Web Analytics Made Easy - Statcounter

محاسن خودخوانده برای تعیین قیمت در کارخانه از سوی سیاست‌گذار کلان خودرو باعث شده تا مسوولان صنعتی به این فکر بیفتند که نسخه‌ای مشابه برای بازار بپیچند و به نوعی قیمت‌ها به بازار نیز دیکته شود. این نسخه‌پیچی اما محدود به بازار و تولید خودرو نشده و دولت در شرایط کنونی خود را موظف به قیمت‌گذاری بسیاری از کالاهای مصرفی می‌داند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

این وظیفه اما در شرایط تورمی برای دولت بیش از گذشته الزام آور می‌شود، حال آنکه به اعتقاد بسیاری از کارشناسان اعمال آن نه تنها مانع رشد قیمت‌ها نمی‌شود بلکه با چند نرخی شدن زمینه کسب رانت و فساد را فراهم می‌کند. در این زمینه صنعت خودروی کشور مثالی روشن و گویای ناکارآمدی قیمت‌گذاری دستوری آن هم در شرایط بحرانی است. دولت سال‌هاست قیمت خودروها را به خودروساز دیکته می‌کند، این در حالی است که تولید‌کننده نیز در این سال‌ها نمره قابل قبولی از این مسیر کسب نکرده است.

حالا دولت که توهم موفقیت در قیمت‌سازی خودرو را دارد چندی است به منظور ساماندهی بازار خودرو، ورود به این بازار را نیز نشانه گرفته است. به‌طوری‌که رئیس سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان اردیبهشت امسال همراه با رونمایی از بسته فروش خودروسازان اعلام کرد که قیمت خودرو در کف بازار شامل قیمت کارخانه به علاوه حداکثر ۱۰ درصد سود خواهد بود و هر کجا قیمتی بالاتر از این ارقام داده شود، به منزله گران‌فروشی بوده و بازرسان این سازمان با آن مقابله خواهند کرد. هر چند عباس تابش اخیرا از عدم اجرای این طرح با توجه به نبود زیرساخت‌ها سخن گفته، با این حال تعیین فرمول یاد شده و رسانه‌ای کردن آن نشان از عطش فراوان سیاست‌گذار کلان خودرو برای تعیین قیمت‌ها در بازار دارد.

 

در شرایطی سیاست تعیین قیمتی مورد توجه مسوولان ارشد وزارت صمت قرار گرفته است که باید این نکته را نیز مدنظر قرار داد که چارچوب تعیین قیمت در شرکت‌های خودروساز به کلی متفاوت از قیمت‌گذاری در بازار است.

 

قیمت‌گذاری برای محصولات شرکت‌های خودروساز با توجه به ساختار این شرکت‌ها و حضور پررنگ دولت در عرصه تصمیم‌گیری کلان خودروسازان همان‌قدر امکان‌پذیر است که عدم تمکین بازار از دیکته قیمتی.

 

آنچه مشخص است در همه جای دنیا ساختار حاکم برای تعیین قیمت‌ها در بازار از مکانیزم عرضه و تقاضا پیروی می‌کند بنابراین مکانیزم مذکور اجازه نخواهد داد سیاست قیمت‌گذاری دستوری همانند آنچه در شرکت‌های خودروساز در حال اجراست در بازار خودرو نیز عملی شود.  اصرار سیاست‌گذار کلان خودرو بر قیمت‌گذاری دستوری برای بازار در حالی است که اجرای این سیاست در شرکت‌های خودروساز سال‌هاست که منجر به انباشت ضرر در این شرکت‌ها شده است. این تبعات از سوی مسوولان ارشد وزارت صمت هیچ‌گاه مورد توجه نبوده است و آنها همواره از سیاست قیمتی خود دفاع می‌کنند. آنچه مشخص است دلیل این مساله را باید در تئوری دفاع از حقوق مصرف‌کنندگان که از سوی مسوولان ارشد وزارت صمت مطرح می‌شود جست‌و‌جو کرد. سال‌هاست که شاهد دخالت نهادهای دولتی نظیر سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان و همچنین سازمان تعزیرات حکومتی در قیمت‌گذاری کالاهای تولیدی همچون خودرو هستیم که این امر اخلال زیادی در سازوکار بازار ایجاد کرده است. در این زمینه بسیاری از کارشناسان معتقدند چنین دخالت‌هایی مانع عملکرد مناسب بنگاه‌های تولیدی می‌شود.  همانطور که عنوان شد دفاع از حقوق مصرف‌کننده در سرلیست دفاعیات سیاست‌گذار کلان خودرو قرار دارد. با این حال بسیاری از کارشناسان معتقدند این سیاست نه تنها نفع مصرف‌کننده را در بر ندارد که خود باعث ضرر مصرف‌کننده واقعی نیز می‌شود.

