Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-04-30@14:57:02 GMT

وجوه تاثیر گذاری ادبیات رضوی

تاریخ انتشار: ۷ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۴۲۹۵۳۱

وجوه تاثیر گذاری ادبیات رضوی

ادبیات رضوی از سویی در گونه «ادبیات دینی» یا «ادبیات مذهبی» قرار می گیرد و از سوی دیگر در گروه ادبیات تشیع، همچون ادبیات عاشورایی، از جایگاه ویژه ای برخوردار است.

کامران پارسی نژاد، داستان نویس و منتقد

ادبیات رضوی از سویی در گونه «ادبیات دینی» یا «ادبیات مذهبی» قرار می گیرد و از سوی دیگر در گروه ادبیات تشیع، همچون ادبیات عاشورایی، از جایگاه ویژه ای برخوردار است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 از آنجایی که ادبیات دینی در گذر زمان، آنچنان که تمام ژانر های ادبی با توجه به سلیقه مخاطب و تحولات بزرگ اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی دچار تحول بنیادین  می شود، در یک روند ثابت و با در نظر گرفتن یک الگوی کلیشه ای و تکراری همچنان خلق می شود، توجه به این مسئله ضروری است که در دورانی که جوانان بسیار جستجوگر شده اند و همواره پذیرش یک رویداد و یا اصول بنیادین فکری  همراه با تحلیل وواکاوی است، این ژانر ادبی برای جذب مخاطب می بایست دچار دگردیسی و دگرگونی بنیادین بشود. ادبیات رضوی نیز از گذشته های دور صرفا برپایه شرح رویدادها و حوادث پیرامون زندگی امام رضا (ع)   شکل گرفته است و کار به جایی رسیده است که هر اثر جدیدی خلق می شود همان تکرار آثار قبلی است و این می تواند ضربات جبران ناپذیری را بر پیکره گونه ادبیات رضوی بزند. طراحی مضامین تحلیلی نو چون سیر جریان های اجتماعی و سیاسی موافق و معاند با امام(ع) می تواند در برخی آثار داستانی محور اصلی قرار بگیرد. اندیشه، منش، رسالت و منزلت امام هشتم(ع)  خود می تواند دست مایه خوبی برای خلق آثار جذاب باشد. نویسنده ادبیات رضوی باید به این مسئله مهم توجه کند که  مخاطبانش چه گروه سنی و چه طبقه اجتماعی هستند، جدای آن نویسنده باید به  سئوالات و دغدغه های فکری مخاطبان داستان خود دسترسی پیدا کند. ادبیات رضوی نباید دور از نحله ها و جریان های ادبی پر مخاطب و نو باشد. تا آنجا که سبک های داستان نویسی بر اصول و مبانی دینی ما لطمه وارد نکند می توان از این گونه شگردهای داستان نویسی و مکاتب ادبی جذاب استفاده کرد. خلق رمان رضوی به طور مثال می تواند بر اساس جریان سیال ذهن  خلق بشود. خلق رمان روانشناختی، سیاسی، اجتماعی رضوی تاکنون در  ایران به منصه ظهور نرسیده است. با تغییر شیوه روایتی داستان نیز می توان به بن مایه ها و مضامین پر مخاطبی دست یازید. البته باید به نقش محوری ناشر و رسانه ها در معرفی و شیوه پخش ایده ال کتاب نیز توجه داشت.

با تمام این اوصاف برخی نویسندگان آگاه چون حجت الاسلام و المسلمین مظفر سالاری با خلق اثر پر فروش «دعبل و زلفا» توانست روزنه ای برای خلق رمان رضوی و دینی تاثیر گذارایجاد کند. رمان «دعبل و زلفا» براساس رویدادی تاریخی شکل گرفته است. داستان حسب حال زندگی دعبل شاعر و ذاکر فضائل اهل بیت(ع) است که در زمان امامت امام رضا(ع) زندگی می کرده است. نویسنده با پرداختن به ماجرای عاشقانه و حضور شخصیت زلفا، رویدادی توانسته مخاطبان بیشماری را جذب کند. در این کتاب، مقاطعی از زندگی دعبل در زمان حیات امام موسی کاظم(ع) و امام رضا(ع) در قالب داستان به تصویر کشیده شده است. رمان «دعبل و زلفا» نوشته حجت‌الاسلام والمسلمین مظفر سالاری به تازگی به چاپ چهلم و مجموع تیراز ۴۶ هزار نسخه رسیده است با استفاده از مضمون بدیع و شیوه روایتی جذاب عامل مهمی در فروش کتاب به حساب می آید.

متاسفانه در دوره ای که به سر می بریم هیچ توجه ای به ادبیات خاصه ادبیات رضوی از سوی متولیان امور فرهنگی نمی شود. وزارت فرهنگ و ارشاد در راستای تقویت بنیه ادبیات رضوی چه اقدامی کرده است؟ این در حالی است که ما متاسفانه شاهد ترجمه و تمایل زیاد به انتشار و ترویج رمان های صهیونیستی چون «خالکوب» آشویتس اثر هدر موریس در دوران کنونی هستیم. داستان مقابله با  انتشار سیر عظیم رمان های صهیونیستی خود حکایت دیگری است. اما آیا زمان آن نرسیده است که از تکرار برنامه های کلیشه ای  چون برگزاری جشنواره رضوی دست برداشت و فکری تاثیرگذار برای ارتقا ادبیت ادبیات دینی کرد؟

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: کتاب دعبل و زلفا ادبیات رضوی ادبیات دینی ادبیات رضوی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۴۲۹۵۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ضرورت توسعه زیرساخت‌های اقامت و حمل و نقل در خراسان رضوی

