را کنترل می‌کرد. تضعیف شورای امنیت سازمان ملل به نحو خطرناکی نظم بین المللی کنونی را دگرگون خواهد کرد. اختلال در روندهای شورای امنیت، برخورد با بحران‌های اساسی جهان را سخت تر می‌سازد و مسائلی همچون همه‌گیری کرونا، تغییرات آب و هوایی، تنش با کره شمالی و بسیاری از موضوعات دیگر حل‌نشده باقی خواهند ماند. در دوره‌ای که رقابت میان آمریکا، روسیه و چین تشدید شده‌است، نباید اجازه داده شود جهان به تدریج از یک نهاد مهم و تاثیرگذار که به رفع اختلافات کمک می‌کرد، محروم شود.

برچسب‌ها برجام روسیه برایان هوک شورای امنیت سازمان ملل دونالد ترامپ چین پروندهٔ خبری تلاش آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران

منبع: ایرنا

کلیدواژه: برجام روسیه برایان هوک شورای امنیت سازمان ملل دونالد ترامپ چین برجام روسیه برایان هوک شورای امنیت سازمان ملل دونالد ترامپ چین شورای امنیت سازمان ملل تحریم تسلیحاتی ایران سازمان ملل متحد توافق هسته ای ایالات متحده علیه ایران کاخ سفید تحریم ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۳۹۸۱۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

منافع غرب در باقی ماندن اسرائیل است

اعتمادی کارشناس مسائل آمریکا در گفتگو با شبکه خبر  درباره تظاهرات دانشجویان آمریکایی اظهار کرد: این گونه تظاهرات در آمریکا سابقه داشته و بار‌ها چنین جنبش‌ها و خیزش‌هایی علیه سیاست‌های دولت آمریکا شکل گرفته است.

وی ادامه داد:اما این دوره و این اعتراضات بر اساس بیانات امام خمینی (ره) که انقلاب اسلامی باید صادر شود شکل گرفته است. نفس انقلاب اسلامی مبارزه با ظلم و دیکتاتوری است و بنابراین دانشجویان با آگاهی از این اتفاق و نگاه به آن که رژیم صهیونیستی در مسیر نسل کشی یک ملت است این دانشجویان وارد شدند  و قطعا تاثیرات مثبتی هم خواهیم داشت.

وی درباره ادامه این اعتراضات گفت:  این اعتراضات قطعا بر آینده آمریکا و دولت بایدن و ترامپ قطعا تاثیر خواهد گذاشت. آینده این حرکت مردمی از میان نسل جوان است. طبق آمار‌هایی که خودشان داده اند تا سال ۲۰۴۵ بیشتر جوانان را رنگین پوستان تشکیل می‌دهند  و در این تظاهرات جوانان بین ۱۸ تا ۲۴ سال در دانشگاه‌ها و کف خیابان‌های اروپا و آمریکا علیه جنایات اسرائیل قد علم کرده اند. آن چیزی که در حال اتفاق افتادن است و جز سیاست‌های بارز آمریکایی‌ها است حمایت از صهیونیست بوده است. نطفه این صهیونیست را در خاورمیانه کاشتند و قطعا بایدن برای انتخابات ۲۰۲۴ با چالش‌های بزرگی در این زمینه و رای آوردن مواجه خواهد شد.

اعتمادی افزود: ترامپ هم در چهار دوره ریاست جمهوری خود حمایت تمام قدی از صهیونیست‌ها داشت  و چه بایدن و چه ترامپ رئیس جمهور شوند سیاست‌ها درباره صهیونیست‌ها تغییر نمی‌کند آن چیزی که تغییر خواهد کرد قطعا به دلیل این تظاهرات تعدیل سیاست‌های آمریکا است البته به شکل کلی این عمل انجام نمی‌شود.

این کارشناس مسائل بین الملل اظهار کرد:منافع غرب در باقی ماندن اسرائیل است، اما آن چیزی که مقام معظم رهبری عنوان کردند را باید بار دیگرمطرح کنیم که حتما اسرائیل از بین خواهد رفت.

وی درباره شکست آمریکایی‌ها و صهیونیست‌ها پس از عملیان طوفان الاقصی گفت: تا قبل از عملیات طوفان الاقصی و ۷ اکتبر صهیونیست‌ها قدرت بازدارندگی برای خود قائل بود و طی این ۷۵ سال این ترس را برای کشور‌های عربی ایجاد کردند.

 وگفت: محور مقاومت با عملیاتی که انجام داد توانست بازدارندگی که صهیونیست‌ها برای خود ایجاد کرده بودند را از بین ببرند و اکنون اسرائیل به هیچ کدام از سیاست‌ها و اهداف خود نرسیده و در یک چالش عمیقی در سطح منطقه و جهانی قرار گرفته است.

باشگاه خبرنگاران جوان سیاسی سیاست خارجی

دیگر خبرها

  • دیدار رئیس اقلیم کردستان با دبیر شورای عالی امنیت ملی
  • محرمانگی قرارداد با چین به دلیل تحریم‌ها است
  • اعتراف روزنامه غربگرا: ایران  سه بر صفر از آمریکا جلو است
  • ترامپ بهترین دوست اسرائیل!
  • آنچه دربارۀ دیکتاتوری گفتم جدی نبود- ترامپ
  • ترامپ دولت بایدن را به «گشتاپو» تشبیه کرد
  • دیدار دبیرکل سازمان جوانان حقوق بشر با سفیر ایران در سوریه
  • منافع غرب در باقی ماندن اسرائیل است
  • تأکید امیرعبداللهیان بر تحریم تسلیحاتی و تجاری اسرائیل
  • «قطع روابط» و «تحریم عملی» نقش مهمی در توقف جنایات رژیم صهیونیستی دارد