 

سیاست‌گذار کلان خودرو در شرایطی از سیاست قیمتی خود به نفع مصرف‌کننده دفاع می‌کند که این سیاست تعیین قیمت شرکت‌های خودروساز را به‌عنوان طرف عرضه تحت فشار قرار داده است. حالا اما تجربه ناموفق قیمت‌گذاری در شرکت‌های خودروساز قرار است در بازار خودرو نیز اعمال شود، آن هم با نیت ساماندهی و کاهش دلالی در این بازار. هر چنددولت با قیمت‌گذاری دستوری به نوعی اقدام به دلال‌پروری در بازار خودرو کرده اما حالا می‌خواهد با قیمت‌گذاری در بازار به نوعی با همین دلالان دست‌پرورده خود مقابله کند.

 

در نتیجه اعمال سیاست‌های دولتی، خودروی قیمت‌گذاری شده در کارخانه ارزان‌تر به دست مصرف‌کننده می‌رسد، این در شرایطی است که تقاضای این کالاها به دلیل اختلاف قیمتی که با بازار پیدا می‌کند بیش از پیش مورد توجه مشتریان قرار دارد.حال دولت بعد از سرکوب قیمتی بخش عرضه می‌خواهد به سراغ بازار رود و با تغییر مکانیزم بازار، بخش تقاضا را نیز با قیمت‌گذاری خودرو به نوعی سر به راه کند.

  تبعات اجرایی شدن سیاست تعیین قیمت

 

با اینکه سیاست‌گذار کلان خودرو به نوعی از قیمت‌گذاری برای بازار به دلیل نبود زیرساخت مورد نیاز در شرایط فعلی عقب‌نشینی کرده است با این حال به‌نظر می‌رسد هنوز فایل این تصمیم دولتی بسته نشده و مسوولان صنعتی به‌دنبال آن هستند که در فرصتی مناسب سیاست قیمت‌گذاری برای بازار را عملیاتی کنند.  حال اگر فرض کنیم قیمت‌گذاری برای بازار از سوی مسوولان ارشد به مرحله اجرا گذاشته شود در این صورت بازار به کدام سمت می‌رود و تا چه حدی نیز از این سیاست پیروی می‌کند؟

 

همان‌طور که اشاره شد تعیین قیمت‌ها در بازار بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا تعیین می‌شود. در این شرایط بی‌شک اعمال هرگونه سیاست تعیین قیمت برای بازار که خارج از چارچوب مکانیزم یادشده باشد با واکنش منفی بازار روبه‌رو خواهد شد.

 

کارشناسان نیز بر این نکته تاکید می‌کنند و می‌گویند سیاست‌گذار کلان نمی‌تواند به بازار ورود کرده و به دارندگان هر کالایی مانند خودرو اعلام کند که کالای خود را با چه قیمتی در بازار به فروش برساند.

 

دارندگان خودرو یا هر کالای دیگری به‌دنبال این هستند که کالای خود را در سقف قیمت به بازار عرضه کنند تا از این رهگذر حداکثر سود ممکن را به حساب خود واریز کنند، برای این منظور به رصد بازار پرداخته و بر اساس میزان تقاضایی که برای کالای در اختیار خود در بازار وجود دارد اقدام به تعیین قیمت می‌کنند.

 

در شرایطی که خودرو خود را از صف کالاهای مصرفی جدا کرده و در میان کالاهای سرمایه‌ای جای داده است به‌نظر می‌رسد سیاست قیمت‌گذاری برای بازار نتواند آن‌طور که مدنظر طراحان آن است، اجرایی شود زیرا سیاست‌گذاربه‌دنبال این است که بازار را برای سرمایه‌های سرگردان غیر‌جذاب کند در حالی که بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا در حال‌حاضر عرضه کم و تقاضای بالا بازار خودرو را برای سرمایه‌های سرگردان بیش از پیش جذاب کرده است.