نماینده ولی‌فقیه در خراسان رضوی، گفت: خدمات به زائران رضوی به ویژه در ایام پیک زیارتی باید در بخش حمل و نقل و اسکان توسعه و تسهیل بیشتری پیدا کند. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهد، به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی نماینده ولی‌فقیه در خراسان رضوی، آیت‌الله سید احمد علم‌الهدی در دیدار با سیدجواد موسوی، م دیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی و جمعی از مدیران دستگاه‌های میدان‌دار در پذیرایی از زائران رضوی، اظهار داشت: یکی از مسئله‌های مهم در ایام پیک زائر در مشهدالرضا(علیه السلام) انجام هر چه بهتر تکریم و میزبانی از زائران رضوی به ویژه زائران بارگاه منور رضوی است.

وی ضمن تاکید بر تکریم هر چه باشکوه تر زائران امام هشتم(ع) افزود: میزبانی شایسته از مهمانان علی‌ابن موسی‌الرضا(علیه السلام)، مهم‌ترین تکلیف مسئولان استان و مدیران شهر است. اینجاست که می‌گوییم باید فرهنگ میزبانی را ارتقا دهیم و آن را به معیارهای زیارت مطلوب در شهر امام رضا(ع) نزدیک کنیم .

نماینده ولی‌فقیه در خراسان رضوی خاطرنشان کرد: در حوزه میزبانی و حضور زائران باید توجه و اهتمام ویژه خود را متمرکز بر موضوع اسکان در هتل‌ها، زائرسراها و مهمانسراهای ارزان‎ قیمت کنید، زیرا محور اصلی چالش‌‎های موجود، ناظر بر آن دسته از زائرانی است که به عشق زیارت امام هشتم(ع) به این شهر می‌آیند، اما توان مالی برای اقامت چند روزه در یک منزلگاه را ندارند و تکلیف شما رسیدگی به نیاز این عزیزان است.

وی با ابراز گلایه از افزایش غیرمنطقی نرخ اقامت و اسکان در پیک‌های زیارتی ادامه داد: باید حداکثر نظارت و کنترل را در این زمینه به‌کار بگیرید تا زیارت مهمانان امام رئوف(ع) در اوج رفاه و آسایش میسر باشد.

عضو مجلس خبرگان رهبری، ساخت زائرسراهای ارزان قیمت به تکلیف سایر شهرهای کشور در مشهدالرضا(ع) را ضرورتی اجتناب‌ناپذیر دانست و تصریح کرد: تمام ظرفیت خود را پای کار بیاورید تا حتی یک گره از کار زائر امام هشتم(ع) باز شود. این تکلیف بر گردن ما و حقی است که علی ابن موسی الرضا(ع) بر ضمه ما دارد تا زائر او را تکریم کنیم.

وی تأکید کرد: از جمله گروه‌هایی که به زیارت حضرت رضا (ع) مشرف می‌شوند، زائران خارجی هستند؛ در این بخش توجه ما باید به زواری باشد که استطاعت و توانی مالی زیادی برای زیارت حضرت ندارند، مانند زائران شریف پاکستانی که صدها و هزاران کیلومتر راه را طی کرده، رنج سفر را به جان خریده تا خود را به مشهد برسانند. حالا چه وظیفه‌ای برای ما مهم‌تر از تأمین زیرساخت اقامت برای این‌ها؟

امام جمعه مشهد گفت: یک جنبه دیگر از خدمت‌رسانی به زائران و تسهیل فرآیند زیارت، توسعه زیرساخت‌های حمل و نقل است؛ اعم از حمل و نقل جاده‎ای، ریلی و هوایی که ضرورت آن در پیک های زیارتی مضاعف می‌شود. به همین دلیل، این ظرفیت وجود دارد که در حوزه سفرهای هوایی، شرکت‌های هواپیمایی دولتی پای کار بیایند و پروازها از نظر کمیت و کیفیت توسعه پیدا کند. در حوزه خدمات ریلی هم این مهم اجتناب‌ناپذیر است و در بخش تشرف‌های زمینی، کیفیت جاده‌ها به همراه ایمن‎‌سازی آن‌ها ضرورت پیدا می‌کند.

انتهای پیام/ 282

دیگر خبرها

  • ضرورت توسعه زیرساخت‌های اقامت و حمل و نقل در خراسان رضوی
  • سریال قطب شمال اقتباسی از رمان کنت مونت کریستو یا نسخه ایرانی یک سریال ترکی؟
  • چگونه نوجوانان امروز را به خواندن کتاب‌های ایرانی علاقه‌مند کنیم؟/ ادبیات نوجوان در سایه غلبه ترجمه
  • اجرای ۳۵۰ برنامه توسط آستان قدس رضوی در ایام دهه کرامت
  • ساخت فیلم «عشق آباد» با محوریت امام رضا (ع) و فرهنگ رضوی
  • فرهاد قائمیان تکلیف ساخت فیلم درباره امام رضا(ع) را روشن کرد
  • اسیر فلسطینی صهیونیست‌ها برنده بوکر عربی ۲۰۲۴ شد
  • توجه ویژه جشنواره «رضوان» به جوانان صاحب ایده/ توسل به فرهنگ رضوی
  • راه یافتگان جشنواره پرده‌خوانی و نقالی رضوی معرفی شدند
  • مهم‌ترین نکته جشنواره امام رضا(ع) امسال، حضور میدانی است/ جشنواره فیلم رضوان به برکت جشنواره امام رضا(ع) برگزار می‌شود