 

البته اگر اصرار بر اجرای این سیاست باشد اولین اثرش قفل شدن معاملات در بازار خواهد بود. قفل شدن معاملات را در زمان رسانه‌ای شدن این سیاست نیز شاهد بودیم. فروشندگان و خریداران بعد از اعلام فرمول قیمتی برای بازار دست از داد و ستد کشیدند و همه منتظر بودند تا ببینند سیاست‌گذار کلان خودرو برای عملیاتی کردن آن چه گام‌هایی برمی‌دارد، بعد از اینکه سیاست‌گذار اقدام عملی در این زمینه نکرد به نوعی بازار در مسیر پیشین به حرکت خود ادامه داد.  این گمان به یقین نزدیک است که در صورت اصرار سیاست‌گذار کلان خودرو به اجرای سیاست قیمتی برای بازار شاهد زیرزمینی شدن معاملات در بازار باشیم.

  اصرار بر اجرای سیاست ناکارآمد

 

همان‌طور که اشاره شد به‌نظر می‌رسد همچنان فایل سیاست قیمت‌گذاری برای بازار باز باشد اما سیاست‌گذار برای اجرای این سیاست چه ابزاری در اختیار دارد؟

 

در پاسخ به این سوال یک اقتصاددان به «دنیای‌اقتصاد» می‌گوید سیاست‌گذار برای عملیاتی کردن این ایده هیچ ابزاری در اختیار ندارد. او ادامه می‌دهد نبود ابزاری برای عملیاتی کردن این سیاست از آنجا ناشی می‌شود که سیاست‌گذار نمی‌تواند انگیزه طرف تقاضا را دسته‌بندی کند؛ زیرا در طرف تقاضا با تعداد زیادی متقاضی که گاه به چند میلیون نفر می‌رسند روبه‌روست که هر یک به دلیلی به بازار ورود کرده‌اند. این کارشناس اقتصادی می‌گوید نامشخص بودن دلیل حضور متقاضیان در بازار را می‌توان در طرح فروش فوق‌العاده خودروسازان که چندی پیش برگزار شد، مشاهده کرد. خودروسازان به‌عنوان طرف عرضه تعداد ۲۵ هزار خودرو را در این طرح فروش عرضه کردند، این در حالی بود که بیش از ۵ میلیون تقاضا در این طرح مشارکت کردند.

 

این اقتصاددان می‌گوید اما این مشکل در طرف عرضه وجود ندارد زیرا در آن بخش سیاست‌گذار کلان تنها با چند شرکت خودروساز روبه‌رو است و می‌تواند به‌راحتی نسبت به اعمال سیاست قیمتی مدنظر خود اقدام کند. این اقتصاددان با توجه به شرایط حاکم بر اقتصاد کشور می‌گوید شاهد تورم فزاینده در فضای اقتصادی کشور هستیم. روند صعودی نمودار تورم باعث می‌شود که هر روز شاهد کاهش ارزش پول ملی و افزایش قیمت‌ها در بازار باشیم، در این میان خودرو هم به‌عنوان یک کالای قابل داد و ستد از این مساله تبعیت می‌کند و شاهد افزایش قیمت خودرو در بازار خواهیم بود. این اقتصاددان تاکید می‌کند در این شرایط سیاست‌گذار کلان هیچ ابزاری برای کنترل قیمت‌ها و مدیریت بازار در اختیار ندارد بنابراین ایده تعیین قیمت برای بازار از مسیر فرمول مدنظر سیاست‌گذار خودرویی به جایی نمی‌رسد و شکست خواهد خورد.

 

او در پاسخ به این سوال که در شرایط فعلی چه مسیری باید مدنظر سیاست‌گذار کلان خودرو باشد تا از آن مسیر بتواند آرامش را به بازار بازگرداند، می‌گوید حضور سیاست‌گذار خودرویی در پروسه تعیین قیمت از مبدا منجر به آن شده که خودروسازان از یک بازار انحصار برخوردار باشند وی در ادامه تاکید می‌کند که این مسیر راه به جایی نمی‌برد و سیاست‌گذار کلان به‌جای اینکه بخواهد از مسیر قیمت‌گذاری دستوری انحصار در بازار را مدیریت کند باید به‌دنبال ایجاد رقابت باشد.  این کارشناس اقتصادی تاکید می‌کند شکست انحصار تنها از مسیر ایجاد رقابت در بازار ممکن است.

 

او ادامه می‌دهد البته در شرایط فعلی که کشور با نوسانات ارزی هم مواجه است، نمی‌توان چندان از مسیر واردات بازار را به سمت رقابتی شدن هدایت کرد.

 

این اقتصاددان پیشنهاد می‌کند در حال‌حاضر سیاست‌گذار کلان خودرو می‌تواند به جای اصرار برای اجرای سیاست قیمت‌گذاری در بازار از اهرم دریافت مالیات استفاده کند و با این اهرم به مدیریت بازار بپردازد.

برچسب هاروزنامه دنیای اقتصاد (دنیای اقتصاد)

منبع: انرژی امروز

کلیدواژه: روزنامه دنیای اقتصاد دنیای اقتصاد آسیا اروپا انرژی امروز ایران بین الملل تحریم خبرگزاری بین المللی خبرگزاری داخلی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا ریاست جمهوری سازمان های بین المللی سایتهای اینترنتی شرکت ملی نفت ایران NIOC شرکت های بین المللی مجلس شورای اسلامی نفت خام وزارت نفت وزارت نیرو قیمت گذاری برای بازار شرکت های خودروساز قیمت گذاری دستوری سیاست تعیین قیمت سیاست قیمت گذاری قیمت ها در بازار قیمت گذاری قیمت گذاری مسوولان ارشد سیاست قیمتی بازار خودرو مصرف کننده سال ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت energytoday.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «انرژی امروز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۴۰۹۴۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قیمت خودرو امروز ۱۹ اردیبهشت + جدول

قیمت محصولات ایران‌خودرو و سایپا در بازار اعلام شد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، بازار خودرو امروز _چهارشنبه نوزدهم اردیبهشت_ نسبت به روزهای گذشته افت و خیز زیادی پیدا کرده تا جایی که امروز قیمت بیشتر محصولات داخلی و مونتاژی افزایشی است.

کوییک R اتوماتیک، یکی از هاچ‌بک‌کراس‌های موفق بازار داخل، با ۲۳ میلیون تومان افزایش قیمت به ۵۷۳ میلیون تومان رسید.

ساینا S، از دیگر محصولات سایپا، امروز با افزایش بهای ۱۱ میلیون تومانی، ۴۵۶ میلیون تومانی معامله می‌شود.

پژوپارس TU۵، پرفروش‌ترین محصول ایران‌خودرو، نیز با ۹ میلیون تومان افزایش نرخ، با قیمت ۸۵۶ میلیون تومان به بازار امروز رسید.

هایما ۸S، محصول جذاب ایران‌خودرو، با ۳۵ میلیون تومان افزایش قیمت، یک میلیارد و ۹۶۰ میلیون تومان در بازار آزاد معامله می‌شود.

بر این اساس در گروه محصولات ایران‌خودرو وانت آریسان با قیمت ۴۴۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان، سورن پلاس (فول) با قیمت ۷۴۱ میلیون تومان، سورن پلاس موتور XU۷P با قیمت ۶۳۱ میلیون تومان، سورن پلاس دوگانه‌سوز ۷۸۷ میلیون تومان، دنا پلاس (تیپ ۱) با قیمت ۸۲۸ میلیون تومان، دنا پلاس توربو اتوماتیک یک میلیارد و ۴۸ میلیون تومان، پژو پارس ۶۸۱ میلیون تومان، پژو پارس سفارشی ۷۱۵ میلیون تومان، پژو ۲۰۷ موتور TU۳( ارتقا) با قیمت ۶۶۹ میلیون تومان، پژو ۲۰۷ دنده‌ای هیدرولیک ۷۵۷ میلیون تومان، پژو ۲۰۷ اتوماتیک ۹۱۸ میلیون تومان، رانا پلاس ۶۳۰ میلیون تومان، تارا دستی ۷۹۵ میلیون تومان، تارا اتوماتیک V۲ به قیمت ۹۸۰ میلیون تومان، هایما اس ۷ (S۷) با قیمت یک میلیارد و ۶۷۵ میلیون تومان، هایما ۷X با قیمت یک میلیارد و ۷۷۵ میلیون تومان به فروش می‌رسد.

در محصولات سایپا نیز ساینا S با قیمت ۴۵۶ میلیون تومان، ساینا S دوگانه‌سوز ۴۴۶ میلیون تومان، کوییک اتوماتیک ۵۵۷ میلیون تومان، کوییک S به قیمت ۴۳۳ میلیون تومان، سایپا ۱۵۱ با قیمت ۳۴۳ میلیون تومان، وانت زامیاد (رادیال) با قیمت ۵۸۳ میلیون تومان، پیکاپ کارون ۸۴۵ میلیون تومان و چانگان CS۳۵ تیپ ۲ با قیمت یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان مبادله می‌شود.

قیمت خودروهای مونتاژی

در بازار خودروهای مونتاژی، محصولات بهمن‌موتور با افت‌وخیز شدید قیمت روبه‌رو است.

فیدلیتی پرستیژ پنج و هفت‌نفره، کراس‌اوورهای سایز بزرگ، با افزایش ۹۰ میلیون تومانی، به‌ترتیب دو میلیارد و ۶۷۰ میلیون تومان و دو میلیارد و ۷۲۰ میلیون تومان خرید و فروش می‌شوند.

کی‌.ام‌.سی K۷، کراس‌اوور کرمان‌موتور، با ۲۵ میلیون تومان افزایش قیمت، در بازار آزاد یک میلیارد و ۸۵۰ میلیون تومان ارزش‌گذاری شده است.

X۲۲ پرو دنده‌ای، محصول اقتصادی مدیران‌خودرو نیز با ۳۱ میلیون تومان افزایش بها ۹۸۹ میلیون تومان به فروش می‌رسد.

لاماری ایما ۶ میلیون تومان ارزان شد تا به نرخ دو میلیارد و ۸۴ میلیون تومان بازگردد.

بر این اساس X۲۲ پرو دستی با قیمت ۹۸۹ میلیون تومان، X۳۳ کراس (دستی) با قیمت یک میلیارد و ۸۰ میلیون تومان، آریزو ۵ اسپورت با قیمت یک میلیارد و ۴۱۸ میلیون تومان، تیگو ۷ پرو پرمیوم ۲ میلیارد و ۱۰۵ میلیون تومان، تیگو ۸ پرو (هیبرید) ۳ میلیارد و ۱۱۶ میلیون تومان، فونیکس FX (۱.۶) با قیمت دو میلیارد و ۳۶۰ میلیون تومان، جک J۴ با قیمت ۸۴۰ میلیون تومان، جک S۳ با قیمت یک میلیارد و ۲۴۰ میلیون تومان، کی‌ام‌سی T۸ با قیمت یک میلیارد و ۶۶۰ میلیون تومان، کی‌ام‌سی J۷ با قیمت یک میلیارد و ۸۱۰ میلیون تومان، رسپکت ۲ به قیمت یک میلیارد و ۴۴۰ میلیون تومان، فیدلیتی (پنج‌نفره) یک میلیارد و ۸۸۰ میلیون تومان، دیگنیتی پرایم یک میلیارد و ۹۴۰ میلیون تومان و دیگنیتی پرستیژ با قیمت دو میلیارد و ۲۵۰ میلیون تومان خرید و فروش می‌شود.

کد خبر 750739

دیگر خبرها

  • آرامش در بازار خودرو
  • شماره‌گذاری این خودرو تا اطلاع ثانوی متوقف شد
  • تبعات سیاست ارزی غلط بانک مرکزی/ از «تنبیه صادرکنندگان» تا «کاهش توانمندی کشور در رقابت‌پذیری در بازار‌های صادراتی»
  • قیمت خودرو امروز ۱۹ اردیبهشت + جدول
  • ریزش قیمت‌ها در بازار خودرو
  • ریزش بورس تا کی ادامه خواهد داشت؟
  • تنظیم بازار در تحقق ابر پروژه مردمی دولت سیزدهم تاثیر گذار است
  • بازار خودرو روی دور تند گرانی افتاد
  • قیمت خودرو امروز ۱۷ اردیبهشت + جدول
  • قیمت خودرو امروز ۱۷ اردیبهشت +جدول